(29-Aug-2017, 10:45 AM)Roepers schreef: Het heeft meer mensen verrast dat de roeifiets niet sneller blijkt te zijn. De trapbeweging van een crankstel blijkt erg efficiënt te zijn. De beperkende lichamelijke factor bij fietsen blijkt hart- en longcapaciteit te zijn en niet de spierkracht van de benen. De roeibeweging is minder efficiënt dan een gebruikelijke trapbeweging en de winst door het extra gebruik van de armspieren is erg klein. Dus gaat een roeifiets niet sneller. Maar het is een wel een goede trimbeweging, dat voordeel blijft staan.
Het is algemeen bekend dat roeifietsen aanmerkelijk langzamer gaat dan ligfietsen. Het uurrecord voor roeifietsen ligt rond de 41 km/h. Voor niet gestroomlijnde ligfietsen op 57.6 km/h.
Roeibewegingen leveren netto minder bewegingsenergie aan het achterwiel, terwijl veel meer spiergroepen in beweging zijn. Zowel de trapbeweging als de haalbeweging kennen aan beide einde een dood punt. 2x stoppen en weer op gang komen. Heb je niet bij een draaiende beweging. Het voordeel van de zwaartekracht op de beide benen bij een trappende beweging, werkt contra op de halende beging, waarbij beide benen gelift moeten worden. Bij een draaiende beweging heft de massa van het ene been, de massa van het andere been op.
Roeiend wordt voor elke haal het bovenlichaam naar voren gebracht. Dat levert extra vermogen op uit de armen, maar die spierkracht is minder efficiënt dan uit de benen. En weer een heen en weer gaande beweging met 2 dode punten.
Kortom: tijdens het roeien worden veel meer spieren in beweging gezet die voor elke beweging energie vragen, waarbij maar een beperkte hoeveelheid energie als bewegingsenergie naar het achterwiel gaat.
Bovendien wordt bij elke haal de stroomlijn verstoord en mogelijk wordt ook de ademfrequentie bepaald door het ritme van de halen. De ademfrequentie is mede bepalend voor optimale stroming van lucht en bloed. Hoe rustiger de ademhaling hoe meer duurvermogen netto aan het wiel kan worden geleverd. Dat gaat liggend beter dan roeiend.
De energie van de mens is beperkt, maar roeifietsen lijkt me heerlijk. Als oud roeier en nog kanovaarder een optimale manier van bewegen.
Piet.