06-Apr-2021, 03:28 PM
(31-Mar-2021, 02:35 PM)AnneBraakman schreef: Heb goede herinneringen van ooit even op een ligfiets in mijn tienerjaren (inmiddels 32). Heb wat knieproblemen rondom rennen, wilde eens gaan fietsen, maar mijn rug is ook niet heel sterk, zo kwam ik op ligfiets uit, misschien ooit toeren, maar nu vooral als cardio en voor korte pleziertochtjes. Het schijnt dat het ook wat gedoe voor knie op kan leveren, maar volgens mij heeft dit met afstelling te maken?Knie- en rugpijn zijn de meeste voorkomende klachten bij fietsen. Zoek maar op de trefwoorden "kniepijn racefietsen". Ligfietsen is voor de rug veel minder vermoeiend dan gebukt fietsen, maar je rug wordt door het ligfietsen nauwelijks sterker.
Kniepijn komt door voor een deel door overbelasting. Door te veel bewegen zonder rustige opbouw, verkeerde afstelling op de fiets of verkeerde traptechniek. Volgens (sport)arts Kor van Hulten, in zijn boek "Natuurlijk Fietsen" Een harmonie van mens en machine, komen knieklachten evenveel voor bij alle vormen van fietsen. Dus ook ligfietsen.
Een krappe 10% van de wielrenners heeft nooit knieklachten gehad.
Knieklachten komen voort uit ontstekingsreacties, waarbij overbelasting de trekker is voor zwelling en pijn in gewrichten en pezen. Normale mensen die een gezonde leefwijze hanteren en van nature een laagdrempelige ontstekingsgraad hebben kunnen hun lijf zwaarder belasten voordat knieklachten kunnen gaan optreden. Dat geldt ook voor rugklachten.
Mensen met een gezonde leefwijze hebben een gunstiger zuur/base evenwicht en daarmee gezonder kraakbeen in de gewrichten en tussen de wervels. Kraakbeen wordt gevoed door het beursslijm uit de slijmbeurzen. Gezond beursslijm voorkomt vroegtijdige artrose. Ik fiets nu ruim 68 jaar zonder knieklachten.