ligfietsers.nl

Volledige versie: Lichte liesblessure - gewoon doorfietsen ?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Met lichte pijn/irritatie aan de binnenkant knieën fiets ik door, met weliswaar meer beleid. Minder kracht zetten, wat hogere cadans.
De lichte pijn/irritatie gaat daarna vanzelf weer weg.

Voor het eerst heb ik wat langer een lichte liesblessure. Eerst beide en nu alleen nog rechts. Gaat weg na een dag rust, maar komt na een kwartier fietsen weer terug. Ik kan het simuleren door er op te drukken. En door de benen naar elkaar te drukken met een bal tussen mijn benen. Ik kan niet echt vinden of ik het slim is om hier gewoon mee door te fietsen. Wat zijn jullie ervaringen? (ik zal vast niet de eerste met een liesblessure zijn)
Rust is goed, maar bewegen ook omdat het de doorbloeding stimuleert….
Ik heb geen ervaring met liesblessure, maar wel (al heel veel jaren speelt dat kreng af en toe op) met een achillespees.

Fysiotherapeut legde me uit dat 't gaat balans tussen belasting en belastbaarheid. Vaak is het beste om de belasting te verlagen (dus minder kilometers, lichter trappen, langzamer rijden enz) en de belastbaarheid te vergroten (door wél in beweging te blijven, plus vaak gerichte oefeningen er bij. In jouw geval dus specifieke oefeningen voor de lies).

Dat kan een lastig evenwicht zijn. Doe je te veel, dan blijft de blessure zeuren. Maar doe je te weinig, dat blijft je belastbaarheid te laag, en dan blijf je kwetsbaar.

Wat ik ook geleerd heb is dat een klein beetje pijn bij het sporten wel mag, maar dat die pijn de volgende dag niet erger mag zijn dan ze was. Als dat het geval is, het je het teveel belast.

Ik zou het bespreken met een (sport)fysiotherapeut ! Beterschap, neem je tijd, ga niet overhaasten.
Geen expliciete ervaring, maar je lies kan ook met je lichaamshouding te maken hebben en/of hoe je je krachten overbrengt in je lijf. Weet je een bike-fitter die inzicht heeft in ligfietsers?
Dit klinkt naar overbelasting; het kan zijn dat je lijf de krachten anders moet overbrengen en hierdoor de krachtpiek meer verdeeld.

Niels, niets te klagen, van der Wal
Met je liesprobleem moet je niet hier de "dokters keukenrol" raadplegen. Ga naar een deskundige.
Het is gekomen na overstap lange flex spijkerbroek naar korte broek. En wat aanpassen wat betreft zithouding.
De oplossing lijkt hiermee logisch. Alleen is de pijn/irritatie niet direct weg. Vandaar de vraag.
Duurt de genezing veel langer, dan ga ik uiteraard een medisch specialist opzoeken.
(04-Apr-2024, 08:21 AM)Hoekie schreef: [ -> ]Het is gekomen na overstap lange flex spijkerbroek naar korte broek. En wat aanpassen wat betreft zithouding.
De oplossing lijkt hiermee logisch. Alleen is de pijn/irritatie niet direct weg. Vandaar de vraag.
Duurt de genezing veel langer, dan ga ik uiteraard een medisch specialist opzoeken.


Een pees is slecht doorbloed en heeft hierdoor rust en tijd nodig voor herstel. Het kan zijn dat je weer in je oude fietshouding ligt, maar dat de pees hierdoor onvoldoende rust krijgt en niet, of niet snel hersteld. Maar is het een pees?
Doorbloeding stimuleer je door masseren, ontspannen, verwarmen. Probeer eens tijgerbalsem :-)

Niels, wraf, van der Wal
Wat ook nog zou kunnen is dat ik al een tijdje met strakke SPD cleats fiets. In zoverre dat uiklikken heel veel kracht kost/bijna niet gaat. Langzaam aan kostte dat steeds meer kracht. Rechts nog meer dan links. Ik klik uit en in ook tijdens het fietsen om de schoenen wat strakker of losser te draaien. Pedaalveren stonden al op zijn slapst.
Even rondkijken en blijkt dat SDP SH56 cleats in en uitklikken veel makkelijker maken dan SH51 cleats. Heb ik geweten, heb ik liggen, maar weer vergeten. In en uitklikken gaat nu makkelijk. Dat kan nu in ieder geval geen oorzaak meer zijn voor een lichte liesblessure.
Maar die beweging van het uitklikken vind ik ook tegennatuurlijk. Niet prettig.
(09-Apr-2024, 11:26 PM)Tom Fekkes schreef: [ -> ]Maar die beweging van het uitklikken vind ik ook tegennatuurlijk. Niet prettig.
Als het een logische beweging zou zijn, zou het waarschijnlijk ook gebeuren op momenten dat je wil dat je voeten vast zitten.
Je scheenbeen door de tot kort daarvoor nog mooie strakke Quatrevelo carrosserie heen steken is evenmin prettig.
(09-Apr-2024, 11:04 PM)Hoekie schreef: [ -> ]Wat ook nog zou kunnen is dat ik al een tijdje met strakke SPD cleats fiets. In zoverre dat uiklikken heel veel kracht kost/bijna niet gaat. Langzaam aan kostte dat steeds meer kracht. Rechts nog meer dan links. Ik klik uit en in ook tijdens het fietsen om de schoenen wat strakker of losser te draaien. Pedaalveren stonden al op zijn slapst.
Even rondkijken en blijkt dat SDP SH56 cleats in en uitklikken veel makkelijker maken dan SH51 cleats. Heb ik geweten, heb ik liggen, maar weer vergeten. In en uitklikken gaat nu makkelijk. Dat kan nu in ieder geval geen oorzaak meer zijn voor een lichte liesblessure.

Je weet dat je bij SPD-pedalen de kracht voor het in- en uitklikken kan instellen, toch?  Ik heb ze zo licht mogelijk ingesteld, zodat ik met geringe moeite al gelijk uitgeklikt ben.  Kwam ik ook pas laat achter; ik ben dankzij de klikpedalen meerdere malen bij praktische stilstand met de roeifiets omgekiept omdat ik moeite had met losklikken. Sindsdien staan ze bij elke ligfiets zo losjes dat ik heel soepeltjes in- en uitklik.
(09-Apr-2024, 11:04 PM)Hoekie schreef: [ -> ] Pedaalveren stonden al op zijn slapst.

Dat wist hij al.