Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Met ligfiets naar Zwitserland
#1
Hallo Ligfiets fans!

Ik heb familie in Zwitserland ik ben van plan om van Amsterdam naar hun toe te gaan fietsen. Gezien het zo een lange afstand is, dacht ik dat een ligfiets misschien wel een comfortabele optie zou zijn. Maar ja, er zijn nog wel wat bergen en heuvels te trotseren onderweg. Ik vraag me dan ook af of een ligfiets wel zo een goed idee is (i.v.m. berg/heuvel op).
Kan iemand mij adviseren?
Antwoord }
Bedankt door:
#2
Allereerst van harte welkom op het forum.

Over klimmen met een ligfiets is het een en ander te doen geweest. Een aantal jaren geleden was de heersende mening onder Nederlandse ligfietsers dat klimmen met een ligfiets minder goed ging dan op een andere fiets. En dan kwam er een verhaal van positie benen ten opzichte van het hart. Toen was daar ineens een Fransman die beweerde dat dat flauwekul was en hij reed 2 keer een berg op: 1 keer met een gewone fiets en de andere keer met de ligfiets. Met de ligfiets was hij sneller. Ik heb ook een filmpje gezien op Youtube van een racefiets vss een hele platte ligfiets. De ligfiets was sneller bergop. Het bewijst niet niet dat een ligfiets sneller is dan een gewone fiets bij het klimmen, maar het is wel een hele stevige indicatie dat klimmen met een ligfiets niet moeilijker hoeft te zijn dan met een gewone fiets. Ik heb filmpje nog gezocht, maar er staan zoveel filmpjes over ligfietsen en klimmen (recumbent climbing als zoektermen)

Wat mij zelf betreft, ik heb meegedaan en ga weer meedoen met de Weserrunde begin september op 1 van mijn ligfietsen (ik heb geen andere fiets, eerlijk gezegd). Ik koos voor de kortste variant van 150 km. De route volgt de Weser, maar op de terugweg gaat  de hoofdroute door de "bergen", er is een variant langs de Weser terug. Die laatste koos ik het eerste jaar, omdat ik door de bergen niet zag zitten. Ik kan dat in de prov. Groningen niet trainen. De route langs de Weser terug beviel mij eigenlijk minder. Daarom heb ik de de andere twee jaren gewoon de route door de bergen genomen en dat ging mij boven verwachting goed af.  Ik deed niet onder voor de andere recreanten.
[Afbeelding: 20180401194940-67acd77f-me.jpg]
Op de top in het bergland bij Lichtenhagen na een kilometerslange klim uit het dal. 

Dus mijn ervaring is positief. Maar het beste is om het zelf te proberen. Ook is het goed om flink wat kilometers te maken op een ligfiets zodat je er aan gewend bent bent. Je schijnt dezelfde spiergroepen te gebruiken, maar desondanks is een bepaalde lichamelijke en geestelijke gewenning toch gewenst.

Groet,

Marco
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Gewoon gaan. Ben zowel met een lowracer Challenger Jester met Bob karretje er achter naar zuid Europa gefietst. Ook met de Mango en later met de Quest dit gedaan. Even op een dag naar zuid Limburg gaan en dan Limburg mooiste fietsen. Dan weet je meteen of je de goede tandwielen aanboord heb. Limburg mooiste moet goed te doen zijn qua verzet. Misschien een klein derde blad toevoegen. Je kunt evt tot Basel de oever van de Rijn volgen.
Antwoord }
Bedankt door:
#4
Hoi,
Ik heb lang geleden met mijn Optima Stinger in Italie en Zwitserland in de bergen gereden. Ik vond het goed te doen.
Verder weinig toe te voegen aan wat Marco en Marnix al geschreven hebben.
Groet,
Johan
huidige fietsen: Intercitybike dF-xl 118 - Thys 209 - Trek X500 || ooit gehad: Velomobiel.nl Quest 706 & 202 - M5 Lowracer - Optima Stinger
Antwoord }
Bedankt door:
#5
Denk dat je een keuze tussen een conventionele fiets en een ligfiets ook een beetje kan laten afhangen van de afstand die je per dag wil fietsen. Met een ligfiets heb je geen zadelpijn. Het is makkelijker om - naargelang je conditie - urenlang te blijven doorfietsen zonder fysieke ongemakken. Ikzelf neem tijdens mijn fietstochten van 100 tot 170 kilometer ook alleen maar een paar minuten pauze om even te ont- en bewateren, en dan weer meteen door. Geen probleem om vier tot zeven uur door te blijven fietsen op hoge snelheid.

Van het klimmen ben ik persoonlijk minder. Ik klim geregeld de Veluwe op, Klever Reichswald en Berg en Dal bij Nijmegen. Ik denk niet dat ik minder snel ben dan op een conventionele fiets, maar op de momenten dat het even moeilijk is zou het wel eens fijn zijn om op de pedalen te kunnen staan. Dat kan met een ligfiets niet, je moet altijd op souplesse blijven draaien. Ik fiets er zelf geregeld racefietsers uit, maar net zo vaak wordt ik zo een enthousiaste racefietser voorbij gestreefd.
Antwoord }
Bedankt door:
#6
Wow, bedankt voor zo veel reacties! Dat is fijn.
Het lastige is denk ik de Alpen. Je kunt inderdaad bij stevig klimmen niet op de pedalen staan als je een ligfiets hebt. Ik ben ook niet zo zeker van de Ardennen met behoorlijke stijgingspercentages.
Het volhouden heb ik niet zo mijn twijfels, wel knieen en krachten die je wat ongelukkiger kunt overbrengen als op een gewone fiets.
Antwoord }
Bedankt door:
#7
Je kunt je krachten op de ligfiets zelf beter overbrengen. Het zelfde idee als met een kast verplaatsen thuis. Rug tegen de muur voeten tegen de kast en je duwt tig kilo's weg. Op de pedalen staan op een racefiets gaat je kont omhoog , zonde van de energie Big Grin
Antwoord }
Bedankt door:
#8
Zolang je  maar het juiste verzet hebt kom je met een ligfiets bijna altijd wel omhoog:Die brug heet de Peertil, gemaakt voor paarden die de schepen trokken door de maren van Groningen, niet voor fietsers dus. Ik heb Jan  van Sinner gevraagd om een speciaal Peertil verzet. Daarom heeft mijn Sinner Demon voor drie bladen: het kleinste is ietsje groter dan de grootste achter. Zelfs deze brug met die haakse bocht ervoor kwam ik omhoog.
In de Alpen is een bergverzet essentieel en dat geldt voor gewone randonneurs net zo goed als voor een ligfiets.
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Nieuwe berichten
trillende trike
Oke, dus toch deze f...henk_bouwman — 09:10 PM
Levensduur frame Raptobike lowracer
Verschil in materiaa...PietV* — 09:45 AM
Paarden en ligfietsen-ligfietsers
In alle takken van s...Margaret — 09:37 AM
Paarden en ligfietsen-ligfietsers
Een jaar of 5 gelede...Niels van der Wal — 08:55 AM
trillende trike
Voor Greenspeed heb ...Roepers — 08:00 AM
trillende trike
Ja, dat is 'm. Ik he...Wim -de roetsende — 06:49 AM
Levensduur frame Raptobike lowracer
De materiaaldikte va...gideon — 05:31 AM
trillende trike
Leuke fiets Henk!ErikvanD — 02:26 AM
Paarden en ligfietsen-ligfietsers
In de gemeente waar ...PietV* — 12:02 AM
Levensduur frame Raptobike lowracer
Je kunt prima alumin...PietV* — 11:44 PM
trillende trike
Ik hoop dat de f...henk_bouwman — 10:50 PM
Paarden en ligfietsen-ligfietsers
Klopt, wens van de g...Margaret — 10:45 PM
Paarden en ligfietsen-ligfietsers
Goede tips Margaret....Wim -de roetsende — 09:43 PM
Paarden en ligfietsen-ligfietsers
Ik heb 1 keer meegem...Roepers — 08:56 PM
Levensduur frame Raptobike lowracer
Mijn Sinner Demon is...Roepers — 08:49 PM
Paarden en ligfietsen-ligfietsers
Klopt, zijwaarts i...Frank — 07:34 PM
Paarden en ligfietsen-ligfietsers
Klopt, zijwaarts is ...Margaret — 07:21 PM