Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kleine raadselen des levens
#1
Ik ben dol op de kleine raadselen des levens die bij tijd en wijle opwellen in de geesten van mijn medemensen. Bij sommige raadselen duurt het jaren voordat ik erachter ben wat de mensen geïnspireerd heeft. Bij sommige raadselen ben ik er nog steeds niet achter, hoewel ik vaak best wel een flinke inspanning lever om erachter te komen.

Zoals bijvoorbeeld dit raadsel: waarom verbergen de industriële ontwerpers de knoppen waarmee hun producten bediend kunnen worden?

Op mijn werk heb ik een kraan waarvan ik de eerste keer niet wist hoe die werkte. Je staat dan als een dorpsgek te zwaaien in de hoop ergens een elektronisch oog te activeren. In dit geval bleek het om een iel gegraveerd symbooltje op de kraan te gaan dat je alleen bij een bepaalde lichtval kunt zien en waarop je moest drukken. Ook mijn monitor geeft de knoppen waarmee hij bediend kan worden niet zomaar prijs. En onlangs heb ik een neushaartrimmer gekocht die soms al aangaat als je hem alleen maar oppakt, en soms moet je hem een paar keer omdraaien voordat je bij toeval op de aan-knop drukt. Waarom  Huh
De reis is het doel   Flevotrike  Jouta tadpole blue line | Quest 377
Antwoord }
Bedankt door: Fietsbennie , Willeke_IGKT , Bacchus
#2
Knoppen zijn lelijk. Dus hoe minder zo opvallen des te beter
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#3
Men is wellicht uit op "een strak ontwerp".
Een voor de hand liggend gebruik en gebruiksvriendelijkheid in het algemeen staatn niet altijd bovenaan het lijstje. Marketing is meestal de leidraad, en marketing heeft meestal niet het beste voor met de consument of een derde partij zoals het milieu of de afvalverwerker.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Bacchus
#4
(31-Mar-2023, 10:18 PM)Roepers schreef: Knoppen zijn lelijk. Dus hoe minder zo opvallen des te beter

Daar gaat het dan mis, denk ik. Ik mis het esthetisch geweten om knoppen lelijk te vinden. Ik vind functioneel mooi, en een knop die ik niet kan vinden is niet functioneel. Net probeerde ik mijn koptelefoon wat zachter te zetten, maar ik kon niet zien hoe. De esthetiek van een knop die sowieso niet in iemands gezichtsveld zit kan mij dan weer minder boeien.
De reis is het doel   Flevotrike  Jouta tadpole blue line | Quest 377
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#5
(31-Mar-2023, 10:22 PM)Lopopodium schreef: Men is wellicht uit op "een strak ontwerp".

Voor je het weet druk je zonder het in de gaten te hebben op een versnellende pauzeknop.
De reis is het doel   Flevotrike  Jouta tadpole blue line | Quest 377
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Lig-hen , martinR
#6
Voor mij heeft dit wel iets met ligfietsen te maken. Op zoek naar de invulling van het nuttigheidsbeginsel ben ik van plan een webscraper te maken die de kunstwerken van de pogomap haalt, zodat ik de alomtegenwoordige kunstwerken in Flevoland kan bezoeken. Het is me inmiddels duidelijk dat ik een aanmerkelijk attitudeprobleem heb bij mijn benadering van kunst. Ik wil de ritten gebruiken om hiervan bevrijd te worden. Een zin als "Knoppen zijn lelijk. Dus hoe minder zo opvallen des te beter" klinkt mij in de oren als "des te groener, des te zwemt ie"
Ik herken de woorden als Nederlands, maar het roept van binnen geen resonantie op. Zo is het met veel zaken die kunst betreffen.

Een waterpomptang die goed functioneert ziet er in mijn ogen prachtig uit. Terwijl een slechte waterpomptang er lelijk uitziet. Maar zoiets als een "strak uiterlijk", daar heb ik geen gevoel voor. Ik haalde de kast vroeger altijd van mijn TV af, want dan kon ik er beter bij als ik iets moest vervangen. Hoezen gooi ik altijd onmiddellijk weg. Kettingkasten verwijder ik. Hoewel dat wel weer dom is, want die hebben wel een functie al zien ze er meestal niet uit nadat ik er mee klaar ben.
De reis is het doel   Flevotrike  Jouta tadpole blue line | Quest 377
Antwoord }
Bedankt door: Fietsbennie , Willeke_IGKT
#7
Wat de knoppen op je monitor betreft: Die heb je over het algemeen maar 1 of 2 keer nodig. Het is dus zonde om die een prominente plek in het zicht te geven.
Kranen met optische sensors zijn ondingen, dat ben ik met je eens.
Het absoluut stomzinnigste ontwerp is echter een touchscreen in een auto waarmee je zaken moet bedienen. Als er nu 1 plek is waar je zonder te kijken de juiste knop moet kunnen vinden is het achter het stuur van een dodelijk wapen.

Kettingkasten waren bij mij ook geen lang leven beschoren, voornamelijk omdat de ketting aan ging lopen, en ik heb een hekel aan bijgeluiden tijdens het fietsen. Aan de andere kant, mijn moeder heeft me genoeg vervloekt vanwege olie/vet van de ketting op mijn broek, dus ja, eigenlijk zijn ze wel nuttig Smile
Antwoord }
#8
Ik ben universitair docent industrieel ontwerp en gebruikersinteractie. Ik heb over slechte voorbeelden voor mijn studenten niks te klagen.
M5 Low Racer | Optima Baron | Optima Stinger | Challenge Hurricane
Antwoord }
#9
(01-Apr-2023, 07:19 PM)Frutsel schreef: Het absoluut stomzinnigste ontwerp is echter een touchscreen in een auto waarmee je zaken moet bedienen. Als er nu 1 plek is waar je zonder te kijken de juiste knop moet kunnen vinden is het achter het stuur van een dodelijk wapen.
Jup! Ik heb maar kort BMW gereden maar die iDrive was echt fantastisch. Duurt heel even voor je 'm kent, maar ik weet nu nog steeds de "patronen" voor bepaalde dingen die ik regelmatig moest verstellen.

(01-Apr-2023, 09:09 PM)melle z schreef: Ik ben universitair docent industrieel ontwerp en gebruikersinteractie. Ik heb over slechte voorbeelden voor mijn studenten niks te klagen.
Smile Jij gebruikt vast geen Garmin met fietsen Big Grin Werk je in Delft?
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#10
(02-Apr-2023, 02:28 PM)365cycle schreef: Jij gebruikt vast geen Garmin met fietsen Big Grin
Klopt, ik gebruik een papieren autokaart om grofweg de richting te bepalen en een simpel Sigma fietscomputertje voor de snelheid en afstand e.d.

(02-Apr-2023, 02:28 PM)365cycle schreef: Werk je in Delft?
Nee, ik werk bij een Engelse universiteit.
M5 Low Racer | Optima Baron | Optima Stinger | Challenge Hurricane
Antwoord }
Bedankt door: 365cycle , Willeke_IGKT , gideon
#11
Net na 10 minuten worstelen een showcase (heet dat zo?) weten te openen van een setje magnetische haken van Powerplus. De verpakking is duidelijk niet ontworpen om de haken vroegtijdig vrij te geven. De verpakking is van vlijmscherp, hard en taai plastic. Na een hoop geworstel heb ik de verpakking met behulp van een blikschaar toch weten te overmeesteren. Inmiddels zie ik eruit alsof ik een bijlmoord heb gepleegd. Tja dat heb je al gauw met bloedverdunners.

Een showcase voor het mooi. Het oog wil ook wat. Maar ik wil alleen maar mijn haken.
De reis is het doel   Flevotrike  Jouta tadpole blue line | Quest 377
Antwoord }
#12
(25-Apr-2023, 04:53 PM)Bart Verbeek schreef: Net na 10 minuten worstelen een showcase (heet dat zo?) weten te openen van een setje magnetische haken van Powerplus. De verpakking is duidelijk niet ontworpen om de haken vroegtijdig vrij te geven. De verpakking is van vlijmscherp, hard en taai plastic. Na een hoop geworstel heb ik de verpakking met behulp van een blikschaar toch weten te overmeesteren. Inmiddels zie ik eruit alsof ik een bijlmoord heb gepleegd. Tja dat heb je al gauw met bloedverdunners.

Een showcase voor het mooi. Het oog wil ook wat. Maar ik wil alleen maar mijn haken.

Blisterverpakking heten die ondingen. Het leukste is een schaar in zo'n verpakking, waar je een schaar voor nodig hebt om hem open te krijgen Angry
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Jan van Ochten
#13
(25-Apr-2023, 05:11 PM)Frutsel schreef: Blisterverpakking heten die ondingen. Het leukste is een schaar in zo'n verpakking, waar je een schaar voor nodig hebt om hem open te krijgen Angry

In dit geval heb ik de haken nodig om mijn blikschaar op te hangen, zodat ik me niet steeds bij iedere blisterverpakking ongans hoef te zoeken naar dat ding.
De reis is het doel   Flevotrike  Jouta tadpole blue line | Quest 377
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Jan van Ochten


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Vandaag ben ik blij omdat.....
Zo’n klein pompje is...365cycle — 10:12 AM
Bezorgers
Helemaal mee eens Wi...365cycle — 10:08 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Mensen helpen met ...TvWijk — 09:19 AM
Borden
Dit ...Niels van der Wal — 08:36 AM
Bezorgers
Ik verbaas me er alt...Willeke_IGKT — 06:45 AM
Bezorgers
Bezorgers, daar ha...Bart Verbeek — 06:35 AM
Borden
Of dat je die drol...Wim -de roetsende — 06:33 AM
Bezorgers
ik heb een mailtje g...Veloquest — 04:14 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Mensen helpen met ee...365cycle — 12:22 AM
Bezorgers
Bezorgers, daar had ...365cycle — 12:20 AM
Bezorgers
De rechtszaken in Ne...Tom Fekkes — 09:47 PM
Bezorgers
Allemaal waar. Toch ...Bart Verbeek — 09:46 PM
Borden
Of dat je die drol m...Roefie — 09:32 PM
Borden
Een mooi maar erg on...Bacchus — 09:28 PM
Energie
Leuk zijn ze zeker!365cycle — 09:24 PM
Bezorgers
Was het niet in Nede...Bacchus — 09:23 PM
Energie
Ik zie dat jij veel ...Tom Fekkes — 09:21 PM