ligfietsers.nl

Volledige versie: Voetenslede afstellen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Graag wil ik de voetenslede van mijn 222 revolver afstellen vanwege teveel speling. Ook zag ik dat de lagers aan de linkerkant niet gelijkmatig lijken te slijten, waarschijnlijk staan ze iets scheef op de spriet. Heeft iemand van jullie dit al eens gedaan? Ik heb een handleiding van Derk gekregen maar erg eenvoudig lijkt het me niet. Ook lijkt de handleiding van Derk meer geschreven te zijn vanuit het oogpunt van montage en daarna afstellen. De revolver zit er in het begin nog niet op etc. Wat als je gewoon enkele lagers wilt controleren en stellen? Zijn er tips en tricks? Wat is een acceptabele speling?
Ik heb nooit een Thys afgesteld, maar wel ervaringen met roeitrikes. Eenmaal afgesteld krijg je voornamelijk overmatige speling door slijtage van de kogellagers. Ook het scheefrollen van de lagers komt door slijtage. Gewoon de lagers vervangen, die overmatige slijtage vertonen.

Afstellen doe je met de excentrische assen waarop de lagers zijn gemonteerd. Door verdraaiing van de as breng je het lager dichter naar de boogspriet toe. Daarmee kun je alle voelbare speling opheffen. Afgesteld moet de voetenslee soepel over de spriet rollen.
Bedankt voor je tip om de lagers te vervangen. De oppervlakte van de betreffende lagers is ook wat ruwer geworden (niet over de volle breedte). Ik heb een aantal lagers besteld ter vervanging.
Derk noemt in z'n handleiding ook iets over een scheve as stand van de excenters in de lagers waarmee het lager gekanteld kan worden? Enfin, ik zal het wel zien wanneer ik de lagers ga (de)monteren. Misschien maak ik er wel een foto verslagje van.  Wink