Waardering:
 • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
mods op mijn roeifiets
#1
Smile 
De roeifiets is een fantastisch apparaat. Toch vond ik nog 2 dingetjes die ik kon verbeteren.
Nummer 1 is de bout op de voetenslede vervangen door een platkop bout. Hierna geen hakende armslagkabel meer.
[Afbeelding: IMG-20240317-092100-448.jpg]


Omdat de fiets net niet met wiel in auto paste moest ik regelmatig het achterwiel eruit halen. Zo makkelijk als Derk het retourelastiek erop doet zoals de video krijg ik het niet voor elkaar.
Dus heb ik aan de bagagedrager een clamcleatje geplaats waar ik de aandrijfkabel in kan klemmen. Het elastiek haak ik aan mijn bagagedrager. Zo hoef ik alleen het wiel in te steken en de kabel op te winden langs de snek. Elastiek even aan de snek en gaan met de roets.
[Afbeelding: IMG-20240317-091722-742.jpg]
When a faillure becomes a feature Smile

[Afbeelding: IMG-20240317-091810-665.jpg]

Een klein standaardje meestal kan ik de fiets wel parkeren tegen een paaltje of iets dergelijks maar ja had nog wat tentstokken over. Twee stokjes van 21 cm. Past precies in het kleine vakje van mijn radical toptas m.
[Afbeelding: IMG-20240317-091836-388.jpg]
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#2
Standaardje zou ik zelf nooit doen. Te grote kans dat de fiets toch omvalt en schade ontstaat.


Ik zet de roets liever standaard tegen een muurtje, rek, paal of wat anders en wel zo dat ie niet om kan vallen. Ter beschadiging van het frame heb ik ooit op Aliexpress wat plakstrips gekocht van ca 1cm hoog en 20cm lang van een paar mm doorzichtig plastic. Daar kan ie dan mooi tegen leunen zonder kans op schuurschade mocht de fiets iets schuiven/verplaatsen.

Van de hakende armslagkabel heb ik gelukkig geen last. Wel van een elastiek dat achter mn Qbicle/raptobike-spatbordje blijft haken Sad


Verder heb ik geen wijzigingen aan mn roets, anders dan een ander kek kleurtje elastiek. Heb dr nu een knaloranje op zitten. De keer ervoor een neongele. Is weer eens wat anders dan het standaardzwart Smile
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#3
'Aanpassingen':

Op de boegkatrol heb ik kleine vierkantjes reflectiemateriaal geplakt. Op zo'n manier dat alle vierkantjes samen een rondje vormen. Wel met iets tussenruimte. Omdat de katrol heen en weer gaat, valt het reflectiemateriaal goed op.

Ik heb op de 209 ook nog zo'n heel mooi en heel erg lang klinkend belletje op dat lijkt op een mini-klankschaaltje. En het klinkt dus ook zo.


Een vraag: Hoe blijf je met de armslagkabel haken achter zo'n boutje?

Dat is mij nog nooit gelukt. Ik houd met de terugslag wel een heel klein beetje spanning op de armslagkabel. Ik zie soms Roeifietsers met zo'n klapperende armslagkabel rijden, maar dat vind ik echt niet fijn roeien.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR*  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#4
(18-Mar-2024, 07:23 AM)Wim -de roetsende schreef: Een vraag: Hoe blijf je met de armslagkabel haken achter zo'n boutje?

Dat is mij nog nooit gelukt. Ik houd met de terugslag wel een heel klein beetje spanning op de armslagkabel. Ik zie soms Roeifietsers met zo'n klapperende armslagkabel rijden, maar dat vind ik echt niet fijn roeien.

Vooral als de wind van rechts komt komt waait de armslagkabel door de wind opzij en eronder. Dit is met name als ik een oversteek/kruispunt nader. Hierbij ga ik rechtop zitten om beter overzicht te krijgen en iets eerder opzij te kunnen kijken.  Hierbij ben ik met het hoofd boven het stuurdraaipunt De benen heb ik dan halverwege de boegspriet dit vind ik het prettigst en dan het stuur naar voren. Hierdoor komt de armslagkabel slap en waait dan achter het boutje.
Nu heb ik vrij lange benen en daardoor staat mijn stuur ook hoger zodat de knieën er net onder door kunnen. De standaard armslagkabel van Derk is voor mij te kort en moet ik standaard iets verlengen anders doet de roeifietsknoop niks.
Pieter

Thys 209
m5 CHR met tailbag
carbon quest 790
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#5
Oh,de roeifietsknoop. Ik neem aan dat je daarmee de knoop bedoelt waarmee je de lengte van de armslagkabel kan verstellen. Volgens mij is die knoop op mijn roets een beetje kapot ofzo: ik kan de armslagkabel niet verstellen. Nu heb ik daar ook niet direct behoefte aan ook, maar toch wel benieuwd of ik een iets langer of kortere kabel misschien toch prettiger vind.

Kleurtje van de armslagkabel wil ik nog een keer veranderen. Op dat blauwe ben ik wel uitgekeken. Van de zomer eens kijken of ik daar een ander kleurtje op kan zetten en een ander kabeltje kan knopen.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#6
En ik denk iedere keer moderator op de roets en bij deze mod is dat niet waarschijnlijk. Ik zou misschien een korte proef doen als ik ooit de roets trike zou kunnen gebruiken.

Maar op een tweewieler inklikken? Nee dank je.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220  -  Whike  -  (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Antwoord }
Bedankt door:
#7
(18-Mar-2024, 11:11 AM)Willeke_IGKT schreef: Maar op een tweewieler inklikken? Nee dank je.
Zolang je roetst gaat het goed Wink
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Antwoord }
Bedankt door:
#8
(18-Mar-2024, 10:30 AM)ZoefZoef schreef: Oh,de roeifietsknoop. Ik neem aan dat je daarmee de knoop bedoelt waarmee je de lengte van de armslagkabel kan verstellen. Volgens mij is die knoop op mijn roets een beetje kapot ofzo: ik kan de armslagkabel niet verstellen.  Nu heb ik daar ook niet direct behoefte aan ook, maar toch wel benieuwd of ik een iets langer of kortere kabel misschien toch prettiger vind.

Inderdaad. Lusje met lus erdoor. Hoewel het leek dat Derk het nu anders knoopt want mijn nieuwe armslagkabel had nu een dubbele lus waar weer een lus door ging. Helaas was die te kort dus ben ik maar weer voor de oudere variant gegaan met 1 lus.

Ooit had iemand op een blog beschreven hoe de roeifietsknoop ging maar kan ik niet zo snel vinden met de zoekmachine.
Pieter

Thys 209
m5 CHR met tailbag
carbon quest 790
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#9
(18-Mar-2024, 08:55 AM)pieterz schreef: Vooral als de wind van rechts komt komt waait de armslagkabel door de wind opzij en eronder. Dit is met name als ik een oversteek/kruispunt nader. Hierbij ga ik rechtop zitten om beter overzicht te krijgen en iets eerder opzij te kunnen kijken.  Hierbij ben ik met het hoofd boven het stuurdraaipunt De benen heb ik dan halverwege de boegspriet dit vind ik het prettigst en dan het stuur naar voren. Hierdoor komt de armslagkabel slap en waait dan achter het boutje.

Zelfs als ik rechtop ga zitten houd ik de armslagkabel nog op spanning. 

@Willeke, met de Roeifiets durf ik juist met een hele lage snelheid ingeklikt te fietsen. Zelfs met +/- 4km/u. 

Wordt het echt spannend, dan klik ik met links uit en dan roei ik met één been. Kan allemaal met een Roeifiets.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR*  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#10
De "Roeifiets knoop", uit het hoofd en zonder touwtje in de buurt, dus ik hoop dat ik geen fouten maak:

Aan het einde van het stukje lijn dat naar het stuur gaat maak je een lusje, bijvoorbeeld door de lijn dubbel te nemen en er een normale knoop (oud wijf) in te leggen. Paalsteek kan ook en is wat netter.

Met het stuk lijn vanaf het katrol doe je het volgende:
 1. Op een flink stuk van het einde knoop je er een klein lusje in (lijn dubbel nemen en normale knoop er in). Hoe ver van het einde hangt af van het verstel bereik dat je wil en de kabellengte die je hebt.
 2. Je vouwt het losse stuk lijn vrij dicht bij de knoop dubbel en steekt het een gevouwen deel een stukje door het net gemaakte lusje heen. Je hebt dan een lusje door een lusje
 3. Hou het net gemaakte tweede lusje met 1 hand vast, neem het losse stuk lijn dat nog over is in je andere hand en steek dat door de lus aan de "stuurkabel" heen 
 4. Ga met het losse eind nu naar het het bij 2 gemaakte lusje, en zet het aan dat lusje vast met een paalsteek (die moet je even opzoeken, ga ik hier niet uitleggen.
 5. Klaar.
Je kan nu (met een beetje spanning op de kabel) de bij 4 gemaakte knoop naar voren of naar achteren schuiven. Als er een langer stuk is met 3 lijnen naast elkaar, dan wordt het totaal korter, en als dat stuk korter wordt wordt het totaal langer.
Fietser en knutselaar en eventjes niet in vorm. Roets, FlevoRacer en diverse (carbon) zelfbouwers voor 1 of 2 personen
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Vandaag ben ik blij omdat.....
Een beetje roze pink...ZoefZoef — 02:06 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
ik heb eindelijk een...Veloquest — 01:46 AM
[split] Nieuw of tweedehands? Ik ben we...
Met een tweewieler h...Jeroen S — 12:20 AM
Te koop: AZUB T-Tris 26 ligfiets | Rohl...
Een tweewieler is we...robbyvdmeulen — 11:55 PM
Te koop: AZUB T-Tris 26 ligfiets | Rohl...
Ik weet niet hoe je ...Bob Hagendijk — 11:25 PM
Nieuw of tweedehands?
Maar de kortste we...Frutsel — 11:24 PM
Nieuw of tweedehands?
Ik zoek ook meestal ...Jeroen S — 11:15 PM
Nieuw of tweedehands?
is dat echt een &q...Frutsel — 11:13 PM
wat ze zeggen
Gisteren bij mijn br...Hoekie — 11:05 PM
Te koop: AZUB T-Tris 26 ligfiets | Rohl...
Ken je niet iemand...robbyvdmeulen — 10:57 PM
Fietsen van Wim
Prachtige fiets Wim,...Jeroen S — 10:41 PM
Fietsen van Wim
Mooie foto's, mooie ...voodoo — 10:35 PM
Te koop: AZUB T-Tris 26 ligfiets | Rohl...
Ken je niet iemand w...Lopopodium — 10:08 PM
Fietsen van Wim
Dat is een prachti...Wim -de roetsende — 10:00 PM
Fietsen van Wim
Dat is een prachtige...karimov — 09:47 PM
Nieuw of tweedehands?
Ik vind die hoogte v...Willeke_IGKT — 09:45 PM
Zelfbouw voorwiel aangedreven ligfiets ...
De laatste foto (de ...Hoekie — 09:26 PM