Werkbank?
|
Berichten: 1.562
Topics: 16
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 98
503 x bedankt in 349 berichten
08-Sep-2022, 02:01 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-Sep-2022, 02:01 PM door PietV*.)
De oude manier van smeren van een ketting was een prima zaak voor fietsen met versnellingsnaven, bromfietsen en motoren. Meestal hadden motorrijders 3 kettingen die tegelijk werden ondergedompeld in een opgewarmd blik kettingvet. Kort daarna opgehangen boven het blik om het teveel in het blik te laten druppelen. Voor één ketting het blik opwarmen is bewerkelijk.
Niet geschikt voor kettingen met o of x ringen tussen de schakels.
Maar voor derailleur kettingen is het oude kettingvet soms te stug. Vooral kort na het smeren.
Zie onder rubriek kettingvet: http://www.m-gineering.nl/olie.htm
https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/ond...ng-smeren/
Fietskettingen zijn van het type semi bus. De binnenschalmen zijn naar binnen gestanst en vormen de semi bus. Tussen de semi bus en de pinnen zit een behoorlijke hoeveel kettingvet. Daarom ontvet ik mijn kettingen nooit.
Ik gebruik de spuitbus kettingvet met een verdunner die verdampt. Heb je weinig van nodig en de buitenzijde van de ketting snel "droog".
Berichten: 270
Topics: 13
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 353
804 x bedankt in 266 berichten
16-Nov-2022, 01:28 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-Nov-2022, 01:36 PM door twilwel.)
Ik heb twee methodes om de velomobiel ketting te smeren en er komt geen werkbank aan te pas. Ik zet iets stevigs net vóór het achterwiel zodat deze een paar cm vrij van de grond is. Dan zijn er twee opties:
1) ik ga voorzichtig in de velomobiel zitten (zodanig dat de velomobiel niet van de steun af flikkert) en achteruit trappend smeer ik de ketting. Dit vergt wel enige oefening, want je wilt natuurlijk niet met je benen tegen het olieflesje duwen. En je moet goed licht hebben, zodat je kunt zien dat de olie goed terecht komt. Vooruit trappen kan ook in principe, maar ik vind het het handigst en het meest vloeiend om achteruit te trappen.
2) Ik zet de stoel omhoog of haal 'm eruit, net wat voor velomobiel ik onderhanden heb en terwijl ik met 1 hand het wiel achteruit flik smeer ik met de andere hand de ketting. Dit lukt eigenlijk alleen wanneer je armen lang genoeg zijn.
In beide gevallen tel ik het aantal omwentelingen van de trappers. Tien omwentelingen is doorgaans voldoende om de hele ketting te smeren. Er hoeft maar heel weinig olie in de ketting, maar deze moet wel elke schakel bereiken. Ideaal is eigenlijk om elke schakel 1 druppel te geven, maar dat duurt me veel te lang. Ik zorg dat ik de ketting zo snel mogelijk draai en knijp maar heel lichtjes in de olieflacon. Evengoed krijg ik zo teveel olie op de ketting en die haal ik er af met een doek die ik om de ketting doe en herhaal de procedure van ketting ronddraaien.
Wanneer de ketting rammelt of zelfs vast loopt tijdens achteruit draaien van de ketting, dan staat ie niet goed in de versnelling. Trap even vooruit en schakel naar groot-groot. Loopt de ketting dan nog vast bij achteruit draaien dan moet de derailleur bijgesteld worden.
Schoonmaken van de ketting is eigenlijk nooit nodig in een velomobiel waar de ketting nimmer nat wordt en/of onder gespetterd wordt door modder. Wel elke 1000km of elke maand smeren voor de meest lichte loop en duurzaamheid van de ketting. Een ketting die nog nat van de olie is, moet je evengoed wel smeren want na verloop van tijd zit de olie niet meer tussen en in de schakels maar aan de buitenkant van de ketting. Daar doet het niks qua smering! Haal deze overtollige olie eerst even eraf met een doek en smeer dan pas de ketting met verse olie. Veeg gerust alle olie aan de buitenkant van de ketting grondig eraf. De doek haalt geen olie weg die IN de schakels zit! Alleen de onzichtbare olie IN de kettingschakels doet goed werk. Alle olie aan de buitenkant trekt alleen maar stof aan en dat wil je juist niet.
Het is erg weinig werk om de ketting van je velomobiel goed te onderhouden t.o.v. fietsen met open kettingen, dus doe het dan ook! Je pompt toch ook minstens elke week je banden bij tot de optimale druk zodat het lekker licht rolt?
Wax is iets voor open kettingen, het smeert niet optimaal maar het is beter dan helemaal niet smeren en met een krakende ketting fietsen. In een velomobiel blijft de ketting nagenoeg schoon en kun je smeren met het allerbeste smeermiddel: dunne kettingolie.
Oh ja, als het fijn vindt om de velomobiel op een hoogte te hebben dat je rechtop kunt staan dan kun je met twee tuinstoelen, iets hoger met twee workmates of nog hoger met twee van die opvouwbare schildersbokken, net voor de voorwielen en net achter het (de) achterwiel(en) plaatsen met daarover een deken of isolatiebuizen zodat de velomobiel niet bekrast.
Berichten: 5.570
Topics: 109
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 11060
8556 x bedankt in 4212 berichten
(16-Nov-2022, 01:28 PM)twilwel schreef: Ik heb twee methodes om de velomobiel ketting te smeren en er komt geen werkbank aan te pas. Ik zet iets stevigs net vóór het achterwiel zodat deze een paar cm vrij van de grond is. Dan zijn er twee opties:
1) ik ga voorzichtig in de velomobiel zitten (zodanig dat de velomobiel niet van de steun af flikkert) en achteruit trappend smeer ik de ketting. Dit vergt wel enige oefening, want je wilt natuurlijk niet met je benen tegen het olieflesje duwen. En je moet goed licht hebben, zodat je kunt zien dat de olie goed terecht komt. Vooruit trappen kan ook in principe, maar ik vind het het handigst en het meest vloeiend om achteruit te trappen. Dat was mijn methode ook met de Milan GT, al trapte ik wel vooruit en schakelde ik dan door de versnellingen heen, met het idee dat droog vuil dat eventueel nog op de tandwielen zit aan de olie blijft hangen en dus bij het afdrogen weg is.
In de Bülk en DF heb ik er niet genoeg ruimte voor, maar die hebben dan weer een neusluik. Nu kan ik de trappers dus ronddraaien zonder dat ik erin zit, en dan makkelijker smeren.
Voor fietsen met te weinig ruimte en geen neusluik is er nog een simpel trucje: Koop een korte bezemsteel en sla er twee van die dikke "nietjes" in, aan elke kant één. Je kan er dan een stug stukje touw doorheen lussen, dat je om een trapper doet, en als je het lang genoeg laat kan je bij het deel dat je vast houdt aan het touw trekken. Vervolgens kan je trappen zonder dat je in de fiets zit. Copyright ©19?? Velomobiel.nl
Wat ik daarnaast ook weleens doe, is een klein stukje doek door een schakel en dan een paar keer door de kettingbuizen trekken (maar niet door de derailleur!). Er blijft soms best wat stof en andere rommel in hangen.
(16-Nov-2022, 01:28 PM)twilwel schreef: Schoonmaken van de ketting is eigenlijk nooit nodig in een velomobiel waar de ketting nimmer nat wordt en/of onder gespetterd wordt door modder. Wel elke 1000km of elke maand smeren voor de meest lichte loop en duurzaamheid van de ketting. Een ketting die nog nat van de olie is, moet je evengoed wel smeren want na verloop van tijd zit de olie niet meer tussen en in de schakels maar aan de buitenkant van de ketting. Daar doet het niks qua smering! Haal deze overtollige olie eerst even eraf met een doek en smeer dan pas de ketting met verse olie. Veeg gerust alle olie aan de buitenkant van de ketting grondig eraf. De doek haalt geen olie weg die IN de schakels zit! Alleen de onzichtbare olie IN de kettingschakels doet goed werk. Alle olie aan de buitenkant trekt alleen maar stof aan en dat wil je juist niet. Houd het interval hier idd op iedere maand (maar dat is toch ook wel regelmatig 1500 km).
(16-Nov-2022, 01:28 PM)twilwel schreef: Het is erg weinig werk om de ketting van je velomobiel goed te onderhouden t.o.v. fietsen met open kettingen, dus doe het dan ook! Je pompt toch ook minstens elke week je banden bij tot de optimale druk zodat het lekker licht rolt? Eerlijk gezegd... nee De Bülk maandelijks, meestal is er dan nog maar een halve bar uit. De DF pomp ik tussentijds vaak nog wel even bij, die heeft wat poreuzere binnenbanden en verliest dus sneller druk. Wel kijk ik heel regelmatig of de achterband er nog veilig uit ziet, en voor veel ritten knijp ik even in de banden om te kijken of er nog genoeg in zit.
(16-Nov-2022, 01:28 PM)twilwel schreef: Wax is iets voor open kettingen, het smeert niet optimaal maar het is beter dan helemaal niet smeren en met een krakende ketting fietsen. In een velomobiel blijft de ketting nagenoeg schoon en kun je smeren met het allerbeste smeermiddel: dunne kettingolie. Dank voor de tips. Ik was juist met wax aan de slag gegaan, maar als olie beter is ga ik gewoon weer een nieuw flesje kopen.
Berichten: 180
Topics: 4
Lid sinds: Mar 2021
Bedankt: 132
254 x bedankt in 97 berichten
Toevallig net een Tacx rollerbank gekocht. Beetje aanpassen.! Top!
Binnen fietsen en ketting smeren en afstellen etc.
Groeten Henk
Berichten: 114
Topics: 4
Lid sinds: Oct 2022
Bedankt: 2232
303 x bedankt in 113 berichten
16-Nov-2022, 04:24 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-Nov-2022, 04:30 PM door Jan van Ochten.)
(16-Nov-2022, 02:56 PM)de Boer schreef: Toevallig net een Tacx rollerbank gekocht.
Bij mijn Mango+ zat er een rollerbank voor motorfietsen bij. Dat werkt goed. Scheelt weer wat knutselen.
https://cdn.zilvercms.nl/x650,q80/http:/...SC9843.jpg
Jan van Ochten
Quest 147 (3×20") , Sinner Mango+, Flevo-Racer 28"
Berichten: 270
Topics: 13
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 353
804 x bedankt in 266 berichten
16-Nov-2022, 10:41 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-Nov-2022, 10:42 PM door twilwel.)
(16-Nov-2022, 01:28 PM)twilwel schreef: Het is erg weinig werk om de ketting van je velomobiel goed te onderhouden t.o.v. fietsen met open kettingen, dus doe het dan ook! Je pompt toch ook minstens elke week je banden bij tot de optimale druk zodat het lekker licht rolt? Citaat:Eerlijk gezegd... nee De Bülk maandelijks, meestal is er dan nog maar een halve bar uit. De DF pomp ik tussentijds vaak nog wel even bij, die heeft wat poreuzere binnenbanden en verliest dus sneller druk. Wel kijk ik heel regelmatig of de achterband er nog veilig uit ziet, en voor veel ritten knijp ik even in de banden om te kijken of er nog genoeg in zit.
OT: het maakt natuurlijk veel uit wat voor soort biba je hebt en hoeveel volume of ie heeft en of je er in slaagt weinig lucht te laten ontsnappen tijdens het bijpompen.
Berichten: 5.570
Topics: 109
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 11060
8556 x bedankt in 4212 berichten
17-Nov-2022, 03:16 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-Nov-2022, 03:16 PM door 365cycle.)
(16-Nov-2022, 10:41 PM)twilwel schreef: OT: het maakt natuurlijk veel uit wat voor soort biba je hebt en hoeveel volume of ie heeft en of je er in slaagt weinig lucht te laten ontsnappen tijdens het bijpompen. Klopt! De alom geprezen Foss vind ik om precies deze reden een ramp. Er is er bij mij één gescheurd op de naad, die was dus in 1x leeg, dus de primaire reden om er één te hebben is dan al niet van toepassing. Verder zijn ze sneller dan een gewone SV6 (maar niet sneller dan latex), en lopen ze wel net zo snel leeg als latex. Iedere dag pompen vind ik echt irritant.
De SV6A lijkt net iets sneller leeg te lopen dan de gewone SV6, maar ik vind het acceptabel (1x/week bijpompen voor het beste resultaat).
Berichten: 825
Topics: 32
Lid sinds: Aug 2018
Bedankt: 318
837 x bedankt in 361 berichten
(16-Nov-2022, 01:28 PM)twilwel schreef: Ik heb twee methodes om de velomobiel ketting te smeren
Ik gebruik dit doosje:
Ik verwijder de kettingafscherming in de VM, open het doosje (het middelste borsteltje gaat met het dekseltje mee naar buiten), vul het doosje met was/olie en plaats het dekseltje terug terwijl je met het dekseltje en het daaraan bevestigde middelste borsteltje de ketting in het doosje drukt. De ketting zit nu in een “U-bocht”. Het klemmetje houdt de boel bij elkaar. Beweeg je nu het doosje naar voren richting de geleiderol, dan loopt de ketting door het doosje heen en verzorgen de borsteltjes het smeerwerk. Beweeg je nu het doosje naar achteren richting het achterwiel, dan trek je de ketting mee en kun je het volgende stuk smeren tot je de hele ketting gedaan hebt. Dat gaat uitermate snel en zonder knoeien.
Flevobike en trike - Nazca Pioneer - Strada 58 - Quest 846 - Challenge Alize - Bülk 182 - Nazca Fiero - Brompton - Koga LightSpeed - bakfiets (voor de kleinkinderen)
Berichten: 5.570
Topics: 109
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 11060
8556 x bedankt in 4212 berichten
Dat ziet er ook wel fraai uit Gert! Waar vind je zo'n doosje?
Berichten: 1.037
Topics: 17
Lid sinds: Apr 2021
Bedankt: 1251
1775 x bedankt in 890 berichten
Elke zichzelf een beetje respecterende fietsenmaker heeft ze. En zelfs Decathlon.
Berichten: 825
Topics: 32
Lid sinds: Aug 2018
Bedankt: 318
837 x bedankt in 361 berichten
Ik heb hem van mijn vader, op internet vind ik hem hier.
Flevobike en trike - Nazca Pioneer - Strada 58 - Quest 846 - Challenge Alize - Bülk 182 - Nazca Fiero - Brompton - Koga LightSpeed - bakfiets (voor de kleinkinderen)
|
Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
|
Welkom
|
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.
|
|