ligfietsers.nl

Volledige versie: Spikes
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Hoewel de gladheid nu bijna voorbij is en we weer hogere temperaturen krijgen, wil ik toch even een vraag stellen over spikes. Ik heb vrijdag nauwelijks gefietst en ik denk dat spikes op met ijzel overdekte wegen een oplossing zouden zijn. Bijvoorbeeld Schwalbe biedt spikes aan: Klik!

Hebben jullie wel eens een fiets met spikes uitgerust? Of heeft niemand dat gedaan?

Groet,

Marco
Ik ben bang dat het laagje ijs van ijzel te dun is om grip te krijgen met spikes.

Verder weet ik niet hoe het zit met fietsen, maar voor auto's zijn spikes verboden in Nederland, ivm de schade die ze aan het wegdek veroorzaken.
Op de FAQ van Schwalbe over Spikes staat het volgende:
Citaat:Kan men met spikes ook op een gewone weg rijden?
Helemaal geen probleem. Maar als er weinig of helemaal geen sneeuw ligt dan zal het geruis wat de banden veroorzaken snel irriteren.

En je glijdt niet weg?
Nee. De spikes “klauwen” zich ook erg goed in een normaal asfaltwegdek vast. Zelfs zeer snelle bochten zijn geen probleem.

Zijn spikes niet verboden?
Bij fietsbanden zijn spikes geen probleem. In sommige landen zijn spikes voor auto’s verboden omdat ze het wegdek beschadigen. Snelle E-bikes vallen echter onder motorvoertuigen.

Er staat nog meer dat van belang is. Onder meer het advies om een tweede fiets met spikes uit te rusten.

Groet,

Marco
Had TestKees van de Fietsersbond dat niet eens getest? Met de conclusie dat spikes op ijs goed werken maar verder lawaaierig en inefficiënt zijn?
(18-Dec-2022, 09:54 PM)Frutsel schreef: [ -> ]Ik ben bang dat het laagje ijs van ijzel te dun is om grip te krijgen met spikes.

Verder weet ik niet hoe het zit met fietsen, maar voor auto's zijn spikes verboden in Nederland, ivm de schade die ze aan het wegdek veroorzaken.
Met de fiets mag het gewoon. De schade is denk ik ook vrij beperkt.
Nooit geprobeerd. Hoeft ook niet in de stad waar meestal wel gestrooid wordt Wink

Daarnaast zie ik het ook niet zitten om veel in de kou en pekel te fietsen en banden te wisselen. Dan maar wat achteruitgang in conditie in de wintermaanden.
Misschien eens een setje spikes voor mijn Scorpion Enduro scoren... Dat lijkt me nog wel lachen
(19-Dec-2022, 12:46 AM)Frutsel schreef: [ -> ]Misschien eens een setje spikes voor mijn Scorpion Enduro scoren... Dat lijkt me nog wel lachen

Oei, mooi speelgoed! 
Maar met een trike een beetje glijden is toch ook leuk?
De tweewielige ligfiets is mijn belangrijkste vervoermiddel. Dat was vroeger heel gebruikelijk hoor (opa vertelt). Veel mensen gebruikten hun ligfiets om te forenzen, mensen te bezoeken, winterse tochten door weer en wind.  Dat gaat behalve bij ijzel en een matig strooibeleid. In het dorp waren vrijdag veel straten de hele dag niet te befietsen, nou ja, behalve met spikes. Probleem is dat de laatste keer dat ik mijn  fiets liet staan vanwege ijzel vele jaren geleden was. En een keer met sneeuw en veel wind ben ik omgekeerd langs het Damsterdiep in Garrelsweer. Maar toen was ik ook met de regenfiets. De Streamer maakt hem veel gevoeliger voor zijwind. Ik heb besloten bij regen en veel wind die fiets niet meer te gebruiken. 

De vraag is dus of het de moeite waard is om een paar spikes te hebben voor die paar dagen. De fiets die in mijn ogen in aanmerking komt voor spikes is dan de Mini. De fiets heeft voor een 16 en achter een 20 inch wiel, oftewel voor 40-305 en achter 40-406.  Daar heeft Schwalbe helemaal geen spikes voor.

Maar niemand op dit forum heeft dus ervaring met spikes?

Groet,

Marco
(19-Dec-2022, 01:15 AM)ZoefZoef schreef: [ -> ]
(19-Dec-2022, 12:46 AM)Frutsel schreef: [ -> ]Misschien eens een setje spikes voor mijn Scorpion Enduro scoren... Dat lijkt me nog wel lachen

Oei, mooi speelgoed! 
Maar met een trike een beetje glijden is toch ook leuk?

Dan pak ik gewoon de FS20 Big Grin  (We hebben de luxe van 3 trikes, en 2 personen)

Gisteravond even een klein rondje gedaan met de DF XL. Het was zo glad dat ik amper de wijk uit kwam (nog voordat het begon te regenen; ze strooien niet bij ons). Eenmaal op de fietspaden viel het wel mee, met hier en daar een verdacht stukje.
Ik heb ook geen ervaring.

Als het nou was blijven vriezen, dan had ik er wellicht 2 of 3 met spikes gehaald; op het ijs is het erg leuk met een trike en goed kunnen remmen is ook wel zo prettig.
(19-Dec-2022, 11:52 AM)Frutsel schreef: [ -> ]Gisteravond even een klein rondje gedaan met de DF XL. Het was zo glad dat ik amper de wijk uit kwam (nog voordat het begon te regenen; ze strooien niet bij ons). Eenmaal op de fietspaden viel het wel mee, met hier en daar een verdacht stukje.
Fietspaden in Rotterdam zijn vrij betrouwbaar. De straten in de wijken zijn soms echt dramatisch. Levert soms dan ook wel leuke situaties op, als ik met 30-35 over het fietspad knal terwijl de automobilisten glibberend proberen vooruit te komen zonder de hoge stoepranden te raken Big Grin