Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zadelpijn
#1
(14-Dec-2017, 12:13 PM)ErikvanD schreef:
(14-Dec-2017, 12:05 PM)PietV* schreef: Jammer dat de open ligfiets voorbij is gestreefd door de E-bike.


Dat zijn ware woorden Piet! Is ook hetgeen ik steeds terughoor als ik een ligfiets winkel bezoek.


(14-Dec-2017, 02:26 PM)Lopopodium schreef:
Maar ik neem aan dat je op een elektrische fiets ook gewoon zadelpijn krijgt, zelfs al zou je helemaal niet meefietsen. En de ligfiets kan ook geëlektrificeerd worden. Dus er is nog niets verloren voor 'de ligfiets'.


Bij ongemakken aan het zitvlak, in de volksmond “zadelpijn” genoemd, is de aanschaf van een ligfiets een vorm van symptoombestrijding. Het neemt de oorzaak niet weg, maar vermindert de klachten.

De vormen van zadelpijn zijn zeer verschillend. De gemakkelijkste oplossing is de zitpositie en de juiste keuze van het zadel. Goede afstelling, voldoende breed, stevig en koel.

Maar vrijwel alle ongemakken komen van binnenuit. De helft van onze bevolking heeft overgewicht, waarvan 15% obees. Dat overgewicht zit vooral boven het zadel. Overgewicht is een van de oorzaken van zadelpijn en vele andere pijntjes. Te veel lichaamsvet verhoogt het niveau van laaggradige ontstekingsreacties. Liggend fietsen neemt die oorzaken niet weg.

https://www.gezond.be/de-eerste-symptomen-van-zadelpijn/ 

Drie belangrijke factoren ter voorkoming van zadelpijn zijn (nacht)rust, laag stressniveau en juiste voeding. Als die 3 factoren elkaar ondersteunen, zullen veel klachten verdwijnen. Ook zadelpijn.

Wat een mens aan voeding nodig heeft zijn de 3 macronutriënten en de 3 micronutriënten. In de juiste verhouding, waarbij de opname van die voeding in overeenstemming moet zijn met het verbruik. 
We hebben in ons land ruim 1 miljoen voedseldeskundigen, die je alles kunnen vertellen over wat eetbaar is. Maar voedingsdeskundigen, die gratis advies geven, zijn er maar weinig van. Om over niet werkende of belastende diëten maar te zwijgen.

Het aanbod van voedsel is vele malen groter, dan het aanbod van juiste voeding. Ik laat meer dan 90% van de schappen in de supermarkten links liggen. Groenten en fruit is de hoofdmoot. Dan peulvruchten en wat granen en als laatste zaden of pseudogranen en wat walnoten. Met als favoriete drank (leiding)water.

Ik weet van vroeger wat zadelpijn is, maar dit zit ver in het geheugen. Ik fiets in alle soorten kleding en heb geen last van zadelpijn. Ook niet bij lange ritten op een gewone fiets in een spijkerbroek. Dat blijf ik gewoon doen.

Ligfietsen is fijn, maar voor een totale fitheid van de body worden te weinig spieren gebruikt. Ik moet mijn rompspieren blijven trainen vanwege een “versleten” rug. Dat sterkt mijn keuze voor een roeifiets. Een trike valt zo wie zo af. Die neemt de oorzaak van mijn verzwakte rug zeker niet weg.
Antwoord }
Bedankt door:
#2
Ik denk dat je grotendeels gelijk hebt Piet. Al ben ik blij dat ik door mijn aanhoudende zadelpijn aan het ligfietsen ben begonnen. Ook al is dat maar symptoombestrijding  Smile

Toen ik begon met fietsen was ik veel te zwaar en met de nachtrust en de stress zat het ook niet helemaal jofel. Veel zadels geprobeerd en bijna helemaal gestopt met fietsen door de aanhoudende klachten. O.a. mezelf meer dan 1000 km gepijnigd om een lederen Brooks zadel in te rijden. En nog steeds zadelpijn, na 10 km wilde ik steeds alleen maar afstappen... 

Toen dus een ligger gekocht maar daarnaast toch blijven rijden op mijn andere fietsen. En op een gegeven moment toch mijn ideale zadel gevonden! En dat zit nu op al mijn fietsen. 
Ik rij wel altijd met goede fietsbroek maar kan nu rustig 100+ km rijden zonder last. En intussen zelfs ook op dat lederen Brooks zadel! Dat heeft wellicht te maken dat ik een hoop ben afgevallen. 

Ik weet wel dat een zadel enorm persoonlijk is en iedere kont is anders. En een goede afstelling van de rest van je fiets is ook mega belangrijk. 

En qua gebruik van spieren, ik weet niet of het fysiologisch klopt maar door het ligfietsen ben ik sneller gaan fietsen op mijn gewone fietsen. En ik merk na een lange rit wel dat ik andere spieren voel als ik op de ligfiets heb gereden als dan wanneer ik op een gewone fiets heb gereden. De afwisseling voelt dus lekker complementair  Smile
Mijn fietsen: M5 Shockproof 451 | Flevo-racer (project) | Kona Penthouse | Union Sakai | Kona Paddy Wagon | Koga Miyata Valley Runner | KMX trike (project) | mijn ritjes op Strava
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Ik ben erg blij dat ik mijn vorm van symptoom bestrijding 12 jaar geleden heb ontdekt. En als bonus kan ik in de supermarkt de schappen met peulvruchten en pseudogranen overslaan, drink met plezier een glas rode wijn, en geniet ik van de natuur om me heen alsof ik in mijn luie stoel lig. (eh niet in die volgorde natuurlijk).

Overigens gebruik je je bovenlichaam meer op een trike dan op een tweewieler bij een beetje sportief rijden.

Mijn fietsen: Rode Challenge Fujin Tour, grijze Fujin SL I, zwart gespoten Hurricane van staal (project) , rode Hurricane van aluminium (winter) , zwarte Nazca Fuego, gele Challenge Alize 20

Marcel D.
Antwoord }
Bedankt door:
#4
Ik weet niet of het een bonus is om minder evenwichtige voeding te eten. Van de mannen 50+ in Nederland heeft bijna 2/3 overgewicht. Miljoenen mensen hebben welvaartsklachten en lijden aan artritis, slijmbeursontstekingen en vooral artrose. Bovendien een grote toename van diabetes type 2 en hoge bloeddruk patienten, waarvan velen er te laat achter komen. De volksgezondheid wordt steeds moeilijker betaalbaar en de AOW beter betaalbaar.

Ik eet rijkelijk gevarieerd, maar ben nu ruim 20 kg lichter. Van 106 naar 85 kg. Zonder dieet, pijntjes of klachten. Vanmorgen weer gezwommen. Water ruim 2 graden C. Daarboven -1.

En ja, ligfietsen is gezond. Je traint de grootste spiergroepen. Ook voor de gewone fiets.
Antwoord }
Bedankt door:
#5
(16-Dec-2017, 07:55 AM)PietV* schreef: Ik laat meer dan 90% van de schappen in de supermarkten links liggen.

Ik begrijp dat je een 'linksdraaiende' supermarkt hebt en je bij binnenkomst linksom loopt terwijl je aan de rechterkant vlees, groente, fruit en zuivel pakt?

Tongue

Zadelpijn had ik nauwelijks last van op de gewone fiets. Wel zere polsen, zere nek. Dat is nu allemaal weg.
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
[-]
Wie is online?
Momenteel geen leden online.

[-]
Nieuwe berichten
Vandaag ben ik blij omdat.....
Omdat ik eindelijk...Frank — 05:56 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Omdat ik eindelijk m...ErikvanD — 12:07 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Omdat ons huis zonde...Frank — 12:17 PM
Medeliggers onderweg
Ja met mijn Quest ...Wim -de roetsende — 10:36 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
omdat ik de sleutel ...Roef Veerman — 10:35 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Omdat ik op MP een h...ErikvanD — 10:00 AM
Medeliggers onderweg
Ja met mijn Quest ne...Marnix — 11:21 PM
Medeliggers onderweg
Iemand nog op de fie...Lopopodium — 09:43 PM
Bouw van een trike (o.b.v. KMX frameset)
Zo, bijna alles is b...ErikvanD — 09:27 PM
Opknappen Flevoracer
I know, dat is de mi...ErikvanD — 05:20 PM
Opknappen Flevoracer
In het kader van mos...Lopopodium — 05:13 PM
Een pijn in mijn rug fiets
Staat regelmatig op ...JarnoH — 02:35 PM
Bouw van een trike (o.b.v. KMX frameset)
Ziet er mooi uit all...gideon — 06:00 AM
Bouw van een trike (o.b.v. KMX frameset)
Je hebt er echt zin ...Roepers — 12:31 AM
Bouw van een trike (o.b.v. KMX frameset)
Goed bezig! Leuk om ...JarnoH — 12:21 AM
Een pijn in mijn rug fiets
Nu je het zegt; die ...Lopopodium — 12:11 AM
Een pijn in mijn rug fiets
Mooie achtergrond oo...JarnoH — 12:05 AM