ligfietsers.nl

Volledige versie: Nieuwe ligfietser - Chris
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Graag stel ik me ook even voor als nieuwe ligfietser. Mijn naam is Chris, bouwjaar 1975 en sinds gisteren in het bezit van een knalgele Challenge Hurricane. Ik heb de laatste 20 jaar veel woon-werk verkeer op de (race)fiets gedaan en het idee eens een ligfiets te proberen was er altijd al wel. Toch kwam het er nooit van. Woonachtig in Nijverdal, randje Twente woon ik in een prachtig gebied om te fietsen. Ik fiets woon-werk afwisselend naar Hengelo (27,5km) en Enschede (37,5 km). En dat straks hopelijk zo veel mogelijk met de Hurricane.

Een Hurricane kopen is wellicht een gok wanneer je nog nooit op een ligfiets hebt gereden en ja, het beste is van allerlei fietsen te proberen, maar ik las onder meer op dit forum dat dit een vlotte allround fiets is. Voor een goede prijs en een perfecte staat heb ik me er dus gewoon aan gewaagd. Op de terugweg van de aankoop vanuit het Noorden des lands kwam ik langs Wijster en ik bedacht me in dat rustige gebied mijn eerste meters te gaan proberen. De verkoper blijkt ongeveer even lang als ik ben dus zonder al te veel afstelling zou het moeten kunnen. Dus de fiets daar uitgeladen en het is nog een serieuze uitdaging; de eerste meters hevig slingerend, de berm inrijdend, op zoek naar balans. Een bocht om? Hoe dan? Gelukkig krijg ik langzaam het gevoel een beetje te pakken. En voel op het rechte stuk al eerste ontspanning. En, tientallen keren stoppen, weer starten, totdat ook dat een soort van ontspannen gaat. Ik (lig)fiets!

Ja en dan doemt hij daar op hè. De VAM berg. Die me nu op deze wankele machine ontzag inboezemt. Ik loop alle versnellingen nog eens langs en besluit er voor te gaan. Fietsen op het allerkleinste verzet, met een snelheid van zo'n 9 km/u blijkt een nieuwe balanceer uitdaging te geven maar het gaat net. Na de bekende foto bij het bord rustig de afdaling in waar de Hurricane op snelheid goed te beheersen is. En tikt de teller zowaar even de 40 aan, maar harder ga ik zeker nog niet.
Heerlijke dag en blij met de aanschaf. Nu nog hard oefenen om de techniek goed onder de knie te gaan krijgen voordat ik me in de stad waag. En de Hurricane nog wat upgraden met betere verlichting. De eerste ervaring is in ieder geval goed en smaakt naar meer.


[Afbeelding: vam.jpg]
Welkom Chris, op de site en in de wereld van de ligfietsers.

Dapper om in je eerste rit meteen een berg(je) mee te nemen.
Veel plezier met de fiets. Kwam je het gedeelte met de kasseitjes een beetje boven? Dat schijnt nogal steil te zijn, iets van 15%?

Ik weet wat 12% 'doet' op een ligfiets. De Van Randwijckweg bij Berg en Dal (Nijmegen) is buiten Zuid-Limburg om het steilste stukje (niet gefabriceerd, zoals de VAM) om te klimmen. Op dat steile stukje ga ik niet harden dan 5-6 km/uur. En dan is het geen 15%, is het op mooi asfalt en ben ik een ervaren ligfietser met sterke benen.
Leuk verhaal Chris.

Welkom op dit forum. Fijn dat de eerste ervaring zo positief heeft uitgepakt.
Welkom hier, met dat geel val je wel goed op!
Welkom, prachtig verhaal, succes met de vervolg- kms, geel is iig de perfecte kleur. Big Grin
Welkom Chris, wat wil't geval, hij komt uit Nijverdal! Leuke omgeving om te fietsen, langs Regge en Sallandse Heuvelrug. Als je het leuk vindt kunnen we wel keer rondje samen fietsen, ik woon niet zo ver weg in Vroomshoop. Veilige km gewenst met de Challenge.
Welkom Chris!
Leuke beginners fiets, en dan niet omdat je er snel klaar mee bent, maar omdat het een lekker fietsje is waar je goed op kan beginnen en nog lang mee vooruit kan!

Voor klimmen met de ligfiets: kijk ook even op www.fietsersafstappen.nl - Walter z’n technieken hebben mij heel erg geholpen om efficiënter te klimmen.
27 resp. 37km woon-werk.

Ik voorzie een nieuwe velonaut binnen 1-2 jaar Wink
(25-Sep-2022, 11:47 PM)Lopopodium schreef: [ -> ]Je doelt denk ik op dit verhaal: https://www.fietsersafstappen.nl/ligfiet...e-ligfiets?
Yes! Maar met die deeplink: Klik ook nog even door de rest van de site. Erg verslavend Big Grin 

(26-Sep-2022, 12:32 AM)ZoefZoef schreef: [ -> ]27 resp. 37km woon-werk.

Ik voorzie een nieuwe velonaut binnen 1-2 jaar Wink
Big Grin Dat verwacht ik idd ook. Al is het maar voor de winter.
Welkom Chris!

(26-Sep-2022, 12:32 AM)ZoefZoef schreef: [ -> ]27 resp. 37km woon-werk.

Ik voorzie een nieuwe velonaut binnen 1-2 jaar Wink

Ik begon een dik jaar geleden ook met een gele Challenge ligfiets voor soortgelijke afstanden. Nu, een jaar later, staat er sinds afgelopen weekend inderdaad een velomobiel in de schuur. Dus "been there, done that, got the t-shirt  Big Grin Kun je vast gaan sparen, Chris  Tongue
Bedankt voor het warme onthaal. Ondanks het geslinger wist ik de VAM berg redelijk goed op te komen. Ik heb een vrij goede standaard fietsconditie en mijn gewicht van zo'n 67 kilo momenteel zal ook helpen. Dit ook dankzij het vele hardlopen in het recente verleden op langere afstanden tot en met de 24 uur. Maar eerlijk, ik voelde de daarna spierpijn in mijn bovenbenen wat ik op een racefiets nooit zo zou voelen. Een iets andere belasting dus. Dank ook voor de leestips, ik heb er zin in en neem de tips ook ter harte; klein verzetje om de knieën te sparen etc. Een velomobiel? Ik zeg nooit meer dat ik iets niet meer ga doen dus je weet nooit.
Met zo'n forumnaam is een VM een logische stap. ;-)
Welkom Chris en wat een prachtige fiets!  Je hoeft toch niets anders meer!.

Wat mij betreft houd je het gewoon bij twee wielen, open en liggend. Vreselijk onderschat vervoermiddel hier op het forum.  Wink


Groet,

Marco
(26-Sep-2022, 10:57 PM)Roepers schreef: [ -> ]Welkom Chris en wat een prachtige fiets!  Je hoeft toch niets anders meer!.

Wat mij betreft houd je het gewoon bij twee wielen, open en liggend. Vreselijk onderschat vervoermiddel hier op het forum.  Wink


Groet,

Marco

Tja, als je eenmaal zo'n dure VM hebt aangeschaft, MOET je hem wel gebruiken om de aanschafprijs te verdedigen Tongue 

Maar verder, twee wielen, drie wielen, vier wielen, open of niet, het maakt niet uit, zolang je maar ligt.
(26-Sep-2022, 11:44 PM)Frutsel schreef: [ -> ]Maar verder, twee wielen, drie wielen, vier wielen, open of niet, het maakt niet uit, zolang je maar ligt.

Ik zeg altijd: "Het maakt mij niet uit waarin, waarop of waarmee je fietst, als je maar fietst."
(25-Sep-2022, 10:25 PM)Fietsbennie schreef: [ -> ]Welkom Chris, wat wil't geval, hij komt uit Nijverdal! Leuke omgeving om te fietsen, langs Regge en Sallandse Heuvelrug. Als je het leuk vindt kunnen we wel keer rondje samen fietsen, ik woon niet zo ver weg in Vroomshoop. Veilige km gewenst met de Challenge.

Als ik de fiets een beetje onder de knie heb lijkt me dat zeker een goed idee. Heb even op je website gekeken en daar staan mooie tochten tussen.