Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vervoer velomobiel op dak auto (stationcar)
#1
Over een aantal weken wil ik op vakantie met de velomobiel. Dat wil zeggen... met nog 2 velomobilisten / velomobielen.  Om weer wat nieuws te ontdekken willen we met de auto een aantal uurtjes rijden en dan vanaf ons vakantieadres dagtochtjes gaan maken. 2 velomobielen gaan op de aanhanger en 1 zal er op het dak van de auto moeten. Dat laatste heb ik nog nooit gedaan en daarvoor zoek ik advies. Ik heb een stationcar met dakrailing (in lengterichting). Daarnaast heb ik 2 dakdrager (o.a. voor de kano) die op de dakrailing bevestigd kunnen worden. Dat wil ik gebruiken om die ene velomobiel op te vervoeren. Mijn idee was om 1 dakdrager te monteren aan de voorkant.. dan de velomobiel vanaf de achterkant van de auto het dak op te tillen en dan de achterdrager te monteren zodat de voorwielen en het achterwiel zijn opgesloten. Dan alle wielen met een sjorbandje om de velg vast maken aan de dakdragers . Vervolgens nog een sjorband over de velomobiel heen  ter hoogte van het instapgat zodat  de fiets enigszins in de vering getrokken wordt en vast zit. Is dit een goeie manier van vervoer en zo niet wat zou je anders doen?

Alvast dank voor de reacties.
Antwoord }
Bedankt door:
#2
Ik heb het twee manden geleden met mijn Mango net zo gedaan toen ik hem de 250km naar Sinner bracht voor een reparatie. Als ik me goed herinner (ben helaas vergeten om foto's te maken) moest ik echter de dragers achter de voorwielen en voor het achterwiel plaatsen omdat het bij onze auto qua lengte anders niet paste (wilde het eerst doen zoals jij beschrijft). Die alles bij elkaar 500km heeft de Mango goed overleefd, ondanks een paar vlinke windvlagen van de zijkant. Harder dan 100km/h (misschien een enkele keer 110km/h) heb ik echter zo niet durven rijden.

Trouwens zou ik wel op de randen van het instapgat leggen war het band loopt, anders loop je kans op schade.

Op het Duitse velomobilforum zijn er trouwens VM-eigenaren die in zo'n geval hun VM met vershoudfolie omwilkkelen om het instapgat waterdicht te krijgen. Had ik over nagedacht, maar heb het uiteindelijk niet geprobeerd, dus dit zo maar als "food for thought".

Groeten,

Thomas
M5 28/26, Optima Lynx Orca, Optima Condor, Flevo Alleweder, Mango #57, Rainbow Lyra
 
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Ik heb het zelf nooit aangedurfd om een vm op het dak van mijn auto te zetten, dus kan niet helemaal uit ervaring putten. Maar wel op ongeveer dezelfde manier op een aanhanger.
Ik had beide dakdragers voor en achter de voorwielen gezet en een houten balk als 3e drager onder het achterwiel. Die kun je dan gewoon met spanbandjes op je dakrails vastmaken. Tenzij je natuurlijk over 2 sets dakdragers kan beschikken, dan kun je gewoon met 3 of zelfs 4 dragers werken. 
De wielen met spanbandjes vastzetten aan de dakdragers is in principe voldoende. Van die bandjes die vroeger op toeclips pedalen zaten, zou al voldoende moeten zijn heb ik wel eens van anderen begrepen, maar zelf houd ik het bij spanbanden. Tieraps moet je zeker niet gebruiken, die houden niet voldoende. 
De band over de vm wordt vaak afgeraden omdat die schade aan je fiets en een hoop lawaai tijdens het rijden veroorzaakt. Ik had nog een extra spanband van een dakdrager door de voetengaten over de framebalk waar je trapas aanzit om zo toch een beetje extra zekerheid te hebben.
Succes en ben benieuwd waar je voor gaat en hoe het bevalt.

[Afbeelding: Bestand_000_1.jpg]
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie
#4
Ik heb meerder malen mijn vm op mijn stationcar (met dakrails) vervoerd. Heb hiervoor op de dakdragers een houten underlayment plaat gemonteerd. Deze heeft aan de voorzijde de spoorbreedte van mijn vm. Aan de achterzijde het ik een goot (van een oude fietsendrager) gemonteerd waar het achterwiel in staat. Mijn ervaring is dat 1 sjorbandje door iedere velg voldoende is om de vm goed vast te zetten.
De vm op het dak krijgen is wel even een klusje, dit is wel alleen te doen (zijwaarts er op) maar beter is uiteraard dit met 2 man/vrouw te doen. Alternatief is een oprijgoot te gebruiken, Peter de Rond heeft deze wel.

Groet, Jelle
Antwoord }
Bedankt door:
#5
(13-May-2017, 09:21 AM)Jelle B schreef: Mijn ervaring is dat 1 sjorbandje door iedere velg voldoende is om de vm goed vast te zetten.

Ook voor het geval van een noodremming? Ik heb daar eerlijk gezegd mijn twijfels, zeker omdat de wielen ook nog aan de vering vast zitten en moeilijk te voorspellen valt wat daarmee gebeurt. Ik zou altijd ook nog een band over het instapgat heen trekken.

Cheerio,
Thomas
M5 28/26, Optima Lynx Orca, Optima Condor, Flevo Alleweder, Mango #57, Rainbow Lyra
 
Antwoord }
Bedankt door:
#6
(13-May-2017, 09:21 AM)Jelle B schreef: De vm op het dak krijgen is wel even een klusje, dit is wel alleen te doen (zijwaarts er op) maar beter is uiteraard dit met 2 man/vrouw te doen. Alternatief is een oprijgoot te gebruiken, Peter de Rond heeft deze wel.

Groet, Jelle

Jelle, welkom op dit forum. Ik wens je veel lees- en schrijfplezier.

Op het blog van Peter de Ovaal/Rond staat inderdaad informatie.

Dit is de link: http://pdrond.blogspot.nl/2015/05/aanpas...ahmen.html

Ook Wim Schermer heeft zo'n soort frame laten maken. Op zijn blog is ook wel info te vinden. Dit is de link: http://wimschermer.blogspot.nl/search/label/Dakframe
Wim -de roetsende

Thys 209 Carbon Rowingbike  -  Carbon DF 121  -  Challenge Taifun 20"  -  Schmicking S1 Kneesit

http://roeifietsen.blogspot.nl/

Antwoord }
Bedankt door:
#7
Allen dank voor de reactie. We hebben vandaag wat getest en ook mijn auto is niet lang genoeg om een dakdrager voor de voorwielen en achter het achterwiel te plaatsen. Het zal een soort constructie worden a la Johan. Enige verschil is dat het niet op een aanhanger gaat maar op het dak van de auto. Ik kan van mijn zwager nog een dakdrager lenen zodat we de voorwielen gaan opsluiten en het achterwiel op de dakdrager plaatsen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het gaat lukken.
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Wie is online?
Momenteel 9 bezoekers online. [Complete Lijst]
» 3 leden | 6 Gasten
AvatarAvatarAvatar

Nieuwe berichten
Ligfietsers Sinterklaas en Kerst cadeau ...
Fietsgek Met bijdrag...Hoekie — 10:06 PM
Achterlicht op dynamo
Op  mijn Sinner Demo...Roepers — 05:17 PM
Telgte
Ik zorg dan ook dat ...Lopopodium — 11:47 AM
Telgte
Uitslapen tot een ...Fietsbennie — 09:47 AM
Elfsteden tocht
Mwah, het inschrijve...ErikvanD — 07:45 AM
Elfsteden tocht
Oei, dat is durf heb...Lopopodium — 12:42 AM
Telgte
Das een mooi aanta...Lopopodium — 12:39 AM
Marco's ligfietstochten
Zaterdag 29 septembe...Roepers — 12:33 AM
Telgte
Ik heb bij het fiet...Roepers — 12:00 AM
routeplanner app
Ik zag trouwens dat ...Fietsbennie — 11:16 PM
Middagrit
Knap werk. Ik was va...Fietsbennie — 11:06 PM
Middagrit
Vanmiddag nog een ko...GertBr — 10:59 PM
Even an absolute beginner has to start ...
De drie tassen met l...TvWijk — 10:58 PM
Eriks ritjes
Ja, bolletje-pijltje...ErikvanD — 06:00 PM
Eriks ritjes
Maar ja, moet ik m...Fietsbennie — 05:48 PM
Eriks ritjes
OpenTopo ken ik nog ...ErikvanD — 04:27 PM
Elfsteden tocht
Dat laat ik een beet...ErikvanD — 04:19 PM