Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Derailleur mango sport
#1
Mijn Mango sport maakt bij het trappen een zagend geluid. Als ik stop met trappen is het geluid voorbij. Ook voel ik met het zagen een trilling in de zitting. Laatst heb ik een schakel er uit gehaald omdat de derailleur tegen de bodem aan kwam. Iemand iets soortgelijks meegemaakt? Wat was de oplossing?

Groet,

Piet Kaagman
Antwoord }
Bedankt door:
#2
Het kan zijn dat je ketting tegen de onderkant van je stoeltje schuurt. Hij kan er doorheen zagen. Stoeltje ietsje hoger plaatsen of ketting loop iets aanpassen
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Tegen het stoeltje aan was ook het eerste waar ik aan dacht, zeker omdat je een trilling in de zitting voelt.

Andere wat ik kan bedenken is dat de ketting tegen de kettingbescherming loopt. Haal de bescherming er eens af en fiets een stukje. Als het geluid dan weg is, dan weet je dat het dat was. Anders inderdaad je stoeltje iets anders zetten.
Groet,
Johan
huidige fietsen: ICB dF-xl 118 - Thys 209 - Trek X500 || ooit gehad: Velomobiel.nl Quest 706 & 202 - M5 Lowracer - Optima Stinger || Strava
Antwoord }
Bedankt door:
#4
(16-Apr-2018, 09:39 PM)Piet K schreef: Mijn Mango sport maakt bij het trappen een zagend geluid. Als ik stop met trappen is het geluid voorbij. Ook voel ik met het zagen een trilling in de zitting.
In mijn Mango heb ik zoiets op dit moment ook deels, maar voor zover ik kan nagaan komt dat in mijn geval omdat de ketting versleten is en veel herrie op de kettingrol maakt.


(16-Apr-2018, 09:39 PM)Piet K schreef: Laatst heb ik een schakel er uit gehaald omdat de derailleur tegen de bodem aan kwam. Iemand iets soortgelijks meegemaakt? Wat was de oplossing?

Heb jij een oude Mango (serienummer in de 20, denk ik - secundaire ketting is rechts)? Want bij mijn Mango (Nr. 57) heeft de hoogte van de derailleur niets met de kettinglengte te maken - de derailleur achter heeft geen twee wieltjes (zoals bij gewone achterderailleurs), maar alleen een soort kunststofkooi (zonder wieltjes) waarmee hij de ketting verder schuift. De spanning van de ketting wordt aan de voorkant met een aparte kettingspanner bereikt. Zo is het bij alle nieuwere Mango's. Als bij mijn Mango de derailleurkooi op de bodem komt heb ik hem verkeerd ingebouwd of de snelspanner van de tussenas niet vast genoeg gezet.
M5 28/26, Optima Lynx Orca, Optima Condor, Flevo Alleweder, Mango #57, Rainbow Lyra, Strada "Rudbeckia Hirta" #75
 
Antwoord }
Bedankt door:
#5
Wellicht zakt je zitting teveel door waardoor deze op de kettingrol komt. Zorg ervoor dat de onderste en bovenste stoelsteunen zodanig bevestigt zijn dat de stoel niet doorhangt. Je moet het stoeltje over de bovenste steun heen moeten drukken. maar ook weer niet met teveel moeite want dan wordt de stoel in de lengte gerekt. Het komt dus nogal nauwkeurig. Steunen goed vast zetten als ze eenmaal op de goede plek zitten.

(22-Apr-2018, 12:08 AM)emgaron schreef: Heb jij een oude Mango (serienummer in de 20, denk ik - secundaire ketting is rechts)? Want bij mijn Mango (Nr. 57) heeft de hoogte van de derailleur niets met de kettinglengte te maken - de derailleur achter heeft geen twee wieltjes (zoals bij gewone achterderailleurs), maar alleen een soort kunststofkooi (zonder wieltjes) waarmee hij de ketting verder schuift. De spanning van de ketting wordt aan de voorkant met een aparte kettingspanner bereikt. Zo is het bij alle nieuwere Mango's. Als bij mijn Mango de derailleurkooi op de bodem komt heb ik hem verkeerd ingebouwd of de snelspanner van de tussenas niet vast genoeg gezet.

Piet schrijft dat hij een Mango Sport heeft dus is het er een met aparte kettingspanner voor de brug. Dus was er idd. geen noodzaak om een schakel uit de ketting te halen want dat doet niets voor de positie van de deraiileur. De derailleur kan verdraaid zijn doordat de tussenas te los zat of anders losgehaald is geweest. De derailleur is vast gebout op een plat stuk alumoinium en ook deze verbinding zou te los kunnen zijn.

Door het inkorten van de ketting is het ook nog mogelijk dat de ketting nu zo kort is dat in de eerste versnelling de kettingspanner tegen de brug zaagt. Maar dat "zagen" zou in hogere versnellingen dan verdwijnen.
Antwoord }
Bedankt door: Roepers
#6
Ik ga er na het weekeinde mee aan de gang en geef een reactie als ik de oorzaak heb.
Dank voor de tips

Groet

Piet
Antwoord }
Bedankt door:
#7
Bij mij is de stoelophanging eens afgebroken en in de weken daarvoor begon de ketting inderdaad ook aan m'n stoel te zagen.

En kijk na of je stoel niet stiekem naar achteren is geschoven.
Antwoord }
Bedankt door: twilwel
#8
(02-May-2018, 08:44 PM)Piet K schreef: Ik ga er na het weekeinde mee aan de gang en geef een reactie als ik de oorzaak heb.
Dank voor de tips

Groet

Piet

Heeft even wat langer geduurd dan gepland. Probleem was niet het zitje. Heb weer een schakel geplaatst in de tweede ketting en de tussenas vervangen. Nu geen rare geluiden en weer snelheid. Bedankt voor de tips.

Groet,

Piet
Antwoord }
Bedankt door: twilwel


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Nieuwe Quest 3.0
p.s. sommige m...PietV* — 12:26 AM
Hork van de dag
Vandaag was de hork ...Wim -de roetsende — 11:43 PM
Hork van de dag
Vrijdag vond een BMW...Jeroen S — 11:20 PM
Maximale luchtlijnlengte
Water is veel dichte...Jeroen S — 11:12 PM
Nieuwe Quest 3.0
Ik weet sowieso dat ...Wim -de roetsende — 11:10 PM
Lig-/zithoek van velomobielen?!
Nog beter, een v...PlantageBohémien — 10:44 PM
Nieuwe Quest 3.0
Zijn er hier eigenli...Jeroen S — 10:39 PM
Lig-/zithoek van velomobielen?!
Doordat veel zitjes ...Jeroen S — 10:20 PM
Lig-/zithoek van velomobielen?!
Nog beter, een ver...Hoekie — 10:07 PM
Lig-/zithoek van velomobielen?!
De zithoek van de zi...Wim -de roetsende — 09:44 PM
Nieuwe Quest 3.0
Ik ben het snelst ...de Boer — 09:34 PM
Lig-/zithoek van velomobielen?!
Zeker een interess...PlantageBohémien — 09:00 PM
Maximale luchtlijnlengte
Een F1 bolide wordt ...PietV* — 08:10 PM
Lig-/zithoek van velomobielen?!
Zeker een interessan...PietV* — 07:53 PM
Lig-/zithoek van velomobielen?!
Er zijn hoekmeters t...pietandringa — 07:50 PM
Nieuwe Quest 3.0
Ik ben het snelst in...ThijsR — 07:43 PM
Maximale luchtlijnlengte
Spiegelglad po...ThijsR — 07:40 PM