Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Is sporten wel zo gezond? [split] Blijft de ligfiets beperkt tot een "niche"?
#53
Wat beschouw je als sport? Sommigen beschouwen een eindje joggen met af en toe een stukje op wandeltempo als sport. Is mijn dagelijkse recreatieve fietsronde van bijna 25 km sport? Is het woonwerkverkeer van sommige velomobilstensport. Is de seniorenwedstrijd bij de voetbalclub met derde helft sport?

Is een 70plusser die 150 km fietst een sporter?

Waar eindigt gezond bewegen en begint sport bij jou, Piet?

Groet,

Marco
Antwoord }
Bedankt door:
#54
(15-Jan-2022, 08:54 PM)Roepers schreef: Waar eindigt gezond bewegen en begint sport bij jou, Piet?

Voor mij:

Het is bewegen als je het doet omdat je het leuk vindt en het laagdrempelig is en blijft. Niettemin kan je jezelf nog steeds uitdagen, maar je geeft jezelf de vrijheid te zeggen: "het is nu wel weer genoeg geweest" en je kan daar prima mee verder.

Het is sport als het ècht moet (ook opgelegd door jezelf) en je er een competitief element aan toegevoegd hebt (lees: meer, verder, harder dan de vorige keren). Wellicht baal je als je 'faalt' of zet je door ook als het weer slecht is en het je meer ongemak brengt dan plezier.

Ik daag mijzelf graag uit bij het fietsen, wil graag 25 kilometer per uur fietsen en minimaal 100 kilometer bij een lange toertocht. Maar dat is een makkelijk bereikbaar doel en ik hoef daar echt niet ruim over, laat staan dat elke tocht beter, sneller en langer moet dan de vorige. Heb ik geen zin meer, ga ik de kortste route naar huis. Zit de zin er nog in, dan fiets ik in een lus naar huis en pak ik extra kilometers mee. Hierdoor blijft het bewegen en is er geen 'moeten'.
Antwoord }
Bedankt door:
#55
(14-Jan-2022, 10:03 AM)Roepers schreef: Huh? Dat vraagt toch wat om een nadere toelichting. Hoe bepaalde je  je calorieënverbruik?

Dat doet mijn Garmin voor me en dat doet die redelijk nauwkeurig omdat ik met een hartslagband om en een cadans meter op de fietsen rijd en het ding ook weet wat ik weeg en hoe lang ik ben en welk geslacht ik heb.

Citaat: Ik heb op een e-bike gezeten en ik hoefde alleen maar  de trappers rond te draaien om vooruit te komen zonder dat ik daarbij de fiets ook maar iets aandreef met spierkracht. Met wind mee verbruik ik echt veel minder suikers dan met wind tegen of van opzij.

Die fietsen zijn er in soorten en maten en dan kan je ook nog eens zelf de ondersteuning instellen.
Antwoord }
Bedankt door: Roepers , Hoekie
#56
Het calorieverbruik per uur geeft geen compleet beeld van het effect van elektrische ondersteuning. Met ondersteuning fiets je vaker, en een rit is gemiddeld langer.

Ok, in mijn geval is het wel extreem,  zonder ondersteuning 0 km per jaar,  met ondersteuning 11.000 km per jaar (pre thuiswerken). Maar ook een meer gemiddelde e-biker zal vaker fietsen en langere ritten maken.
De reis is het doel   Flevotrike  Jouta tadpole blue line
Antwoord }
Bedankt door: PlantageBohémien
#57
(15-Jan-2022, 08:54 PM)Roepers schreef: Waar eindigt gezond bewegen en begint sport bij jou, Piet?

Citaat: Bewegen doe je vooral in functie van een gezond lichaam en een gezonde geest. Sporten is over het algemeen meer doelgericht en intensiever. Bewegen is eigenlijk belangrijker, noodzakelijk zelfs. Sporten daarentegen is een optie. Dat is het grote verschil.
Bron: https://www.weightwatchers.com/nl/articl...en-bewegen

Dit is een van de vele voorbeelden. Ik ben gemiddeld 1,5 tot 2 uur buiten in beweging. Soms één uur, soms 2,5 uur of langer. Ik hoor en zie alles om heen. ook in het verkeer en groet alle mensen waarmee ik oogcontact heb. Groet alle medeweggebruiker en zeker de bestuurders die mij als wandelaar en fietser extra de ruimte geven.
Gezond bewegen doe je met een licht verhoogde hartslag en een groter slagvolume. Voor de ademhaling geldt hetzelfde. Calorieën tellen doe ik nooit. Heb genoeg vet, 17 %, om het dagenlang uit te houden. Ketose verbranding. Alleen matiging van de inname in voldoende.

Nogmaals, ik vind het prima als andere intensief sporten en hun prestaties delen op dit forum. Maar het is overkill om gezond oud te worden.
Antwoord }
Bedankt door: wim harwig
#58
Dan wordt het een discussie over de definitie van sport.
In dat opzicht: ik kán meer dan 40 kilometer per uur gemiddeld rijden op m'n woon-werkroute. Ook bij regen en winterse temperaturen. Ik doe het zelden, meestal zit ik ergens tussen de 36 en 38 km/h met een hartslag van 125-130 bpm. Zo nu en dan met wat intervalletjes op hoge hartslag tussendoor, om het explosieve vermogen op peil te houden en gewoon om eens lekker hard te kunnen rijden. Daarbij adem ik sneller dan Piet, m'n longen zijn mijn beperkende factor. 

Ben ik dan aan het sporten? Ik vind van wel, want ik merk dat ik steeds meer van dat soort ritten kan hebben en m'n conditie er op vooruit gaat (zij het nu langzaam). Maar zelfs in die weken dat ik 600 km wegwerk heb ik niet het gevoel dat ik mezelf aan het overbelasten ben. Het stressniveau dat ik bij een professioneel fietsende vriend zag haal ik bij lange na niet. Althans, niet door het fietsen Big Grin
Antwoord }
Bedankt door:
#59
Ik heb hetzelfde.

Veel mensen vinden mij sportief omdat ik in hun ogen heel veel fiets. 
Ik vind zelf overigens niet dat ik veel fiets, want ik ken zo ongelooflijk veel mensen die vele malen verder en meer fietsen dan ik.

Ik zie mijzelf ook niet als een sportief iemand. Ik fiets gewoon.

Dus tja, wat is sport en wanneer ben je sportief.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I -  GreenSpeed AERO

http://roeifietsen.blogspot.nl/
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle
#60
Sport hoeft niet competitief of prestatiegericht te zijn. Wat PietV doet is ook gewoon sport; de prestatiedrang is echter anders.
Piets drijfveer ligt, naar mijn idee, in een prestatie die langdurig te leveren is, zowel op de korte termijn (tijdens de activiteit) als lange termijn (dit kan hij zo blijven doen voor de rest van zijn leven).
Ontkennen dat hij hier gedreven in is lijkt me redelijk onnozel, er zijn intussen meer woorden aan besteed dan alle andere onderwerpen volgens mij Smile

De filosofie van PietV leidt wel tot heel andere resultaten. Blessuregevaar is enorm laag, en mijn indruk is dat hij meer vanuit discipline en gewoonte werkt dan op motivatie.

Meestal (slag om arm) zijn intensieve sporters door hun aanvlieghoek gevoeliger voor blessures, motivatiedip, en gevolgen voor de fysieke gesteldheid wanneer de gebruikelijke intensiteit niet meer behaald kan worden.
Een filosofie met meer risico, maar als keerzijde snellere en grotere resultaten zowel fysiek als mentaal (dopamine etc.)
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , Roepers
#61
(16-Jan-2022, 02:36 AM)berth9999 schreef: Die fietsen zijn er in soorten en maten en dan kan je ook nog eens zelf de ondersteuning instellen.

Precies. Van '100% duimgas' tot 'uit en af en toe aan op stand 1'. Van FAT bike tot velomobiel.
Zo heb ik door de combinatie van velomobiel, kleine 2.5 kg lichte 10Ah/360 Wh accu en variabele assist, al eens een bereik van 200 km gehaald met die accu. In principe is het bereik zelfs oneindig.
Antwoord }
Bedankt door:
#62
(16-Jan-2022, 02:35 PM)ThijsR schreef: Sport hoeft niet competitief of prestatiegericht te zijn. Wat PietV doet is ook gewoon sport; de prestatiedrang is echter anders.
Piets drijfveer ligt, naar mijn idee, in een prestatie die langdurig te leveren is, zowel op de korte termijn (tijdens de activiteit) als lange termijn (dit kan hij zo blijven doen voor de rest van zijn leven).
Ontkennen dat hij hier gedreven in is lijkt me redelijk onnozel, er zijn intussen meer woorden aan besteed dan alle andere onderwerpen volgens mij Smile
Als ik mijn leefstijl omschrijf aan derden, noem sommigen mij een gedreven sporter. Anderen een echte levensgenieter. Beweeg vaak langer dan sommige sporters, maar prestatie en tijd ken ik niet. Ruim 16 jaar (pre)pensioen en dagelijks achter de geraniums vandaan. Mijn leefstijl vereist absoluut geen discipline, omdat ik er dagelijks zoveel voor terugkrijg. Deze beloning ondersteunt mijn leefwijze. Dus geen stress of gedrevenheid. Voldoet niet aan de definitie sporter.
(16-Jan-2022, 02:35 PM)ThijsR schreef: De filosofie van PietV leidt wel tot heel andere resultaten. Blessuregevaar is enorm laag, en mijn indruk is dat hij meer vanuit discipline en gewoonte werkt dan op motivatie.
Klopt. Geen last van overbelasting of blessures. Aanmaak stresshormoon cortisol op een zeer laag pitje. Geen last van bijnieruitputting of burnout. Adrenaline en noradrenaline aanmaak zeer beperkt. Hooguit 10 tot 20 seconden bij ontspannen het water in, kouder dan 5 graden C. Ben 25 jaar gelden gestopt met sporten en nooit een dag spijt van gehad.
(16-Jan-2022, 02:35 PM)ThijsR schreef: Meestal (slag om arm) zijn intensieve sporters door hun aanvlieghoek gevoeliger voor blessures, motivatiedip, en gevolgen voor de fysieke gesteldheid wanneer de gebruikelijke intensiteit niet meer behaald kan worden.
Een filosofie met meer risico, maar als keerzijde snellere en grotere resultaten zowel fysiek als mentaal (dopamine etc.)
Elke manier van gezond bewegen levert dopamine op. Tuinonderhoud, wandelen, e-biken, ligfietsen, (buk)fietsen, winterzwemmen etc. Zelfs koken, stomen en bakken van veganistische voeding en taarten. Flow. Zolang lijf en geest in beweging en in harmonie zijn. Geen prestatiedwang en op tijden dat je zin hebt in bewegen. Ben een 1e klas drugsverbruiker. Als ik zin heb maak ik het zelf aan in het lijf.
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Waar verheug jij je op?
Ook niet in de inter...De tovenaar — 10:54 PM
Waar verheug jij je op?
Let op, het geldt ni...Lopopodium — 10:47 PM
Waar verheug jij je op?
Ik heb me jaren op W...Fietsbennie — 10:06 PM
Zo kan het ook
Moet dat niet speed ...Hoekie — 08:45 PM
Ligfietstochtjes van de tovenaar
@Fietsbennie: rondje...De tovenaar — 08:30 PM
Kort ritje in de Alpha 9
Leuke review. Dan...Wim -de roetsende — 08:19 PM
Ligfietstochtjes van de tovenaar
..... verkende ik ...Lig-hen — 08:17 PM
Ligfietstochtjes van de tovenaar
Hoeveel kilometer he...Fietsbennie — 08:02 PM
Waar verheug jij je op?
Welke tocht, vakanti...Lig-hen — 07:46 PM
Medeliggers onderweg
In een tocht van 140...Lopopodium — 06:58 PM
Kort ritje in de Alpha 9
Vandaag was ik bij I...pietandringa — 06:49 PM
Ligfietstochtjes van de tovenaar
Geïnspireerd door de...De tovenaar — 05:20 PM
Hoe hard ga je op een trike?
Vroeger was er een v...sjefke — 05:06 PM
Hoe hard ga je op een trike?
Alleen de verzek...Bart Verbeek — 04:28 PM
Zo kan het ook
Jr kunt natuurlijk o...Bart Verbeek — 04:22 PM
Hoe hard ga je op een trike?
Net terug van een uu...sjefke — 02:24 PM
Hoe hard ga je op een trike?
Puike afstand @Roe...Roefie — 10:28 AM