ligfietsers.nl
Even voorstellen - Afdrukversie

+- ligfietsers.nl (https://ligfietsers.nl)
+-- Forum: Algemeen (https://ligfietsers.nl/forum-1.html)
+--- Forum: Nieuw hier? (https://ligfietsers.nl/forum-2.html)
+--- Topic: Even voorstellen (/thread-2151.html)Even voorstellen - Merijn - 22-Feb-2024

Nieuw hier, maar niet nieuw in de ligfietswereld. De laatste jaren rijdt ik weer meer bukfiets (een heerlijke tot alledags-ragbak gepimpte Santos 29er), waar ik vorige week door een onoplettende automobilist vanaf ben gereden. Wat me nu doet verzuchten: had ik dat maar op de ligger gedaan, dan was dat hoofd in ieder geval van minder hoog gekomen. De fiets is nog heel, ik wat minder, waardoor ik nu tijd heb om hier wat rond te neuzen. Ik lees al jaren af en toe mee, maar nooit structureel. 

Ik ben 55 jaar, waarvan ruim zo'n 35 jaar ligfietser. Ooit begonnen omdat we het wachten op treinen met Interrailen wel een beetje zat waren, en het feit dat je van A naar B gaat zonder het tussenstuk mee te maken. Toen heb ik mijn vriendin beloofd: volgend jaar op de ligfiets. Dat werden twee houten liggers die half Europa hebben gezien. Ook met andere liggers en gewone fietsen zijn we veel op fietsvakanties geweest.
In de loop der jaren daarna allerhande fietsen gebouwd/gereden, waaronder een vol geveerde carbon ligtandem, een Alleweder uit het bouwpakket, een gepopnagelde deelbare voorwielaandrijver, een superlage carbon Flevoracer met een 1-hand stuur. Het laatste project is al weer een tijd geleden (dat krijg je met kinderen en andere hobby's), een Hase-Pino-achtige ouder-kind tandem uit Carbon en een MTB frame (bouwverslag hier: http://tandembuilder.blogspot.com ).

Momenteel aan bruikbare liggers nog in de schuur:
  • FlevoRacer, gepimpte versie in 26" met staartstroomlijn (nog steeds een heerlijke fiets en heeft ook half Europa gezien, moet eigenlijk een nieuwe achtervork)
  • De ligtandem (wel in orde, niet in gebruik, vreet ruimte maar heeft wat emotionele waarde)
  • De lage FlevoRacer
  • En een een Roets, Thys 209. Geweldige fiets. Heeft het laatste jaar wat weinig aandacht gehad maar dat ga ik goed maken. Enige ligfiets ooit die geen natte rug op levert.
En daarnaast nog 10 andere fietsen voor een gezin van 4....

Na de klap kriebelt het nu toch weer. In ieder geval de Roets weer pakken en af en toe de FlevoRacer. Maar ook een velomobiel zou ik wel weer eens willen rijden. Die Alleweder was niet snel maar wel leuk, zelfs op vakantie. Het nieuwe spul is erg aan de prijs maar een niet al te oude Quest een beetje pimpen zou best leuk zijn.
Daarnaast heb ik me voorgenomen eindelijk eens te leren lassen, dan hoeft niet alles meer in Carbon. Hoewel, ik heb nog schetsen voor een voorwielaandrijver in de stijl van de door mij zeer bewonderde fietsen van John Morciglio (Youtube linkje) of de Franse Kouign Amann. Je weet nooit.

Groeten,
Merijn


RE: Even voorstellen - Josligfiets - 22-Feb-2024

Welkom Merijn,

Zo te lezen al veel ervaring, ook met zelfbouw.

Veel lees-, schrijf-, en ligfietsplezier


RE: Even voorstellen - Lig-hen - 23-Feb-2024

Welkom op het forum Merijn

Quote:… door een onoplettende automobilist vanaf ben gereden…
Je had zeker geen vlaggetje  Wink Wink

En serieus: sterkte gewenst met het herstellen van de verwondingen. 
Als je hier op het forum al een tijdje wat meeleest ben je vast dé tip van Niels-neemeenletselschadeadvocaat-vdWal al eens tegengekomen.  Blush


RE: Even voorstellen - Wim -de roetsende - 23-Feb-2024

Welkom Merijn,

Ach, wie een Thys 209 Rowingbike heeft hoeft toch niets anders  Big Grin 

Leuk dat je je nu even voorstelt.


RE: Even voorstellen - ZoefZoef - 23-Feb-2024

Best apart dat ik bij het lezen van een voornaam de achternaam erbij weet en dat het ook lijkt te kloppen als ik daarop google. Kennelijk in het verleden al je blogs of iets anders gelezen rondom je fietsen
Misschien de ligfiets mailinglijst, geen idee.

Machtig mooi die Thys 209's. Die horen niet ongebruikt in een schuur te staan Sad Ik gebruik er nu eentje als hoofd fiets. Niet dagelijks, wel vrijwel altijd als ik een fiets moet pakken. Ik heb m van een muur gered waar ie 9 jaar ongebruikt heeft gehangen.


RE: Even voorstellen - Hardloper - 23-Feb-2024

Welkom Merijn. Goh je hebt stiekem ook wel een paar fietsjes in de schuur staan.

Maar wat ik me nu ter plekke afvraag, hoe erg is het wanneer een van beide een minder goede evenwicht heeft bij zo'n ligfiets tandem? Is het net als bij een kayak? Of valt dat mee. Als iemand met mij in de Kayak stapt, dan worden we beide nat. Maar als ik als enige in de kayak stap gaat het goed. Of is dat ook weer afhankelijk van het type tandem? Zag dat je een combinatie hebt van buckers / ligfiets. Maar ook waar je beide op ligt.


RE: Even voorstellen - Jeroen S - 23-Feb-2024

Welkom Merijn, misschien komt er ooit eens een knutsel velomobiel langs, als start project.


RE: Even voorstellen - Merijn - 23-Feb-2024

(23-Feb-2024, 09:16 AM)Lig-hen schreef: Je had zeker geen vlaggetje  Wink Wink
Ik reed midden voor haar neus.... Een bilboard om mijn nek had nog niet geholpen.
Er is nogal een groot verschil tussen kijken en zien.

(23-Feb-2024, 10:24 AM)Hardloper schreef: Maar wat ik me nu ter plekke afvraag, hoe erg is het wanneer een van beide een minder goede evenwicht heeft bij zo'n ligfiets tandem? Is het net als bij een kayak? Of valt dat mee.
Hangt vooral van de bestuurder af, zowel op de fiets als in de kayak trouwens. Op elke tandem (lig/pino of gewoon) hou ik echt iedereen.
In de kayak ligt het iets subtieler. Ik vaar namelijk ook kano (van die smalle bijna-wedstrijdkano's, 44 cm breed), en daarin heb ik er meer moeite mee, dan is het wel fijn als de achterste zich rustig houd en soepel mee werkt.  Maar op de club zijn er ook types die in de smalste wedstrijd K2s iedereen overeind houden. Maar ik ligfiets al veel langer dan dat ik kano, en als je op de 44ste is smalle boten leert varen krijg je nooit meer de balans van de mannen die het al hun hele leven doen.

En dat van de Thys als hoofdfiets herken ik wel een beetje, heb ik lang gedaan. Praktisch nadeel is dat je fietsschoenen aan moet en dat de bagage iets meer gedoe is. Dat laatste is wel beter sinds ik de grotere Radical toptas heb ipv de Thys tas. Naar het werk gaat prima (laptoptas hang naast de fiets, schoenen in toptas), maar naar de super 5 minuten weg is de Santos echt praktischer.