ligfietsers.nl
Overslaande ketting op derailleur - Afdrukversie

+- ligfietsers.nl (https://ligfietsers.nl)
+-- Forum: Ligfietsers (https://ligfietsers.nl/forum-3.html)
+--- Forum: Trikes en Quads (https://ligfietsers.nl/forum-7.html)
+--- Topic: Overslaande ketting op derailleur (/thread-317.html)Overslaande ketting op derailleur - tegenligger - 27-Dec-2017

Gisteren weer eens door hagel en wind met de trike op pad gegaan. Vooral bochtjes nemen blijft leuk. 
Mijn afkeer van spatborden ben ik inmiddels ook kwijt. Ik zag er als een veldrijder uit.  Big Grin

Maar bij het bochtjes maken viel me op dat als ik een scherpe bocht neem (en blijf trappen) de ketting nog al eens van het tandwiel schiet. Met name als ik met de kransjes in het midden rijd. 

Ik bedacht mij dat dat wel eens zou kunnen komen door zijwaartse speling in de achternaaf. Namelijk als het wiel inclusief kransjes licht verschuift ten opzichte van de derailleur dan zou dat kunnen leiden tot het verspringen.

Er zit inderdaad een heel klein beetje speling in, maar niet echt heel veel. Een halve mm,schat ik. 
Zit ik in de goede hoek te denken of kan het ook wat anders zijn?


RE: Overslaande ketting op derailleur - Wim -de roetsende - 27-Dec-2017

26" achterwiel?

Dan heb je waarschijnlijk wel gelijk.

Edwin, ook lid van dit forum, heeft o.a. om die reden (speling op de achteras/achterwiel) een Trike met een 20" achterwiel.


RE: Overslaande ketting op derailleur - tegenligger - 27-Dec-2017

Nee het is een 20 inch achterwiel.
De krachten op het achterwiel worden natuurlijk nogal anders verdeeld op een trike dan op een gewone fiets, omdat het wiel bij bochten niet helt. Kan me voorstellen dat dat bij een 26 inch nog meer speelt.


RE: Overslaande ketting op derailleur - Wim -de roetsende - 27-Dec-2017

Oh ja, de gele Challenge Alize 20".

Challenge is natuurlijk geen echte trike-bouwer. Ik kan mij voorstellen dat deze trike net iets minder stijf is dan bijvoorbeeld een Ice of een HP Velotechnik.

Er zijn hier vast wel meer ervaringsdeskundige leden dan ik.

Ik heb alleen de Optima Rhino ST 3x20"/406 als Tadpole trike gehad.


RE: Overslaande ketting op derailleur - Roepers - 28-Dec-2017

Op mijn fietsen is overslaan een teken van slijtage van ketting en kransjes. Ik heb eens gedacht dat het kwam omdat het te vies was en heb het schoongemaakt. Ketting eraf en zo. Maar daarna was het een nog veel grotere puinhoop. Fiets naar Sinner gebracht en daar werden ketting en kransjes vervangen. Toen draaide het weer als een tierelier. Het schakelen begint nu ook weer wat moeizamer te gaan. Dat is niet zo erg, het is toch winter. Na de winter alles weer laten vervangen en het voorjaar staat ook weer voor een als nieuw aanvoelende fiets.


RE: Overslaande ketting op derailleur - tegenligger - 05-Jan-2018

Ja, ik heb die ervaring ook gehad. Echter ik heb alles al vervangen.
Ik heb ook eerder gemerkt dat het vervangen van de gehele derailleurkabel helpt. De binnenkabel loopt dan niet meer zo soepel in en uit en daardoor komt je derailleur arm niet altijd goed in positie.

Hier gaat het echter om het feit dat het verspringen alleen in de bochten gebeurt. En voor een trike is het natuurlijk zo dat de zijdelingse kracht die het achterwiel krijgt, nogal fors is; meer dan bij een gewone fiets. Een beetje speling kan dan ook het tandwiel mee verschuiven t.o.v. het derailleur.
Ik heb nog geen kans gezien het te repareren, vanwege typische drukte rond deze dagen.