03-Oct-2022, 10:58 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 03-Oct-2022, 11:11 AM door Niels van der Wal.)
(02-Oct-2022, 08:35 PM)vdbeemd schreef: Wat blijkt? Ik heb iets geleerd wat ik niet wist, eerst enorm versnellen en dan de snelheid aanhouden is gemakkelijker dan ik ooit dacht! Ik heb altijd gemeend dat je voor deze snelheden enorm krachtig moest kunnen trappen en dat kon ik nu eenmaal niet. en...
Het zijn verschillende spiervezels die je gebruikt. Het verschil in spiervezels wordt helder geschets in dit (voetbal) artikel:
https://voetbalsucces.nl/verschil-tussen...iervezels/
Oftewel: Na met snelle spiervezels op snelheid gekomen te zijn schakel je over op langzame spiervezels die nauwelijks aangesproken zijn op iets waar ze niet goed in zijn en dus fris volledige (langdurige) kracht kunnen leveren.
Wielrenners trainen de snelle spiervezels o.a. door na iedere vertraging (kruispunten e.d.) hard fietsend weer op snelheid te komen. Daarbij komt ook dat aangemaakte snelle spiervezels omgezet kunnen worden in trage spiervezels.
Je bent dus gaan trainen :-)
Niels, fietser, van der Wal
(03-Oct-2022, 09:09 AM)TimSch schreef: Ik merk het fenomeen (op stabiele snelheid hard rijden met beperkte inspanning) in sterkere mate nu ik net velonaut ben geworden. Je schakelt een tandje bij, spant je kort in om de acceleratie te krijgen zodat je met ongeveer dezelfde cadans fietst (nu nog op gevoel, metertje hiervoor onderweg :-)) en hopla: je rijdt ineens met soortgelijke inspanning een kruissnelheid van 5 km/u harder.
Benieuwd hoe vaak je dat kunstje eigenlijk kunt doen
Hoe vaak ligt aan de intensiteit waarmee accelereert. In sporttermen is dit interval-training. Als je met maximale intensiteit accelereert dan is het aantal volle herhalingen beperkt. Als je het weet uit te smeren over de totaal te fietsen afstand, dan kan het vaak (Maar minder explosief en nooit oneindig)
Omdat je vooral anaerobe kracht levert (dus vooral zonder zuurstof verbranding) ga je hijgen, zit je snel aan de maximum-inspanningstijd en krijg je zuur (onverbrande suikers) in je spieren. (Dit zuur raak je weer kwijt door een stuk op lage inspanning te blijven fietsen -uitrijden. Doe je dit niet dan krijg je spierpijn wat niet goed is voor de ontwikkeling van spieren).
Niels, duursporter, van der wal