Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fiets kopen voor 1,95 cm lengte
#1
Hoi Allen,

Ik heb even gezocht heb deze vraag nog niet gezien, excuses als ik iets gemist heb.

Heb goede herinneringen van ooit even op een ligfiets in mijn tienerjaren (inmiddels 32). Heb wat knieproblemen rondom rennen, wilde eens gaan fietsen, maar mijn rug is ook niet heel sterk, zo kwam ik op ligfiets uit, misschien ooit toeren, maar nu vooral als cardio en voor korte pleziertochtjes. Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken?

Heeft iemand advies over welk model voor mijn lengte geschikt is? Of moet ik bij een winkel langs?
Mijn budget is niet heel ruim....

Groeten,

Anne
Antwoord }
Bedankt door:
#2
Welkom op het forum.

Ik ben 1,93 en fiets met veel plezier op een Nazca Pionier. Met jouw lengte is een fiets met 2 grote wielen (26 of 28 inch) wel prettig.
Verder is de maat van de zitting van belang, die kunnen nogal eens te klein zijn, zo heb ik ervaren op een Challenge Hurricane en een Zephyr lage racer.
Stop making sense
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie
#3
Welkom Anne!

(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heb wat knieproblemen rondom rennen, wilde eens gaan fietsen, maar mijn rug is ook niet heel sterk, zo kwam ik op ligfiets uit, misschien ooit toeren, maar nu vooral als cardio en voor korte pleziertochtjes. Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken?
Dat is herkenbaar. In het verleden heb ik heel wat kilometers hardgelopen, ben inmiddels wat lichter maar destijds was ik een hele tijd ruim 110 kg. Op een gegeven moment kreeg ik last van een lopersknie; wat speciale oefeningen voor gekregen maar het hield eigenlijk alleen op als ik niet of heel weinig ging hardlopen. Kreeg destijds nog het advies om op de voorvoet te leren lopen, maar ik fietste toen al veel en heb m'n focus daarop gelegd... waarna ik last kreeg van m'n nek/bovenrug en vaste klant werd bij de volgende specialist  Rolleyes

Een bekende haalde me over een keer een ligfiets te proberen, en dat gaat harder dan een racefiets, dus ik was al snel verkocht Big Grin  Inmiddels noemen ze me in onze buurt al fietsgekkie; naast wat "gewone" fietsen is er een fixie, een gewone open ligger, een roeifiets, een twee velomobielen (een "daily" en een projectje).

M.a.w.: Pas op, het is een erg verslavende hobby! 

(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heeft iemand advies over welk model voor mijn lengte geschikt is? Of moet ik bij een winkel langs?
Mijn budget is niet heel ruim....
Ik ben 194cm, dus we zitten aardig bij elkaar in de buurt. Mijn gewone ligfiets is een Challenge Focus, past goed bij m'n lengte en ik vind 'm voor een fiets met directe besturing een erg rustig rijgedrag hebben. Kenmerken van merk Challenge vind ik daarnaast stevig, betrouwbaar en vrij comfortabel (dat vond ik nl. ook al van de Hurricane, die ik hiervoor even gehad heb).

Behalve wat voodoo zegt (grote wielen en/of een wat langer model zijn wel fijner) zijn de meeste ligfietsen zijn overigens heel goed op maat te maken: De voorbuis kan je in- en uitschuiven en is vaak lang genoeg tenzij je een XS-model hebt (of extreem lange benen hebt - ik ben redelijk gemiddeld in verhouding), daarnaast zag ik gisteren of eergisteren hier een groot zitje voorbij komen dat je op een fiets van een kleinere verkoper kan monteren.

Het is echter ook vooral de vraag wat je wil: Ben je op zoek naar snelheid of juist comfort? Moet het makkelijk manoeuvreren of heb je vooral lange rechte fietspaden in je regio? Wil je het stuur boven je (evt. met wegklapmogelijkheid) of juist onder je? 
M5 maakt bijvoorbeeld vrij veel modellen die heel erg op hoge snelheden georiënteerd zijn. Ik heb een tijdje een racer van M5 gehad; dat was in de stad een crime maar zodra je buiten de stad kwam ging je er weer heel veel van houden  Big Grin  Ook de wat meer op comfort gerichte modellen van M5 zoals de oude 28/20 zijn nog redelijk gericht op tempo: Ze gebruiken bijvoorbeeld de wat grotere 20 inch maat (451mm ipv 406), en hele brede banden kunnen er niet onder.

Wat betreft budget: M'n Challenge Hurricane kocht ik voor €100. Was een leuk fietsje maar zat wel behoorlijk werk in, o.a. een flink roestig frame. De Focus kocht ik voor de helft van iemand die er vanaf moest, en die was op een paar aanpassingen van de oude eigenaar na dan weer echt in prachtige staat... met tweedehands liggers is het een beetje wat de gek ervoor geeft.

Ben je zelf een beetje handig met fietsen?
Antwoord }
Bedankt door:
#4
Bij ligfietsen is het ook letten op de juiste maat stoeltje. Bij dames willen de lichaamsproporties nog wel eens anders zijn dan bij heren. ( in verhouding hebben dames vaak iets langere benen en een korter bovenlijf) Toch vermoed ik dat een maat M stoeltje niet groot genoeg zal zijn voor jou lengte.

Bij een beperkt budget kan het best lastig zijn als alles past aan de nieuwe ligfiets, behalve het stoeltje. Nieuwe kosten best een behoorlijk bedrag.

Als je zelf kan of durft te knutselen aan fietsen dan kom je ook met een beperkt budget vaak wel een eindje.

Knie problemen op de ligfiets kunnen komen van een onjuiste afstelling, maar ook van het fietsen in een te zware versnelling, wegrijden in een te zware versnelling. Beiden oorzaken zijn meestal te verhelpen.

Groeten, Jeroen
Antwoord }
Bedankt door:
#5
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heb goede herinneringen van ooit even op een ligfiets in mijn tienerjaren (inmiddels 32). Heb wat knieproblemen rondom rennen, wilde eens gaan fietsen, maar mijn rug is ook niet heel sterk, zo kwam ik op ligfiets uit, misschien ooit toeren, maar nu vooral als cardio en voor korte pleziertochtjes. Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken?
Knie- en rugpijn zijn de meeste voorkomende klachten bij fietsen. Zoek maar op de trefwoorden "kniepijn racefietsen". Ligfietsen is voor de rug veel minder vermoeiend dan gebukt fietsen, maar je rug wordt door het ligfietsen nauwelijks sterker. 
Kniepijn komt door voor een deel door overbelasting. Door te veel bewegen zonder rustige opbouw, verkeerde afstelling op de fiets of verkeerde traptechniek. Volgens (sport)arts Kor van Hulten, in zijn boek "Natuurlijk Fietsen" Een harmonie van mens en machine, komen knieklachten evenveel voor bij alle vormen van fietsen. Dus ook ligfietsen.
Een krappe 10% van de wielrenners heeft nooit knieklachten gehad.

Knieklachten komen voort uit ontstekingsreacties, waarbij overbelasting de trekker is voor zwelling en pijn in gewrichten en pezen. Normale mensen die een gezonde leefwijze hanteren en van nature een laagdrempelige ontstekingsgraad hebben kunnen hun lijf zwaarder belasten voordat knieklachten kunnen gaan optreden. Dat geldt ook voor rugklachten.

Mensen met een gezonde leefwijze hebben een gunstiger zuur/base evenwicht en daarmee gezonder kraakbeen in de gewrichten en tussen de wervels. Kraakbeen wordt gevoed door het beursslijm uit de slijmbeurzen. Gezond beursslijm voorkomt vroegtijdige artrose. Ik fiets nu ruim 68 jaar zonder knieklachten.
Antwoord }
Bedankt door:
#6
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: [...] Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken?

Nooit echte problemen gehad met m'n knieën toen ik begon met ligfietsen. Doch wat ik wel merkte is dat ligfietsen met klikpedalen een heel stuk ontspannender is voor voeten,knieën en benen dan zonder. Zou er niet direct mee beginnen, maar wel snel op overstappen als je wat kilometers hebt gemaakt en je vertrouwd voelt op de fiets.

(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heeft iemand advies over welk model voor mijn lengte geschikt is? Of moet ik bij een winkel langs?

Ik ben 1.94m en fiets heerlijk op een Nazca Gaucho 28".

Groeten, Guido
Antwoord }
Bedankt door:
#7
De Sinner Demon is er in verschillende maten: Voor kleinere mensen tot 1,80m. Een middenversie (die heb ik ) en een langere versie. Helaas is de fiets alleen nog tweedehands te koop.
Soms denk ik dat de meeste eigenaren geen idee hebben welke versie ze bezitten.
Groet,

Marco
Antwoord }
Bedankt door:
#8
Ik heb een M5 te koop met L zitje. Heeft wel wat TLC nodig.
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Hork van de dag
Had je toevallig t...Bart Verbeek — 02:06 AM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Het toeval wil dat i...JanBurp — 11:25 PM
Hork van de dag
Ik heb jaren geled...365cycle — 11:15 PM
Hork van de dag
Ik liep op m'n d...Lopopodium — 10:51 PM
Hork van de dag
Ik liep op m'n doo...Wim -de roetsende — 10:47 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Een 16-spaaks wiel i...melle z — 10:30 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Met 16 minder kon he...ZoefZoef — 10:26 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Daarnaast reed ik op...melle z — 09:41 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Nah, heb lange tijd ...ZoefZoef — 09:25 PM
Hork van de dag
In Amsterdam heb ik ...melle z — 08:52 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Ik zou er zelf niet ...melle z — 08:12 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Ja ik ga gewoon lekk...JanBurp — 08:08 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Lekkker doorfietsen,...ZoefZoef — 08:04 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Vanmiddag even mijn ...JanBurp — 07:50 PM
Garmin radar
Mocht je het leuk vi...Hoekie — 06:59 PM
Hork van de dag
Had je toevallig toe...Fietsbennie — 03:28 PM
Hork van de dag
In Amsterdam heb ik ...Bart Verbeek — 02:28 PM