Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Afsluitdijk
#1
De Afsluitdijk wordt per 1 april 2019 afgesloten voor fietsers. Zie dit bericht

Voor fietsers en bromfietsers wordt er een gratis fietsbus ingesteld: 
Citaat:Afsluitdijk-fietsbus

Voetgangers en (brom)fietsers kunnen tijdens de afsluiting van het fietspad kosteloos gebruik maken van een fietsbus, daarin kunnen we ook (brom)fietsen vervoeren. De bus rijdt eens per uur. Per bus kunnen ongeveer 15 fietsen en 25 personen worden vervoerd.

 Of trikes en velomobielen mee kunnen, daar heb ik mijn twijfels over. Maar eerlijk gezegd heb ik ook wat twijfels over mijn tweewielige ligfiets. Bromfietsen kunnen mee, dan zou een tweewielige ligfiets geen probleem zijn? Gezien het beperkte aantal reizigers dat mee kan, ga ik er vanuit dat een deel van de stoelen verwijderd is, om ruimte te bieden aan (brom)fietsen. Weet iemand hier hoe het zit? Ik ben namelijk van plan eind juni de Afsluitdijk te passeren per ligfiets.
Antwoord }
Bedankt door:
#2
(06-Mar-2019, 09:21 AM)Roepers schreef: De afsluitdijk wordt per 1 april 2019 afgesloten voor fietsers.

De naam zegt het al. Wink  Maar dan zijn ze allebei afgesloten voor fietsers, want ik kan me herinneren dat de Houtribdijk ook tot 2020 dicht is.
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#3
Het fietspad langs de Houtribdijk gaat vanaf 1 juli 2019 weer open. Dat valt dan weer mee dat alleen tussen 1 april en 1 juli beide dijken afgesloten zijn voor fietsers en dat fietsers zich per bus kunnen vervoeren inclusief hun fiets. Hoe zit dat met ligfietsen op de Houtribdijk. De fietsbus op de Houtribdijk lijkt meer op een belbus terwijl de bus op de afgesloten Afsluitdijk in een uursdienst gaat rijden. Zijn er foto's van ligfietsen in de Houtribdijkfietsbus?
Antwoord }
Bedankt door:
#4
Ik heb foto's gezien van een bus voor invalide vervoer die werd opgeroepen voor een Quattrovelo. Op de Houtribdijk. Ik heb de Afsluitdijk gemaild met de vraag of dat daar ook kan ivm met mijn geplande rondje Nederland in juni. Binnen 10 (!) dagen krijg ik antwoord...

Maar naar mijn idee moeten ze wat voorzien voor velomobiel, bakfiets etc. En brommobielen waren ook nog een dingetje...
Antwoord }
Bedankt door:
#5
Ik ben benieuwd naar het antwoord!

Groet,

Marco
Antwoord }
Bedankt door:
#6
Als ze weer klaar zijn ga ik er ook weer eens overeen, mooie reden om eens te kijken wat ze ervan gemaakt hebben.

De laatste keer is alweer wat jaren geleden.
[Afbeelding: SDC11120.jpg]

De Afsluitdijk heb ik 1 keer gehad, toen was het donker dus heb ik geen foto's kunnen maken.
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#7
Ik was er afgelopen zomer. Had het plan om er komende zomer nog eens overheen te fietsen vanuit Den Helder naar Groningen. Maar dat gaat dus niet door. Jammer...
Antwoord }
Bedankt door:
#8
(06-Mar-2019, 10:00 AM)Roepers schreef: Het fietspad langs de Houtribdijk gaat vanaf 1 juli 2019 weer open. Dat valt dan weer mee dat alleen tussen 1 april en 1 juli beide dijken afgesloten zijn voor fietsers en dat fietsers zich per bus kunnen vervoeren inclusief hun fiets. Hoe zit dat met ligfietsen op de Houtribdijk. De fietsbus op de Houtribdijk lijkt meer op een belbus terwijl de bus op de afgesloten Afsluitdijk in een uursdienst gaat rijden. Zijn er foto's van ligfietsen in de Houtribdijkfietsbus?

De weg over de dijk Enkhuizen - Lelystad heet officieel de Markerwaarddijk. Bijna geheel gelegen in de gemeente Lelystad. Voor Rijkswaterstaat is die dijk de Houtribdijk. Die naam werd gebruikt bij de aanleg en tot op heden voor onderhoud. Rijkswaterstaat en de gemeente Lelystad verschillen van mening, maar de gemeente is leidend in naamgeving.

Binnenkort kan ik mijn rondje Markermeer weer maken. Heerlijk in een warme zomernacht bij volle maan.

https://www.lelystad.nl/4/wegen/Werk-aan...izen).html
Antwoord }
Bedankt door:
#9
Voor de geïnteresseerde velomobilisten:

https://wieringer-velomobiel.blogspot.co...er-de.html
Flevobike en trike - Nazca Pioneer - Strada 58 - Challenge Alize - Quest 846 - Brompton - Koga LightSpeed
Antwoord }
Bedankt door:
#10
En als je deze gemist hebt: tekenen!

https://www.fietsersbond.nl/houd-de-afsl...etgangers/
Flevobike en trike - Nazca Pioneer - Strada 58 - Challenge Alize - Quest 846 - Brompton - Koga LightSpeed
Antwoord }
Bedankt door:
#11
Gelijk gedaan! Thnx!!
Antwoord }
Bedankt door:
#12
Ik heb er bewust voor gekozen niet te tekenen. Je fietst nu aan de 'binnenkant' van de dijk. Ik kan 3 jaar geduld opbrengen om straks een keer buitendijks te gaan fietsen. Als ze perse het fietspad 'open' willen houden dan heb je de kans dat dát alleen maar langer gaat duren. Ik las in een brief aan de krant de optie om 1 weghelft van de A7 voor fietsers te gaan gebruiken, maar dat acht ik zeer onwaarschijnlijk.
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#13
Of hou het voor de zomer een paar maanden open. Kunnen fietstoeristen er in juni, juli, augustus en september gewoon nog overheen?
Antwoord }
Bedankt door:
#14
(15-Mar-2019, 12:14 PM)Fietsbennie schreef: . Als ze perse het fietspad 'open' willen houden dan heb je de kans dat dát  alleen maar langer gaat duren.

Ik snap je argument niet. De verbouwing kan lager gaan duren, al betwijfel ik dat. (Een alternatief om te fietsen zal vnl meer geld kosten.)
En als het fietspad open blijft, wat duurt dan langer? Open blijven, betekend dat je kan blijven fietsen..... Dit lijkt me korter, naderend tot niets. Je hebt wel kans dat een alternatief wat vervelende bochten heeft, wat je fietssnelheid er uit haalt, maar in de bebouwde kom heb je niets anders.

Bij een afsluiting en vervoer met busjes zal ik hier nooit gaan fietsen; bij een fietsbaar alternatief zal ik het blijven overwegen.

Niels, fietser, van der Wal
Antwoord }
Bedankt door:
#15
Hetgeen wat langer zal gaan duren is het binnendijks fietsen. Het lijkt mij leuker om buitendijks te fietsen, dus hoe eerder hoe beter.
Maar goed, zo vaak kom ik daar ook nou weer niet (1x geweest 's nachts) dus zoveel weet ik er niet meer van.
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#16
Fietspaden op dijkwegen worden als tijdelijk weg gebruikt bij werk in uitvoering. Daar wil je geen fietsers meer overheen laten gaan. De civielrechtelijke aansprakelijkheid bij ongeval en letsel spreek voor zich. Voor (brom)fietsers en werklieden. Het laten rijden van een bus(je) is veel goedkoper. 
Tijdelijk openstellen tijdens de bouwvak vakanties is een optie, maar tijdelijk voorzieningen kosten niet alleen veel geld, maar de civielrechtelijke aansprakelijkheid komt om de hoek kijken. Zijn de tijdelijke voorzieningen niet op orde, zowel tijdens de werkzaamheden als bij tijdelijke openstelling, dan zijn aannemer en/of wegbeheerder zo mogelijk ook strafrechtelijk aansprakelijk als verdachte bij ongeval en/of letsel aan derden.
Antwoord }
Bedankt door:
#17
Vorig jaar was de Houtribdijk (ik weet het, foute naam Wink) ook tijdelijk opengesteld in de zomervakantie. Maar dat was wel te zien ook. Het wegdek was in erg slechte staat en het lag overal vol resten basalt en andere stenen. Dus ik snap Piets redenatie heel goed!

Desondanks vind ik wel dat men hier echt wel de nodige steken heeft laten vallen. De aankondiging komt erg plotseling en laat (maar 1 maand voordat de afsluiting begint). Over het busvervoer is nog weinig bekend en op mail daaromtrent wordt niet gereageerd. Dat kan m.i. ook beter want de planning van dergelijke grote infrastructurele werken is echt wel eerder bekend dan 1 maand van tevoren... En om deze werkzaamheden deels te laten overlappen met die op de Houtribdijk is ook geen gelukkige keuze.

Ben benieuwd hoe men gaat reageren op de petitie, ik verwacht er helaas niet zoveel van. Maar blijf hopen Smile
Antwoord }
Bedankt door:
#18
(15-Mar-2019, 05:09 PM)ErikvanD schreef: Desondanks vind ik wel dat men hier echt wel de nodige steken heeft laten vallen. De aankondiging komt erg plotseling en laat (maar 1 maand voordat de afsluiting begint). Over het busvervoer is nog weinig bekend en op mail daaromtrent wordt niet gereageerd. Dat kan m.i. ook beter want de planning van dergelijke grote infrastructurele werken is echt wel eerder bekend dan 1 maand van tevoren... En om deze werkzaamheden deels te laten overlappen met die op de Houtribdijk is ook geen gelukkige keuze.

Ben benieuwd hoe men gaat reageren op de petitie, ik verwacht er helaas niet zoveel van. Maar blijf hopen Smile

Eén maand voor de aanvang van een werk is heel normaal. De weggebruiker is meestal kort van geheugen en eerder heeft weinig zin. Bovendien geldt die afsluiting alleen voor fietsers en bromfietsers, waarbij het vervoer is of wordt geregeld. Dat geldt ook voor de overlap van de Afsluitdijk en Markerwaarddijk.
De werkzaamheden aan een zeedijk zijn fors groter dan aan een binnendijk. Ik verwacht dat een petitie zinloos is.
Antwoord }
Bedankt door:
#19
(15-Mar-2019, 05:21 PM)PietV* schreef: Eén maand voor de aanvang van een werk is heel normaal. De weggebruiker is meestal kort van geheugen en eerder heeft weinig zin. Bovendien geldt die afsluiting alleen voor fietsers en bromfietsers, waarbij het vervoer is of wordt geregeld.

Dat van die maand ben ik ik dit geval niet geheel met je eens. Dat de weggebruiker een kort geheugen heeft geloof ik wel maar de Afsluitdijk heeft m.i. hier een uitzonderlijke positie. Een oversteek via de Afsluitdijk is voor een groot aantal fietsers iets wat ze zorgvuldig plannen en wellicht zelfs "naartoe leven" (klink dramatisch maar toch denk ik dat daar wel een kern van waarheid in zit, zeker voor mensen die er ver vandaan wonen). Voor mij was vorig jaar de eerste keer en ik vond het best een belevenis. Het is veel gebruikte route voor vakantiefietsers en wielerclubs. Die plannen hun tocht over de Afsluitdijk vaak al maanden of langer van tevoren. Ik heb meerdere fiets evenementen gezien tijdens welke men dit jaar over de dijk wilde fietsen en waarvan de inschrijvingen allang open zijn gesteld (of zelfs al zijn gesloten!). Die worden nu voor een probleem gesteld dat voorkomen had kunnen worden door een eerdere aankondiging. Dat geldt ook voor vakantiefietsers. Ik heb zelf een rondje Nederland gepland in juni. Dat heeft me een hoop tijd gekost. Doordat ik nu wellicht niet over het IJsselmeer kan (heb nog steeds geen uitsluitsel of er busvervoer is voor mijn velomobiel) wordt ik nu gedwongen om alles om te gooien. Dat had ook voorkomen kunnen worden door dit tijdig aan te kondigen.

Een tweede reden dat ik de Afsluitdijk uitzonderlijk vind is dat er domweg geen goed alternatief is. Bij een stuk afgesloten snelweg kun je eenvoudig omrijden maar hier is omrijden echt een behoorlijk stuk om! Zeker als de belangrijkste omleidingsroute dan ook nog eens dicht is.

Wat ik dan ook nog best irritant vind is dat er voor de automobilisten geen hinder is. Zoals altijd gaat de auto voor...

Ik denk overigens ook dat de petitie zinloos is maar het geeft i.i.g. een signaal af.
Antwoord }
Bedankt door:
#20
(15-Mar-2019, 05:38 PM)ErikvanD schreef:  Doordat ik nu wellicht niet over het IJsselmeer kan (heb nog steeds geen uitsluitsel of er busvervoer is voor mijn velomobiel) wordt ik nu gedwongen om alles om te gooien.
omrijden echt een behoorlijk stuk om!

Misschien is er een aardig forumlid uit Friesland, of de kop van Noord-Holland die je naar de andere kant wil brengen met bus/auto?
Als ik er woonde had ik het gedaan...
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#21
(15-Mar-2019, 05:38 PM)ErikvanD schreef: De Afsluitdijk heeft m.i. hier een uitzonderlijke positie. Een oversteek via de Afsluitdijk is voor een groot aantal fietsers iets wat ze zorgvuldig plannen en wellicht zelfs "naartoe leven" (klink dramatisch maar toch denk ik dat daar wel een kern van waarheid in zit, zeker voor mensen die er ver vandaan wonen). Voor mij was vorig jaar de eerste keer en ik vond het best een belevenis. Het is veel gebruikte route voor vakantiefietsers en wielerclubs. Die plannen hun tocht over de Afsluitdijk vaak al maanden of langer van tevoren. Ik heb meerdere fiets evenementen gezien tijdens welke men dit jaar over de dijk wilde fietsen en waarvan de inschrijvingen allang open zijn gesteld (of zelfs al zijn gesloten!). Die worden nu voor een probleem gesteld dat voorkomen had kunnen worden door een eerdere aankondiging. Dat geldt ook voor vakantiefietsers. Ik heb zelf een rondje Nederland gepland in juni. Dat heeft me een hoop tijd gekost. Doordat ik nu wellicht niet over het IJsselmeer kan (heb nog steeds geen uitsluitsel of er busvervoer is voor mijn velomobiel) wordt ik nu gedwongen om alles om te gooien. Dat had ook voorkomen kunnen worden door dit tijdig aan te kondigen.

Wat ik dan ook nog best irritant vind is dat er voor de automobilisten geen hinder is. Zoals altijd gaat de auto voor...

Ik lees allemaal emoties en leef met je mee, maar rationeel stellen de fietsers over de Afsluitdijk economisch nauwelijks iets voor. Vervoer voor fietsers en bromfietsers is geregeld. Hetzelfde geldt voor het autoverkeer. Dat is rationeel van groot economisch belang. Dus de werkzaamheden worden over het gesloten fietspad uitgevoerd. Ook een groot algemeen belang. Wij Nederlanders moeten de kosten ophoesten. Die kun je niet laten oplopen voor een stelletje vakantie- of prestatiefietsers.
Heb lang moeten wachten op een rondje Markermeer. Maar deze zomer kan het weer. Als rationeel denker ben ik zeer blij.

Piet.
Antwoord }
Bedankt door:
#22
De Fietsersbond is samen met een aantal andere clubs een petitie gestart.

https://www.fietsersbond.nl/houd-de-afsl...oetgangers
Antwoord }
Bedankt door:
#23
(19-Mar-2019, 10:00 AM)Atrike schreef: De Fietsersbond is samen met een aantal andere clubs een petitie gestart.

https://www.fietsersbond.nl/houd-de-afsl...oetgangers

Als je weet welke grote en ingrijpende werkzaamheden worden uitgevoerd en kunstwerken worden gebouwd, lijkt mij een petitie een leuk maar bijna zinloos initiatief. De kosten zullen dramatisch toenemen voor wat fietsers die ook met gratis busvervoer over de Afsluitdijk kunnen.
Antwoord }
Bedankt door:
#24
Hoorde een item op NPO radio 1 over de afsluiting en overleg tussen de Fietsersbond en de aannemer. Begrijp dat er een aantal bouwplaatsen komen waarvoor, naast het fietspad, ook de rijbaan voor auto’s gebruikt wordt, zodanig dat daar het heen en terug verkeer over één kant moet. Gekeken wordt of tijdens de bouwvak de fietsers over de bouwweg en het bouwterrein geleid kunnen worden. Moet er wel eerst een veegwagen een paar keer heen en weer rijden...
Flevobike en trike - Nazca Pioneer - Strada 58 - Challenge Alize - Quest 846 - Brompton - Koga LightSpeed
Antwoord }
Bedankt door:
#25
Officiële update vanuit de Fietsersbond:

Vandaag hebben Wim Bot en Kees Mourits van de Fietsersbond een gesprek gehad met Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat begrijpt onze problemen met de afsluiting, maar blijft van mening dat deze onvermijdelijk is door de planning van de werkzaamheden. Ook erkent Rijkswaterstaat dat de communicatie te wensen overliet,  
We hebben wel goed onze standpunten kunnen uitleggen, en aangedrongen op desnoods beperkte openstelling tijdens piekmomenten (zoals de bouwvakvakantie). Rijkswaterstaat heeft geen harde toezeggingen gedaan maar gaat wel serieus kijken naar de mogelijkheden. Over drie weken zitten we weer aan tafel. Niet op tijd om de sluiting helemaal te voorkomen, maar hopelijk kunnen we er voor zorgen dat het fietspad niet de volle drie jaar dicht blijft. Ook bespreken we mogelijkheden om de busroute te verkorten en vragen we om voldoende frequente bussen voor álle fietsers en wandelaars.
Antwoord }
Bedankt door:
#26
Klinkt voorzichtig positief dus. Ik ben benieuwd.
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' n...
Snelheid begrenzen...365cycle — 11:11 PM
Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' n...
Echt onvoorstelbaa...Roepers — 08:04 PM
Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' n...
Lagere snelheden, me...Willeke_IGKT — 05:02 PM
Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' n...
De bewegingsenergie ...PietV* — 04:57 PM
Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' n...
Te hoge snelheid is ...Wim -de roetsende — 04:23 PM
Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' n...
Snelheid begrenzen i...Frutsel — 04:02 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Ik zojuist weer een ...Wim -de roetsende — 03:58 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
..wat ik wilde reali...Hoekie — 02:54 PM
Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' n...
Echt onvoorstelbaar....Wim -de roetsende — 01:24 PM
Fietsen jouw kinderen ook zo 'veilig' na...
365cycle — 01:11 PM
Hork van de dag
Het punt in een er...365cycle — 01:10 PM
Rolweerstand, luchtweerstand en zithoek...
Bij de meetfiets t...365cycle — 01:06 PM
Rolweerstand, luchtweerstand en zithoek...
Bij de meetfiets tes...Jeroen S — 12:29 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Hoi Willeke, Moc...Jeroen S — 12:07 PM
Rolweerstand, luchtweerstand en zithoek...
Bedankt voor het del...GHOOGEN — 11:47 AM
Hork van de dag
Een kruising waar ik...Willeke_IGKT — 11:38 AM
Hork van de dag
Zolang iedereen maar...Fietsbennie — 09:58 AM