ligfietsers.nl
Fietshelm voor de Quest - Afdrukversie

+- ligfietsers.nl (https://ligfietsers.nl)
+-- Forum: Algemeen (https://ligfietsers.nl/forum-1.html)
+--- Forum: Veiligheid en gezondheid (https://ligfietsers.nl/forum-11.html)
+--- Topic: Fietshelm voor de Quest (/thread-1477.html)Fietshelm voor de Quest - Bart Verbeek - 08-Aug-2022

Naar aanleiding van de discussies hier heb ik toch ook maar een fietshelm aangeschaft. Bij mijn ziekte hoort nu eenmaal botontkalking, en dat betekent dat het bord voor mijn kop voor onvoldoende bescherming zou kunnen zorgen als ik er over ga. De kop dat is. Ik ben niet van plan hem te gebruiken voor de trike, omdat ik daarmee niet harder zal gaan dan een kilometer of 22 per uur, maximaal 17 kilometer per uur in de stad. De trike voelt veel veiliger dan een rechtopfiets. Maar misschien bedenk ik me nog wel. De kans dat een medefietser een keer over me heen rolt is best wel groot.

Zonder ondersteuning rijd ik nu tweemaal zo hard met de trike dan 6 weken terug. Ik neem aan dat dat ruwweg betekent dat ik 8 keer zoveel vermogen lever. Ik ga er vanuit dat ik met de velomobiel dan ook ongeveer twee keer zo hard ga (was 16 kilometer per uur). Ik heb nog niet getest hoe hard dat is in de praktijk, omdat ik eerst nog wat zaken naar tevredenheid moet regelen voordat ik met de Quest op pad ga.

Ik verwacht dat ik nog wel een flinke tijd zal moeten wennen aan de velomobiel. Een stuurfoutje of foutieve snelheidsbeoordeling is dan zo gemaakt.


RE: Fietshelm voor de Quest - Wim -de roetsende - 08-Aug-2022

De eerste 1000km is het gewoon simpelweg verstandig om kalmpjes aan te doen.

Na 10.000km ben je een beginner.

En ooit heb ik gelezen dat je na 100.000km jezelfs als enigszins ervaren mag bestempelen.
Maar ik heb ook gelezen dat je na 100.000km pas een beginner bent.Moraal van het verhaal: het blijft oppassen in zo'n ding.


RE: Fietshelm voor de Quest - Bacchus - 08-Aug-2022

(08-Aug-2022, 08:04 AM)Bart Verbeek schreef: Naar aanleiding van de discussies hier heb ik toch ook maar een fietshelm aangeschaft. [...] De kans dat een medefietser een keer over me heen rolt is best wel groot.
De bescherming van een helm is in die specifieke situatie ook maar beperkt, natuurlijk. Misschien kun je een F1-achtige carbon "halo" op de Quest monteren? Big Grin

Citaat:Zonder ondersteuning rijd ik nu tweemaal zo hard met de trike dan 6 weken terug. Ik neem aan dat dat ruwweg betekent dat ik 8 keer zoveel vermogen lever.
Bij de snelheden van rond de 20 km/u die je noemt, is de luchtweerstand nog een beperkte factor. De aandrijvingsverliezen schalen grotendeels lineair, dus laten we zeggen "ruim het dubbele."

Citaat:Ik verwacht dat ik nog wel een flinke tijd zal moeten wennen aan de velomobiel. Een stuurfoutje of foutieve snelheidsbeoordeling is dan zo gemaakt.
Dat houd je altijd. Het enige dat je kan doen is om jezelf enige ruimte geven om die fouten te herstellen.


RE: Fietshelm voor de Quest - 365cycle - 08-Aug-2022

(08-Aug-2022, 08:04 AM)Bart Verbeek schreef: Zonder ondersteuning rijd ik nu tweemaal zo hard met de trike dan 6 weken terug. Ik neem aan dat dat ruwweg betekent dat ik 8 keer zoveel vermogen lever. Ik ga er vanuit dat ik met de velomobiel dan ook ongeveer twee keer zo hard ga (was 16 kilometer per uur).
Vermoed dat dat een beetje tegen gaat vallen als je hier vanuit gaat. Je rekent nu namelijk puur met de luchtweerstand, maar zelfs op de trike is onder de 20 km/h het grootste deel van je weerstand nog rolweerstand. Die loopt lineair op met de luchtweerstand, dus je zal vermoedelijk 3 of misschien 4 keer zoveel vermogen leveren.

edit: oeps, het stond er eigenlijk al