ligfietsers.nl
Alweer een gekke Belg - Afdrukversie

+- ligfietsers.nl (https://ligfietsers.nl)
+-- Forum: Algemeen (https://ligfietsers.nl/forum-1.html)
+--- Forum: Nieuw hier? (https://ligfietsers.nl/forum-2.html)
+--- Topic: Alweer een gekke Belg (/thread-1065.html)Alweer een gekke Belg - speedyhenry - 01-May-2021

Hay, mag ik me even voorstellen? Ik ben man, getrouwd met kinderen en fiets-commuter. Een gewone hybride damesfiets weliswaar met elektrische hulp is mijn pendelvervoermiddel en tijdens deze verplaatsingen droom ik al jaren van een ligfiets. Eenmaal thuis of op het werk vervliegt deze gedachte al snel maar onlangs heb ik onze fietsen een opknapbeurt gegeven en ja, daar was die droom terug en niet meer te onderdrukken. Dus, tijd om deze te concretiseren maar eerst wat opzoekwerk natuurlijk en zo ben ik hier terecht geraakt.
Wat ik zou willen is een longrider en eentje die ik zelf in mekaar kan zetten. Nog beter, een fiets zoals de Zwitserse joystickbike. Dus als iemand hier info over heeft ... of er zelf een heeft ... zeer welkom.
Groeten, Speedyhenry  Smile


RE: Alweer een gekke Belg - Wim -de roetsende - 02-May-2021

Op ligfietsers.be een mooi draadje over de Atomic Zombie:

https://www.ligfietsers.be/forum/viewtopic.php?t=9442


RE: Alweer een gekke Belg - Willeke_IGKT - 02-May-2021

Welkom.
Misschien als een tussenstap een tweedehands fiets?

Ik heb zowel in België https://www.2dehands.be/l/fietsen-en-brommers/fietsen-ligfietsen/ als in Nederland https://www.marktplaats.nl/l/fietsen-en-brommers/fietsen-ligfietsen/ verschillende 'gekke' ligfietsen gezien voor bescheiden prijsjes. En als je een beetje handelaar bent kun je de fiets voor een vergelijkbaar (of hoger) bedrag weer verkopen als je de fiets naar je zin hebt gemaakt of gevonden.

Willeke, die zelf ook een tweedehands ligfiets gebruikt.


RE: Alweer een gekke Belg - PietV* - 02-May-2021

Welkom Speedyhenry,

Ik neem aan dat je al een constructieberekening hebt gemaakt over de te bouwen ligfiets en dat het gebruik al dan niet op de openbare weg hebt meegenomen.

De ligfiets in het volgend filmpje is erg slap in het frame en zal bij hoge snelheid gaan zwabberen. Ook een verkeersdrempel zoals in Nederland komt dit ligfiets niet ongeschonden over. Te extreem.
https://www.youtube.com/watch?v=S-ZT2_PM6EY&ab_channel=AtomicZombieExtremeMachines

Wil je een geschikte ligfiets voor in de steden, dan adviseer ik de wielbasis zeker niet langer te maken dan 1,5 m. 1,40 m is beter. Langere fietsen worden zwaarder, omdat je zeer waarschijnlijk met staal zal gaan werken. Wil je een extreme ligfiets voor gebruik buiten de wegen, dan is een extreme wielbasis van 2,5 m ook leuk.

Op deze site staat veel interessante info: https://fietssite.jouwweb.nl/


RE: Alweer een gekke Belg - gideon - 02-May-2021

Die Joystickbike kende ik nog niet. Het is een
Leuk model.
http://www.joystickbike.ch/


RE: Alweer een gekke Belg - Wim -de roetsende - 02-May-2021

(02-May-2021, 12:45 PM)PietV* schreef: Wil je een geschikte ligfiets voor in de steden, dan adviseer ik de wielbasis zeker niet langer te maken dan 1,5 m. 1,40 m is beter. Langere fietsen worden zwaarder, omdat je zeer waarschijnlijk met staal zal gaan werken. Wil je een extreme ligfiets voor gebruik buiten de wegen, dan is een extreme wielbasis van 2,5 m ook leuk.

@speedyhenry, welkom op dit forum.

De Atomic Zombies zijn echte zelfbouwprojecten en daar kun je dus echt zelf iets moois van maken.
Amerikanen houden blijkbaar van slappe vering, dat zie je ook in het filmpje terug.

Ik heb jarenlang op een Rans' Stratus XP 2x26" gereden. Werd ook wel The Monsterbike genoemd.
http://www.ransbikes.com/library/into-the-ride-articles/itr031/

Wielbasis: 172,72cm
Totale lengte: 235cm

Deze ligfiets weegt nog net geen 15kg en is dus zeker niet zwaar te noemen ondanks zijn afmeting.
De Rans fietst zeer comfortabel en is snel genoeg. Ik reed er een kruissnelheid mee die boven de 30km/u lag op mijn woon-werk-verkeer.
Ook voor het gebruik in de stad was het een superfijne fiets. De draaicirkel is ook veel kleiner dan je zou verwachten van zo'n lange fiets.

Je kunt dus best een fiets maken met een langere wielbasis.


Aanvulling:
De M5 CHR heeft al een wielbasis van 134cm en dat is zeker geen LWB.
http://www.m5-ligfietsen.nl/site/NL/Modellen/Carbon_High_Racer/


RE: Alweer een gekke Belg - PietV* - 02-May-2021

Je kunt zeker een ligfiets bouwen met lange wielbasis. De Nazca Quetzal heeft een wielbasis van 208 cm. De M5 CLR een wielbasis van 143 cm. Net zoals een jou fietsen de Rans' Stratus XP met meervoudige buisconstructie of speciaal carbonframe.
Maar licht, laag en lang vraagt een speciale constructie. De hogere Quetzal heeft in de lengte een drie buizen frame constructie van 25CrMo4 staal met een gewicht vanaf 32 kg. Wil je een lage, dus lange ligger maken met één centrale framebuis, die stabiel en veilig is en ook nog heel blijft onder belasting, dan moet dan een dikwandige buis worden met een redelijk grote diameter. Of met carbonvezel gaan werken.
Dan blijft de vraag: Moet het een "Kermisfiets" of een tourligfiets worden, die op vlot te sturen is op smallere fietspaden.