Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
The Friendly Velomobile
#1
Honden, katten, paarden, ezels en mensen .. ontmoeten de Velomobiel..

https://youtu.be/sm0rpWD26Kw
Antwoord }
#2
Bij dat bange vosje (~7 min.) vind ik 'm op vrij hoog tempo aankomen. Paarden zien niet goed op hele korte afstand, ze kunnen wel ver zien maar zien het dan niet scherp. Er is dus plotseling een gevaarlijk geel object, en het nadert ook nog eens heel snel.
Jezelf met je stem aankondigen (bijvoorbeeld de ruiter/amazone groeten en met vriendelijke stem een babbeltje beginnen over - bijvoorbeeld - dat paarden weleens schrikken) helpt ook nog weleens. Ik schakel de elektriciteit vaak ook compleet uit, zodat ik niet per ongeluk op de claxon kan duwen ofzo. Wil dat niet helpen, dan wil uitstappen en de velomobiel meetrekken ook nog weleens helpen; sommige paarden lijken te begrijpen dat een rustig bewegend mens dan de baas is. Maar goed, als je je niet veilig voelt kan je beter omdraaien en terug gaan naar de laatste kruising.

Nog twee tips Big Grin
1: Sommige mensen zetten hun paard met de snuit richting de berm, en willen dan dat je achterlangs passeert. Ik doe dit nooit; houd er rekening mee dat een paard recht naar achteren een trapbereik van 2-3 meter heeft, en tenzij je echt aan het eind van de slag zit trappen ze dwars door je heen.
2: Als je veel paarden treft op je route, en je moet je fiets (of de kleur daarop) nog uitzoeken: Neem geen blauw of geel Smile 
Paarden hebben (net als honden) dichromatisch zicht, missen de kegeltjes op hun netvlies voor de rode kleurfrequentie. Alles van groen en oranje tot rood is ongeveer hetzelfde voor ze, en gezien zo'n beetje de hele natuur in dat kleurbereik zit is een velomobiel met die kleurtinten daardoor een stuk minder "heftig" Smile

edit: Vond m'n uitleg beter kunnen maar besloot dat anderen dat vast nog beter kunnen. Hier is het zicht van een paard wat duidelijker uitgelegd
Antwoord }
Bedankt door: berth9999 , Hoekie , emgaron , Jan van Ochten
#3
Nou krijg ik heel toevallig een geel/blauwe Milan en ik had een groene Quest. We zullen zien, de groene Quest heeft er wel een aantal op hol doen slaan.
Antwoord }
Bedankt door: Jan van Ochten , twilwel , 365cycle
#4
Paarden zijn een groot deel van de reden dat ik zonder een vlaggetje op de ligfietsen reed.
Met vlag bijna altijd reacties van paarden, zonder haast nooit.

Helaas gaat dat bij een VM niet op, het grote gele oppervlak is zelf soms al te erg.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220  -  Whike  -  (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , Hoekie , Jan van Ochten , twilwel
#5
(20-Jan-2022, 09:07 PM)pietandringa schreef: Nou krijg ik heel toevallig een geel/blauwe Milan
Sterkte   Tongue Da's trouwens beter dan rood/groen, want dan word je door mede-velonauten de hele tijd geplaagd met je kerstfiets Big Grin
Antwoord }
Bedankt door:
#6
Die velonaut is ongeveer net zo bang voor paarden als de paarden voor zijn velomobiel. Het is ook nogal aanmatigend dat hij vindt dat de amazone maar af moet stappen, maar goed.

Paarden houden niet zo van onbekende dingen (En met onbekend bedoel ik ook een bekend iets op een andere plek dan normaal). Dat is logisch: Het zijn prooidieren, dus onbekend = potentieel gevaarlijk. En een roofdier hoeft maar 1x succes te hebben, een prooidier moet 100% succes hebben, dus ze nemen het zekere voor het onzekere.

Het helpt zeker om niet als een malle langs te scheuren, en even geluid maken (praten, niet toeteren) helpt ook, zowel voor het paard als voor de ruiter, zeker als je ze achterop rijdt. Het paard heeft je waarschijnlijk al gezien, maar de ruiter niet. En als de ruiter schrikt is dat voor een paard het signaal dat het inderdaad iets gevaarlijks is wat eraan komt...

De reactie van paarden op open liggers is vaak heftiger. zeker als ze je zien trappen. Zo'n koffiemolen die ze tegemoet rijdt is reuze eng/raar. In een velomobiel zien ze je niet trappen, dus dat is makkelijker Smile
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Jan van Ochten
#7
In dit draadje van bijna 4 jaar geleden hebben we al eens uitgebreid over dit onderwerp gepraat.

https://ligfietsers.nl/thread-373.html?h...ht=Paarden


Mag van mij best nog een keer hoor.

Ik heb ongeveer 40 jaar paardgereden en rijd nu ruim 20 jaar op/in een ligfiets/vm.

Ik heb dus wel tekst  Big Grin
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50  -  M-SUB  - VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , emgaron , Jan van Ochten
#8
Ik ben laatst wel een paard met ruiter tegengekomen. Kon er gewoon langs rijden met normale snelheid, want vanaf een afstand riep de ruiter al..toe maar hoor, ze is al 23 jaar en wel wat gewend..;-)

Dus het verschilt enorm. Daarbij weet je dat van tevoren nooit, dus idd gewoon een beetje voorzichtig zijn. Maar een paard moet op een gegeven moment natuurlijk ook zijn velomobiel/ligfiets blik verbreden..we leven in 2022..;-)
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Jan van Ochten
#9
Paarden die gewoon in een weiland lopen schrikken ook bijna nooit.

Soms gaan ze met de staart omhoog wel heel hard mee- of wegrennen, maar eigenlijk was de vm dan gewoon de aanleiding om te gaan rennen/spelen.

Mijn tip: kijk vooral naar de ruiter. 
Zit die gespannen, dan gaat het mis. Pakt de ruiter op het moment dat hij/zij jou ziet de teugels strakker en gaat rechterop zitten, dan gaat het ook mis. 
Het gedrag van de ruiter bepaalt voor 90% (is uiteraard mijn schatting op basis van ervaring) het gedrag van het paard, als de ruiter tenminste de leider is. Anders gaat het paard zelf beslissen wat hij gaat doen.
Ruiters die ontspannen op het paard zitten, het liefst met losse teugels (dat zijn die riemen die naar het bit gaan dat het paard in zijn mond heeft), stralen uit naar hun paard dat er met dat rare ding dat eraan komt niets aan de hand is. Het paard zal dan de ruiter vertrouwen.
Veel ruiters missen helaas deze uitstraling en zullen juist door hun gedrag het paard angstig maken. Dit zijn vooral mensen met paarden en geen echte paardenmensen.

Oh ja, aanvulling:
Kom je angstige paarden/ruiters tegen ga dan praten of zingen.


NB:
Dat laatste is misschien niet voor iedereen even verstandig om te doen, misschien schrikt het paard dan nog wel veel harder.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50  -  M-SUB  - VNR BT Freewheeler

Antwoord }
#10
Ik ben tot nu toe één keer een paard tegen gekomen met geleider en ruiter. Moest sowieso de bocht al om dus ik ben afgeremd, gegroet en stapvoets langs gereden
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , 365cycle , Jan van Ochten
#11
(21-Jan-2022, 12:23 PM)Wim -de roetsende schreef: Kom je angstige paarden/ruiters tegen ga dan praten of zingen.

In de tijd dat ik wekelijks 's nachts door de Oostvaardersplassen reed zong ik ook altijd luidkeels. Een paar keer heb ik een stel edelherten verrast, en die zijn best wel groot als je op een trike ligt. Maar een miserere of de "lamentations of Jeremiah" is meestal wel voldoende om ze tijdig het hertenpad te doen kiezen.
De reis is het doel   Flevotrike  Jouta tadpole blue line | Quest 377
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , de Boer , Jan van Ochten
#12
(21-Jan-2022, 12:43 PM)Bart Verbeek schreef:
(21-Jan-2022, 12:23 PM)Wim -de roetsende schreef: Kom je angstige paarden/ruiters tegen ga dan praten of zingen.

In de tijd dat ik wekelijks 's nachts door de Oostvaardersplassen reed zong ik ook altijd luidkeels. Een paar keer heb ik een stel edelherten verrast, en die zijn best wel groot als je op een trike ligt. Maar een miserere of de "lamentations of Jeremiah" is meestal wel voldoende om ze tijdig het hertenpad te doen kiezen.

Hahaha..zingen is wel een goede.!! Zal het proberen.
Nou, tot zover het paardenforum dan maar..
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , Jan van Ochten
#13
(21-Jan-2022, 02:53 PM)de Boer schreef: Nou, tot zover het paardenforum dan maar..
bokt.nl Wink
Antwoord }
Bedankt door: de Boer , Jan van Ochten
#14
Meestal is het genoeg om je benen stil te houden en rustig langs te rollen.
Bij twijfel of dat genoeg is, ga ik dan maar gewoon even stoppen en overeind staan. Dan is er niets meer engs aan je.
Antwoord }
Bedankt door: Jan van Ochten
#15
(20-Jan-2022, 09:11 PM)Willeke_IGKT schreef: Paarden zijn een groot deel van de reden dat ik zonder een vlaggetje op de ligfietsen reed.
Met vlag bijna altijd reacties van paarden, zonder haast nooit.

Helaas gaat dat bij een VM niet op, het grote gele oppervlak is zelf soms al te erg.

Veel paarden reageren niet op de VM, de ruiters of menners zijn dan soms zelfs verbaasd dat je stopt voor ze.
De laatste tocht met De Waterlandse Liggers een dame die afgestegen was, twee VM's waren eerder al geen probleem, de 10, plus 5 open liggers, waren zelfs ook geen probleem.

Maar het paard vandaag was niet zo rustig.
Ik was zo'n 70 meter voor een zijweg en het paard met ruiter was net dat weggetje ingedraaid.
Het paard werd wat onrustig, dus ben ik gestopt en toen de ruiter omkeek heb ik duidelijk mijn arm uitgestoken, aangegeven dat ik achter hun aan dat weggetje wilde nemen.
Ruiter stak hand op, ze had het gezien, paard draaide een rondje. 
Ruiter steeg af, liep met het paard het ruiterpad op naast de weg, (onderweg even een hand omhoog dat ik kon komen,) maar ik heb gewacht tot ze zover van de weg was dat het paard niet meer de weg op kon rennen. Toen langzaam gereden tot ik kon zien waar ze waren. Net voorbij een hek, het paard met het hoofd richting hek en vastgehouden bij de teugels kort onder het bit.

Ik ben toen rustig langs gereden, met nogmaals een zwaai naar de ruiter, in de hoop dat het paard de volgende keer rustiger reageerd. Het weggetje (eigenlijk een fietspad) is daar zo'n 30 meter van het ruiterpad met struiken ertussen.

Geef mij volgende keer maar weer zo'n paard dat het gekke gele ding negeert.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220  -  Whike  -  (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Antwoord }
Bedankt door: Bacchus , Lig-hen , Jan van Ochten
#16
(11-Nov-2022, 07:05 PM)Willeke_IGKT schreef: Geef mij volgende keer maar weer zo'n paard dat het gekke gele ding negeert.
Ja, da's prettiger, maar de meesten die ik tegenkom reageren wel Big Grin  Wat vaak wel lijkt te helpen: Gesprekje aanknopen met de ruiter. Als ze door hebben dat dat rare gele ding toch gewoon een mensdier is worden ze vaak al wat rustiger.
Antwoord }
#17
Het paard van vandaag stond van het gras in de berm te eten en keek nauwelijks op toen ik passeerde.

Ik heb wel 'Goedemiddag paard en ruiter, goedemiddag' gezegd.

En later nog even een hond toegesproken die wel van me schrok, (maar de vrouw aan het andere einde van de lijn hield hem goed kort en rustig.)

Ook best wel veel paarden in de wei gepasseerd en die reageren eigenlijk niet op de gele VM.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220  -  Whike  -  (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Jan van Ochten , 365cycle
#18
Vandaag passeerde er ook een paard op tv. Was een schimmel van goede Spaanse kwaliteit. De berijder kwam me ook aardig bekend voor. Een uur later liep hij hier in het dorp.
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
#19
Er is zojuist weer een nieuw filmpje online gezet. Zijn er hier mensen die hun eigen velomobiel herkennen?
Jan van Ochten 

Quest 147 (3×20") , Sinner Mango+, Flevo-Racer 28" 
Antwoord }
Bedankt door: GerDilven , Willeke_IGKT , Bacchus
#20
(19-Jan-2023, 10:19 PM)Jan van Ochten schreef: Er is zojuist weer een nieuw filmpje online gezet. Zijn er hier mensen die hun eigen velomobiel herkennen?

Interessant,
Antwoord }
Bedankt door: Jan van Ochten
#21
Naruim 30 jaar zeer intensieve omgang, spreek ik vloeiend Duits, inclusief regionaal accent.
Deze vlogger geeft, door zijn vertelstijl, mij de indruk dat hij een gepensioneerde middelbare-school-docent is.
Een vermakelijke, bijna karikaturale belerendheid.
Gelukkig voor hem, was ik niet zijn leerling Wink
Even an absolute beginner has to start somewhere.

Antwoord }
#22
(20-Jan-2023, 01:28 AM)TvWijk schreef: Naruim 30 jaar zeer intensieve omgang, spreek ik vloeiend Duits, inclusief regionaal accent.
Deze vlogger geeft, door zijn vertelstijl, mij de indruk dat hij een gepensioneerde middelbare-school-docent is.
Een vermakelijke, bijna karikaturale belerendheid.
Gelukkig voor hem, was ik niet zijn leerling Wink

Die voel ik wel ja.. al heeft het op een of andere manier voor mij ook iets nostalgische (sendung mit der maus?) en deze video vind ik inhoudelijk ook niet bijster interessant. Maar vanaf ongeveer 2 minuten komen er allerlei foto's van Nederlandse velomobielen langs (o.a. te zien aan de kentekens).
Jan van Ochten 

Quest 147 (3×20") , Sinner Mango+, Flevo-Racer 28" 
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Zelfs die ...Wim -de roetsende — 02:08 PM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Bart Verbeek — 01:52 PM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Zo heb ik ook eens...datakneder — 12:55 PM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Zo heb ik ook eens e...Fietsbennie — 12:52 PM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Het gaat om een ...Hardloper — 12:00 PM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Beter neem je ...Niels van der Wal — 11:50 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
een pak melk niets ...Bacchus — 11:11 AM
Fietsen van Wim
Mocht iemand foto's ...Wim -de roetsende — 10:52 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
een pak melk niets m...Bart Verbeek — 09:14 AM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
@Niels ik heb ooit w...Hardloper — 10:52 PM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Da's misschien wel e...365cycle — 09:51 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Dat wordt wel weer b...365cycle — 09:50 PM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Niels van der Wal — 09:18 PM
Medeliggers onderweg
Zojuist op de Claudi...Bacchus — 09:07 PM
Medeliggers onderweg
Leuk dat handjeHardloper — 08:12 PM
To vlaggetje or not to vlaggetje, that'...
Of een piratenvlag, ...Roefie — 07:39 PM
Medeliggers onderweg
Vanmiddag, zo rond k...Roefie — 07:25 PM