Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bikepacking op de open ligger
#1
Klimmen met de ligfiets bevalt elk jaar beter. Kwam op reis een paar bikepackers tegen, en vraag me nu af of dit niet ook op de ligfiets te gebruiken valt. Er is best wat ruimte onder het frame en het zitje. Ze lijken me op eerste gezicht best makkelijk toepasbaar op een ligfiets doordat ze met lussen aan frame of stuur hangen (de bikepacking tassen voor achter aan de zadelpen lijken me niet bruikbaar). 

Heeft iemand ervaring met gebruik van een frame en/of handlebar tas op een ligfiets?
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#2
Lastige vraag. Bikepacking is voor mij toerfietsen met een fiets die geen bagagedrager heeft. Bagageopties op ligfietsen zijn anders dan op een bukfiets en ik ervaar ze over het algemeen als ruimer.
M5 M-Racer / Challenge Hurricane / Giant Expedition / Giant Defy 1 / MBK Course
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#3
Een bekende site voor ligfietsers is die van Walter Hoogerbeets.
https://www.fietsersafstappen.nl/
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Lig-hen
#4
Bikepacking tassen kosten nogal veel geld, voor wat je er voor krijgt. Wat mij meer trekt is het concept erachter. Zorg dat je zo weinig mogelijk mee neemt, in kleine tassen past ook niet zo veel zooi, die je thuis weer ongebruikt uitlaad e.d. Ik heb zo'n bikepacking stuurrol van de Decathlon, zonder zo'n extra aan de fiets vast maak hoes. Het voordeel is dat ie twee openingen heeft, terwijl de meeste drybags maar 1 opening hebben. Hoe je die ook inpakt, het kledingstuk dat je nodig hebt zit altijd net onderin. Daar kun je dan niet bij. Met 2 openingen vergroot je de kans met 50% dat je er wel bij kunt.

Wat ik ook erg handig vind is het bidonhouder zakje van de decathlon. Past een bidon in, maar ook een stel repen, sleutels, telefoon. Er zitten veel lusjes aan. Ik vermoed dat je die op veel ligfietsen met bovenstuur wel kwijt kunt onderaan de stuurstang.

Voor relatief veel minder geld vind je bij dump/outdoor shops een hele boel varianten Molle pouches. Ook dat zijn kleine tasjes die je met allerlei riempjes vast kunt maken. Voor het idee;
https://outdoorextreme.nl/catalogsearch/result/?q=molle

Bij de ligfiets loopt er ook nog een ketting langs het frame. Tassen en kettingen gaan al snel een erg innige relatie aan. De ketting zaagt zich er door heen.

Kijk eens naar de diverse ligfietszadeltassen in het echt, met een paar spanbandjes knutsel je redelijk eenvoudig twee lussen over je zitje. In zo'n lus kun je dan een drybag doen, of zo'n bikepacking roll, waaraan ook een rijtje lussen zit waar je die band dan doorheen kunt doen. Kan de tas er niet uit uit glippen.

Met dezelfde truc heb ik al eens twee grote rugzakzijvakken van de dump tot een tweetal ligfietstassen geknutseld. Deze dus, maar dan voor een fractie van de prijs van de dump ( alleen in camo dan) https://karrimorsf.com/product/sabre-sid...plce-pair/ ook die zijn goed voor 2x 12,5 liter. Een compacte slaapzak past er in, of een tarpje en een matje ofzo.

Zitten ook handige lusjes en bandjes met clipjes op. Dat lijkt de tassen goed op zijn plek te houden, maar ik ben er nog niet bepakt mee op reis geweest.

In een grote toptas kun je ook al 30 liter kwijt. Slaapzak, tentje, compact luchtmatje past bij mij makkelijk. met twee grote pouches aan de zijkant van je stoeltje ben je dan ook al een heel eind.

Met een gewoon paar Banana S ligfietstassen kom je ook een heel eind, en dan nog zo'n Packroll achterop.

Voor mij gaat bikepacking minder om die specifieke tassen dan om een minimalistische fietsvakantie uitrusting. Alles wat je niet meeneemt, is mooi meegenomen, zei Frank van Rijn al eens. Je hebt echt geen 90 liter ruimte nodig, met de helft kan het ook, zeker als het voor 1-2 nachtjes is.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , gideon
#5
Ik was vandaag een stuk aan het fietsen op de hoge ligger en dan dwalen de gedachten wel eens af. Terug naar dit onderwerp.

Op de klassieke rechtop randonneur; twee voortassen 2x 10 liter, twee achtertassen 2x 20 liter, dan nog en stuurtasje, 10 liter. ( samen al 70 liter) de tent en het matje zonodig los achterop.

De bikepacker; stuurrol 10-15 liter, zadeltas ( op zijn duits Arschrakete, maar dat mag u zelf vertalen) 15 liter. Zo'n frame tasje is dan nog ongeveer 4-5 liter. Zit echt de hele driehoek vol, misschien 8 liter. Bovenbuis tasjes zijn echt klein, eventueel nog een stuurtasje op de voorste rol. Dat is dan zo'n 35-40 liter.
En hooguit de teenslippers en de regenjas in het elastiekje op de zadeltas ofzo.

Kortom de bikepacker gaat met zo'n 30 liter minder op pad en knupt dan ook geen losse dingen op zijn drager, want die heeft ie niet. Dit is niet mogelijk als ie net zo veel mee wil nemen als de randonneur, ook niet als de spullen net zo groot zijn. De bikepacker let dus niet alleen op gewicht maar ook op volume en zal daarvoor een aantal compromissen moeten doen. Stoeltje, tafeltje, lekker ruime 3 persoons tent voor jezelf, dat zit er dan effe niet in. Die slaapzak die net in een vuilniszak gepropt kan worden zal ook niet passen.

Kun je je als ligfietser ook redden met zo weinig ruimte, dan zijn er heel veel opties te verzinnen. Bij Radical Design hebben ze heel veel soorten ligfietstassen.

Een waterdichte drybag, is de verzamelnaam voor die dikke ronde rollen. Die heb je van 2 tot 100 liter ofzo. Afhankelijk van je type ligfiets en of er en drager opzit kun je ook een kleine rugzak achterop meenemen, een setje gewone fietstassen of creatief worden met andere tassen. Zoals de pouches e.d waarna ik in mijn eerdere post verwijs.

Ben al eens met een Baron een nachtje op pad geweest, tentje, brander, matje, slaapzak en een setje voor de nacht en wat droge kleren voor als ik nat gezweet aankom. ( het was 30 graden) daarnaast nog wat hygiene spul, handdoekje e.d. prima voor 1-2 nachtjes.

Tent en matje in een 10 liter voortas, slaapzak en wat de kleren in de andere, en het kleine gefrutsel zoals telefoon, gereedschap, reservebandjes, bidon, tentstokken in twee 5 liter pouches, met een touwtje over de stoel gegooid. Voor reserve een trui in een 10 liter drybag bovenop. Je wil je avondeten en ontbijt ook ergens kwijt als je de winkel uitloopt en nog even naar de camping moet fietsen. Dus niet alles helemaal volstoppen.
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Komen jullie wel Velomobiel-haat tegen?
Thanks PieterTraptHardloper — 09:43 PM
Komen jullie wel Velomobiel-haat tegen?
Mooie foto, hardlope...PieterTrapt — 09:37 PM
Oostwaarts
Leuk om je tocht zo ...Willeke_IGKT — 09:26 PM
Medeliggers onderweg
Vanmorgen was ik ook...JanBurp — 09:00 PM
Komen jullie wel Velomobiel-haat tegen?
ik kreeg juist laa...Hardloper — 08:57 PM
Mogelijk tochtje naar Center Parcs "De ...
Toevallige weet ik p...Hardloper — 08:41 PM
Oostwaarts
Wij zijn net terug v...Geboelders — 08:40 PM
Komen jullie wel Velomobiel-haat tegen?
ik kreeg juist laats...PieterTrapt — 08:40 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
... ik niet gecrasht...bucovaina — 08:37 PM
Mogelijk tochtje naar Center Parcs "De H...
Begin september gaan...bucovaina — 07:45 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
...ik in het dalletj...datakneder — 06:17 PM
Komen jullie wel Velomobiel-haat tegen?
Voetganger: &q...Niels van der Wal — 06:05 PM
Medeliggers onderweg
Rond het middaguur r...datakneder — 06:00 PM
Komen jullie wel Velomobiel-haat tegen?
ik kreeg juist laats...Veloquest — 05:59 PM
Komen jullie wel Velomobiel-haat tegen?
Ook die helm, nonse...kuŝbiciklo — 04:10 PM
Quest xs nr 13
Maar over welke Mang...Hardloper — 03:59 PM
Quest "opbokken"
Moet het ingeslagen ...=oNNo= — 03:52 PM