ligfietsers.nl

Volledige versie: Smeermiddel ketting in de komende maanden
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Bezig aan de 3e week als ligfietser en de eerste 1000km zitten er alweer op. Mijn vorige fiets (speed pedelec) had een belt drive wat heerlijk was in de herfst- en wintermaanden: geen getjilp van de ketting en geen omkijken naar :-) De Furai daarentegen begint al langzaam wat te tjilpen en piepen en er moet dus hoognodig gesmeerd worden.

Wat is in jullie ervaring nou Hét Beste Kettingsmeermiddel voor de ligger in dit natte, koude, modderige seizoen?
Zoveel fietsers, zoveel soorten methoden en smeermiddelen.
Ik gebruik voor al mijn (lig)fietsen, bij mooi weer, regen, winter, het hele jaar door dus, Finish Line groen (flesje). Zo doenik het: ik maak de buitenkant van de ketting “schoon”, en droog met een lapje, daarna druppel ik op elk draaipunt/schakeltje een drupje Finish Line.

Shimano heeft ook wel fijn spul, in een zwart flesje.

Er is zijn ook “droge” smeermiddelen, maar dat vond ik minder goed werken. Dat regent er bij mij sneller af dan Finish Line.
[quote="gideon" pid='17468' dateline='1633432113']

Zoveel fietsers, zoveel soorten methoden en smeermiddelen.


Alle kettingen van mijn fietsen worden na een wasbeurt of regenbui  afgedroogd door de ketting door een droge (badstof) doek te laten lopen.
Alleen de buitenkant wordt hierdoor schoon, de binnenkant doe ik verder niets aan.
Daarna Squirt wax op de ketting druppelen, niet te royaal, en daarna uitstrijken met een kwastje en ketting meerdere malen doordraaien zodat de wax goed tussen de schalmen kan dringen.
Ketting wordt dan goed gesmeerd en neemt weinig vuil op.

N.B. bij overdadig gebruik kan de wax in de kettingbuizen uitharden en voor extra weerstand zorgen

https://www.internet-bikes.com/471695-sq...blauw-wit/
(05-Oct-2021, 01:08 PM)gideon schreef: [ -> ]Zoveel fietsers, zoveel soorten methoden en smeermiddelen.
Ik gebruik voor al mijn (lig)fietsen, bij mooi weer, regen, winter, het hele jaar door dus, Finish Line groen (flesje). Zo doenik het: ik maak de buitenkant van de ketting “schoon”, en droog met een lapje, daarna druppel ik op elk draaipunt/schakeltje een drupje Finish Line.

Shimano heeft ook wel fijn spul, in een zwart flesje.

Er is zijn ook “droge” smeermiddelen, maar dat vond ik minder goed werken. Dat regent er bij mij sneller af dan Finish Line.

Op mijn fiets voor die belt drive reed ik ook al jaar rond naar werk wel met een ketting. In die tijd heb ik ook wat geëxperimenteerd met verschillende middeltjes en dat groene flesjs van Finish Line beviel mij destijds ook het best. Methode gelijk aan die van jou. Heb er zelfs nog 1 staan denk ik, dus die zal ik eerst wel eens op gaan maken dan. :-) 

Benieuwd wat de andere tips worden!  Big Grin

(05-Oct-2021, 01:41 PM)zeeuwwindje schreef: [ -> ]Alle kettingen van mijn fietsen worden na een wasbeurt of regenbui  afgedroogd door de ketting door een droge (badstof) doek te laten lopen.
Alleen de buitenkant wordt hierdoor schoon, de binnenkant doe ik verder niets aan.

Na elke regenbui vind ik wel vaak. Ik ontken daarmee niet dat dat het beste voor de ketting zal zijn overigens. Alleen betwijfel ik of ik de discipline daarvoor ga kunnen opbrengen ;-)

Off topic: ik zie in je handtekening dat je naast een ligfiets ook een Huissoon racefiets hebt, daar heb ik er toevallig ook nog een van in de schuur staan ;-) Zoveel kom je ze niet tegen.
In de winter, en als mijn ketting en 7-speed cassette van mijn slechtweer-winter-rechtopfiets toch al flink versleten is, smeer ik hem meestal met motorolie. Dat blijft langer zitten tijdens veel regen en pekel. Na de winter vervang ik het spul.
Idd veel smeermiddelen zijn prima. Ik smeer de Mango met Boeshield T-9.

De rest vd fietsen met Cyclon all weather course spray.

Groeten Henk
Eén van de redenen waarom ik in een vm ben gaan rijden.

Ik smeer de ketting 1 of 2x per jaar met wat druppeltjes kettingolie die in het tasje zat en geleverd wordt door InterCityBike.

En op de Roeifiets zit geen ketting, maar een heel mooi schoon en geel Dynamax touwtje.
Even inhakend hierop: De primaire ketting in mijn Mango lijkt wel een oneindige voorraad zwarte troep in zich te hebben. Kun je zoiets een beetje schoon krijgen zonder 'm helemaal uit elkaar te halen? Ik kan er een doek langshouden en en achteruit trappen tot ik een ons weeg...
(12-Oct-2021, 11:38 AM)ThijsR schreef: [ -> ]….kun je zoiets een beetje schoon krijgen zonder 'm helemaal uit elkaar te halen….

Twee (oude) tandenborstels op elkaar bevestigen met een stukje tape en dan de ketting er tussen door halen/trappen/trekken.
(12-Oct-2021, 11:38 AM)ThijsR schreef: [ -> ]achteruit trappen tot ik een ons weeg...
Weet niet precies waarom, maar ik trap niet heel graag achteruit. Leg liever een blokje schuim onder de Milan, ga er dan in zitten en trap vooruit. Dan kan ik ook gewoon alle versnellingen door. Zit nog na te denken over een buisje ofzo, zodat ik ook zelfstandig smeermiddel kan druppelen (achter me onder de stoel, net voor de ketting weer over de cassette gaat) terwijl ik in de fiets zit.
(12-Oct-2021, 11:38 AM)ThijsR schreef: [ -> ]

Even inhakend hierop: De primaire ketting in mijn Mango lijkt wel een oneindige voorraad zwarte troep in zich te hebben. Kun je zoiets een beetje schoon krijgen zonder 'm helemaal uit elkaar te halen? Ik kan er een doek langshouden en en achteruit trappen tot ik een ons weeg...Het lijkt er op als er ergens een bron/klont van zwarte troep langs de ketting zit. Dit kan je wegkrijgen door een paar reepjes stof door je ketting te steken en hiermee lekker een endje te gaan fietsen.
Herhalen als ze na de tocht helemaal zwart zijn.
Als ze na 10 keer nog helemaal zwart zijn op zoek gaan naar het blik olie wat ergens verstop is.

Niels, zwartkijker, van der Wal
De hoeveelheid zooi die zich in kettingbuizen kan ophopen is fenomenaal...
Gelukkig rijd ik buisvrij!
(12-Oct-2021, 12:25 PM)ThijsR schreef: [ -> ]Gelukkig rijd ik buisvrij!

Sleept de ketting dan niet over de bodem en is het hier een zwart zooitje? Kijk eens onder de zitting. (Zit er in de bodem van een Mango ook een kettinggeul?)
Buis aanleggen en/of fiets van binnen grondig schoonspuiten met waterslang en zeepsop. Daarna wel de ketting oliën.
Niets, waterpret, van der Wal
(12-Oct-2021, 01:08 PM)Niels van der Wal schreef: [ -> ]fiets van binnen grondig schoonspuiten 
Dat doe ik sowieso regelmatig, anders wil je er echt niet meer boven hangen (en hij staat op m'n werk onder de trap in het kantoor)  Big Grin . Tape daarbij wel altijd even het dashboard af.