(13-May-2018, 01:32 PM)guidok schreef: Met klikpedalen fiets het allemaal veel ontspannender. Daardoor kan je op één of andere manier ook harder trappen voor m'n gevoel. Heerlijk.
... maar dan m'n knieën. Blijkbaar belast ik de boel aardig anders, want diep in m'n linkerknie voel het ... anders. Effe in de gaten houden.
Het verschil in een goed afgestelde (buk)fiets of ligfiets zit hem in de heuphoek. Dat vraagt geringe aanpassing in de(bil)spieren, maar spieren passen zich snel aan aan de beweging en het te leveren trapvermogen. Anders belasten ligt aan jezelf en niet aan een lig- of (buk)fiets.
Knieklachten komen voor op alle soorten en maten fietsen. In nagenoeg gelijk mate. Al wordt er beweerd dat ligfietsers gevoeliger zijn voor knieklachten, omdat zij zich af kunnen in de zitschaal en ze de neiging harder te moeten fietsen dan bukfietsers. Ook daar is geen steekhoudend bewijs voor.
Jij schrijft dat het allemaal ontspannen gaat. Dat moet je zo houden. Knieklachten komen allemaal van binnenuit door een laaggradige ontstekingsreactie in je lijf. Een virusinfectie, bacteri
ële infectie, stress of overbelasting kunnen de trekker zijn voor langdurige knieklachten. We hebben al circa 4 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Onder andere: Artrose, artritis, slijmbeursontstekingen, "versleten" kraakbeen, reuma, jicht en urinezuur kristallen in de gewrichten.
Blijft schaven aan de afstelling van je fietsen en je fietstechniek. Souplesse en duurvermogen. Trapvermogen is koppel x trapfrequentie. Verhogen van je trapfrequentie geeft minder last van kniepijn dan meer trapkracht of koppel verhogen. Maak een rit van meer dan 100 km en probeer in je "flow" te komen. Rijden met een lage hartslag en ademfrequentie, waarbij je CO2 niveau op peil blijft. Uitstekend voor het Bohr-effect of O2 opname in je spierweefsel. Hijgen geeft vernauwing van de gladde spieren in bloedvaten, luchtwegen en darmen. Je spijsvertering wordt dan op een laag pitje gezet. Lees ook eens het boek "Ik wielrenner" van Aart Vierhouten en Koen de Jong.
Vega Piet.
Na 66 jaar fietsen nog geen gewrichtsklachten.