ligfietsers.nl
Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - Afdrukversie

+- ligfietsers.nl (https://ligfietsers.nl)
+-- Forum: Algemeen (https://ligfietsers.nl/forum-1.html)
+--- Forum: Veiligheid en gezondheid (https://ligfietsers.nl/forum-11.html)
+--- Topic: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad (/thread-1302.html)Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - 365cycle - 06-Feb-2022

(06-Feb-2022, 08:12 PM)berth9999 schreef: Oei. Wink  Wat mij betreft is links lopend of rijdend verkeer toch best hinderlijk. In Nederland tenminste. In Engeland zou ik daar anders over denken.
Je eigen interpretatie is maar zeer beperkt van toepassing  Wink 

Overigens wees een agent me enige tijd terug op jurisprudentie waaruit blijkt dat "zoveel mogelijk" rechts eigenlijk "zoveel als veilig mogelijk" betreft. Eigenlijk ook logisch, anders zou men je in principe een boete kunnen geven als je meer dan 20cm van de berm rijdt.
Daar haal ik dan weer uit dat met een bakfiets tussen de tramsporen fietsen ipv op de te krappe centimeters rechts daarvan gewoon toegestaan is, en ik doe het dan ook. Als je erin rijdt met zo'n zware Cargo Long ga je namelijk geheid om, en dat wil je écht niet in de drukkere straten van Rotterdam.


Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - Bart Verbeek - 07-Feb-2022

(06-Feb-2022, 11:39 PM)365cycle schreef: Daar haal ik dan weer uit dat met een bakfiets tussen de tramsporen fietsen ipv op de te krappe centimeters rechts daarvan gewoon toegestaan is, en ik doe het dan ook. Als je erin rijdt met zo'n zware Cargo Long ga je namelijk geheid om, en dat wil je écht niet in de drukkere straten van Rotterdam.Of als je eenmaal klem zit moet je helemaal naar de remise om te keren, ook niet handig.


RE: Voetgangers op het fietspad - 365cycle - 07-Feb-2022

(07-Feb-2022, 01:23 AM)Bart Verbeek schreef: Of als je eenmaal klem zit moet je helemaal naar de remise om te keren, ook niet handig.
Als dat alles is...  Tongue 

Ben er geen fan van, die tramrails. Had verwacht dat de QV er rustiger overheen zou gaan, maar die ging in Hillegersberg bij de AH juist een keer lelijk dwars toen ik er overheen stuurde. Sindsdien maar weer zo haaks mogelijk.


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - Roepers - 07-Feb-2022

Of naar de keerlus aan het einde van de lijn.

Overigens waren er vroeger karren met dezelfde spoorbreedte als het tramspoor. Dat was een hele vebetering ten opzichte van de zandweg. Als velomobielen dezelfde spoorbreedte willen hebben moeten ze 143,5 cm breed zijn. Maar dan heb je wel minder rolweerstand.

Groet,

Marco


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - Bacchus - 07-Feb-2022

Moet je ook wel vier stalen flenswielen gespaakt zien te krijgen.


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - Roepers - 07-Feb-2022

Dit is een foto van begin 20ste eeuw uit Joure:
[Afbeelding: hondenkar-op-tramrails.jpg]

Let op de hondenkar passend op de tramrails.

Volgens mij heeft die geen flenzen.

Michelin heeft wel ervaring met luchtbanden voor treinen.

Wel met flenzen

Groet,

Marco


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - Theo Mol - 07-Feb-2022

(07-Feb-2022, 10:17 AM)Roepers schreef: Dit is een foto van begin 20ste eeuw uit Joure:

[Afbeelding: hondenkar-op-tramrails.jpg]Let op de hondenkar passend op de tramrails.Volgens mij heeft die geen flenzen.
Nee, heeft hij niet. De trambaan lag in de berm van de weg en de hondekar kon op de rails en weer er af. Om de paar minuten een tram, daar had nog niemand van gehoord.

Een spoorbreedte van 1435 mm zou voor fietsen nog net binnen de wet vallen, hihi, maar het lijkt me toch niet handig.
En die maat? Zoveel voet en zoveel duim, sinds de Romeinen hebben karren ongeveer die afmetingen en dat is begin 19e eeuw als standaard  overgenomen toen er railverkeer kwam. Dat is zo gebleven (maar natuurlijk zijn er uitzonderingen).


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - 365cycle - 07-Feb-2022

(07-Feb-2022, 09:11 AM)Roepers schreef: Als velomobielen dezelfde spoorbreedte willen hebben moeten ze 143,5 cm breed zijn. Maar dan heb je wel minder rolweerstand.
Vrees dat de remweg dan ook wat langer wordt Big Grin 
Overigens is m'n eerste post in dit topic all meteen offtopic, met die bakfiets...  Shy


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - Frutsel - 07-Feb-2022

1x op mijn plaat gegaan met mijn Baron door de tramrails, en 1x een rare zwabber gemaakt met mijn DF. Dit was in een straat waar er bijna geen ruimte is om de rails te kruisen met een fatsoenlijke hoek.

Misschien moeten ze in Rotterdam gewoon overstappen op trolleybussen, scheelt een hoop ellende met rails en verkeer dat daar niet op thuis hoort. (Niet alleen fietsers, maar ook voor auto's is het regelmatig erg vervelend)


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - 365cycle - 07-Feb-2022

(07-Feb-2022, 12:23 PM)Frutsel schreef: Misschien moeten ze in Rotterdam gewoon overstappen op trolleybussen, scheelt een hoop ellende met rails en verkeer dat daar niet op thuis hoort. (Niet alleen fietsers, maar ook voor auto's is het regelmatig erg vervelend)
Eens!

In Memoriam: Moscow's Trolleybus System 1933-2020
In Moskou hadden ze een praktisch en prettig systeem met trolleybussen. Het kostte geen drol, want het bleef rijden met minimaal onderhoud (al was dat hier en daar ook wel te merken  Rolleyes ), en een behoorlijk aantal trolleybussen waren omgebouwde afgeschreven dieselbussen uit andere regio's, dus eigenlijk was het nog best wel een groen systeem. De ZIU-9 (ontworpen als trolleybus, maar niet op de gelinkte pagina te zien) was m'n favoriet: Op de een of andere manier stond het uiterlijk me aan, en ze waren ontzettend rap, zeker vanuit stilstand. Maakte reizen met het OV een hele vlotte ervaring, ook als de metro even niet op je route lag.
De burgemeester wilde echter hip doen en investeerde geld wat voor 938423 andere zaken nodig was in splinternieuwe dieselbussen en batterij-elektrische bussen die onder een stad-breed netwerk aan stroomverziening door moeten rijden. 

Ik vind het ontzettend zonde. Als we die kant op gaan, dan nog liever de tram.


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - TvWijk - 07-Feb-2022

(07-Feb-2022, 10:17 AM)Roepers schreef: .......Michelin heeft wel ervaring met luchtbanden voor treinen.Wel met flenzenGroet,Marco


Op een paar Parijse metrolijnen worden nog steeds rubber banden gebruikt. (Parallel aan de gebruikelijke stalen treinwielen)
Als techneut vermoedt ik dat de rubberbanden toegepast worden vanwege hun hogere wrijvingscoëfficient tov stalen treinwielen.
Parijs is verre van vlak. De metro's in Parijs moeten zichtbare hellingen overwinnen.


RE: Tramrails en liggend fietsen[split] Voetgangers op het fietspad - Roepers - 07-Feb-2022

(07-Feb-2022, 11:40 AM)365cycle schreef: Overigens is m'n eerste post in dit topic all meteen offtopic, met die bakfiets...  Shy


Ehm, ik bedoelde dat als je met bakfiets de rails onjuist passeert, de bakfiets ook instabiel wordt en je liggend gaat fietsen. Zij het voor een zeer kort moment. Maar deeltjes in de Large Hadron Collider bestaan ook maar heel kort en toch worden ze als reëel beschouwd. Ergo liggend fietsen met een normale bakfiets kan ook al reëel verschijnsel beschouwd worden. Geeft ook extra mogelijkheden: fietsen over het water met een normale ligfiets kan ook, zij het voor een paar milliseconden. 


Groet,

Marco -ligfietsversneller- Roepers