Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Groeten uit Doorn
#1
Hallo allemaal,
Even voorstellen: Martin, wonend in Doorn, bijna 53 jaar oud.

Ik heb afgelopen zomer een tweedehands Challenge Hurricane met bovenstuur gekocht, mijn eerste ligfiets. Afgelopen week ben ik druk bezig geweest met groot onderhoud: wintervuiligheid wegboenen, banden, ketting en cassette vervangen, afstelling derailleur en knoeien met remvloeistof.

ik was in het voorjaar van 2020 twee keer in lange weekenden van Doorn naar Geleen heen en terug gefietst op mijn oude Gazelle tour de france. De reis over die afstand per fiets maken was een idee waar ik al jaren lang in gedachten mee speelde, en nu dan uiteindelijk ten uitvoer bracht. Het werden schitterende fietstochten waarbij ik langs natuurgebieden ging zoals de Maashorst, Stippelberg, Strabrechtse Heide, Groote Peel, Deurnsche Peel (een paar weken na de grote brand), Leudal, enz. Gaaf dat je zo'n afstand in een dag op eigen kracht kunt overbruggen. Maar ik liep de dag erna wel kreupel met een schrale achterste en pijn in onderrug, nek, schouders en polsen. Toen kwam ik toevallig een podcast aflevering tegen (De Spaak) waarin de voordelen van de ligfiets besproken werden.

Doorzoeken van forums en blogs over voor- en nadelen van onderstuur en bovenstuur bracht me tot de conclusie dat bovenstuur me vermoedelijk het beste zou bevallen. Ik vond redelijk vlot op Marktplaats op fietsafstand een oude Challenge Hurricane met bovenstuur die er redelijk onderhouden uitzag, dat is hem geworden. De vorige eigenaar was langer dan ik, en stelde in zijn schuur de lengte voor me af, daarna hield hij me rechtop bij mijn eerste pogingen om weg te rijden. Ik had gedacht om per OV de fiets op te halen en ermee naar huis te fietsen, maar dat raadde hij me af, hij bracht de fiets bij me langs met zijn aanhanger.

Na twee dagen s'morgens en s'avonds een uurtje oefenen op een rustige weg aan de rand van het dorp was het ergste zwabberen eraf, en durfde ik mij voorzichtig op wat drukkere wegen te begeven. Al snel daarna ging ik ermee naar kantoor.

Een paar weken later ben ik in de hitte op mijn ligfiets op een korte fietsvakantie gegaan. Op de eerste dag langs Arnhem Duitsland ingereden en fijne camping bij Hamminkeln gevonden. Op dag twee over de Hohe Mark en door Munster, geeindigd op niet zo fijne camping dichtbij een vliegveld. Op dag drie langs het Teutoburger Wald ten zuiden van Ibbenburen, via Rheine en Gronau weer Nederland in. Om acht uur s'avonds was ik in Zutphen en wilde ik de trein pakken voor het laatste stuk naar huis. Toen bleek dat je vanwege corona voor een fietskaartje moest reserveren "in de app". Ik heb geen mobiel internet op mijn telefoon, de enige app die ik gebruik is offline navigatie met OSM kaart thuis via wifi ingeladen. Ik heb nog geprobeerd via het service nummer vermeld op de NS chipkaart automaat zo'n reservering te regelen, maar nee, dat was hun afdeling niet. Toen maar besloten om door te fietsen naar huis. Tussen Zutphen en Arnhem in het donker nog een paar keer foutgereden en een buitje over me heen gekregen. Even na twaalven op het plein in Wageningen pauze gehouden en mijn waterzak bijgevuld bij de fontein. Uiteindelijk was ik om een uur of twee s'nachts thuis. Het heeft toen wel een paar dagen geduurd voor ik weer zin kreeg om te fietsen.

In oktober 2020 ben ik nog een keer naar Geleen op en neer gereden, dit keer in negen uur heen en in acht uur terug, terwijl ik er op de Gazelle rond de elf uur over deed. Ook ben ik een paar keer naar Katwijk op en neer gereden op een dag, en wat rondjes gemaakt over de Veluwe enzo.

Wat ik vooral aan de ligfiets ben gaan waarderen is dat je niet zoals op reguliere fietsen hoeft te kiezen tussen een meer aerodynamische houding plus last van je nek enerzijds, of de omgeving bekijken met maximale luchtweerstand anderzijds. Onhandig vind ik wel het manoevreren, ik val af en toe om als ik probeer vanuit stilstand of bijna-stilstand een krappe bocht te maken, zoals ik gewend ben te doen op een reguliere fiets.

Mijn vakanties zijn vanaf midden dertig meestal bergtochten geweest, vaak solo, soms samen met anderen. Met het ligfietsen heb ik iets gevonden dat een enigszins vergelijkbaar gevoel kan geven, en dat ik in eigen land kan doen.


groeten, Martin.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Cygnus , Arjen Hoogcarspel
#2
Welkom Martin! En leuk, zo'n uitgebreide introductie Smile
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Welkom Martin!

(19-Apr-2021, 10:36 PM)Martin van Mourik schreef: [...] Op dag drie langs het Teutoburger Wald ten zuiden van Ibbenburen, via Rheine en Gronau weer Nederland in. Om acht uur s'avonds was ik in Zutphen en wilde ik de trein pakken voor het laatste stuk naar huis. [...] Toen maar besloten om door te fietsen naar huis. Tussen Zutphen en Arnhem in het donker nog een paar keer foutgereden en een buitje over me heen gekregen. Even na twaalven op het plein in Wageningen pauze gehouden en mijn waterzak bijgevuld bij de fontein. Uiteindelijk was ik om een uur of twee s'nachts thuis. Het heeft toen wel een paar dagen geduurd voor ik weer zin kreeg om te fietsen.

Wat een avontuur! Na een dag fietsen nog even (volgens plan) drie uur tot (in de praktijk) zes uur over een donkere Veluwe en Heuvelrug eraan plakken! Dat moet een bijzondere ervaring zijn geweest. Respect!
Antwoord }
Bedankt door:
#4
Ja, meestal lukt het mij wel voor het eten thuis te zijn. Welkom hier! Maak je ook foto's onderweg martin?
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#5
Martin, welkom op dit forum.

Schrijfplezier hoef ik je niet toe te wensen, want dat spat er al vanaf  Smile 

Sowieso wens ik je ook nog veel leesplezier.

Een Hurri is gewoon een heerlijk fietsje.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I -  Catrike SPEED

http://roeifietsen.blogspot.nl/
Antwoord }
Bedankt door:
#6
(19-Apr-2021, 10:36 PM)Martin van Mourik schreef: Hallo allemaal,
Even voorstellen: Martin, wonend in Doorn, bijna 53 jaar oud.

Ik heb afgelopen zomer een tweedehands Challenge Hurricane met bovenstuur gekocht, mijn eerste ligfiets. Afgelopen week ben ik druk bezig geweest met groot onderhoud: wintervuiligheid wegboenen, banden, ketting en cassette vervangen, afstelling derailleur en knoeien met remvloeistof.

ik was in het voorjaar van 2020 twee keer in lange weekenden van Doorn naar Geleen heen en terug gefietst op mijn oude Gazelle tour de france. De reis o.......

Van harte welkom Martin en wat een heerlijk verhaal om te lezen. 

Misschien komen we elkaar nog wel een keer tegen. 
Ik woon in Leusden en fiets dagelijks naar Veenendaal heen en weer. In de weekenden ga ik wel eens gewoon lekker een rondje touren en kom dan ook wel bij Doorn in de buurt.
Antwoord }
Bedankt door:
#7
Ik was gewoon die trein ingestapt, met of zonder kaartje. Ik doe niet aan reserveren en allerlei apps (ik heb geen telefoon, en als ik die ooit zou hebben neem ik die niet mee). Ik koop altijd papieren kaartjes of laadt ze op de treinkaart (maar dat kan niet altijd, volgens mij). Als het moet met zo'n app, dan koop ik wel gewoon geen kaartjes meer...
Antwoord }
Bedankt door:
#8
(20-Apr-2021, 05:07 PM)Fietsbennie schreef: Maak je ook foto's onderweg martin?

Ja, soms maak ik er wel eens een paar. Hier een paar foto's van die fietsvakantie vorige zomer.
[Afbeelding: 00006-MTS.png]
[Afbeelding: P1020991a.jpg]
[Afbeelding: P1020996a.jpg]
[Afbeelding: P1030011a.jpg]
Antwoord }
Bedankt door:
#9
Leuke foto's Martin!
Foto 2 is zo te zien aan het bordje bij Haltern am See. Schitterend daarom de Hohe Mark over te tuffen. Kwam je goed de heuvels over daar? En heb je dat spoorviaduct ook gezien bij Bahnhof Reken in de buurt die zo smal is dat het verkeer met stoplichten wordt geregeld?

[Afbeelding: SDC11317.jpg]
Dit bruggetje bedoel ik...

Münster ben ik zelf ook al een paar keer geweest. Het ligt hier zo'n 100 km van mijn woonplaats Vroomshoop vandaan. Mooie gebouwen, en het is daar schoon op straat. Dat laatste bruggetje is ook mooi. Waar is deze foto gemaakt?
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#10
(22-Apr-2021, 09:29 PM)Martin van Mourik schreef: [Afbeelding: 00006-MTS.png]

Ha, dit lijkt net een foto van Roepers (medeforumlid)
Antwoord }
Bedankt door:
#11
(22-Apr-2021, 09:29 PM)Martin van Mourik schreef:
(20-Apr-2021, 05:07 PM)Fietsbennie schreef: Maak je ook foto's onderweg martin?

Ja, soms maak ik er wel eens een paar. Hier een paar foto's van die fietsvakantie vorige zomer.
[Afbeelding: 00006-MTS.png]
[Afbeelding: P1020991a.jpg]
[Afbeelding: P1020996a.jpg]
[Afbeelding: P1030011a.jpg]

Ik kon de foto's pas zien toen ik het topic beantwoorde, waarbij ik het hele adres kon zien.
Misschien kan iemand een makkelijkere manier melden om de foto's te zien.

Leuke foto's en welkom op het forum.

Willeke
Voornaamste fiets(en): Quest 34 (3x20")  -  Whike  -  Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing.
Antwoord }
Bedankt door:
#12
(23-Apr-2021, 09:34 AM)Fietsbennie schreef: Schitterend daar om de Hohe Mark over te tuffen. Kwam je goed de heuvels over daar?
Het ging met moeite, maar het ging wel. Ik had nog vrij brede Continental Contact banden (40-406 ofzo) erop liggen, van de vorige eigenaar. Die weggetjes daar op de Hohe Mark waren van heel grof grind, wat met smallere banden misschien best problemen zou geven.

(23-Apr-2021, 09:34 AM)Fietsbennie schreef: En heb je dat spoorviaduct ook gezien bij Bahnhof Reken in de buurt die zo smal is dat het verkeer met stoplichten wordt geregeld?
Nee, ik kwam niet via Reken, maar wat meer zuidelijk, vanuit Lembeck of Wulfen (weet ik niet meer precies).
Opmerkelijk smal spoorviaduct inderdaad, zeg.

(23-Apr-2021, 09:34 AM)Fietsbennie schreef: Münster ben ik zelf ook al een paar keer geweest. ... Waar is deze foto gemaakt?

Ik kwam aan de zuidwest-kant Munster binnen, waarschijnlijk via de L884 / Kappenberger Damm. Ben daar ook niet 100% zeker van.

(23-Apr-2021, 09:34 AM)Fietsbennie schreef: Dat laatste bruggetje is ook mooi. Waar is deze foto gemaakt?

Dat bruggetje was over de Berkel, tussen Lochem en Zutphen.
Als ik me niet vergis was het bij landgoed "Huis De Velhorst", de Velhorst weg, en het Velhorstpad.
Niet geschikt voor velomobielen daar, het fietspad naar de Ehzerallee had een paar zeer scherpe hoeken, en bestond uit een smal kleispoor tussen hekken en schrikdraden enzo.
Antwoord }
Bedankt door:
#13
Citaat:het fietspad naar de Ehzerallee

Dat is echt een heel mooi weggetje.

Van Lochem naar (Zutphen/)Eefde kun je ook langs het Twentekanaal fietsen. 
Vind ik ook altijd weer leuk om te doen.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I -  Catrike SPEED

http://roeifietsen.blogspot.nl/
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Vandaag ben ik blij omdat.....
Omdat ik Stable Diff...Frutsel — 12:47 AM
wat ze zeggen
"Wajooooooo&quo...365cycle — 11:40 PM
Fietsen met losse handen
Ah, dat noemden we...365cycle — 11:38 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Het voordeel van f...365cycle — 11:34 PM
De druppelvorm uitbuiten: "Zeilen" met ...
Leuk onderwerp. Ik...365cycle — 11:31 PM
Hoe neem je je gitaar mee?
Haha, tof om te zien...365cycle — 11:29 PM
Zitschaalpijn
Mijn vrouw, 68 en ik...PietV* — 10:04 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Niet vandaag maar hi...Jeroen S — 09:59 PM
Fietsen met losse handen
Ik was 12 toen ik mi...Jeroen S — 09:41 PM
leren fietsen of zoiets...
Dit heb ik ook al va...Wim -de roetsende — 08:48 PM
leren fietsen of zoiets...
Sinds ik mijn Sinner...vdbeemd — 08:35 PM
Zitschaalpijn
De afgelopen zeven j...Bart Verbeek — 08:27 PM
Zitschaalpijn
Ik las laatst op een...Willeke_IGKT — 08:24 PM
Klachten spieren onderbenen
Ik moest aan deze to...vdbeemd — 08:18 PM
Zitschaalpijn
Ik heb al sinds 19...vdbeemd — 07:48 PM
Zitschaalpijn
Ik heb al sinds 1998...Lopopodium — 07:44 PM
Zitschaalpijn
Tja als je reis het ...vdbeemd — 07:37 PM