18-Jul-2024, 09:49 AM
Heeft iemand iets van informatie over die recovery mode? Ik heb er op deze manier in de trainingsleer nog nooit iets over gelezen, maar ik leer graag bij.
Wat ook aan de hand zou kunnen zijn is juist het omgekeerde:
Op de eerste 50 km maak je melkzuur aan in de spieren. De anaerobe drempel is niet hard, en je lichaam loopt altijd op verschillende energie systemen tegelijk, alleen de balans schuift. Dus je maakt tijdens het fietsen melkzuur aan. Maar aan de andere kant zijn spieren bij een lage belasting ook in staat melkzuur terug te converteren naar glycogeen en atp ( twee andere energie bronnen). Melkzuur wordt ook (in mindere mate) vereijderd via de nieren en via omzetting in de lever.
Als je plotseling stopt zit je met een ophoping van melkzuur in de spieren maar er is dan nauwelijks meer een afbraak mechanisme actief. De spieren zelf niet, en de bloedsomloop staat ook op een laag pitje. Als je een uur later gaat fietsen zit je met een hoog melkzuur gehalte, en dat fietst niet fijn. Als je blijft fietsen zijn de verschilllende systemen veel meer in balans en heb je het probleem niet.
Ik weet het niet zeker, maar dit is een vrij aannemelijke verklaring.
Je zou het kunnen voorkomen ( en ook testen) door na de eerste rit rustig een half uur of meer op de hometrainer uit te fietsen. Dat helpt je veel sneller van het melkzuur (en andere restproducten) af. Dat doen die toerrenners ook. Die kruipen na een zware etappe op de hometrainer.
Wat ook aan de hand zou kunnen zijn is juist het omgekeerde:
Op de eerste 50 km maak je melkzuur aan in de spieren. De anaerobe drempel is niet hard, en je lichaam loopt altijd op verschillende energie systemen tegelijk, alleen de balans schuift. Dus je maakt tijdens het fietsen melkzuur aan. Maar aan de andere kant zijn spieren bij een lage belasting ook in staat melkzuur terug te converteren naar glycogeen en atp ( twee andere energie bronnen). Melkzuur wordt ook (in mindere mate) vereijderd via de nieren en via omzetting in de lever.
Als je plotseling stopt zit je met een ophoping van melkzuur in de spieren maar er is dan nauwelijks meer een afbraak mechanisme actief. De spieren zelf niet, en de bloedsomloop staat ook op een laag pitje. Als je een uur later gaat fietsen zit je met een hoog melkzuur gehalte, en dat fietst niet fijn. Als je blijft fietsen zijn de verschilllende systemen veel meer in balans en heb je het probleem niet.
Ik weet het niet zeker, maar dit is een vrij aannemelijke verklaring.
Je zou het kunnen voorkomen ( en ook testen) door na de eerste rit rustig een half uur of meer op de hometrainer uit te fietsen. Dat helpt je veel sneller van het melkzuur (en andere restproducten) af. Dat doen die toerrenners ook. Die kruipen na een zware etappe op de hometrainer.
Fietser en knutselaar en eventjes niet in vorm. Roets, FlevoRacer en diverse (carbon) zelfbouwers voor 1 of 2 personen