ligfietsers.nl

Volledige versie: wat ze zeggen
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7
Het moet toch een kwelling zijn om op zo'n fiets te rijden...?

Dat vroeg gisteren een automobilist vanuit zijn open raam aan me. Hij stond tegenover me op een kruising met een hoofdweg, en het leek of hij even wachtte om mij te laten passeren.
Ik heb kort de voordelen van fietsen zonder last van zadelpijn, nek- en schouderklachten opgesomd, en verteld dat ik met zo'n fiets daarom zo vanuit de Utrechtse Heuvelrug even voor mijn plezier een rondje om de Hoge Veluwe heen reed.
Ik bedacht me achteraf dat ik een van de belangrijkste voordelen die ik met de ligfiets ervaar was vergeten te melden: dat je niet hoeft te kiezen tussen een meer aerodynamische houding of de omgeving kunnen bekijken, omdat dat automatisch samengaat.
(17-Oct-2022, 08:49 PM)Martin van Mourik schreef: [ -> ]Het moet toch een kwelling zijn om op zo'n fiets te rijden...?
Wacht even, dat vraagt een automobilist? Zo iemand die met honderden andere "gepoetste blikkies" in de rij gaat staan om een knooppunt over te mogen steken?
Niks tegen poetsen he?!
gegroet,
een velonaut Big Grin
Ook ik heb niets tegen poetsen, sterker nog ik kan me lelijk ergeren als ik een fiets/velomobiel/auto zie die niet gewassen wordt. Maar kwellend lijkt het me zeker meer, om in zo'n 2e hypotheek geen centimeter vooruit te komen terwijl je van de maandelijkse kosten gerust sjiek uit eten kunt gaan. (oké, ik ben geen fan van auto's). Dan kwel ik me liever in een velomobiel, och mocht het schip met geld onze kant opvaren.....
(17-Oct-2022, 08:49 PM)Martin van Mourik schreef: [ -> ]Het moet toch een kwelling zijn om op zo'n fiets te rijden...?


Het doet vreselijk zeer om iedere dag de zelfde benzinepomp voorbij te fietsen.

Niels, auw!, van der Wal
(17-Oct-2022, 08:49 PM)Martin van Mourik schreef: [ -> ]Het moet toch..

Mij viel gisteren weer op dat 'wat ze zeggen' zo enorm uiteenlopend is. Alsof sommigen het direct begrijpen en anderen totaal niet.
Gisteravond was het iemand die het begreep  Cool  Het was zelf een heel gezin dat het begreep.


Gezin, wachtend voor het rode licht, ik stop ernaast.
"Wow", zegt het ene kind.
"Daar kun je vast wel hard mee, als je hard trapt", zegt de vader.
"Het lijkt wel een Batmobile", zegt de moeder, "en dan bent u eigenlijk een verklede Batman."

Ik kon alle vragen alleen maar bevestigend beantwoorden en reed met een grijs verder (toen het groen werd).

Oh ja, het jongste kind stond alleen maar met open mond te kijken. Zij wordt vast een toekomstige vm-rijder.
Nu ik de eerste maand als Quest rijder achter de rug heb waarin ik kleine 750km fietste, heb ik inmiddels ook wel wat opmerkingen gehoord.  Big Grin Natuurlijk alle hiervoor genoemde als "is dat niet gevaarlijk?", "zit er een motortje in?",  "waar is je vlaggetje?",  "Hoe hard gaat dat nou?" etc. 

Mooiste 2 om nu even te noemen vind ik:

- Ik parkeer vaak bij een basisschool (want ik werk in het onderwijs). Hoop bekijks en nieuwsgierigheid natuurlijk. Deze week wilden een paar groep 8 jongemannen eens binnenin kijken na schooltijd. Toen ik zelf met een knipoog zei dat je ze weinig ziet en je beetje een vreemde vogel moet zijn om in een VM te rijden, verbaasden ze mij met hun reactie: 

"WELNEE! We vinden het juist heel cool om een meester te hebben die met zijn tijd meegaat!!". 

Jaja mensen, VM rijders gaan met de tijd mee. Nu vond ik dat zelf ook al, maar mooi als de jeugd die mening deelt  Smile

- Ik volg een opleiding op dezelfde locatie als een MBO Verpleegkunde opleiding. De jongelui daarvan zitten veel buiten te roken en energiedrank te drinken (ja, ik weet het...) en roepen, nu ze weten wie ik ben en van wie die fiets is, elke keer als ik me klaar maak voor vertrek in de middag: "Meneer! U gaat zo wel weer even toeteren. hè!!" Een kinderhand is snel gevuld dus als ik toeterend het terrein verlaat word ik als een beroemdheid nagejuicht!  Big Grin Big Grin
Vader:

"Moet ik je aanduwen?'

"Die gaat snel weg"

Zwaai; zwaai

Starende kinderogen; lachende gezichtjes.

Niels, boodschappenkarretje, van der wal
(28-Oct-2022, 10:21 AM)Niels van der Wal schreef: [ -> ]...
Zwaai; zwaai

Starende kinderogen; lachende gezichtjes.

Ow ja, dat laatste zeker! Vanuit praktisch ieder kinderzitje voor- of achterop. Vaak vergezeld door een "Papa/Mama, KIJK!!"
(28-Oct-2022, 09:44 AM)TimSch schreef: [ -> ]- Ik parkeer vaak bij een basisschool (want ik werk in het onderwijs). Hoop bekijks en nieuwsgierigheid natuurlijk. Deze week wilden een paar groep 8 jongemannen eens binnenin kijken na schooltijd. Toen ik zelf met een knipoog zei dat je ze weinig ziet en je beetje een vreemde vogel moet zijn om in een VM te rijden, verbaasden ze mij met hun reactie: 

"WELNEE! We vinden het juist heel cool om een meester te hebben die met zijn tijd meegaat!!". 

Jaja mensen, VM rijders gaan met de tijd mee. Nu vond ik dat zelf ook al, maar mooi als de jeugd die mening deelt  Smile

Ik werk ook in het onderwijs en iedere dag als ik vertrek om ongeveer half 6, dan heb ik een hele uitgeleide van kinderen die op de BSO zijn. Ze blijven iedere dag vragen stellen en willen altijd mee rennen langs het hek, als ik wegrijd.
"zoiets heb ik ook nodig" meldde een tegen de wind in ploeterend jongetje tegen (waarschijnlijk) zijn vader toen ik ze inhaalde vanochtend.
Wat ik vooral hoor is 'Waaagh!' als er weer een scholiere is die zich wezenloos schrikt als ik een groepje inhaal.
En dan haal ik ze in op een ruime weg, en niet krap langs ze... Slecht geweten denk ik dan maar...
Zat ik vanmiddag even op een bankje met de fiets naast me een bammetje te eten. Komt er een man vriendelijk lachend naar me toe. Ik verwachtingsvol over het verhaal en vragen die er zou komen. Begint hij:,,meneer, weet u misschien waar hier de Xenos is?"
(28-Oct-2022, 04:41 PM)Fietsbennie schreef: [ -> ]Zat ik vanmiddag even op een bankje met de fiets naast me een bammetje te eten. Komt er een man vriendelijk lachend naar me toe. Ik verwachtingsvol over het verhaal en vragen die er zou komen. Begint hij:,,meneer, weet u misschien waar hier de Xenos is?"
Haha dat verwacht je niet  Big Grin

Vanmiddag was een groep kinderen in de bosjes aan het spelen, die begonnen heel hard ligfiets te roepen. En laatst stond ik naast een groepje scholieren voor het verkeerslicht die vroegen of het lekker lag en hoe hard dat gaat. 
"Ja heel lekker en dat ligt eraan hoe hard je trapt"
Een buurman van verderop is al eens geschrokken als ik voorbij kwam en hij in zijn auto mij niet gezien had. Ik zou te laag zijn en te snel en dan nog steeds liggend. We hebben even gesproken en ik ging weer verder. Liggend van hem vandaan hoorde ik vrolijk "slaaplekker", die had ik nog niet gehoord.....
Een Caterham of Locost is net zo laag en veel sneller Wink
(28-Oct-2022, 09:54 PM)vdbeemd schreef: [ -> ]Een buurman van verderop is al eens geschrokken als ik voorbij kwam en hij in zijn auto mij niet gezien had. Ik zou te laag zijn en te snel en dan nog steeds liggend. We hebben even gesproken en ik ging weer verder. Liggend van hem vandaan hoorde ik vrolijk "slaaplekker", die had ik nog niet gehoord.....

Ik wel, al heel vaak zelfs. Maar ik rijd dan ook al 21 jaar op een ligfiets.

Als mensen zeggen dat ze de fiets te laag, te snel, te gevaarlijk, te enz. vinden, dan geef ik ze altijd gelijk en vertel ik ook meteen hoe duur de fiets was. De reacties vind ik bijna altijd hilarisch, soms leuk, soms ontroerend en soms verrassend.
(29-Oct-2022, 09:48 AM)Wim -de roetsende schreef: [ -> ]Als mensen zeggen dat ze de fiets te laag, te snel, te gevaarlijk, te enz. vinden, dan geef ik ze altijd gelijk en vertel ik ook meteen hoe duur de fiets was. De reacties vind ik bijna altijd hilarisch, soms leuk, soms ontroerend en soms verrassend.

Ik antwoord over mijn velomobiel dan veelal dat je als je een voertuig van drie grote honden lang en een peuter hoog in een felle kleur niet kan zien je wat mij betreft eigenlijk niet in het verkeer thuis hoort en dat ik blij ben dat ik op motorrijles heel defensief heb leren rijden. :-)
Laatst weer (maar is al eens vaker gebeurd), van een jongen op een opgevoerde scooter, waarbij ik het weer eens niet kon laten om een poging te doen hem voor te blijven:
“WAJOO, WEET JE WEL HOE HARD JE GING?!”
Antwoord: “ja, en het kost niet eens benzine Wink

Die laatste jongen besefte wel direct dat er geen motor in zit, maar was verrast dat je daarmee > 60 km/h kan op vlakke weg Big Grin
"Je moet een lampje kopen." Zei een fietser die vanaf links de drukke dorpsstraat opdraaide waar ik op fietste. Toen hij besloot op te draaien keek hij nog een keer, zag dat ik erg snel naderde en ging toen direct heel netjes ver rechts rijden. Geen geval van niet gezien dus, maar van snelheid verkeerd ingeschat. Kan gebeuren, zeker met zulke snelheden. Wel typisch dat hij zelf ook geen licht op had. Het was ca kwart voor vijf en al aan het schemeren, maar 3 minuten later was ik op het adres waar ik wat moest ophalen en wilde ik mijn lamp erop doen.
"Ik zie er ook wel eens een met een dakje erop."
Vanwege de reflecties in het donker had ik mijn dakje eraf gehaald en was nu zonder dakje bij de supermarkt.

En terwijl ik nog met deze jongeman stond te praten kwam er een tweede, of hij een foto mocht maken.

Beide mannen vroegen naar de prijs, dus kon ik vertellen dat je er nu een op marktplaats kunt kopen voor ongeveer €3500. Nieuw tot zo'n €15000. Dat maakt meestal dat ze meer respect hebben. Niet een kinderspeeltje maar zo duur als een tweedehand auto.
Ik vond deze toch het beste passen in dit topic. Voor wie even wil lachen: Niet "wat zeggen ze tegen ons?", maar "wat zeggen ze over ons?"

Peter Flax op Twitter schreef:As a handy reference piece, here are the top 10 reasons drivers get angry at bike riders.
Ik reed gister in mijn gele Mango+ voorbij een school. Riep een jonge; kijk jongens, daar rijd een bobslee. Ik zij toch dat het koud was....
(16-Dec-2022, 09:39 AM)Jan van Ochten schreef: [ -> ]Ik reed gister in mijn gele Mango+ voorbij een school. Riep een jonge; kijk jongens, daar rijd een bobslee. Ik zij toch dat het koud was....
Die is echt geweldig!!
Gisteren nog net van het fietspad de weg op kunnen rijden (levensgevaarlijk) omdat een auto achteruit op het fietspad reed. De door haar gebelde politie (n.a.v. een onvriendelijk gesprek) bevestigde dat ze me niet zag omdat ik zo laag was.
Niets tegen mij dat auto's niet achteruit op een fietspad mochten rijden, dat ik goed moest opletten en ik moest niet zo hard rijden (was 20-25 km/uur).

Toen zij weggereden was, bleken het verder prima mannen met enig ironisch gevoel voor humor over de situatie. Blijft wel het feit dat de politie in hun visie het idee van het recht van de sterkste van automobilisten bevestigen.
Of mag je met een auto achteruit rijden op een fietspad?

Niels, verstoppertje, van der Wal
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7