24-Apr-2023, 03:22 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-Apr-2023, 03:23 PM door 365cycle.)
(23-Apr-2023, 08:34 PM)Hardloper schreef: Nou speciality bonen ben ik nog niet zo tegen genomen in de supermarkt. Wanneer ik mijn bonen ontvang, dan zijn ze hooguit zo’n 2 weken ervoor gebrand. Maar ik doe inderdaad graag het eerder aangehaalde V60 / pour over. Dus met een water koker met zwanenhals met beleid water erop gieten. Dus 100gram water van 85-93 gr op 6 gram koffieDa's dan een soort thee in mijn ogen Met m'n espresso kom ik toch wel vaak uit in de buurt van de 1:3. 21 gram espresso, 60 gram koffie.
(24-Apr-2023, 09:17 AM)Frutsel schreef: Ik drink niet zoveel koffie meer, want ik val er van in slaap. Het is dan ook zonde om ingewikkelde koffie te gaan zetten bij mij thuis. Neemt niet weg dat ik kan genieten van goede/goed gezette koffie bij iemand anders, het is alleen niet aan mij besteed om dat thuis te hebben.Ah, daarom wilde je toen 's avonds een bakkie!
(24-Apr-2023, 09:17 AM)Frutsel schreef: Ik ben wel benieuwd naar cold brew koffie; die zou minder bittere stoffen uit de bonen moeten trekken, dus zachter van smaak zijn. Maar dan zit je wel met koude koffie, en koffie opwarmen vind ik weer een vreemd idee.Als je niet van bitter houdt kan dat ook gewoon betekenen dat je je koffie verkeerd zet. Bij espresso is het een teken van overextractie: het water zit te lang in de puck of je hebt last van kanaalvorming. In beide gevallen is iets grover malen vaak de oplossing; als de druk dan te laag blijft kan je iets meer koffie malen. Een te hoge watertemperatuur (>95 graden) kan de koffie ook bitter maken, zeker als je heel erg donker gebrande bonen gebruikt (dark roast icm overextractie werkt trouwens wel top als je 's ochtends even wakker moet worden ). Ik gebruik vrij lichte bonen en kan daarom iets hoger met de temperatuur. Ik krijg daarmee wat meer chocoladetonen uit een koffie die van zichzelf aan de zure kant is.
(24-Apr-2023, 01:10 PM)ZoefZoef schreef: Ik heb snelle koffie. Gewoon uit de Senseo.
(24-Apr-2023, 01:10 PM)ZoefZoef schreef: Langzame koffie, wat het ook moge zijn, daar heb ik geen geduld voor.Espresso kan heel snel zijn. Een goeie, krachtige molen in combinatie met een pistonmachine met een kleine boiler (en evt. aparte voorverwarming van de zetgroep) kost minder dan een minuut om te zetten, opwarmen kost 3-4 minuten (maar met bijvoorbeeld een Tapo-stekker doe je dat vanuit je bed of op een bepaald tijdstip).