Fiets kopen voor 1,95 cm lengte
|
Berichten: 1
Topics: 1
Lid sinds: Mar 2021
Bedankt: 0
1 x bedankt in 1 berichten
Hoi Allen,
Ik heb even gezocht heb deze vraag nog niet gezien, excuses als ik iets gemist heb.
Heb goede herinneringen van ooit even op een ligfiets in mijn tienerjaren (inmiddels 32). Heb wat knieproblemen rondom rennen, wilde eens gaan fietsen, maar mijn rug is ook niet heel sterk, zo kwam ik op ligfiets uit, misschien ooit toeren, maar nu vooral als cardio en voor korte pleziertochtjes. Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken?
Heeft iemand advies over welk model voor mijn lengte geschikt is? Of moet ik bij een winkel langs?
Mijn budget is niet heel ruim....
Groeten,
Anne
Berichten: 362
Topics: 3
Lid sinds: Dec 2019
Bedankt: 22
202 x bedankt in 124 berichten
Welkom op het forum.
Ik ben 1,93 en fiets met veel plezier op een Nazca Pionier. Met jouw lengte is een fiets met 2 grote wielen (26 of 28 inch) wel prettig.
Verder is de maat van de zitting van belang, die kunnen nogal eens te klein zijn, zo heb ik ervaren op een Challenge Hurricane en een Zephyr lage racer.
Stop making sense
Berichten: 5.434
Topics: 103
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 10707
8263 x bedankt in 4079 berichten
31-Mar-2021, 05:03 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-Mar-2021, 05:04 PM door 365cycle.)
Welkom Anne!
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heb wat knieproblemen rondom rennen, wilde eens gaan fietsen, maar mijn rug is ook niet heel sterk, zo kwam ik op ligfiets uit, misschien ooit toeren, maar nu vooral als cardio en voor korte pleziertochtjes. Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken? Dat is herkenbaar. In het verleden heb ik heel wat kilometers hardgelopen, ben inmiddels wat lichter maar destijds was ik een hele tijd ruim 110 kg. Op een gegeven moment kreeg ik last van een lopersknie; wat speciale oefeningen voor gekregen maar het hield eigenlijk alleen op als ik niet of heel weinig ging hardlopen. Kreeg destijds nog het advies om op de voorvoet te leren lopen, maar ik fietste toen al veel en heb m'n focus daarop gelegd... waarna ik last kreeg van m'n nek/bovenrug en vaste klant werd bij de volgende specialist
Een bekende haalde me over een keer een ligfiets te proberen, en dat gaat harder dan een racefiets, dus ik was al snel verkocht Inmiddels noemen ze me in onze buurt al fietsgekkie; naast wat "gewone" fietsen is er een fixie, een gewone open ligger, een roeifiets, een twee velomobielen (een "daily" en een projectje).
M.a.w.: Pas op, het is een erg verslavende hobby!
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heeft iemand advies over welk model voor mijn lengte geschikt is? Of moet ik bij een winkel langs?
Mijn budget is niet heel ruim.... Ik ben 194cm, dus we zitten aardig bij elkaar in de buurt. Mijn gewone ligfiets is een Challenge Focus, past goed bij m'n lengte en ik vind 'm voor een fiets met directe besturing een erg rustig rijgedrag hebben. Kenmerken van merk Challenge vind ik daarnaast stevig, betrouwbaar en vrij comfortabel (dat vond ik nl. ook al van de Hurricane, die ik hiervoor even gehad heb).
Behalve wat voodoo zegt (grote wielen en/of een wat langer model zijn wel fijner) zijn de meeste ligfietsen zijn overigens heel goed op maat te maken: De voorbuis kan je in- en uitschuiven en is vaak lang genoeg tenzij je een XS-model hebt (of extreem lange benen hebt - ik ben redelijk gemiddeld in verhouding), daarnaast zag ik gisteren of eergisteren hier een groot zitje voorbij komen dat je op een fiets van een kleinere verkoper kan monteren.
Het is echter ook vooral de vraag wat je wil: Ben je op zoek naar snelheid of juist comfort? Moet het makkelijk manoeuvreren of heb je vooral lange rechte fietspaden in je regio? Wil je het stuur boven je (evt. met wegklapmogelijkheid) of juist onder je?
M5 maakt bijvoorbeeld vrij veel modellen die heel erg op hoge snelheden georiënteerd zijn. Ik heb een tijdje een racer van M5 gehad; dat was in de stad een crime maar zodra je buiten de stad kwam ging je er weer heel veel van houden Ook de wat meer op comfort gerichte modellen van M5 zoals de oude 28/20 zijn nog redelijk gericht op tempo: Ze gebruiken bijvoorbeeld de wat grotere 20 inch maat (451mm ipv 406), en hele brede banden kunnen er niet onder.
Wat betreft budget: M'n Challenge Hurricane kocht ik voor €100. Was een leuk fietsje maar zat wel behoorlijk werk in, o.a. een flink roestig frame. De Focus kocht ik voor de helft van iemand die er vanaf moest, en die was op een paar aanpassingen van de oude eigenaar na dan weer echt in prachtige staat... met tweedehands liggers is het een beetje wat de gek ervoor geeft.
Ben je zelf een beetje handig met fietsen?
Berichten: 1.470
Topics: 7
Lid sinds: Oct 2020
Bedankt: 275
2851 x bedankt in 1328 berichten
Bij ligfietsen is het ook letten op de juiste maat stoeltje. Bij dames willen de lichaamsproporties nog wel eens anders zijn dan bij heren. ( in verhouding hebben dames vaak iets langere benen en een korter bovenlijf) Toch vermoed ik dat een maat M stoeltje niet groot genoeg zal zijn voor jou lengte.
Bij een beperkt budget kan het best lastig zijn als alles past aan de nieuwe ligfiets, behalve het stoeltje. Nieuwe kosten best een behoorlijk bedrag.
Als je zelf kan of durft te knutselen aan fietsen dan kom je ook met een beperkt budget vaak wel een eindje.
Knie problemen op de ligfiets kunnen komen van een onjuiste afstelling, maar ook van het fietsen in een te zware versnelling, wegrijden in een te zware versnelling. Beiden oorzaken zijn meestal te verhelpen.
Groeten, Jeroen
Berichten: 1.562
Topics: 16
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 98
503 x bedankt in 349 berichten
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heb goede herinneringen van ooit even op een ligfiets in mijn tienerjaren (inmiddels 32). Heb wat knieproblemen rondom rennen, wilde eens gaan fietsen, maar mijn rug is ook niet heel sterk, zo kwam ik op ligfiets uit, misschien ooit toeren, maar nu vooral als cardio en voor korte pleziertochtjes. Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken? Knie- en rugpijn zijn de meeste voorkomende klachten bij fietsen. Zoek maar op de trefwoorden "kniepijn racefietsen". Ligfietsen is voor de rug veel minder vermoeiend dan gebukt fietsen, maar je rug wordt door het ligfietsen nauwelijks sterker.
Kniepijn komt door voor een deel door overbelasting. Door te veel bewegen zonder rustige opbouw, verkeerde afstelling op de fiets of verkeerde traptechniek. Volgens (sport)arts Kor van Hulten, in zijn boek "Natuurlijk Fietsen" Een harmonie van mens en machine, komen knieklachten evenveel voor bij alle vormen van fietsen. Dus ook ligfietsen.
Een krappe 10% van de wielrenners heeft nooit knieklachten gehad.
Knieklachten komen voort uit ontstekingsreacties, waarbij overbelasting de trekker is voor zwelling en pijn in gewrichten en pezen. Normale mensen die een gezonde leefwijze hanteren en van nature een laagdrempelige ontstekingsgraad hebben kunnen hun lijf zwaarder belasten voordat knieklachten kunnen gaan optreden. Dat geldt ook voor rugklachten.
Mensen met een gezonde leefwijze hebben een gunstiger zuur/base evenwicht en daarmee gezonder kraakbeen in de gewrichten en tussen de wervels. Kraakbeen wordt gevoed door het beursslijm uit de slijmbeurzen. Gezond beursslijm voorkomt vroegtijdige artrose. Ik fiets nu ruim 68 jaar zonder knieklachten.
Berichten: 46
Topics: 9
Lid sinds: Aug 2017
Bedankt: 8
3 x bedankt in 3 berichten
08-Apr-2021, 07:32 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-Apr-2021, 08:43 AM door guidok.)
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: [...] Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken?
Nooit echte problemen gehad met m'n knieën toen ik begon met ligfietsen. Doch wat ik wel merkte is dat ligfietsen met klikpedalen een heel stuk ontspannender is voor voeten,knieën en benen dan zonder. Zou er niet direct mee beginnen, maar wel snel op overstappen als je wat kilometers hebt gemaakt en je vertrouwd voelt op de fiets.
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heeft iemand advies over welk model voor mijn lengte geschikt is? Of moet ik bij een winkel langs?
Ik ben 1.94m en fiets heerlijk op een Nazca Gaucho 28".
Groeten, Guido
Berichten: 2.541
Topics: 78
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2042
2413 x bedankt in 1072 berichten
De Sinner Demon is er in verschillende maten: Voor kleinere mensen tot 1,80m. Een middenversie (die heb ik ) en een langere versie. Helaas is de fiets alleen nog tweedehands te koop.
Soms denk ik dat de meeste eigenaren geen idee hebben welke versie ze bezitten.
Groet,
Marco
Berichten: 39
Topics: 9
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 9
6 x bedankt in 4 berichten
Ik heb een M5 te koop met L zitje. Heeft wel wat TLC nodig.
Berichten: 532
Topics: 1
Lid sinds: Feb 2023
Bedankt: 13
857 x bedankt in 472 berichten
Probeer vooral eens een korter crankstel. Standaard is vaak 170mm. Probeer eens 155 mm. Dan is de actie van je knieën minder.
(Advies van Mark Burgers, ACE ligfietsen)
Bij mij werkt het.
Groet,
Tom
Berichten: 853
Topics: 18
Lid sinds: Jul 2021
Bedankt: 436
1626 x bedankt in 792 berichten
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Hoi Allen,
Ik heb even gezocht heb deze vraag nog niet gezien, excuses als ik iets gemist heb.
Heb goede herinneringen van ooit even op een ligfiets in mijn tienerjaren (inmiddels 32). Heb wat knieproblemen rondom rennen, wilde eens gaan fietsen, maar mijn rug is ook niet heel sterk, zo kwam ik op ligfiets uit, misschien ooit toeren, maar nu vooral als cardio en voor korte pleziertochtjes. Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken?
Heeft iemand advies over welk model voor mijn lengte geschikt is? Of moet ik bij een winkel langs?
Mijn budget is niet heel ruim....
Groeten,
Anne
Hoi Anne.
Dat van de knieproblemen kan ik me voegen bij wat hiervoor allemaal is gezegd.
Over de rugproblemen. Ik heb zelf drie hernia's gehad. Bij de laatste keer heb ik besloten dat behandeling niet de oplossing is. De standaard fysio oefeningen werken bij mij niet, omdat ik ze gewoonweg niet uitvoer. Ik kom dus voor mijzelf tot de conclusie dat ik zelf waarneem wanneer ik door een grens ga, en neem dan voor mij gepaste maatregelen. Heet bad/veel liggen en weinig belasten. Zelfs ligfietsen helpt mij bij dat herstel vanwege de ontspanning in mijn onderrug op de ligfiets en de massage van het gebied er omheen. Dan gaat het bij mij binnen een aantal dagen weer goed. Ik realiseer me nu goed dat ik geen adviezen geef aan mensen met hernia's, behalve dan uit te gaan zoeken wat voor hun werkt.
Maar met deze rugproblemen kan ik je wel vertellen dat ik nooit en te nimmer last heb gekregen van het ligfietsen. Ik heb wel een extreem liggende houding op mijn fiets, omdat ik dat prettig vind en misschien draag dat ook nog wel bij. Zelfs in mijn velomobiel lig ik extreem plat ( ogen op kuiprandhoogte en soms eronder).
Conclusie: rugproblemen hoeven zeker geen belemering te zijn om te gaan ligfietsen. Maar of dat voor jouw rug geldt kun je pas weten als je het probeert.
Mijn lengte is 1.92, dus val ik ook onder de wat langere ligfietsers. Ik ben begonnen met een M5 26/28 en dat is voor mij nog steeds de onovertroffen fabriekstweewieler die er is. Een M5 20/28 rijdt ook heel fijn, maar vanwege mijn voorkeur voor heel liggend toch minder dan de 26/28.
Berichten: 5.434
Topics: 103
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 10707
8263 x bedankt in 4079 berichten
(16-Apr-2023, 11:55 AM)datakneder schreef: Mijn lengte is 1.92, dus val ik ook onder de wat langere ligfietsers. Ik ben begonnen met een M5 26/28 en dat is voor mij nog steeds de onovertroffen fabriekstweewieler die er is. Een M5 20/28 rijdt ook heel fijn, maar vanwege mijn voorkeur voor heel liggend toch minder dan de 26/28. Hier 1.94 en ook voor deze lange ligger waren de M5 26/28 en 20/28 erg prettig. De 26/28 kan wel een uitdaging zijn als je veel in de stad rijdt - je ligt hoog, als je bovenlijf vooral lang is kan je voeten op de grond zetten een kleine uitdaging worden.
Bij rug-/nekproblemen is een hoofdsteun wel de moeite.
Nog wat voordelen van die oude M5-modellen: Weinig last van corrosie (bij de originele M5, de Streetlegal is wat voor zover ik weet van iets mindere bouwkwaliteit), je haalt ze op Marktplaats op voor een habbekrats, en het zijn nog altijd rappe fietsen.
Berichten: 853
Topics: 18
Lid sinds: Jul 2021
Bedankt: 436
1626 x bedankt in 792 berichten
(17-Apr-2023, 11:13 AM)365cycle schreef: ... (bij de originele M5, de Streetlegal is wat voor zover ik weet van iets mindere bouwkwaliteit)...
Ik kon blind voelen of ik op een originele M5 zat of op een Streetlegal. Het kwaliteitsverschil was direct te merken.
Berichten: 307
Topics: 22
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 499
201 x bedankt in 104 berichten
(31-Mar-2021, 04:10 PM)voodoo schreef: Ik ben 1,93 en fiets met veel plezier op een Nazca Pionier. Met jouw lengte is een fiets met 2 grote wielen (26 of 28 inch) wel prettig.
Verder is de maat van de zitting van belang, die kunnen nogal eens te klein zijn, zo heb ik ervaren op een Challenge Hurricane en een Zephyr lage racer.
Hier kan ik uit ervaring (ben zelf 1,95m) nog iets aan toevoegen: de maat voor de zitting hangt niet alleen van je lengte af, maar ook heel sterk van je proporties. Ik heb zelf een verhoudingsgewijs lange rug - en "L"-zitting was voor mij dan ook te klein en het heeft in het begin best een tijdje geduurt voordat ik dat goed doorhad en voordat ik er achter kwam dat ook "XL"-zittingen bestaan. Deze kom je bij tweedehands liggers echter niet echt vaak tegen - ik heb één keer eentje los op Marktplaats kunnen kopen en de tweede heb ik zelf nieuw bij Novosport ( https://www.novosport.de/207#E-shortrecumbents) gekocht. Ze hebben daar ook een handleiding voor het meten van je ruglengte.
M5 28/26, Optima Lynx Orca, Optima Condor, Flevo Alleweder, Mango #57, Rainbow Lyra, Strada "Rudbeckia Hirta" #75
|
Gebruikers die dit topic lezen: 2 gast(en)
|
Welkom
|
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.
|
|