ligfietsers.nl

Volledige versie: Pedaalasverlengers
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Vanwege wat gesukkel met heup, benen en knieen, her en der wat informatie gevraagd en gezocht wat er eventueel gedaan kan worden om de last (wat) te verlichten.
Van diverse (lig)fietsers kreeg ik de tip om pedaalasverlengers te proberen. En die blijken dus niet zo makkelijk te verkrijgen in Nederland!

Wel al wat online gevonden, o.a. bij Kneesavers, waar een setje zo'n 45 dollar kost (excl. verzendkosten) en ook Amazon heeft een kleine collectie. Maar ik ben nog iemand zonder creditcard en zonder paypal rekening.

Op een gegeven moment bij M-gineering een setje gevonden voor 17,50 euro (excl. verzendkosten). Dus die besteld (hebben een lengte van 20mm) en behoorlijk snel na betaling ontvangen.

Vandaag gemonteerd en met wat geluk morgen of begin volgende week eens uitproberen. Benieuwd of het inderdaad verlichting van de klachten geeft.

Wordt vervolgd...

[Afbeelding: 23561415_373929863040541_890264481046512...e=5A950A39]

[Afbeelding: 23519242_373929866373874_663488847989799...e=5A94C1AA]
Ben heel benieuwd! Heb ook naar die van M-gineering zitten kijken voor op mijn Union racefiets omdat die nog ouderwetse rechte cranks heeft waardoor ik steeds met mijn hielen en enkels ertegen aan zit. Irritant en slecht voor mijn sokken en schoenen...
Ik ben ook benieuwd of dit helpt. Ik had er nog nooit van gehoord,
Wat heb je nou precies gekocht? Dat kleine zwartje dingetje met de tekst 'Jtek Q+', zodat je voeten twee centimeter verder naar buiten staan?
Ben echt benieuwd! Ik hoor anders van ligfietsers (en bijna nog meer van VM-rijders) eigenlijk altijd vooral een streven naar zo smal mogelijke cranks (kleine Q-factor), dus vind ik het interessant om eens een keer van iemand te horen die "de andere kant op" gaat...
(16-Nov-2017, 06:19 PM)Lopopodium schreef: [ -> ]Wat heb je nou precies gekocht? Dat kleine zwartje dingetje met de tekst 'Jtek Q+', zodat je voeten twee centimeter verder naar buiten staan?

Het gaat inderdaad om die kleine zwarte dingetjes.
(16-Nov-2017, 07:11 PM)emgaron schreef: [ -> ]Ben echt benieuwd! Ik hoor anders van ligfietsers (en bijna nog meer van VM-rijders) eigenlijk altijd vooral een streven naar zo smal mogelijke cranks (kleine Q-factor), dus vind ik het interessant om eens een keer van iemand te horen die "de andere kant op" gaat...

Vooral op BROL veel positieve ervaringen van mensen met een heup of knie probleem die baat hebben bij een wat grotere Q-factor.
errr...wat is de Q factor?
(17-Nov-2017, 12:38 AM)amararock schreef: [ -> ]errr...wat is de Q factor?

Hier wat uitleg over de Q factor:
https://www.sheldonbrown.com/gloss_q.html
Got it. thanx

Interessant of dat helpt...
Q-factor.  De "Q" staat voor "quack of kwaken", een verwijzing naar de brede stand en de waggelende gang van eenden.

Volgens Sheldon Brown onder “tread” :  https://www.sheldonbrown.com/gloss_tp-z.html#tread

De zijdelingse afstand tussen de pedaalbevestigingspunten op een crankstel. Voor de meeste fietsers, hoe smaller het “loopvlak”, hoe beter. Wanneer we lopen, vallen onze voetafdrukken bijna in een rechte lijn onder het zwaartepunt van onze lichamen.

Wanneer we fietsen, dwingt het "loopvlak" onze voeten om hun kracht verder uit elkaar te duwen, dan waarvoor ze zijn ontworpen. Sommige theoretici geven dit de schuld voor knie- en heupproblemen die sommige fietsers ervaren, maar de jury is er nog steeds mee bezig.

Een breder "loopvlak" zorgt ook voor een grotere zijwaartse kracht bij het trappen uit het zadel, dus moet de rijder meer kracht van het bovenlichaam uitoefenen tijdens het rijden en dansend op de pedalen.

En een breder "loopvlak" vermindert de pedaal-bodemvrijheid wanneer de fiets overhelt in een krappe bocht. Einde citaat.

Ik fiets het prettigst op een fiets met een kleine Q-factor.

Piet.