ligfietsers.nl
Flevobike onderstuur - Afdrukversie

+- ligfietsers.nl (https://ligfietsers.nl)
+-- Forum: Ligfietsers (https://ligfietsers.nl/forum-3.html)
+--- Forum: Open tweewielers (https://ligfietsers.nl/forum-5.html)
+--- Topic: Flevobike onderstuur (/thread-1521.html)Flevobike onderstuur - ZoefZoef - 01-Sep-2022

Ik heb sinds kort een Greenmachine met onderstuur. Nog even wennen, maar op zich rijdt het prima.


De zitting heb ik versteld, waardoor ik nu beter uitkom met mijn beenlengte. De ideale lighoek moet ik nog vinden dus daar ga ik ook nog wel wat aan verstellen komende tijd.


Alleen.. de positie van het ondetstuur is nu nog ongewijzigd en die moet ik denk ik toch wel wat veranreren.   Daar is dus de vraag:  wat is de meest ontspannende positie voor je onderstuur? Hoe stel ik die optimaal in?


RE: Flevobike onderstuur - Bob Hagendijk - 01-Sep-2022

Ik heb een bovenstuur dus geen ervaring met onderstuur. Maar, toen ik mijn fiets kocht zat ik niet fijn, met bochten raakten mijn knieën het stuur en vond ik de remhendels niet fijn zitten. Veel uitproberen tot het fijn zit waarbij mijn priovolgorde voor afstellen was:
1 het moet lekker zitten (ontspannen rechtdoor doe je het meest)
2 bochten moeten makkelijk te maken zijn (zeker krappere bochten zijn vervelend als je niet goed kan sturen)
3 schakelen moet gemakkelijk gaan (doe je waarschijnlijk vaker dan remmen)
4 je moet goed bij de remhendels kunnen (gebruik ik niet veel, moet er goed bij kunnen maar niet perse comfortabel als je nog aan het afstellen bent)

Ik heb het nu zo dat ik alle 4 naar wens heb, maar ben in die volgorde begonnen en steeds geoptimaliseerd.


RE: Flevobike onderstuur - Bas_ligfiets - 02-Sep-2022

Ik heb een open hoge ligger met 28 achter en 26 voor. De fiets heeft een onderstuur. Mijn armen zijn licht gebogen als ik ze beiden aan het stuur heb. Meestal rijd ik met 1 hand aan het stuur en een op mijn buik/schoot. Als het “spannend” word pak ik twee handen aan het stuur. Het stuur zit net iets verder naar voren dan mijn billen. Als je scherp stuurt komt het stuur met de binnenbocht net tegen mijn stoeltje aan. In het uiteinde heb ik een verstel hendeltje voor de versnellingen, dus geen draaiversteller. Je zit die dingen wel bij een gewoon triatlon stuur aan de ligpositie uiteinden. Gewoon een beetje proberen. Ik weet niet hoe je stuur aan de voorvork vastzit maar als je stuur dichterbij moet of verder weg kan je gewoon een langere of kortere stuurpen erin zetten. Ik vind onderstuur veel relaxter rijden dan het stuur in mijn DF maar daar is de keuze beperkt…. Vooral het adem halen is fijner met je armen naast je dan met je armen tegen je borstkas een gedrukt.


RE: Flevobike onderstuur - Wim -de roetsende - 03-Sep-2022

Citaat:Ik vind onderstuur veel relaxter rijden dan het stuur in mijn DF maar daar is de keuze beperkt…. Vooral het adem halen is fijner met je armen naast je dan met je armen tegen je borstkas een gedrukt.

In mijn DF zat een elastiek aan het stuur. Die kun je uiteraard ook inkorten, zodat je armen niet tegen je borstkast worden gedrukt.

In de Milan zit het stuur vast met, ik vermoed, een remkabel. Die stel je in op de door jouw gewenste afstand.

Ik wilde in de Milan de kabel eerst vervangen door elastiek. Achteraf ben ik blij dat ik het niet heb gedaan. Ik vind de kabel meer ontspannen rijden. Je handen en het stuur bevinden zich altijd in dezelfde postie ten opzichte van je lichaam.


RE: Flevobike onderstuur - GertBr - 03-Sep-2022

Drie jaar terug schreven we dit draadje.


RE: Flevobike onderstuur - Wim -de roetsende - 03-Sep-2022

(03-Sep-2022, 11:09 AM)GertBr schreef: Drie jaar terug schreven we dit draadje.

In de mode komt ook alles na een aantal jaren weer voorbij.

Is blijkbaar op een forum ook zo  Big Grin


RE: Flevobike onderstuur - Jeroen S - 07-Sep-2022

Even terug naar het onderstuur. Ga eens op de fiets zitten en probeer de posities maximaal links en maximaal rechts. Je wilt eigenlijk in geen van beide posities iets onaangenaams voelen. Dus niet te ver gestrekt, maar als het even kan ook geen elleboog in je onderlijf of stuureinde in je bil.

Voor je hand positie kun je wat proberen door je handen in een ontspannen positie naast het stuur te houden. Je wilt geen onnatuurlijke knik in je polsen hebben, dat voelt op de lange duur niet fijn. Iets schuin naar voren is meestal prettiger dan helemaal rechtop. Sommigen vinden een min of meer horizontale positie van het stuur prettig.

Je kunt gelukkig met een paar minuten schroefjes draaien heel wat proberen zonder dat het wat kost.