ligfietsers.nl

Volledige versie: Hoe meet je de cadans en het vermogen?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Hoe meet je de cadans en het geleverd vermogen?

In mijn laatste topic las ik een bericht waarbij iemand aangaf cadans en vermogen te meten.
Doe jij dat ook?
Welke middelen gebruik je hiervoor?
Lees hoe dat dan continu af? Of pas achteraf?

Wat leer je daar allemaal uit?
Cadans kun je gewoon zelf tellen.

Hoeveel omwentelingen per minuut gaat het dan om.

Dus je telt een halve minuut hoe vaak één voet een rondje draait. X2 en klaar is Ger.


Of je koopt een cadansmeter of een fietscomputertje die ook een cadansmeter heeft of je bouwt zelf een gewoon heel goedkoop fietscomputertje om. Die info is vast nog wel ergens online te vinden.


Vermogen:
Je koopt een crankset met vermogensmeter.

https://www.futurumshop.nl/4iiii-precisi...3JEALw_wcB
Vermogensmeter is veel geld. Voor mij (nog) te duur. Denk aan >200 Euro.

Cadans sensor is goed betaalbaar. Verkrijgbaar met een Garmin Edge als ook met goedkopere fietscomputers.
Marktplaats: 
Garmin Edge 820: 5 tientjes. Cadans- en snelheidssensor zaten al in de fiets, maar kun je ook kopen op Marktplaats voor tientje of 2 a 3, Garmin horloge wat ik al had levert hartslag informatie en hop: alle data voor je neus tijdens het fietsen. Vermogen meten vind ik ook nog te prijzig. Wel leuk, maar te prijzig. Je moet wat te dromen overhouden  Wink

Heb aan mijn vorige carrièrepad (marketing) een interesse in data overgehouden, dus vind het leuk al die gegevens na een rit te bekijken in de app etc.
Ik meet dus idd met vermogensmeters, in alle gevallen pedalen; Garmin Vector 3 en Favero Assioma. Niet goedkoop, wel kwalitatief goede pedalen en het meet nauwkeurig. Verschil tussen beide is ~3%, wat in geval van mijn test de meet onnauwkeurigheid ook ongeveer is.
(31-Oct-2022, 12:26 AM)365cycle schreef: [ -> ]Ik meet dus idd met vermogensmeters, in alle gevallen pedalen; Garmin Vector 3 en Favero Assioma. Niet goedkoop, wel kwalitatief goede pedalen en het meet nauwkeurig. Verschil tussen beide is ~3%, wat in geval van mijn test de meet onnauwkeurigheid ook ongeveer is.
Volgens mij is het met de nauwkeurigheid dik in orde. Het verschil tussen links en recht is bij vele rijders groter. Zelden dat beide benen even sterk zijn.

Bij één beenmeting links of rechts kan het verschil wel oplopen naar 20%. De waarde van het zwakste of sterkste been wordt bij één beenmeting verdubbeld.
(31-Oct-2022, 09:39 AM)PietV* schreef: [ -> ]Bij één beenmeting links of rechts kan het verschil wel oplopen naar 20%. De waarde van het zwakste of sterkste been wordt bij één beenmeting verdubbeld.
Qua kracht klopt dat zeker. Ik heb rechts meer kracht dan links, maar links ben ik nauwkeuriger. Weet niet of het misschien met Flevobike rijden te maken heeft, maar ik trap ontzettend nauwkeurig gelijk, altijd 51/49 of 50/50, waarbij het hooguit onnauwkeuriger wordt als ik veel sprint (want dan gaat alle kracht door de trappers en zie ik ook de effectiviteit van de kracht op rechts teruglopen).
drie (lig-)fietsende vrienden zitten overigens ook altijd dicht bij die waarden - misschien toch een balansdingetje ofzo.
Ik heb een tijd geleden een in-spider vermogens meter van Power2max gekocht. Die meet wel beide benen maar kan je niet apart uitlezen, dus niet het vermogen van elk afzonderlijk been zien.
Voordeel is dat je gewoon de pedalen kunt houden/kiezen die je wil.
De pedalen met powermeters zijn vaak iets breder en dan zit ik met mijn voeten klem in de DF. De spider neemt daarin tegen geen extra ruimte in.
Meter meet vermogen en cadans.
Kortom, ben er erg tevreden mee.
(31-Oct-2022, 09:32 PM)Bas_ligfiets schreef: [ -> ]Ik heb een tijd geleden een in-spider vermogens meter van Power2max gekocht.
Welk model heb je precies? Die voor de baan? (met 5x110/130?)
Ik meet kadans met een Aliexpress tuimelsensorretje ("Magene") dat draadloos tegen mijn Forerunner horloge of ELEMNT fietsnavigatie praat. Vermogen meet ik niet maar ik denk erover om (ooit) een crank of spider met meetfunctie in te bouwen. Pedalen werkt niet voor mij omdat ik graag Time ATAC houd, die niet met vermogensmeting worden gemaakt.
(31-Oct-2022, 10:19 PM)365cycle schreef: [ -> ]
(31-Oct-2022, 09:32 PM)Bas_ligfiets schreef: [ -> ]Ik heb een tijd geleden een in-spider vermogens meter van Power2max gekocht.
Welk model heb je precies? Die voor de baan? (met 5x110/130?)

Ik heb 5x110 als tandwiel aansluiting en de rotor ALDHU binnen aansluiting. Type Road.