24-Dec-2020, 02:59 PM
Overgewicht ontstaat puur en alleen doordat iemand meer energie opneemt dan dat hij verbruikt. Het maakt niet uit waar je die energie vandaan haalt, dierlijk of plantaardig.
Het is wel zo dat de gemiddelde voedingswaarde van plantaardig materiaal een stuk lager ligt dan dat van dierlijk materiaal, zodat je minder snel teveel opneemt als je plantaardig materiaal eet.
Daarnaast duurt het ongeveer een kwartier voordat je lichaam doorheeft dat je maag voldoende gevuld is. Je kan dus langza(a)m(er) eten, waardoor je minder kans hebt om teveel te eten.
'browsen' (de hele dag door kleine beetjes eten) helpt ook, mits verstandig toegepast. Je hebt dan niet veel trek, zodat je makkelijker matig eet.
Vasten (1x per dag eten) werkt ook, maar het risico bestaat dat je op een gegeven moment overcompenseert, dus het vergt wat meer discipline.
Een mens is van nature een omnivoor. Een omnivoor kan goed leven op een voornamelijk plantaardig dieet (niet 100%, zie het vitamine B12 gebrek dat Piet ook aanhaalt).
Een gebalanceerd dieet is het beste. En dat betekent op z'n minst af en toe dierlijke producten.
Wat zuivel aangaat: Er zijn zo goed als geen dieren die lactose kunnen blijven verwerken als ze volwassen zijn. De meeste mensen kunnen dat wel, maar zuivel kan inderdaad een oorzaak zijn van diverse klachten zoals chronische hoofdpijn en gewrichtspijnen.
Dingen als soja- of amandelmelk zijn inderdaad verschrikkelijk als je ze ziet als een melk substituut. Je bent beter af met gewoon water drinken dan net doen alsof je 'melk' drinkt.
Overigens: Let op met vegetarische (een ei valt niet onder dierlijk) en veganistische producten, ze bevatten vaak veel te veel zout (om nog maar te zwijgen van andere chemische toevoegingen)
Het is wel zo dat de gemiddelde voedingswaarde van plantaardig materiaal een stuk lager ligt dan dat van dierlijk materiaal, zodat je minder snel teveel opneemt als je plantaardig materiaal eet.
Daarnaast duurt het ongeveer een kwartier voordat je lichaam doorheeft dat je maag voldoende gevuld is. Je kan dus langza(a)m(er) eten, waardoor je minder kans hebt om teveel te eten.
'browsen' (de hele dag door kleine beetjes eten) helpt ook, mits verstandig toegepast. Je hebt dan niet veel trek, zodat je makkelijker matig eet.
Vasten (1x per dag eten) werkt ook, maar het risico bestaat dat je op een gegeven moment overcompenseert, dus het vergt wat meer discipline.
Een mens is van nature een omnivoor. Een omnivoor kan goed leven op een voornamelijk plantaardig dieet (niet 100%, zie het vitamine B12 gebrek dat Piet ook aanhaalt).
Een gebalanceerd dieet is het beste. En dat betekent op z'n minst af en toe dierlijke producten.
Wat zuivel aangaat: Er zijn zo goed als geen dieren die lactose kunnen blijven verwerken als ze volwassen zijn. De meeste mensen kunnen dat wel, maar zuivel kan inderdaad een oorzaak zijn van diverse klachten zoals chronische hoofdpijn en gewrichtspijnen.
Dingen als soja- of amandelmelk zijn inderdaad verschrikkelijk als je ze ziet als een melk substituut. Je bent beter af met gewoon water drinken dan net doen alsof je 'melk' drinkt.
Overigens: Let op met vegetarische (een ei valt niet onder dierlijk) en veganistische producten, ze bevatten vaak veel te veel zout (om nog maar te zwijgen van andere chemische toevoegingen)