Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Challenge Hurricane Project '21- '24
#1
Daar gaan we dan!

Zoals ik al in mijn voorstelrondje had vermeld: dit is het topic inzake het opbouwen, vernieuwen van een Challenge Hurricane. 

Plan: complete demontage, onderdelen repareren en/of vervangen, poeder coating verwijderen, zelf lakken dmv spuitbussen.

Tot zover het plan....de uitvoering is uiteraard een heel ander iets. Ik ben gedurende de rit eerst op zoek gegaan naar informatie en of er nog wel onderdelen zijn om een dergelijk fietsje op te bouwen. In eerste instantie wilde ik hem rijklaar maken en verder niets. Als je dan de onderdelen bij elkaar gaat zoeken dan wordt het een complete uitdaging. Veel moet gedemonteerd worden dus je frame wordt steeds kaler....en als je die kleur tóch al niet zo mooi vind, dan wordt de drang om die kleur te veranderen steeds groter. 

En dus ben ik nu zover dat de Hurri nu volledig uit elkaar ligt. Geïnspireerd door een aantal YouTube video's durf ik het wel aan om het frame zelf te spuiten en te lakken. 
Ik heb nul komma nul technische achtergrond, maar dat had ik ook niet toen ik Flipperkasten ging restaureren.....inmiddels staan 15 volledig opgeknapte kasten in het Dutch Pinball Museum in Rotterdam. Wat ik maar wil zeggen: als je het nooit probeert, weet je ook nooit of het je was gelukt.  Angel

Maar ik begin bij het begin, namelijk de onderdelen vd Hurricane vinden of de alternatieven. Beginnend met de voorvork vering, ik zag al wat vragen daarover en alhoewel ik toch de boel had geïnstalleerd weet ik dus niet of het werkt.....ik heb immers besloten om alles weer uit elkaar te halen Tongue

Dit zijn een paar afbeeldingen van de Hurri toen ik hem kocht en dan nog een foto van hoe die er nu bij "ligt". Big Grin


Ik kan vanuit Google Drive (nog) niet een link naar een specifieke foto tonen, je krijgt dus de de hele foto map te zien: Hurricane Project

Edit: toch gelukt
Antwoord }
Bedankt door: Fietsbennie
#2
(13-May-2021, 11:05 AM)Jeffrey Leeflang schreef: Daar gaan we dan!

Zoals ik al in mijn voorstelrondje had vermeld: dit is het topic inzake het opbouwen, vernieuwen van een Challenge Hurricane. 

Plan: complete demontage, onderdelen repareren en/of vervangen, poeder coating verwijderen, zelf lakken dmv spuitbussen.

Tot zover het plan....de uitvoering is uiteraard een heel ander iets. Ik ben gedurende de rit eerst op zoek gegaan naar informatie en of er nog wel onderdelen zijn om een dergelijk fietsje op te bouwen. In eerste instantie wilde ik hem rijklaar maken en verder niets. Als je dan de onderdelen bij elkaar gaat zoeken dan wordt het een complete uitdaging. Veel moet gedemonteerd worden dus je frame wordt steeds kaler....en als je die kleur tóch al niet zo mooi vind, dan wordt de drang om die kleur te veranderen steeds groter. 

Hi Jeffrey,

Welkom en leuk project ben je gestart, mocht je nog onderdelen nodig hebben, ik heb een challange Hurricane in de schuur staan die weg mag. Had ik gekocht als hobby project en of dit model ligfiets me bevalt....blijkbaar voel ik me beter thuis op mijn trike.

Jacques
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Jacques, dat is mooi! Voorlopig moet het wel lukken....mits er onderdelen opzitten die een upgrade voor de mijne zou kunnen zijn...
Antwoord }
Bedankt door:
#4
Succes! Een fiets helemaal opknappen is leuk en dankbaar werk. En het is maar een fiets, dus ook niet heel erg ingewikkeld.
Antwoord }
Bedankt door:
#5
Hoi Jeffrey, Welkom hier.

De voorvering van de Hurry is een tamelijk uniek ding, alleen door Challenge zelf toegepast. Ik zou ook voorzichtig eens rondkijken naar een ongeveerd vorkje. belangrijk daarvoor is om te weten of het lager 1 inch, ongeveer 25mm, of 1 1/8 inch, ongeveer 28 mm is. Ik kan zo niet zien of het vorkje ook ongeveerd te gebruiken is, misschien wel. Priegelen met kleine onderdeeltjes ben je mogelijk wel gewend, dat scheelt vast.

Vast een tip. bij fietsversnellingen zijn onderdelen die uitwisselbaar lijken dit niet altijd. Zo zijn 10 speed cassettes smaller dan 9 speed, past 10 speed shimano mtb niet op 10 speed road enzovoorts. Gezien de kleine wieltjes van de hurri komen moderne mtb aandrijvingen met grote monster cassettes zo laag dat je derrailleur achter bijna de grond raakt. Da's niet fijn. Ook voor de montage van schijfremmen en andere zaken zijn er meerdere standaards, dus lang niet alles past.

Mijn ervaringen met zelf spuiten van frame's zijn niet zo positief. Het is heel erg veel werk om alles eraf te krijgen, vooral in hoekjes en knikjes enzo. Uiteindelijk is 1 spuitbus wel wat krap, dus je hebt al snel 2x primer, 2x lak, 2x blanke lak. En dan blijft het nog erg kwetsbaar, in vergelijking met wat de pro levert. Even afbakken in een oven lukt thuis niet. Als je ook nog kosten voor schuurmateriaal e.d. mee rekent scheelt het niet heel erg veel met uitbesteden. Voor die 50-100 euro besparing ben je dan wel heel wat uurtjes zoet.

Het is al even terug dat ik een frame heb laten coaten, destijds bij Rainbow in Aalten.

Groeten, Jeroen
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#6
Even een schopje op dit oude topic:

Inmiddels zit de Hurri nog steeds niet in elkaar vanwege andere zaken het afgelopen jaar: opleiding begonnen, modelbouw weer verder uitgebreid, bas gitaar leren...enfin; ik zag er gewoon tegenop om de laatste verfrestjes van het frame te halen want het was een pokkenwerk. Verfafbijt tegenwoordig is heel wat anders dan dat spul van jaren geleden....eigenlijk doet het maar vrij weinig en blijf je over met een scalpel om de kleine restjes uit de hoekjes en gaatjes te prutsen. Dus Jeroen had gelijk....heel veel werk en qua kosten had ik het beter uit kunnen besteden..

Echter; ik wilde gewoon eens wat ingewikkelds doen en daarom heb ik het tóch doorgezet. Uiteindelijk is alles gelukt en stond de boel in de 2K epoxy primer...en zoals gezegd zijn door andere zaken de frame delen in de hoek beland en moest ik bedenken hoe ik dat allemaal ga spuiten. Ik zag er wel tegenop eerlijk gezegd want ik heb het nog complexer gemaakt: eerst een glanzende zwarte basecoat en daarna de Kustom Kanz chromatische verf erop. De Peacock in dit geval. Een kleur die 5 schakeringen heeft en veranderd in het licht qua standpunt. Helaas kun je die verf hier niet kopen en moest ik dat in de UK bestellen. 2x black, 2x chroma en 2x 2K clearcoat.

M.a.w; het gaat gebeuren mede ligfietsers!
Wens me succes en hopelijk kan ik jullie verblijden straks met foto's van een sprankelend frame en de verdere opbouw ervan. Fingers crossed Smile

Linkje van deze verfsoort:https://www.youtube.com/watch?v=QAdWWLQasfA
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Chepap , 365cycle , Willeke_IGKT , Lig-hen
#7
Succes, je kunt je altijd hier even melden als het opbouwen wat tegenzit.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Willeke_IGKT
#8
Ik ben benieuwd hoe het eruit komt te zien!
Antwoord }
Bedankt door:
#9
(27-May-2022, 06:51 AM)Bob Hagendijk schreef: Ik ben benieuwd hoe het eruit komt te zien!

Ja ik ook!
Moet wel eerlijk bekennen dat ik er best een beetje tegenop zie; ik heb nou niet echt de ruimte om even ongedwongen met spuitbussen aan de slag te gaan. Het beste is buiten, maar dan het liefst tegen de 18 graden en nét na een regenbui.....geen stof in de lucht en weinig insecten. Lijkt er op dat morgen wel eens een goede dag kan zijn.

Voorlopig staan alle frame onderdelen in de grijze primer, dan ontvetten, dan black gloss en dan de effectkleur. Spannend!
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , berth9999
#10
Het duurt dan wel ruim een dik jaar, maar de zwarte basecoat zit erop. Ik zal de foto's wel op de FB pagina zetten en bij mijn eigen FB account.

https://www.facebook.com/jeffrey.leeflang/
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , gideon
#11
Maar weer even een schopje inzake dit onderwerp.   Blush

Ik heb er weinig aan gedaan afgelopen maanden: Met name in de herfst en winter van '23 en het fijne voorjaar van '24.....slecht weer en weinig ruimte.
Maar: hij zit nu zo goed als in elkaar. Ik ben bijna klaar!  Cool

Mijn laatste bericht was dat de zwarte basecoat was gezet en ik moest wachten op goed weer om alle onderdelen te spuiten met een chromacoat en af te werken met een 2K glanslak. Schuren en polijsten was wel het allermeeste werk en tijdrovend, maar het resultaat mag er zijn!

Wat je dus ziet is de kleur 'Peacock' en die shift naar groen-blauw-paars-groen. Heel apart hoe dat werkt...je fiets krijgt steeds een andere kleur als je beweegt/er omheen loopt. Hoe mooier je de clearcoat afschuurd en weer opnieuw polijst, hoe mooier het effect. 

De nieuwe achter en voordemper werken, de hydraulische remmen ook, al wil ik achter wat meer druk hebben.  Huh
Kabels zijn getrokken en geplaatst...ik moet beide derailleurs afstellen en kijken of de ketting nog goed past ( welke ik brandschoon heb gemaakt en voorzien heb van Boeshield T-9 ) en dan is het een kwestie van alles samen laten komen zodat ik ein-de-lijk weer een ligfiets heb! 

Affijn; hier een selectie van foto's vanaf het strippen in 2021 tot heden; 25 Juni 2024.  Rolleyes

[Afbeelding: Hurri-voor-1.jpg]

[Afbeelding: Hurri-12-mei-2021.jpg]

[Afbeelding: 20210605-182311.jpg]

[Afbeelding: geschuurdetrapbuis.jpg]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-41-16.png]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-41-37.png]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-41-59.png]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-37-51.png]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-37-14.png]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-45-27.png]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-45-58.png]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-45-11.png]

[Afbeelding: Schermafbeelding-2024-06-25-om-15-44-42.png]
Antwoord }
#12
Jeffrey,

Je hebt er een geweldig mooie fiets van gemaakt. Heel aparte kleur ook. Nu nog cranks en trappers.

Groeten, Henk
Antwoord }
#13
Voor niet technisch te zijn zoals je zelf aanhaalde, vind ik dat je dat best knap hebt afgewerkt Smile
Antwoord }
#14
Mooi hoor. Prachtige kleur.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
#15
Heel mooi die kleur, en de fiets ook natuurlijk.
Ik heb dezelfde, maar dan in het wat saaiere grijs.
Antwoord }


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
@ZoefZoef, Ik zi...ZoefZoef — 12:16 PM
Zonder inklikken/schoenplaatjes in een ...
Ik had pedalen met...Bacchus — 11:52 AM
20" glasvezel Quest vs Carbon
het zadel (dat laa...Bacchus — 11:44 AM
Kramp in kleine tenen tijdens fietsen
Gewone pedalen monte...martinus — 11:27 AM
Zonder inklikken/schoenplaatjes in een ...
Gebruik de Shimano P...martinus — 11:08 AM
Zonder inklikken/schoenplaatjes in een ...
Heb je daar ervarin...Gideonaut — 11:05 AM
Zonder inklikken/schoenplaatjes in een ...
Hoekie, spd hoeven d...Willeke_IGKT — 10:54 AM
Zonder inklikken/schoenplaatjes in een ...
Is Magped geen opt...Hoekie — 10:43 AM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
@ZoefZoef, Ik zie ...Willeke_IGKT — 10:42 AM
Kramp in kleine tenen tijdens fietsen
Ik heb sinds een wee...bucovaina — 10:37 AM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Gisteren op pad ge...Wim -de roetsende — 10:32 AM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Gisteren op pad gewe...ZoefZoef — 10:21 AM
Zonder inklikken/schoenplaatjes in een ...
Is Magped geen optie...Gideonaut — 10:15 AM
Zonder inklikken/schoenplaatjes in een ...
Combi pedalen. Inkli...ZoefZoef — 09:35 AM
20" glasvezel Quest vs Carbon
En ik heb nu in mi...Wim -de roetsende — 08:59 AM
20" glasvezel Quest vs Carbon
Nou ja ik heb toch v...Veloquest — 03:44 AM
Zonder inklikken/schoenplaatjes in een ...
Ik had pedalen met s...Willeke_IGKT — 10:57 PM