Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Voorstellen: Remco, Flevoracer
#1
Even kort : Remco, 46 jaar. In 1993 een Flevoracer gekocht. Na twee weken oefenen ben ik er mee op vakantie geweest naar Engeland. Dat was in het begin nog wel spannend, want hoewel het inmiddels best aardig ging, had ik ‘m toch nog niet 100% onder controle, zoals ik merkte na een paar valpartijen op de eerste dag. Waarschijnlijk deed een volle bepakking de stabiliteit ook geen goed. Maar vanaf de derde dag had ik het idee dat ik ‘m helemaal onder de knie had, en kon ik alles met dat ding. Daarna heb ik ‘m een jaar of zeven intensief gebruikt. Vanaf ca. 2000 heb ik ‘m gestald in een open schuurtje, wat het frame geen goed heeft gedaan. 

Onlangs heb ik ‘m weer te voorschijn gehaald, en ontdekte dat een deel van het achterframe niet meer te redden was. Dat heb ik maar afgezaagd, en deels weer opgebouwd met carbon en epoxy. Ook heb ik het oorspronkelijke (zware) stoeltje van Flevobike vervangen door een carbon M5-stoel, dat ik veel vlakker en lager heb gemonteerd. Binnenkort wil ik in elk geval het achterframe en achtervork, en wellicht ook het voorframe vervangen door carbon. Ook wil ik een staartpunt maken. Maar eerst weer opnieuw leren ligfietsen!

[/url][Afbeelding: 452-F29-E1-0-A5-D-411-E-941-D-75-E759529377.jpg]
https://postimg.cc/6TH9vtq5


[url=https://i.postimg.cc/pXvy3dt8/452-F29-E1-0-A5-D-411-E-941-D-75-E759529377.jpg]
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , 365cycle
#2
Dat belooft,want tot zover ziet je bolide er goed uit! 
Welkom, Remco. 
Kijk uit naar je vorderingen... 
Kijken naar waar je rijdt, helpt je om evenwicht te bewaren.

wie alles geeft wat hij heeft,heeft op 't laatst niets meer.
Antwoord }
Bedankt door:
#3
Welkom op dit forum.

De Flevobike en -racer zijn de enige ligfietsen waar ik niet op kan rijden.

Altijd leuk om te zien dat iemand het wel goed kan.

Veel plezier met het herstellen van je Racer.

Ik wens je veel lees- en nog iets meer schrijfplezier op dit forum, want schrijvers kunnen we altijd gebruiken. 

Een forum wordt namelijk pas echt leuk en interessant als er ook iets te lezen valt en daarvoor hebben we dus die schrijvers nodig.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50

http://roeifietsen.blogspot.nl/
Antwoord }
Bedankt door:
#4
welkom Remco, supertof ding!
En die HED-wielen staan 'm ook goed, ik heb dezelfde onder m'n M5 zitten Smile
Antwoord }
Bedankt door:
#5
(30-Jan-2022, 12:39 AM)RemcoB schreef: Binnenkort wil ik in elk geval het achterframe en achtervork, en wellicht ook het voorframe vervangen door carbon.


Een koolstof flevoracer, om je vingers bij af te likken!
Theo Mol
- een ligfietser komt nooit ongelegen -
Antwoord }
Bedankt door:
#6
Hoi Remco, Welkom op het forum. Ik heb ook geprobeerd op een Flevotrike te fietsen en dat is niet gelukt. Ik was toen een jaar of 28. Nu hoef ik het helemaal niet meer te proberen naar mijn idee omdat ik denk dat naarmate je ouder wordt het motorisch leervermogen afneemt. Ik ben dus benieuwd hoe snel je weer de slag te pakken krijgen op de Flevoracer. Misschien verdwijnt de vaardigheid nooit helemaal en kun je het sneller leren als je het vroeger gedaan hebt.

Groet,

Marco
Antwoord }
Bedankt door:
#7
Welkom Remco. Wat een prachtig racemonster! Ik ben benieuwd naar je ervaringen in opnieuw leren Flevofietsen en in je ervaringen met herstel, vervangingen en verbeteringen.
Antwoord }
Bedankt door:
#8
Dank voor het welkom!

Merk dat een deel van de instabiliteit wordt veroorzaakt doordat het M5-zitje smaller is dan de Flevobike-stoel. Bij een kantelknikfiets heb je vooral steun nodig onder het zitvlak en de lendenen. Van het weekend ga ik daarom proberen om de stoel te verbreden aan de voor- en zijkant. Ben trouwens het kussentje kwijt; weet iemand waar ik nieuw schuimrubber (ibiliet?) kan scoren?
Antwoord }
Bedankt door:
#9
Ik heb nog een extra kussen op reserve waar ik niets mee doe. Als je er belang bij hebt... Als je op fietsafstand woont wil ik je hem best brengen. Of anders sturen.
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#10
Fietsbennie, dank voor je aanbod! Hoe breed is het kussen? Mijn stoeltje is 24 cm breed, maar ga het dit weekend onderaan verbreden tot ca. 30 cm (de flevozitting-breedte). Een standaard M5-kussen gaat daarom niet passen. 

Zag dat ze bij Ventisit een heleboel verschillende kussens in het assortiment hebben. Wellicht kan ik daar ook wat tussen vinden.
Antwoord }
Bedankt door:
#11
Kussen is 88 bij 23 en loopt in punt en rond af:

[Afbeelding: IMG-20220203-074238-257.jpg]

[Afbeelding: IMG-20220203-074301-661.jpg]
gr. Fietsbennie   site

Antwoord }
Bedankt door:
#12
Dag Fietsbennie,
Ik heb afgelopen weekend de stoel opgemeten; ik heb kennelijk de grote maat, want mijn stoeltje is 91cm lang. Daarnaast heb ik mijn stoeltje aan de onderzijde inmiddels verbreed met een carbon strip om meer ondersteuning en stabiliteit te geven bij het sturen. Hierbij heb ik de breedte van de originele Flevobike-zitting aangehouden (30 cm). Ik vrees daarom dat ik je aanbod moet afslaan - nogmaals dank in elk geval. Intussen moet ik even iets bedenken om op te zitten voordat ze bij Ventisit een passend zitkussen hebben gevonden.
Antwoord }
Bedankt door:
#13
Vandaag een eerste poging na meer dan twintig jaar. Reed er zo op weg! Wel nog wat wiebelig, vooral bij de start. Nog maar geen stadsverkeer dus. Breder stoeltje geeft voldoende stabiliteit. Komende weken oefenen en spieren weer laten wennen, dan zit er misschien binnenkort wel een toertocht in.
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , Roepers
#14
Zelfs (lig)fietsen op een Flevobike/-racer verleer je dus niet  Big Grin
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50

http://roeifietsen.blogspot.nl/
Antwoord }
Bedankt door:
#15
(13-Feb-2022, 03:46 PM)RemcoB schreef: Vandaag een eerste poging na meer dan twintig jaar. Reed er zo op weg! Wel nog wat wiebelig, vooral bij de start. Nog maar geen stadsverkeer dus. Breder stoeltje geeft voldoende stabiliteit. Komende weken oefenen en spieren weer laten wennen, dan zit er misschien binnenkort wel een toertocht in.

Superleuk! Nogmaals welkom (terug) Big Grin
Antwoord }
Bedankt door:
#16
Als je motorische ontwikkeling zich snel aanpast, blijft die motoriek in het geheugen. Ik heb op een Flevobike 2 dagen moeten oefenen. Leren sturen met je benen. Mijn oudste zoon reed direct weg op een Flevotrike. De eerste ligfiets in zijn leven, zonder zijn zogenaamde ligfietsspieren. 10 minuten later op een Flevobike. Zo makkelijk is ligfietsen. Wink 

Remco, succes op je Flevoracer.
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle
#17
(31-Jan-2022, 01:37 PM)Roepers schreef: Nu hoef ik het helemaal niet meer te proberen naar mijn idee omdat ik denk dat naarmate je ouder wordt het motorisch leervermogen afneemt. Ik ben dus benieuwd hoe snel je weer de slag te pakken krijgen op de Flevoracer. Misschien verdwijnt  de vaardigheid nooit helemaal en kun je het sneller leren als je het vroeger gedaan hebt.

Dat ging dus mooi snel. Het lijkt er dus wel  op. Mooi dat je de slag weer te pakken hebt 1 van de moeilijkste ligfietsen.

Groet,

Marco
Antwoord }
Bedankt door:
#18
Eigenlijk is juist de FlevoBike verantwoordelijk voor de mythe dat ligfietsen moeilijk zou zijn.

Citaat:Ontwerper Johan Vrielink uit Dronten, bouwde verschillende Flevobikes voor zichzelf en zijn gezinsleden. Hij fietst dagelijks op een Flevobike naar z'n school in Lelystad. In het schooljaar 88/89 liet hij als studie- project elke leerling van zijn klas een Flevobike bouwen. Aangeslagen door het ligfietsen, bouwden ook enkele van zijn collega's een Flevobike.

Bron: http://flevofanclub.ligfiets.net/ch5/oer-flevo.pdf

Al deze zelfgebouwde Flevobikes werden door de grote massa gezien als 'de ligfiets' en veel mensen fietsen er in tegenstelling tot Piet en zijn zoon niet zomaar op weg. Ook niet na 2 uurtjes oefenen.

Ik ken iemand die de zelfs de Trike na 2 maanden oefenen weer te koop zette.

Deze FlevoBike was dus geen goede reclame voor de ligfiets en zelfs nu hoor ik nog vaak het imago van die fiets door de vragen en reacties klinken.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50

http://roeifietsen.blogspot.nl/
Antwoord }
Bedankt door:
#19
Ik denk dus dat dat niet klopt. Mensen met wie ik spreek en die veronderstellen dat ligfietsen moeilijk is, hebben over het algemeen nog nooit een ligfiets geprobeerd, laat staan een Flevobike. Ik heb het ernstige vermoeden dat ze nog nooit een Flevobike hebben gezien of een Flevobikerijder gesproken. De reden waarom ze denken dat ligfietsen moeilijk is komt door de andere houding: benen omhoog en rug achterover. Hert lijkt ze onmogelijk zo te fietsen en als iemand dat dan wel doet, dan is het een soort van acrobaat. Dat ben ik dus niet en ik vertel eindeloos vaak het verhaal dat ik 28 jaar geleden bij de Liggende Hollander een ligfiets heb gehuurd. Toen ik weg probeerde te fietsen, dacht ik dat het mij nooit zou lukken. Op dat moment hoorde ik Frank Ter Braak roepen dat hij mijn fiets allang had losgelaten..... Zo moeilijk was het dus niet. Ik dacht van wel en ik was mij niet bewust van het fenomeen kantel-knikbesturing. 

Groet,

Marco -en gelijk gevallen voor onderstuur- Roepers
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle
#20
Het gaat ook niet om het bewust weten.

Het gaat juist om dat onbewuste. 

Dat er dus een soort idee heerst rondom het fenomeen ligfietsen, omdat er al jarenlang door mensen wordt gezegd dat ligfietsen moeilijk is. En ik vermoed dus dat dit voortkomt uit de ervaringen van mensen die heel lang geleden een poging hebben gewaagd op die FlevoBike.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  Challenge Fujin SL I  -  CruzBike T50

http://roeifietsen.blogspot.nl/
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Hork van de dag
Kinderen en honden...Bacchus — 10:45 PM
Garmin radar
Ugh. Waarom praat ...365cycle — 10:40 PM
Windgeruis - Ervaring met noise canceli...
Door het "mid...365cycle — 09:06 PM
Hork van de dag
Ik heb een een Daf...365cycle — 08:38 PM
Hork van de dag
Moderne auto's zij...Lopopodium — 08:28 PM
Kilometer topic
Deze maand 650km op ...Bob Hagendijk — 07:35 PM
Paastreffen 2023, we hebben hulp nodig!
Weet niet of er al...Niels van der Wal — 06:19 PM
Garmin radar
Mocht je het leu...twilwel — 06:18 PM
Paastreffen 2023, we hebben hulp nodig!
Weet niet of er al o...Marnix — 04:54 PM
Hork van de dag
Kinderen en honden m...Frutsel — 04:52 PM
Hork van de dag
Ik heb een een Daf 4...Roepers — 04:24 PM
Windgeruis - Ervaring met noise canceli...
Die Elacins hebben...Joop99 — 03:03 PM
Hork van de dag
Een deuk in het dak ...melle z — 02:36 PM
Hork van de dag
Dat doet mij denken ...Roepers — 01:43 PM
Hork van de dag
Had je toevallig t...Bart Verbeek — 02:06 AM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Het toeval wil dat i...JanBurp — 11:25 PM
Hork van de dag
Ik heb jaren geled...365cycle — 11:15 PM