08-May-2024, 09:43 PM
(08-May-2024, 09:07 PM)Frutsel schreef: Hierin verschillen we sterk van mening zal ik maar zeggen. Ik heb geweigerd om achterhoeks idioom te gebruiken in de jaren dat ik er woonde, en daar ben ik trots op
Leuk taal
Ben je hier ook geboren dan?
Ik gebruik geen Achterhoeks idioom, maar spreek gewoon mijn moedertaal en dat is dus mijn streektaal oftewel het Nedersaksisch.
Waarom zou ik weigeren om mijn taal te spreken? Ik spreek het net zo vloeiend als het Standaardnederlands. Ik ben dus ook tweetalig. Het zijn echt twee talen die ik naast elkaar spreek.
Nedersaksisch:
Het Nedersaksisch is erkend als regionale taal onder het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Europese landen mogen andere talen dan hun officiële landstaal erkennen.
Volgens de wet mag het Nedersaksisch worden gebruikt in bijvoorbeeld de kinderopvang. Basisscholen en middelbare scholen mogen het vak Nedersaksisch geven.
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen...ische-taal
Standaardnederlands (door sommigen ten onrechte als ABN aangeduid):
De standaardtaal in Nederland was vooral gebaseerd op de taal van de Hollandse stedelijke elite, met Zuid-Nederlandse en Duitse invloeden.
In het begin van de twintigste eeuw was het ABN nog slechts bij een kleine elite in gebruik, maar vanaf de jaren vijftig werd ze gemeengoed.
Onder taalwetenschappers is de term ABN al lang geleden in onbruik geraakt. De term zou ten onrechte de suggestie kunnen wekken dat mensen die andere variëteiten van het Nederlands spreken, niet beschaafd zijn. Daarom spreekt men liever van Algemeen Nederlands (AN) of Standaardnederlands.
Bron: http://www.taalcanon.nl/vragen/waar-komt...n-vandaan/
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - M5 Minimal.Bike - M-SUB - VNR BT Freewheeler
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - M5 Minimal.Bike - M-SUB - VNR BT Freewheeler