Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velomobiel, kleur en zichtbaarheid
#79
(13-Jan-2022, 04:36 PM)Bacchus schreef: Wat een prachtige machine, die te koop staande Milan SL uit de link dan, en ook nog vlak bij.. Helaas heb ik geen use-case die 10 mille voor een tweedehandsje (of überhaupt een VM) rechtvaardigt.
For what it's worth: Er is eigenlijk ook nooit een use-case die de aankoop van een Porsche in dezelfde kleur rechtvaardigt.

Helpt dat?  Big Grin
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Bacchus
#80
Over kleur gesproken: allemaal waar over defensief rijden en er maar eerst van uit gaan dat automobilisten je niet zien. Toch kun je ook een camouflagekleur kiezen voor je velomobiel, en dan val je volgens mij minder op dan wanneer je geel, rood of oranje kiest. Camouflage wérkt namelijk gewoon, in het leger, in de dierenwereld en ook in het verkeer. Dus je kunt hierover filosoferen zoveel je wil maar er uit komen doe je niet, want er zijn weinig data hierover volgens mij voor de velomobiel.

Ik rij (door toeval) geheel in het Traffic Geel; maar het kan best dat ik binnenkort wordt aangereden door een auto, er is geen zekerheid. Mijn aanname is dat deze kleur me iets beter zichtbaar en opvallend maakt dan wanneer je bijvoorbeeld grijs of legergroen zou kiezen.

Ik ben wél tevreden over het geel overigens, ik neem ook aan dat de kleur Traffic Yellow niet geheel toevallig zo heet, het is een zogenaamde opvallende kleur.. Ik maak ook veel foto's van de fiets in zijn element (de natuur, het buitengebied) en dan is het een enorme gele vlek die prominent in beeld is.
Antwoord }
Bedankt door: berth9999 , Roepers , Mercator
#81
Traffic Yellow is RAL 1023, wat VM.nl gebruikt met een klein beetje 1021 gemengd (heb ik toevallig nagevraagd een tijdje terug) en is, overdag, best een opvallende kleur inderdaad Smile Ik merk dat ik snel opgemerkt word.

In het donker is dat voordeel snel minder, ik kan zelf ook zien dat mijn topkap er lang niet zo goed uit springt. Wanneer de verflaag aan de beurt komt dan ga ik iets doen met fluorescerende verf, misschien zelfs fosforescerend Smile
Antwoord }
Bedankt door:
#82
Fosforescerend of fluorescerend. Bij Fluorescerend wordt kortgolvige stralen opgenomen en afgegeven als lang golvig licht. Bijvoorbeeld UV-straling wordt opgenomen en afgegeven als zichtbaar licht, maar ook blauw licht wordt opgenomen en afgegeven als geel licht. Dat laatste is nuttig omdat bij het blauwige licht van de moderne autolampen de velomobiel ook fel geel gaat oplichten. Ik vraag mij af of dat ook geldt voor het blauwige licht na zonsondergang. Licht daarin de velombiel ook op?

Bij fosforescerend wordt het licht opgenomen en langzaam afgegeven. Een velomobiel blijft dan 's avonds licht geven door het zonlicht van de middag daarvoor. Misschien ook van van het licht van de fietsenstalling of schuur. Stal je hem in het donker dan heeft het geen zin. Denk ik.

Groet,

Marco -luminent- Roepers
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle
#83
(25-Jan-2022, 04:36 PM)ThijsR schreef: Traffic Yellow is RAL 1023, wat VM.nl gebruikt met een klein beetje 1021 gemengd (heb ik toevallig nagevraagd een tijdje terug) en is, overdag, best een opvallende kleur inderdaad Smile Ik merk dat ik snel opgemerkt word.

In het donker is dat voordeel snel minder, ik kan zelf ook zien dat mijn topkap er lang niet zo goed uit springt. Wanneer de verflaag aan de beurt komt dan ga ik iets doen met fluorescerende verf, misschien zelfs fosforescerend Smile
Verkeersgeel RAL 1023 is een prima kleur om zichtbaar te zijn. Zeker in combinatie met de wettelijk verplichte eisen van retroreflectie, aangevuld met de wettelijk toegelaten retroreflectie. Zelfs bij nacht en atmosferische omstandigheden een opvallende verschijning. Retroreflectie is het beste middel voor passieve veiligheid betreffende zichtbaarheid.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Retroreflector

Zelfs bij gesloten wielkasten kun je daar wat van maken.
https://www.lokaalaanzee.nl/deeljenieuws...ry1&pid=21
Antwoord }
Bedankt door: berth9999
#84
(26-Jan-2022, 01:16 PM)PietV* schreef: Verkeersgeel RAL 1023 is een prima kleur om zichtbaar te zijn. Zeker in combinatie met de wettelijk verplichte eisen van retroreflectie, aangevuld met de wettelijk toegelaten retroreflectie. Zelfs bij nacht en atmosferische omstandigheden een opvallende verschijning. Retroreflectie is het beste middel voor passieve veiligheid betreffende zichtbaarheid.

Helemaal eens dat retroreflectie de beste passieve zichtbaarheid geeft. Fluoriserend of fosforiserend geeft te weinig rendement om iets toe te voegen. Vul het aan met degelijke verlichting en je bent prima zichtbaar.
Met een ligfiets en zeker met een velomobiel zou ik alleen niet naar de letter van de wet kijken maar vooral gezond verstand gebruiken: reflectoren in je pedalen en (Quest, Milan bv) wielen zijn niet zichtbaar maar het voegt zeker wat toe om op je carrosserie te suggereren dat je een soort bijzondere fiets bent.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , 365cycle
#85
ORANJE BOVEN
Of in dit geval oranje laag.
Na de kerst ben ik eigenaar geworden van een lamborghini oranje Strada.
Om de breedte van de fiets te benadrukken heb ik met tweezijdig klitteband van die kleine lampjes van de action op de zijkanten gezet.
Twee naar voor schijnend wit, twee naar achter schijnend rood. En boven op het puntstuk een witte naar voren en een rode naar achter. Zodat je dan nog net zichtbaar bent achter een tuin.
Dit levert veel positieve reacties op, omdat iedereen goed kan inschatten wat er aankomt.
Naast dat oranje vrij goed zichtbaar is, is deze kleur in Nederland ook nog een positieve volkskleur.
Antwoord }
Bedankt door: ThijsR
#86
Welkom op dit forum. Veel lees- en nog veel meer schrijfplezier gewenst.


Mooi Oranje is nooit lelijk.

Mijn Milan hangt ook vol met lampjes en ik heb er ook flink wat reflectie op geplakt.

Vind ik mooi en het is veilig.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50  -  M-SUB  - VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door:
#87
Oranje is wel erg veel oranje bij een velomobiel Smile
Ik heb een oranje DF XL, en ik moest er echt even aan wennen. (Nou ja, ik heb een blauw accent op de neus (luchtinlaat) en blauwe wielkappen, dus het is niet alleen maar oranje)

Maar qua zichtbaarheid zit het wel goed
Antwoord }
Bedankt door:
#88
(26-Jan-2022, 01:16 PM)PietV* schreef: Zelfs bij gesloten wielkasten kun je daar wat van maken.
https://www.lokaalaanzee.nl/deeljenieuws...ry1&pid=21

Ik werd vandaag gewezen op de foto in de quote hierboven.
Had hem eerder gemist, maar nu goed bekeken.
Mijn Quest, met mij erin. Grappig.

De blauwe reflectie zat er op toen ik hem kocht, ik vind het wel leuk, geeft de fiets zijn eigen gezicht en breekt het geel een beetje.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220  -  Whike  -  (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , berth9999
#89
Vandaag een foto van mijn Milan vanaf de zeedijk bij Wierum. De Milan is laag en rechts staat een hoger standbeeld, tenminste als je het ziet Smile
https://www.dropbox.com/s/l81p6a8mqf7t0f...4.jpg?dl=0
Antwoord }
Bedankt door: TheoZw , berth9999 , Willeke_IGKT , John70 , Hoekie
#90
Mooie foto Piet!
Flevobike en trike - Nazca Pioneer - Strada 58 - Challenge Alize - Quest 846 - Brompton - Koga LightSpeed - bakfiets (voor de kleinkinderen)
Antwoord }
Bedankt door: pietandringa
#91
(30-Apr-2022, 06:51 PM)pietandringa schreef: Vandaag een foto van mijn Milan vanaf de zeedijk bij Wierum. De Milan is laag en rechts staat een hoger standbeeld, tenminste als je het ziet Smile
https://www.dropbox.com/s/l81p6a8mqf7t0f...4.jpg?dl=0
Leuk, daar fietste ik vorige week, onderweg naar Lauwersoog, voor een bakje koffie.
Roelof
Gele Greenspeed gt20
Antwoord }
Bedankt door: pietandringa


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Vandaag ben ik blij omdat.....
... Dus: Een tad...Bacchus — 04:29 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Ofwel, je hebt helem...melle z — 04:15 PM
14 km door stad en buitenwijk - Ligfiet...
Een racefiets is s...Arend-Jan — 03:12 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Wat is "wette...Hardloper — 03:11 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Wat is "wetteli...melle z — 02:56 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Binnenkort komt mijn...Hardloper — 02:50 PM
Leve de ligsport
Moet je ergens nog...Bacchus — 02:22 PM
Fietstocht berichten en beelden
Wanneer je van plan ...GertBr — 02:05 PM
Fietstocht berichten en beelden
Ik heb een tijdje in...melle z — 01:21 PM
Toet toet, mag ik er langs; luide toete...
Wij roepen jui...Hardloper — 11:57 AM
Toet toet, mag ik er langs; luide toete...
Wij roepen jui...Niels van der Wal — 10:30 AM
Toet toet, mag ik er langs; luide toete...
Wij roepen juist...TvWijk — 10:20 AM
Medeliggers onderweg
The Green thing h...ZoefZoef — 09:22 AM
Medeliggers onderweg
The Green thing ...Bob Hagendijk — 09:12 AM
Medeliggers onderweg
The Green thing he...Hardloper — 09:08 AM
Fietstocht berichten en beelden
Amsterdam is zeker e...Fietsbennie — 06:16 AM
14 km door stad en buitenwijk - Ligfiet...
Hoi allen, ik heb ...Veloquest — 01:59 AM