(29-Apr-2021, 06:31 AM)Wim -de roetsende schreef: Er staat dus ook heel duidelijk in dat automobilisten niet mogen stoppen op een fietsstrook. Dus ook niet stoppen om te wachten op tegemoetkomend verkeer om rechts-/linksaf te slaan.
Citaat Fietsersbond: Automobilisten hebben hier niks te zoeken. Ze mogen er niet parkeren of stoppen. Alleen de onderbroken streep mag een automobilist overschrijden, bijvoorbeeld om een parkeerplaats te bereiken, maar niet om even te stoppen, laat staan parkeren. Met de auto stoppen naast een fietsstrook (op de rijbaan van de auto) is ook niet toegestaan. Autobestuurders mogen de strook wel rijdend overschrijden, maar ze mogen fietsers daarbij niet hinderen.”
Op dit punt is de Fietsersbond niet duidelijk. In het RVV 1990 komt het woord stoppen wel voor, maar dan in de Paragraaf Verkeerslichten. Stoppen = het tot stilstand brengen. Laten stilstaan kan daar op volgen. In de Paragrafen Stilstaan en Parkeren komt het woord “stoppen” niet voor. Jammer voor die Fietsersbond.
Hoe zou je achteruit kunnen inparkeren naast een fietsstrook met onderbroken streep zonder te stoppen? Waarom mag je niet stoppen op een fietsstrook met onderbroken streep voor het laten passeren van een tegenligger? Alle gebruikelijke handelingen in het normale verkeer zijn op een fietsstrook met onderbroken streep toegestaan. Behalve het laten stilstaan of parkeren. Ook links van die streep.
(29-Apr-2021, 06:31 AM)Wim -de roetsende schreef: En dan nog iets: Autobestuurders mogen de strook wel rijdend overschrijden, maar ze mogen fietsers daarbij niet hinderen. Juist, dat bedoelde ik dus.Fietsstroken met doorgetrokken streep mogen alleen rijdend worden overschreden door bestuurders die een fietsstrook mogen gebruiken. Die bestuurders mogen op een fietsstrook nooit onnodig worden gehinderd. De “nodige hinder” valt daar niet onder.
Hoeveel automobilisten kennen het verschil tussen een fietsstrook en een nepfietsstrook of fietssuggestiestrook?