Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ervaringen met GPS sporthorloges?
#1
Vandaag de eerste keer met de Polar M600 in de Quest naar het werk gereden. "In" in het rood want het is een GPS sporthorloge en in de Quest vindt die het niet echt leuk. Ik had al eerder ergens gelezen dat GPS ontvangst door carbon slecht kan zijn. Ik dacht dat het best wel mee viel want mijn (recente) Garmin GPSmap 67, die binnenin met velcro in de cockpit hangt en vrijwel geen open lucht kan zien, heeft er geen enkel probleem mee. Maar goed, dat is een handheld unit met een antenne zoals een hele oude GSM, dus die zal betere GPS ontvangst hardware hebben dan mijn Polar M600 uit 2017 toen de smartwatch wereld nog maar net wakker werd.

Ik merkte het eerder al, toen ik instapte in de VM, zag ik dat de M600 GPS ontvangst had. Nu begint mijn track pas vanaf een minuut of 5 effectief. De Polar verliest dus meteen weer GPS eens ik instap. Ik merk dat mijn snelheid accurater wordt als ik mijn pols op de VM leg. Dan geen enkel probleem. Steek ik mijn arm terug binnen de VM, valt de GPS-ontvangst vaak weer weg.

Nu ben ik dus om nog meer redenen op zoek naar een sporthorloge die geen problemen heeft met GPS ontvangst in een velomobiel (van carbon). Bij voorkeur een Polar omdat ik al mijn oude trainingsdata daar ook in heb steken.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , 365cycle
#2
Als je horloge nog goed is kan het ook met een gps repeater:
https://velomobil.net/en/GPS-Amplifier-R.../VO10103.3

Stuk goedkoper dan een nieuwe klok.
Fietser en knutselaar en eventjes niet in vorm. Roets, FlevoRacer en diverse (carbon) zelfbouwers voor 1 of 2 personen
Antwoord }
Bedankt door: bucovaina , Willeke_IGKT , 365cycle
#3
Zelf ken ik iemand met de Polar M600 en ook iemand die hem had. Dus ik ken hem. Neem aan dat je ook minder vaak de batterij wil opladen dan 1x per dag. Zelf heb ik de Polar Vantage V1 geprobeerd in de QV. Maar ook de voorganger van de GPSMaps67, ik heb de 66SR. God zij dank had ik die aan gezet met de tocht met Datakneder. Zo had ik toch de hele tocht vast gelegd. Mijn Garmin horloge bevroor en de Edge vergat ik aan te zetten het eerste gedeelte.

Ik verwacht dat de Polar Vantage V3 en de nieuwe Polar Grit X2 Pro (+ titanium uitvoering) de beste resultaten gaan geven. Het is dan een kwestie van budget / gewenste look welke van de drie modellen je koopt. Alle drie hebben multiband en werken ook met meerdere frequenties.

Maar zoals je al opmerkte, is het carbon een nadeel voor de GPS. De glasvezel velomobielen hebben daar dacht ik een voordeel.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: bucovaina , Willeke_IGKT
#4
Mja nu twijfel ik wel. De M600 is best wel oud en de batterij was deze ochtend op 64% als ik aan kwam op het werk. Moet dan meteen weer opgeladen worden en thuis gaat die terug aan de lader moeten tot morgenvroeg. Die Vantage V3 is ook al niet goedkoop, laat staan de Grit X2 Pro Smile .

Iemand nog alternatieven? Zoals een Apple Watch of Garmin sporthorloge die het wel goed doet in een VM?
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#5
Ik heb zelf een Teasi One (ik heb een One 2 en One 3), en die doet het prima. Werkt ook als ik met de fiets in de trein zit of als ik onder een overkapping op een veerboot sta. Denk dat in een velomobiel deze het ook wel blijft doen. Alleen in tunnels zoals de Beneluxtunnel heeft 'ie er geen zin in, maar dat is uiteraard helemaal niet gek...
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#6
Mijn Forerunner 245 Music en oude Fēnix 3 deden het ook in de fiets best goed (net zoals de oude Edge 520plus en huidige Edge 1040)

Maar, dat is dus allemaal Garmin..
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#7
(27-May-2024, 10:03 AM)bucovaina schreef: Mja nu twijfel ik wel. De M600 is best wel oud en de batterij was deze ochtend op 64% als ik aan kwam op het werk. Moet dan meteen weer opgeladen worden en thuis gaat die terug aan de lader moeten tot morgenvroeg. Die Vantage V3 is ook al niet goedkoop, laat staan de Grit X2 Pro Smile .

Iemand nog alternatieven? Zoals een Apple Watch of Garmin sporthorloge die het wel goed doet in een VM?

Oh je zou een Polar Ignite 3 kunnen overwegen. Maar die heeft een wat minder nauwkeurigere GPS verwacht ik als deze nieuwere.

Maar als ik zie wat jij op je QV allemaal wilt. Zoals die extra koplampen, volgens mij ook die ene Rohloff naaf. Dan dacht ik dan ga je niet over de prijs vallen van een Vantage V3. 

Maar je kunt ook een Polar H9 / H10 / OH1 / Verity Sense overwegen. Deze koppel je per Bluetooth aan je telefoon met de Polar Beat / Flow app. En dan via Ant aan je Garmin GPSMaps 67. Dan heb je zowel in Garmin Connect activiteit en in Polar Flow. Beide met hartslag informatie. En als je dan ook nog eens de Garmin Speed / Cadans sensor koopt. Dan kun je ook beide voorzien van accuratere afstand en cadans informatie.

Wat ik op Strava zie, zijn er ook met een Apple Watch in hun VM. Maar Apple Watches hebben door hun AMOLED, altijd verbonden via bluetooth met de telefoon een nadeel op batterij gebied. Maar heb je een IPhone of Android toestel? Want Die Polar M600 is minder geschikt voor IPhones en de IWatch is dan weer niet voor Android. Maar Garmin is over algemeen een duurder product dan Polar. Een ForeRunner 255 ofzo. Is ook een optie. Maar met dit soort producten moet je wel weer vaker opladen dan bv de Enduro 2 / Fenix / Epix. Maar wat wil je uitgeven en wat voor verwachtingen heb je van het bijhouden van je fiets tochten?

Zelf ben ik zoals de naam vermoed een fanatieke hardloper. Heb dan ook uitgebreide historie aan hardloop activiteiten in Polar Flow. Maar ook ondertussen in Garmin Connect. Ik ben ook steeds meer Velomobiel data aan het verzamelen op Connect. Echter ook bij Flow staan er Velomobiel tochten. Dus hierin kan ik wel wat kennis delen.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#8
De QV gaat via de lease op het werk en kost me na 3 jaar inclusief overnameprijs een heel stuk minder dan ik'm uit eigen zak zou betalen. De koplampen ga ik wel doen, de rohloff heb ik gelaten wegens toch wel best prijzig en in theorie minder efficient dan een gewone derailleur.

Wacht, ik was me niet bewust dat ik een Polar H10 op mijn Garmin gpsmap 67 kon hangen. Als ik die resulterende GPX track file relatief eenvoudig kan uploaden, is het wat mij betreft nog veel beter! Loop ik weer niet te knoeien met een smartwatch die ik ook weer opgeladen moet houden (de gpsmap houdt het ~1w uit).

EDIT: laat al maar, een GPX uit een garmin kan je blijkbaar niet in polar flow importeren. Jammer.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#9
Ik heb gehoord dat sommige carbon VM een stukje glasvezel hebben, boven waar de GPS zit. Ik weet niet of dat bij deze Quest ook gedaan is.

Een horloge zou goede ontvangst moeten hebben als je geen carbon kap erboven hebt.

Ik moet echter ook zeggen dat de telefoon die ik voor gps gebruik soms last lijkt te hebben van de schuimkap. Carbon fiets en de telefoon zit op de wielkast dus redelijk open zonder schuimkap.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220  -  Whike  -  (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Antwoord }
Bedankt door: Hardloper
#10
Heb je gezien dat ik het over Polar Beat / Flow app had op de telefoon? Dan heb je via de telefoon de GPS en via je H10 de hartslag informatie voor de polar training historie. Via ant koppel je de H10 aan je GPSMaps en dan heb je nog 1 Bluetooth kanaal over.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#11
Aha, neen dat was me niet opgevallen. Pusht Polar Beat je trainings door naar Polar Flow zodat ik ze mee krijg in mijn resultaten die ik via de M600 heb geregistreerd?
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#12
De Polar Flow App en de Polar Beat app delen dezelfde externe database denk ik. Soms heeft het wat meer tijd nodig om een activiteit uit Beat app online te krijgen. Maar zolang je alleen de H10 aansluit. Kun je ook met de Polar Flow app uit de voeten. Echter is de Beat App meer op training vastleggen, terwijl Flow App meer activiteit tracken is. Dit merk je aan het feit dat de Beat ook wat toont op gebied van vet verbranding en gesproken tussen standen kan geven. En je hebt oa fit testen in de Beat app. Maar als je naar de onderliggende data gaat kijken van de 2 apps. Dan is er geen verschil.

Dit is van afgelopen weekend:
[Afbeelding: polar-beat.jpg]
Lopen door een en al modderpool als traject. Dus het was uitkijken waar ik wel en niet wil lopen.
Mocht ik de Polar Flow app hebben gebruikt, dan zag ik dus bovenstaande grafiek zoals jij die kent.

Dus de tochten met een van de 2 apps komt gewoon bij de activiteiten te staan die je met de M600 maakte.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#13
Ik gebruik een Wahoo ELEMNT aan mijn stuur om mijn ritten bij te houden. (Handige cockpit met snelheid, rit duur, cadans etc)
Je kan hem ook nog eens voor navigatie gebruiken als het nodig is.

Daarnaast heb ik een Amazfit GPR4 horloge. Beiden hebben geen probleem met een GPS fix. Het zou kunnen komen omdat ze redelijk dicht bij de open lucht zitten als ik fiets, want ik rij zelden met een gesloten kap, hooguit een zomerdakje (op een DF XL)

(27-May-2024, 12:30 PM)Willeke_IGKT schreef: Ik heb gehoord dat sommige carbon VM een stukje glasvezel hebben, boven waar de GPS zit. Ik weet niet of dat bij deze Quest ook gedaan is.

Een horloge zou goede ontvangst moeten hebben als je geen carbon kap erboven hebt.

Ik moet echter ook zeggen dat de telefoon die ik voor gps gebruik soms last lijkt te hebben van de schuimkap. Carbon fiets en de telefoon zit op de wielkast dus redelijk open zonder schuimkap.

Is het niet zo dat als je de schuimkap erop hebt zitten het ook slecht weer is (bewolkt, neerslag)?
Water is best vervelend voor ontvangst van GPS signalen. Dus is het niet zozeer de schuimkap zelf die het signaal verslechtert. (maar alle beejtes helpen)
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Hoekie
#14
Hier QV + Garmin Fenix 3 HR en geen GPS issues zover ik heb kunnen zien.

Met een Garmin Edge (was 820 nu 830) idem. Enige wat zou kunnen dat de 830 door andere GPS chip beter bereik en dus ook accuverbruik heeft maar dat kan ook simpelweg zuinigere GPS chip zijn.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#15
(27-May-2024, 10:03 AM)bucovaina schreef: Iemand nog alternatieven? Zoals een Apple Watch of Garmin sporthorloge die het wel goed doet in een VM?
Nee. M'n huidige Garmin Forerunner doet het iets beter dan m'n vorige, omdat de vorige alleen GPS gebruikte en de huidige gebruik maakt van wat garmin "Multi-band GNSS" noemt.
Dit houdt in dat satellieten van Glonass, Galileo en GPS gebruikt worden om te positioneren.
Echter begrijp ik dat je een carbon Quest rijdt, geen glasvezel; carbon houdt radiosignalen gewoon goed tegen. 

Je beste optie is - zoals door anderen al aangegeven - om die signalen gewoon te versterken in de fiets.

Ik doe het weer net iets anders; tijdens het fietsen stuurt mijn horloge alleen mijn hartslag door via ANT+, de fietscomputer doet de navigatie. Die zit op het stuur, recht onder het mangat, en doet het daardoor prima zolang ik geen toerkap monteer.
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#16
Vandaag is een Polar H10 hartslagsensor aangekomen en een Garmin Instinct 2X. Die wordt morgenvroeg al direct uitgetest. Uitzonderlijk moet ik morgen naar het werk voor electriciteitswerken in onze serverroom. En uiteraard ga ik met de VM ?.

Ik wilde eigenlijk morgen en overmorgen de beentjes volledige rust geven om wat te herstellen van mijn eerste 2 weken velomobielen. Dat gaat dus niet gebeuren. Morgen toch maar rustig aan doen. Alles ligt al klaar in de VM om om 05:10 vertrokken te zijn.

Morgen weet ik dus ineens ook of de GPS van de Instinct2x beter is. Ik vermoed van wel omdat die ook dual band GPS heeft
Antwoord }
Bedankt door: Hardloper , Willeke_IGKT
#17
(31-May-2024, 09:19 PM)bucovaina schreef: Vandaag is een Polar H10 hartslagsensor aangekomen en een Garmin Instinct 2X. Die wordt morgenvroeg al direct uitgetest. Uitzonderlijk moet ik morgen naar het werk voor electriciteitswerken in onze serverroom. En uiteraard ga ik met de VM ?.

Ik wilde eigenlijk morgen en overmorgen de beentjes volledige rust geven om wat te herstellen van mijn eerste 2 weken velomobielen. Dat gaat dus niet gebeuren. Morgen toch maar rustig aan doen. Alles ligt al klaar in de VM om om 05:10 vertrokken te zijn.

Morgen weet ik dus ineens ook of de GPS van de Instinct2x beter is. Ik vermoed van wel omdat die ook dual band GPS heeft

Leuk. Of moet ik zeggen Plezant. Big Grin  Maar heb je mijn vergelijking gezien van de Polar Verity Sense en de Polar H10? Het hartslagen topic.
Ik zou hem wel even van te voren dragen die H10, zodat je zeker weet dat hij gekoppeld is aan je horloge. En ook je horloge zou ik al van te voren instellen.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#18
Dat is allemaal al gebeurd Smile. De H10 is gekoppeld en ik weet hoe ik morgen de activiteit moet starten. Sowieso registreer ik de activiteit ook met de Gpsmap.

Ik ge helemaal overschakelen op Garmin vanaf nu. Tot nu toe staan letterlijk alle ritten die ik met de velo gemaakt heb, in Garmin Connect. Vanaf nu dan ook met hartslag erbij!

Die vergelijking heb ik niet gelezen. Zoek ik morgen eens op. Morgen staat de wekker om 05:00 dus ...
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#19
Beide gekoppeld via Ant?
En nu nog een snelheid / cadans sensor. En je hebt weer meer data die je met beide kan bijhouden.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#20
Nog even terug koppelen naar mijn oorspronkelijke vraag. Ondertussen heb ik een Garmin Instinct 2x. Ik ben er super tevreden over. De accu heb ik tot nu toe niet leeg gekregen. Ik vermoed dat die ongeveer 2 à 3 weken mee gaat met ~8u gps gebruik / week.

De GPS ontvangst is ook helemaal top in de Quest.

Nu idd nog een cadans sensor en nog een power meter en we zijn er helemaal Smile
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#21
(06-Jun-2024, 06:00 PM)bucovaina schreef: Nog even terug koppelen naar mijn oorspronkelijke vraag. Ondertussen heb ik een Garmin Instinct 2x. Ik ben er super tevreden over. De accu heb ik tot nu toe niet leeg gekregen. Ik vermoed dat die ongeveer 2 à 3 weken mee gaat met ~8u gps gebruik / week.

De GPS ontvangst is ook helemaal top in de Quest.

Nu idd nog een cadans sensor en nog een power meter en we zijn er helemaal Smile

2 a 3 weken denk ik dat overdreven is. Ik schat eerder 7 a 12 dagen.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door:
#22
Ligt er sterk aan hoeveel je het GPS-gedeelte gebruikt. Enkel als tijdweergave gebruikt, zal bucovaina zijn twee à drie weken best wel lukken. Met regelmatig een activiteit opnemen, zullen die twee weken inderdaad krap worden. (Op basis van mijn Garmin Forerunner 230)
M5 M-Racer / Challenge Hurricane / Giant Expedition / Giant Defy 1 / MBK Course
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#23
GPS-gedeelte gebruik ik ~8u/week ongeveer. Nou ja, 't maakt op zich ook niet zo superveel uit. De M600 van Polar laadde ik elke dag 2x op. Dit is sowieso al een hele verademing.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#24
Ik heb de batterij specificaties van de Garmin Fenix 7X en de Instinct 2x vergeleken. Over algemeen heeft de Fenix 7X een betere batterij wanneer je volop nauwkeurige Positie systeem gebruikt. Puur als horloge is de Instinct beter. Ik was benieuwd, wat als ik een meerdaagse trek tocht ga maken. Welke is dan de betere keuze. En van de Fenix weet ik dat hij zo’n 9 a 10 dagen mee gaat met verschillende activiteiten met nauwkeurige positie systemen en ant sensoren. En 24/7 hartslag aan en alleen met slapen zuurstof gehalte.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
De velomobielquadricepsnies (3x woordwa...
Eh??? Herkent iema...Theo Mol — 11:35 AM
De velomobielquadricepsnies (3x woordwa...
Ik had een 8,3 voor ...ZoefZoef — 10:59 AM
Uit de media ligfiets nieuws
Zelfs mijn kennis va...Hardloper — 10:30 AM
De velomobielquadricepsnies (3x woordwa...
Nou ik totaal nietHardloper — 10:24 AM
Uit de media ligfiets nieuws
Ik kreeg vanochtend ...Willeke_IGKT — 10:17 AM
Medeliggers onderweg
 (Ab T.) Di...ZoefZoef — 06:22 AM
Fietstocht berichten en beelden
Dat het plaatsje Hel...Wim -de roetsende — 06:19 AM
De velomobielquadricepsnies (3x woordwaa...
Iets wat ik nog nooi...bucovaina — 05:28 AM
NS neemt vanaf 1 juli geen ligfietsen m...
Tips voor de NS!! ...Veloquest — 01:16 AM
Medeliggers onderweg
Afgelopen weekend+ n...Schemerwoude — 12:46 AM
Fietstocht berichten en beelden
Ik heb vanmiddag geb...Martin van Mourik — 11:48 PM
Losse "remhandel-beweging begrens bout"
Ik heb nog wel een...Hoekie — 09:33 PM
Medeliggers onderweg
 (Ab T.) Die ...Wim -de roetsende — 08:01 PM
NS neemt vanaf 1 juli geen ligfietsen m...
Gelukkig heb ik no...De tovenaar — 06:20 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
...het kettingwiel n...Atrike — 05:48 PM
Tips voor velomobiel op de wagen te bev...
Ik heb een vrij hoge...Geboelders — 05:47 PM
Losse "remhandel-beweging begrens bout"
Ik heb nog wel een s...Merijn — 04:35 PM