24-Apr-2023, 01:25 PM
(23-Apr-2023, 09:22 PM)Bart Verbeek schreef: Of ik dat leuk vind weet ik niet, maar ik vind het wel leuk om erover te lezen. Neem gerust de tijd om wat meer uitleg te geven over de technische termen zodat ook de mindere barista's onder onder ons niet gelijk afhaken.Pour Over wil niks anders zeggen dat je gemalen koffie hebt waar over je water giet. Door met een goede koffiebonenmaler met de juiste maling te malen en met de juiste schenk techniek ga je proberen alle koffie gelijkmatige te bevochtigen om te zorgen dat je de gewenste smaken eruit krijgt. V60 is een filter van Hario. En zo heb je er nog wel meer. De tijd dat het water doorloopt, extractie tijd heeft invloed op de smaak. En iedere filter gaat hier net wat anders mee om. Mijn bonen zijn relatief licht gebrand. Hierdoor is er minder bittere smaken. Koffie zetten als een barista is een spel om de extractie op de juiste manier te bereiken.
(23-Apr-2023, 09:45 PM)Bart Verbeek schreef: [quote="Fietsbennie" pid='31378' dateline='1682278610']Nou ik denk dat ik maar een 15 a 20min doe over koffie zetten. Maar het is een moment tot jezelf te komen. Het zetten hoort voor mij bij de koffie beleving. De koud getrokken koffie vraagt weer meer tijd dan de aangehaalde drie uur.
Maar wat nu als als je dezelfde smaak kunt bereiken zonder eerst drie uur te hoeven martelen? Dan heb je mijn interesse.
(24-Apr-2023, 09:17 AM)Frutsel schreef: Ik drink niet zoveel koffie meer, want ik val er van in slaap. Het is dan ook zonde om ingewikkelde koffie te gaan zetten bij mij thuis. Neemt niet weg dat ik kan genieten van goede/goed gezette koffie bij iemand anders, het is alleen niet aan mij besteed om dat thuis te hebben.
Ik ben wel benieuwd naar cold brew koffie; die zou minder bittere stoffen uit de bonen moeten trekken, dus zachter van smaak zijn. Maar dan zit je wel met koude koffie, en koffie opwarmen vind ik weer een vreemd idee.
Ik drink dus ook niet veel koffie. Volgens mij lossen de meeste bittere smaken pas op vrij bij warmte. En de ene gebrande koffie boon is de andere niet. Ik ben weleens bezig geweest met ijskoffie. En dan drink je de koffie gewoon koud.
De speciality koffie zoals ik aanhaalde, dat zijn koffie bonen waarbij de koffieboeren doorgaans beter betaald krijgen. Deze bonen hebben ook een betere kwaliteit. Meer gelijke vorm en dus betere gelijkmatige branding. Maar zoals wijn kun je er bepaalde smaken waarnemen. Zoals bv perzik, citrus. chocolade etc. Maar niet iedereen zal het even goed proeven. Het is puur persoonlijk of je het geld waard vind. Het idee dat de boeren die mijn koffie verbouwen eerlijke prijs krijgen, vind ik wel fijn. Ik zoek zelf niet de bittere smaken in de koffie. Zelf zoek ik in mijn maandelijkse discovery abonnement, de speciale subtiele smaken. Maar ik denk Echter denk ik wel dat veel Nederlanders dit wel het bittere in de koffie zoeken. Deze mensen komen bij mij zelf bedrogen uit. Als er iets nog onduidelijk is, laat maar weten.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.