ligfietsers.nl
Trapbuis zit vast - Afdrukversie

+- ligfietsers.nl (https://ligfietsers.nl)
+-- Forum: Ligfietsers (https://ligfietsers.nl/forum-3.html)
+--- Forum: Open tweewielers (https://ligfietsers.nl/forum-5.html)
+--- Topic: Trapbuis zit vast (/thread-736.html)Trapbuis zit vast - Wolol4 - 18-Mar-2020

Hallo,

Onlangs ben ik eigenaar geworden van een 2de hands M5 28/26.
De vorige eigenaar was nogal lang dus de trappers staan erg ver van de zitting af. Ik probeer de trapbuis (weet niet of dit de juiste benaming is) verder naar binnen te schuiven maar krijg hier geen beweging in.

Ik heb de fiets tegen een muur op z'n achterwiel gezet, kruipolie rondom de opening van de buitenste buis gesmeerd en dit een nachtje laten staan. De volgende dag geprobeerd er beweging in te krijgen met wat tikken van een rubberen hamer maar het zit muurvast.

Heeft iemand tips hoe ik dit het best kan aanpakken? Of zie ik misschien iets over t hoofd?


RE: Trapbuis zit vast - Lopopodium - 18-Mar-2020

Laat ik eerst de meest voordehandliggende vraag stellen (in de categorie "zit de stekker er wel in?"). Er zit waarschijnlijk een schroef voor een inbussleutel op de buis ergens aan de voorzijde. Zo ja, heb je die al losgedraaid?


RE: Trapbuis zit vast - Wolol4 - 18-Mar-2020

(18-Mar-2020, 10:56 AM)Lopopodium schreef: Laat ik eerst de meest voordehandliggende vraag stellen (in de categorie "zit de stekker er wel in?"). Er zit waarschijnlijk een schroef voor een inbussleutel op de buis ergens aan de voorzijde. Zo ja, heb je die al losgedraaid?

Beste Lopopodium,

Beide bouten zijn er volledig uitgedraaid  Big Grin


RE: Trapbuis zit vast - ErikvanD - 18-Mar-2020

Welkom op het forum in in de wondere wereld van het ligfietsen!

Kruipolie/WD40 lijkt me ook de beste optie. En anders warm stoken maar dat is niet zo best voor je lak. Ze kunnen gemeen vastzitten. Zeker bij een stalen frame zoals het jouwe waar roest ook een rol kan spelen...

Ik wens je veel succes (en geduld...)!


RE: Trapbuis zit vast - Wolol4 - 18-Mar-2020

(18-Mar-2020, 12:13 PM)ErikvanD schreef: Welkom op het forum in in de wondere wereld van het ligfietsen!

Kruipolie/WD40 lijkt me ook de beste optie. En anders warm stoken maar dat is niet zo best voor je lak. Ze kunnen gemeen vastzitten. Zeker bij een stalen frame zoals het jouwe waar roest ook een rol kan spelen...

Ik wens je veel succes (en geduld...)!

Beste Erik,

Bedankt, ik heb niks liggen om de buis mee te verwarmen maar ik ga proberen of ik met wat ijs de binnenste buis wat kan laten krimpen.


RE: Trapbuis zit vast - GertBr - 18-Mar-2020

De haarfohn van de buurvrouw helpt ook....


RE: Trapbuis zit vast - kuŝbiciklo - 18-Mar-2020

Heeft u al geprobeerd de buis een paar tikjes te geven zodat deze rond zijn as *draait*? Gewoon in de lengte stoten gaf bij mij ook problemen. Hij schuift een stuk beter met draaiende bewegingen.


RE: Trapbuis zit vast - Wolol4 - 18-Mar-2020

(18-Mar-2020, 03:32 PM)biciklo schreef: Heeft u al geprobeerd de buis een paar tikjes te geven zodat deze rond zijn as *draait*? Gewoon in de lengte stoten gaf bij mij ook problemen. Hij schuift een stuk beter met draaiende bewegingen.

Beste biciklo,

Ik heb het zojuist geprobeerd maar ook dit gaf geen succes.


RE: Trapbuis zit vast - Chepap - 04-Jun-2020

Misschien je pedalen demonteren om zo met een lange buis oid, die je over je je trapperstang schuift, je vergroot je hefboom zo. Natuurlijk niet te extreem kracht zetten en met korte tikjes werken in beide richtingen. Nog eens inspuiten en herhalen. Bvb met een stofzuigerslang als je niet direkt iets voor handen hebt. Succes


RE: Trapbuis zit vast - PietV* - 04-Jun-2020

Zowel het frame als de voorbuis is staal. Als jarenlang gereden is zonder spatscherm in de pekel dan is roest het probleem.
Je kunt de bouten in het klemmend deel van het frame aan de andere zijde indraaien en een plaatje er tussen stoppen om het klemmende deel wat wijder te zetten.
Een paardenmiddel is om frame, met daarin de vastgeroeste voorbuis in beweging te krijgen door onderlinge wrijving tussen beide buizen. Frame op stevig hout leggen en aan de bovenzijden ook. Met een zware bankhamer rondom de wat verende CrMO stalen buizen "kneden", waardoor het tussen liggende roest los komt.
Roest "losbranden" met een lasbrander is zonde van het frame.
Als laatste redmiddel is de voorbuis eruit slopen. Heb een pijpentang met een arm van een ruime meter en komt ie dan nog niet los, de voorbuis doorzagen, inzagen en met een reciprozaag de klemming opheffen.
Komt de voorbuis netjes los, vergeet niet om de beide delen in de keramiek- of montagepasta te zetten.

Succes.


RE: Trapbuis zit vast - Jurrien - 06-Jun-2020

Misschien eens advies aan Bram van M5 vragen? Die maakt al zo lang fietsen van staal dat hij ongetwijfeld ervaring hiermee heeft.


RE: Trapbuis zit vast - kuŝbiciklo - 06-Jun-2020

Overigens heeft mijn Nazca Fiero een soort kunststof manchet rond de voorbuis. Ik neem aan dat dit wordt gedaan om dit soort problemen te voorkomen.


RE: Trapbuis zit vast - PietV* - 06-Jun-2020

Bij verschillende metalen, zoals aluminium en staal, kan bij vocht galvanische corrosie optreden.

Galvanische corrosie wel plaats als er contact is met een edeler metaal, zoals koper of koolstofstaal. Na magnesium en zink is aluminium normaal gesproken het minst edele metaal in relatie tot andere metalen.

Een aluminium voorbuis die in een CrMo stalen frame zit "vastgeroest" krijg je er bijna nooit uit. Ook niet met verhitten. Aluminium zet bij verhitting meer uit dan staal. Een kunststof manchet, bij een Nazca circa 13 cm lang, scheidt de beide soorten metaal. Montagepasta blijft belangrijk. Ook bij aluminium en RVS.

Als laatste redmiddel kun je bij een stalen m5 frame ook gebruik maken van inductie heating.
https://www.youtube.com/watch?v=YJElT9xK3bk