28-Aug-2024, 12:59 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-Aug-2024, 01:02 PM door Arend-Jan.)
(28-Aug-2024, 10:30 AM)Lopopodium schreef:(28-Aug-2024, 07:09 AM)Arend-Jan schreef: Wil je echt weten hoeveel je had moeten drinken, weeg je dan vooraf en achteraf.
Ik begrijp je idee. Maar in de praktijk is dat niet zo bruikbaar als je vele uren fietst. Ik neem meestal drieeneenhalf liter water mee. Na een tocht van 150 kilometer bij neutraal zomerweer is dat meestal wel op. Maar ik heb altijd aan het eind van de tocht een redelijk sterk dorstgevoel. Maar daar is niet tegenop te drinken (tenzij je misschien eens een uur rustig zittend in de schaduw met water gaat herstellen).
Er was eens een tocht van 217 kilometer waarbij ik 6,75 liter hard gedronken. En toen moest ik de laatste 15 kilometer met een erg dorstgevoel zonder verder water bij me nog door naar huis. Daar is niet tegenop te drinken! Meer dan zes liter water drinken is ècht heel veel. En eigenlijk is vier liter bij een tocht al heel veel om door je gestel te pompen.
Geloof me maar dat ik ook best wat ervaring heb met echt lange afstanden
Maar je hebt gelijk: het is bepaald niet makkelijk om voldoende te drinken. Mij lukt het ook vaker niet dan wel... Maar de meeste mensen onderschatten hoeveel ze onderweg kwijtraken en daarvoor is het nuttig om je te wegen, dan is het direct heel zichtbaar.
Daarnaast loop je ook nog het risico teveel mineralen kwijt te raken (door zoveel te zweten) dus bij lange tochten kan je beter niet alleen maar water drinken. Een klein beetje suiker toevoegen (of iso/hypertone sportdrank juist verdunnen!) versnelt de vochtopname in je maag.
Te weinig drinken is extra belastend voor je hart (omdat je bloed eenvoudigweg indikt!) en werkt kramp in de hand.