(10-Jan-2022, 10:20 AM)Niels van der Wal schreef: Spierpijn kan worden veroorzaakt door een 'scheurtje' in de spieren na een explosieve inspanning of door achtergebleven melkzuur in de spieren na een langdurige inspanning.
Over dit laatste:
Melkzuur zijn niet volledig gebruikte suikers, suikers die je spieren gebruiken als energie bij inspanning. Merkzuur ontstaat bij een langdurige intensieve inspanning waarbij er onvoldoende zuurstof toegevoerd kan worden om alle suikers in energie om te zetten. De onvolledig omgzette suikers vormen melkzuur; melkzuur bevat dus nog suiker die als energie gebruikt kan worden.
Om spierpijn te voorkomen is het advies om 'uit te fietsen', oftewel: na een intensieve tocht de laatste kilometers rustig te fietsen, waardoor het melkzuur in energie omgezet kan worden.
Na een finish bergop zie je wielrenners vaak op een fiets nog een paar minuten uitfietsen. Dit is hierom.
Scheurtjes in je spieren worden opgevuld door eiwitten waardoor de spieren groter en sterker worden. Dit heet trainen. Enig fysiek ongemak is hierbij onvermijdelijk. Pijn door melkzuur kan je voorkomen door de eerder intensief uitgevoerde beweging ter herhalen op een laag intensief niveau. (focus op de coördinatie)
Een kleine aanvulling hierop: Bij elke betekenisvolle inspanning (boven de aerobe drempel) maak je melkzuur aan. Pas bij een inspanning boven de anaerobe drempel kan je lichaam het melkzuur niet net zo snel afbreken als dat het aangemaakt wordt en begint het op te hopen in je spieren. Bij inspanningen tussen deze drempels vormt zich een evenwicht.
Training onder de aerobe drempel heten hersteltraining, tussen de drempels duurtraining en boven de anaerobe drempel weerstandtraining.