ligfietsers.nl

Volledige versie: Coronavirus? Wie blijft (lig)fietsen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4
Ik heb mij eigenlijk voorgenomen om zolang mogelijk door te blijven fietsen. Ik denk dat dat mijn weerstand ten goede komt. Bovendien blijf je op de (lig)fiets bijna automatisch op 1,5 meter afstand. Bovendien, het is voorjaar. Dat doet mij af en toe deze ellende vergeten.

Groet,

Marco
Fietsen moet zeker kunnen, zolang je bij anderen uit de buurt blijft. Ik sta ook te popelen om eropuit te gaan, maar ja, ik moet (thuis) werken. Zondag heb ik de hele dag, dus dan spring ik op de fiets.
Ik heb van het weekend nog twee 100 km+ ritjes gereden. Voor de rest van de tijd zit ik binnen, werk al sinds vorige week dinsdag verplicht thuis. Nu vind ik thuiswerken niet erg maar verplicht is anders. Heb het gevoel dat ik de hele dag aan het conference/video bellen ben... Ik wil er vanmiddag toch even een uurtje tussenuit voor een snel rondje op de fiets, wordt knettergek van dat binnen zitten!

En fietsen moet gewoon kunnen, alleen lange tochten op onbekend terrein zijn misschien een iets minder goed idee op het moment (vanwege een iets grote risico op onverwachte situaties/ongevallen op onbekend terrein).
Heel herkenbaar, zondag realiseerde ik mij dat mijn lichaam het intensieve bewegen gewoon mist.
Gisteren na het thuis werken even de heg gesnoeid (oei die armen zijn weinig gewend)
Vanmiddag ga ik na het werken, nog even een uurtje of zo uitwaaien in de Mango.
Ook het onderwijs werkt vanuit huis. Wij merken (zal Wim waarschijnlijk beamen) dat dat (op dit moment) nog veel intensiever is dan in het gebouw zelf werken. Wat mooi is, is dat een ieder ongekende ideeën heeft, creativiteit de hoofdrol speelt en alle collega’s digitaal veel meer kunnen dan we dachten. Maar net als gisteren ga ik er vanmiddag nog wel even uit voor een 1.5 uur rondje.
En gelijk heb je. Goed voor de weerstand.

Ik werk bij een bedrijf dat onder vitale beroepen valt en voor mij is het niet anders dan anders.
Ik heb de TV nauwelijks meer aan. Ga gewoon door met leven en dus fietsen. Ik ben vatbaar voor griep, maar zelden ziek. Afgelopen 17 jaar niet meer ziek geweest, zonder griepprik, en geen pijnstillers hoeven gebruiken. Als veganist heb ik een zeer laag ontstekingsniveau. Eet dus geen vleermuizen.

Had vanaf zondag lichte griepverschijnselen gedurende 3 dagen. Mogelijk ben ik niet meer vatbaar. In alle zelfbedieningswinkels liggen levensmiddelen die door duizenden mensen eerder zijn vastgepakt. Moet ik al mijn levensmiddelen desinfecteren? Hoezo geen handen schudden? Handen wassen met zeep helpt prima tegen bacteriën, maar zeer beperkt tegen virussen.

Nogmaals, ik begrijp de ophef niet over die milde Corona griep, waar misschien 30 a 40% griepverschijnselen van krijgt. Ben nog maar 72 en val buiten de risicogroep. Smile
(18-Mar-2020, 01:56 PM)PietV* schreef: [ -> ]Nogmaals, ik begrijp de ophef niet over die milde Corona griep, waar misschien 30 a 40% griepverschijnselen van krijgt. Ben nog maar 72 en val buiten de risicogroep. Smile

Ok, dus ik heb het me ingebeeld dat ze in Italië met intensive care voorzieningen aan hun maximumcapaciteit zijn?

Ehm. https://www.nytimes.com/2020/03/18/opini...italy.html
(18-Mar-2020, 03:29 PM)biciklo schreef: [ -> ]Ok, dus ik heb het me ingebeeld dat ze in Italië met intensive care voorzieningen aan hun maximumcapaciteit zijn?

Ehm. https://www.nytimes.com/2020/03/18/opini...italy.html

Neen, dat zal geen inbeelding zijn, maar de waarheid. Ik ken de capaciteit van de intensieve zorg daar niet. Maar de skigebieden en de toeristische steden bleven te lang open om het ziekteverloop te beheersen. Leve de verspreiding.
In een dichtbevolkt Noord Italië, met circa 20 miljoen mensen, zit je met 30 a 40% al gauw op 6 tot 8 miljoen zieken. Een half procent van 3 miljoen is 15.000 ernstig zieken.
Maar met een winterse griepgolf heb je ook zomaar 1000 tot 1500 extra doden. Gemiddeld over het jaar heen valt dat nauwelijks op. De sterken blijven over.
Zeker, ik werk nu om de dag thuis en op de zaak. Vanavond na een dag thuiswerken nog even rondje Pruus denk ik. Zeker na al die onwennigheid is het heerlijk de kop leeg te maken. Morgen ga ik, ondanks dat vrouwlief de auto niet gebruikt met de ligger op en neer. Ik ben wel blij dat er geen lockdown is, zeker met de huidige weersomstandigheden.

Alleen moet ik nu de sponsortocht gaan verzetten, puur om 'gelazer' te voorkomen. Dan sta ik daar in Duitsland ook niet voor een dichte deur. Het hele project staat nu ook op losse schroeven. Maar goed, rustig blijven en anticiperen waar nodig. We zien het wel in April.
Corona kan zich via de vochtige uitademing (niezen; hoesten) verspreiden. Waarschijnlijk fiets je veilig als je niet in de windschaduw van iemand fietst. (In de windschaduw fiets je precies in het gebied waar corona naartoe gaat als een besmette fietser hoest of niest.)

Niels, hijgt soms, van der Wal
Fietsen tussen een groep gezonde wielrenners is een prima manier om grote groepen mensen antistoffen tegen een milde Corona variant aan te laten maken. Hoe meer mensen gecontroleerd immuun worden voor deze Corona variant, hoe beter de zwakkeren beschermd worden.

Virussen kunnen zich alleen vermenigvuldigen via een gastheer. Ook zijn virussen van generatie op generatie, onderhevig aan genetische veranderingen en evolueren gemakkelijk. De volgende, mogelijk "sterkere" variant Covid nummer zoveel, komt er in de toekomst zeker aan. Mensen die immuun zijn voor Covid-19 zijn vaak beter bestand tegen een mutant.

Piet, die positief blijft fietsen.
Volgens mij is er een verschil tussen een milde variant van de ziekte en van het virus. Een milde ziekte hoeft niet te betekenen dat het virus mild is. De ene mens reageert mild op het virus waarvaan de andere mens doodziek wordt. Een ziekte wordt niet alleen bepaald door het virus maar ook door het lichaam. Van een milde variant van het virus heb ik nog niet vernomen, alleen dat bepaalde mensen heel ziek worden van een virus waarvan anderen soms bijna geen last hebben. Dus als je fietst te midden van een groep wielrenners die slechts mild ziekte verschijnselen hebben en je wordt geïnfecteerd, dan kun je daar alsnog heel ziek van worden.
Geen last van 'tourdefrancers', die zijn te traag.
Anders zou het lastig worden. Met wind-mee er áchter en met wind-tegen er vóór rijden?  Big Grin

Ik rij al bijna altijd solo, behalve vorige week dan, met die snelle DF.
Het was vandaag weer drukker op straat. Hier en daar haast gezellig. Ook waren er meer fietsers. Geen medeliggers. Die 1,5 meter afstand is echt meer dan mensen denken. Ik heb een duimstok van een meter vanaf mijn borstkas gehouden. Schokkend hoe ver die al van mij af ging. En dat is nog maar een meter. Het is meer dan een stapje verder van elkaar staan. Het voelt echt heel onnatuurlijk. In Nederland heeft men dat niet zo in de gaten, de politie zegt dat mensen zich er goed aanhouden (wat dus niet zo is). Op de site van de Frankfurter Algemeine Zeitung staat echt een heel venijnig stuk. Zo hoeft het voor mij ook weer niet. Ik heb geleerd dat de stappen van gedragsverandering in drie etappes gaat. Opvattingen - attitude - gedrag.  En met social distancing zitten we nog in het eerste vlak van opvattingen. We vinden social distancing goed maar als we elkaar op straat tegenkomen dan realiseren we ons niet wat dat betekent.

Ik fiets nu gewoon door zonder praatje te maken. Op fietspaden is het onmogelijk om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Ik fiets dan maar snel door. Het blijft heel lastig om de principes van social distancing te vertalen naar de praktijk van de openbare weg.
Drukknopjes bij stoplichten is contact maken met een object waar vorige fietsers ook aan gezeten hebben en waarop het virus schijnt te kunnen overleven. Je in bochten wringen om hier met iets anders dan een vinger op te kunnen drukken of goed kijken en doorfietsen?

Als het kan, dan doe ik het laatste; ik neem geen risico met corona.

Niels, drukvermijder, van der Wal
Ik heb, geloof ik, iets fatalistisch in betrekking tot besmetting met het Coronavirus. Het is haast niet te voorkomen als je buiten komt. Wel kan je door zorgvuldig te handelen de kansen kleiner maken waardoor je het later oploopt (statistisch gezien). En dat is precies de bedoeling. Het gaat met al die maatregelen er niet om dat je het niet oploopt, maar om de verspreiding te vertragen waardoor de de ziekenhuizen niet overbelast raken. Zolang dat niet gebeurt is de ramp te overzien. Als je besmet raakt is het niet gelijk rampspoed, meestal is het maar een verkoudheid. Pechvogels belanden in het ziekenhuis en dat kan zelfs goed getrainde mensen overkomen.
Over 10 dagen weten we meer. Niet te hopen dat wij in Nederland de lijn van Noord Italië volgen. Pechvogels blijf je houden. Circa 15% zit in de genen. Daarnaast spelen leefwijze, overgewicht, medische verleden, als hart- en vaatziekten, chemo, COPD, medicijngebruik etc. een rol.
Covid-19 is een virus met een rustig verloop. Maar Corona is voor bijna iedereen een nieuw soort virus waarvoor nog geen immuniteit is opgebouwd. Ik heb 3 dagen een gevoel van griep gehad. In het dorp zijn 8 mensen echt ziek en waarvan 5 hersteld.

Vandaag veel wielrenners gezien. Krijg je als bedrijven sluiten.

Ben wel gestopt met ijszwemmen. Voor de zekerheid. Dat geeft geen natuurlijk verloop van een infectieziekte. IJszwemmen onderdrukt de koorts en dat is niet bevorderlijk voor herstel. Dat weet ik uit ervaring.
Zoals zoveel anderen ben je niet alleen op de wereld.
Misschien dat je er zelf geen last van hebt, maar je kent vast mensen (ouders, opa's, oma's, familieleden, vrienden, kennissen en hele vage vrienden), die aan een besmetting kunnen overlijden.

Voorkom dat.

De beste preventieve tip die ik las, is dat de beste preventie is zo te handelen alsof je corona hebt.

Niels, geen viroloog, van der Wal


(19-Mar-2020, 07:16 PM)Roepers schreef: [ -> ]Ik heb, geloof ik, iets fatalistisch in betrekking tot besmetting met het Coronavirus. Het is haast niet te voorkomen als je buiten komt. Wel kan je door zorgvuldig te handelen de kansen kleiner maken waardoor je het later oploopt (statistisch gezien). En dat is precies de bedoeling. Het gaat met al die maatregelen er niet om dat je het niet oploopt, maar om de verspreiding te vertragen waardoor de de ziekenhuizen niet overbelast raken. Zolang dat niet gebeurt is de ramp te overzien. Als je besmet raakt is het niet gelijk rampspoed, meestal is het maar een verkoudheid. Pechvogels belanden in het ziekenhuis en dat kan zelfs goed getrainde mensen overkomen.
(19-Mar-2020, 06:59 PM)Niels van der Wal schreef: [ -> ]Drukknopjes bij stoplichten is contact m..

Het fijne is dat die drukknoppen helemaal geen effect hebben.
Je hoeft dus sowieso niet te drukken. Bleek na gedurende een aantal maanden geen enkele drukknop bij een stoplicht gebruikt te hebben.
Ik moet doorwerken en ga wel op de ligger. Smorgens zie ik zowiezo niemand, dus dat is geen probleem. Smiddags iets vervelender, je merkt dat veel mensen toch een fietsommetje maken. Ik probeer hiermee wel mn conditie op pijl te houden. Heb er meer last van tijdens werk, mensen hebben er echt moeite mee om afstand te houden.

En mijns inzien is het niet zozeer voor jezelf, we moeten proberen met zn alle om de ziekenhuizen draaiend te houden zodat er daar geen keuzes gemaakt hoeven te worden over wie ze kunnen helpen omdat de apparatuur straks op is. Dat moeten we zien te voorkomen.
(18-Mar-2020, 01:56 PM)PietV* schreef: [ -> ]Handen wassen met zeep helpt prima tegen bacteriën, maar zeer beperkt tegen virussen.

Waarom handenwassen tegen COVID-19 werkt:
https://twitter.com/PalliThordarson/stat...5189597189 of https://www.theguardian.com/commentisfre...infectants

(18-Mar-2020, 01:56 PM)PietV* schreef: [ -> ]Nogmaals, ik begrijp de ophef niet over die milde Corona griep, waar misschien 30 a 40% griepverschijnselen van krijgt. Ben nog maar 72 en val buiten de risicogroep. Smile
Noem even één griepuitbraak de afgelopen 20 jaar die in meerdere landen de capaciteit van het gezondheidssysteem tot aan de rand van de capaciteit belast heeft. Ik ken er géén. Bij griep bestaan er vaccinaties. Die zijn niet perfect, maar vorkomen onder meer dat "meteen" ook de helft van het ziekenhuispersonaal ziek thuis zit. Voor COVD-19 zijn er nog geen vaccinaties en ook nog vrijwel geen middelen om te behandelen. Redenen zat om met deze virus anders om te gaan.

Groepsimmuniteit is prima en we moeten er uiteindelijk ook komen, maar met een snelheid die het nog behapbaar maakt. Ik vond dit artikel best overtuigend:
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavir...d3d9cd99ca

In UK dachten ze er trouwens in eerste instatie ook in termen van groepsimmuniteit over (lekker door laten gaan), maar ook daar komen ze er langsaam op terug, onder meer nadat er berkeningen kwamen die op 250000 doden wezen:
https://www.buzzfeed.com/alexwickham/cor...egy-deaths
Citaat:But the approach was found to be unworkable. "Our most significant conclusion is that mitigation is unlikely to be feasible without emergency surge capacity limits of the UK and US healthcare systems being exceeded many times over," perhaps by as much as eight times, the report said.
In this scenario, the Imperial College team predicted as many as 250,000 deaths in Britain.

Niettemin, ik werk nog gewoon (thuiswerken is in ons bedrijf maar beperkt mogelijk), dus fiets ik ook nog elke dag -en dat blijft zo totdat ik niet meer naar werk hoef of mag...
Wat mij opvalt en meer dan anders, is het aantal wandelaars op het fietspad en dan 3 breed. Ik blijf vriendelijk en bedank als ze mij er langs laten.
(19-Mar-2020, 08:20 PM)PietV* schreef: [ -> ]Ben wel gestopt met ijszwemmen. Voor de zekerheid. 

Ik ben er ook mee gestopt. Voornamelijk wegens gebrek aan ijs.  Wink

(19-Mar-2020, 10:10 PM)Hoekie schreef: [ -> ]Het fijne is dat die drukknoppen helemaal geen effect hebben.
Je hoeft dus sowieso niet te drukken. Bleek na gedurende een aantal maanden geen enkele drukknop bij een stoplicht gebruikt te hebben.

Dat zal misschien per provincie verschillen. Als je hier in Flevoland niet drukt, kom je niet aan de overkant. Of je moet het beleid van Niels aanhouden. Maar om nou aangereden te worden omdat je niet op een knopje wilde drukken vanwege het corona virus maakt je toch ook wel weer een beetje de pechvogel van de maand.
(20-Mar-2020, 12:07 AM)emgaron schreef: [ -> ]
(18-Mar-2020, 01:56 PM)PietV* schreef: [ -> ]Handen wassen met zeep helpt prima tegen bacteriën, maar zeer beperkt tegen virussen.

Waarom handenwassen tegen COVID-19 werkt:
https://twitter.com/PalliThordarson/stat...5189597189 of https://www.theguardian.com/commentisfre...infectants

Je hebt gelijk. Heb me verder verdiept in die materie. Goed wassen met zeep is effectief omdat virussen bestaan uit drie elementen: genetische informatie (RNA), eiwitten en vetten. Die zitten relatief losjes aan elkaar geplakt. Zeep bevat vetachtige deeltjes (amfifiele verbindingen, zeggen chemici) die de vetten in het virus kunnen vervangen. Daarna stort het geheel ‘als een kaartenhuis in elkaar’. Maar wel goed wassen en niet zoals in die flutautomaten.

(18-Mar-2020, 01:56 PM)PietV* schreef: [ -> ]Nogmaals, ik begrijp de ophef niet over die milde Corona griep, waar misschien 30 a 40% griepverschijnselen van krijgt. Ben nog maar 72 en val buiten de risicogroep. Smile

(20-Mar-2020, 12:07 AM)emgaron schreef: [ -> ]Noem even één griepuitbraak de afgelopen 20 jaar die in meerdere landen de capaciteit van het gezondheidssysteem tot aan de rand van de capaciteit belast heeft. Ik ken er géén. Bij griep bestaan er vaccinaties.

Niet over de gehele wereld, maar Mexicaanse groep was in div erse landen heftig. In Nederland is daar 340 miljoen aan besteed. O.a. vaccins en spuiten kostten 252 miljoen euro, de inzet van GGD's en huisartsen 76 miljoen. https://nos.nl/artikel/325025-mexicaanse...ljoen.html

Dan de volgende “Corona’s” :
  • HcoV-229E
  • VHco-OC43
  • MERS-CoV, voorheen bekend als nieuw coronavirus 2012 en HCoV-EMC.[3]
  • SARS-CoV-2, voorheen 2019-nCoV, ook wel Wuhan-virus genoemd.
SARS, MERS, SARS-CoV-2 kunnen dodelijke longontsteking veroorzaken. De bijverschijnselen zijn kwalijker dan de milde griep. Mensen die SARS en MERS hebben gehad en nog leven, zijn waarschijnlijk beter bestand tegen het Wuhan-virus.

(20-Mar-2020, 12:07 AM)emgaron schreef: [ -> ]Die zijn niet perfect, maar voorkomen onder meer dat "meteen" ook de helft van het ziekenhuispersonaal ziek thuis zit. Voor COVD-19 zijn er nog geen vaccinaties en ook nog vrijwel geen middelen om te behandelen. Redenen zat om met deze virus anders om te gaan.

Met heeft het over een kwart van het ziekenhuispersoneel. Met dank aan het Carnaval. Tradities zijn zeer belangrijk in Nederland. Lekker dicht tegen elkaar, weinig slaap, slechte leefstijl en veel drank is een prima basis voor Corona.

(20-Mar-2020, 12:07 AM)emgaron schreef: [ -> ]Groepsimmuniteit is prima en we moeten er uiteindelijk ook komen, maar met een snelheid die het nog behapbaar maakt. Ik vond dit artikel best overtuigend:
https://medium.com/@tomaspueyo/coronavir...d3d9cd99ca

Dat lijkt het Nederlands beleid. Het volk moet het merken om draagvlak te creëren voor maatregelen. Worden dan beter geaccepteerd.

(20-Mar-2020, 01:34 AM)Bart Verbeek schreef: [ -> ]
(19-Mar-2020, 08:20 PM)PietV* schreef: [ -> ]Ben wel gestopt met ijszwemmen. Voor de zekerheid. 

Ik ben er ook mee gestopt. Voornamelijk wegens gebrek aan ijs.  Wink


"IJszwemmen" is een begrip onder de winterzwemmers. Net zoals "winterzwemmen". Winterzwemmers zwemmen het hele jaar door in het buitenwater. Dus niet alleen in de winter. Wanneer het buitenwater onder de 5 graden Celsius komt, wordt dat onder de winterzwemmers "ijszwemmen" genoemd. Het water is nu rond de 8 graden C. en deze winter niet onder de 3 graden C. geweest. Als het ijs niet te dik is, speel ik voor ijsbreker. Anders een wak maken en baden. Winterzwemmen is belangrijk voor een vitaal leven.
Voor de Nederlandse kampioenschappen wordt dan het zwembad gekoeld met ijsblowkjes.
https://noww.nl/node/3378

Douche nu ruim 5 jaar alleen met koud water. Dat gaat wel door. Ook met lichte griepverschijnselen.
Ik heb zojuist voor de eerste keer mijn "Corona-ritje" gefietst. Omdat ik intussen al ruim anderhalve week thuiswerk, kom ik veel te weinig buiten Sad Ik mis mijn woon-werk ritjes echt...

Daarom een ritje uitgezet over de mooiste wegen in mijn directe omgeving met het idee dat ik dit dagelijks een keertje kan rijden. Op die manier hou ik mijn basisconditie een beetje op peil zonder dat het teveel tijd kost.

Vandaag dus de eerste keer. Het was nog verrassend winderig en lang niet zo lekker als de afgelopen dagen. En erg rustig, ik ben nog geen 10 fietsers en maar een stuk of 5 wandelaars tegengekomen. Heerlijk gefietst Smile

O ja, maar één verkeerslicht op de route en dat is redelijk eenvoudig en veilig te omzeilen Smile
Pagina's: 1 2 3 4