Voorstellen
|
Berichten: 2
Topics: 1
Lid sinds: Jul 2023
Bedankt: 0
3 x bedankt in 1 berichten
Hallo, ik ben Henriëtte en ook nieuw hier. Mijn man en ik zijn ons aan het oriënteren voor een sportieve driewielfiets. Mijn man (56 jaar) is altijd heel sportief geweest (hardlopen en zijn grote liefde wielrennen), maar door een (gedeeltelijke) halfzijdige verlamming vanwege een hersenbloeding is dit niet meer mogelijk (tenminste dat werd ons verteld). Het blijkt dat fietsen op een driewielfiets wel degelijk gaat en dat hiervoor veel mogelijk is. Normaal gesproken pakte mijn man dit zelf wel op om e.e.a. uit te zoeken welk merk/type het beste bij hem past, maar deze vaardigheid is helaas ook aangedaan. Daarom mijn vraag of ik via dit forum informatie van lotgenoten kan inwinnen?
Berichten: 852
Topics: 18
Lid sinds: Jul 2021
Bedankt: 430
1624 x bedankt in 791 berichten
Welkom Henriëtte. Zelf kan ik je niet veel vertellen, maar ik verwacht dat er wel medeforumleden zijn die specifieke informatie kunnen geven.
Het enige dat in me opkomt is de site van Van Raam, maar dat is niet de lotgenoteninformatie waar je om vraagt.
Berichten: 1.920
Topics: 57
Lid sinds: Dec 2020
Bedankt: 28654
2815 x bedankt in 1251 berichten
23-Jul-2023, 10:13 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-Jul-2023, 10:17 AM door Willeke_IGKT.)
(23-Jul-2023, 09:49 AM)Weele47 schreef: Hallo, ik ben Henriëtte en ook nieuw hier. Mijn man en ik zijn ons aan het oriënteren voor een sportieve driewielfiets. Mijn man (56 jaar) is altijd heel sportief geweest (hardlopen en zijn grote liefde wielrennen), maar door een (gedeeltelijke) halfzijdige verlamming vanwege een hersenbloeding is dit niet meer mogelijk (tenminste dat werd ons verteld). Het blijkt dat fietsen op een driewielfiets wel degelijk gaat en dat hiervoor veel mogelijk is. Normaal gesproken pakte mijn man dit zelf wel op om e.e.a. uit te zoeken welk merk/type het beste bij hem past, maar deze vaardigheid is helaas ook aangedaan. Daarom mijn vraag of ik via dit forum informatie van lotgenoten kan inwinnen?
Welkom Henriëtte,
Hoewel gezond rij ik ook (deels) trikes.
En met mij veel meer gebruikers hier.
Er is ook al veel geschreven over de voordelen van verschillende soorten trikes, welke modellen goed verkrijgbaar zijn, zelfs dat handelaren die trikes verkopen aan mensen die aanpassingen nodig hebben (soms) geen btw hoeven rekenen.
We hebben een zoek machine binnen het forum en ik kan je aanraden om dat te gebruiken.
Ook zullen we zeker reageren op jouw specifieke situatie.
Delta trikes, dat zijn de fietsen met een voorwiel en twee achter, worden erg veel verkocht voor aangepast rijden.
Van Raam lijkt op dit moment het grootste aandeel te hebben.
Relatief zwaar en vaak van ondersteuning voorzien.
Hase heeft een paar modellen die ook veel gebruikt worden door mensen die gewoon sportief rijden, soms ondersteunt, vaak niet. En ik kom ze regelmatig tegen met aanpassingen voor enkelzijdige bediening.
Tadpole trikes hebben twee wielen voor en een achter, zijn vaak lager maar niet altijd.
Kunnen ook ondersteuning hebben.
Daar zijn meer merken actief maar ik ben minder op de hoogte.
In principe kan iedere trike aangepast worden naar enkelzijdige bediening van remmen en versnellingen, of dat nodig is hangt af van hoeveel gebruik de fietser kan maken van de mindere hand.
De meeste fietsen kunnen electrische ondersteuning krijgen en er kunnen ook dingen als opsta steunen geplaatst worden.
Als je vertelt in welk deel van het land jullie wonen kunnen we ook handelaren in die regio aanraden.
Voornaamste fiets(en): Carbon Strada 220 - Whike - (Flevo bike, Flevo trike, beide alle wielen 20" en knik-kantel besturing, beide te koop maar hoeven niet weg.)
Berichten: 5.341
Topics: 103
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 10466
8076 x bedankt in 3990 berichten
Welkom Henriette! De trike is een zeer goede oplossing als je lichaam je wat beperkingen oplegt. Mijn ouders hebben er om die reden gebruik van gemaakt, maar zijn daar recent mee gestopt. Afhankelijk van de regio kan ik jullie misschien zelfs aan een vrijblijvende proefrit helpen. Laat maar weten!
Berichten: 5.850
Topics: 148
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2061
7405 x bedankt in 3645 berichten
23-Jul-2023, 11:03 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-Jul-2023, 11:05 AM door Wim -de roetsende.)
Welkom op dit forum Henriëtte.
Goed dat jullie op zoek zijn naar een sportieve driewielfiets en niet zo'n standaard hoge waar je vaak ouderen op ziet fietsen.
Een sportieve Trike fietst heel fijn.
Bij Maia in Zevenbergen is veel keus: https://maia.nl/trikes
Of aan de andere kant van Nederland in Winterswijk zit ACE: https://ace-shop.com
Zij zijn ook echt gespecialiseerd in Trikes.
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - M5 Minimal.Bike - M-SUB - VNR BT Freewheeler
Berichten: 2.670
Topics: 91
Lid sinds: Apr 2023
Bedankt: 2801
3132 x bedankt in 2178 berichten
Welkom Henriëtte. Ik zelf kan je moeilijk adviseren. Wel verwacht ik dat je man graag een sportiever model zal willen. Geen idee of hij trap ondersteuning wenst / nodig heeft. Mocht het niet nodig zijn, dan is te overwegen voor een model waarbij het later wel nog kan worden ingebouwd.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Berichten: 1.422
Topics: 6
Lid sinds: Oct 2020
Bedankt: 236
2732 x bedankt in 1281 berichten
Ook hier geen lotgenoot, maar wel enige ervaring met mensen met fysieke beperkingen. Belangrijk is om te weten waar je in het revalidatieproces zit, is er nog forse vooruitgang of niet. Het kan zijn dat iets nu niet lukt, maar nog wel in de nabije toekomst haalbaar zou kunnen zijn. Het kan ook zijn dat de wens er wel is maar niet realistisch. Het kan zijn dat iets niet gelukt is, maar na een paar pogingen, aanloopjes of met een foefje wel gaat lukken. Ongewijfelt zijn er dingen die hij nu weer kan, die aan het begin van de revalidatie nog onmogelijk leken. Aan de andere kant is het helaas waarschijnlijk ook zo dat er dingen buiten bereik zullen blijven. Maar ook daarin is iedere situatie weer anders, ook afhankelijk van de ontstane hersenschade.
Ook balans (evenwicht), benen kunnen optillen zijn belangrijke factoren. Een lage Trike is stabieler, sneller en meestal leuker om te rijden. Echter als hij vanwege balans problemen bijvoorbeeld niet zelfstandig kan opstaan uit een gewone stoel, dan wordt zo'n lage trike wel lastig. Je moet echt heel laag gaan zitten en weer op kunnen staan. Er zijn hulpstukken die gemonteerd kunnen worden zodat hij iets heeft om zich aan op te trekken.
Bij een Deltatrike met 2 wielen achter zit je een stuk hoger. Ben je wel wat langzamer en kiept het iets makkelijker om. Dat heeft ongeveer de zithoogte van een gewone stoel. Daarbij is er de optie om eerst te gaan zitten. Bijvoorbeeld aan de kant van het been wat iets minder kan, en het andere er dan overheen zwaaien als hij stabiel zit.
Bij een verlamming van een arm, kan er erg veel opgelost worden, en kun je ook met 1 kant sturen, schakelen en remmen. Er zijn ook hulpmiddelen die helpen om de voet op het pedaal te houden, als dat niet vanzelf goed gaat. Kijk vooral ook naar wat er nu in het revalidatie proces allemaal wel lukt en kan, hoe zijn begeleiding daarin inschat dat het zich nog gaat ontwikkelen. Hoe zit hij zelf in het proces? Soms knokt iemand zich met eigenwijsheid en wilskracht nog verder dan de experts verwachten.
USVA is gespecialiseerd in dergelijke fietsen, maar mikt vooral op het delta segment. https://www.usva-bikes.com/ Ze hebben 1 lage race trike in het aanbod. En diverse hogere modellen. Ook zijn ze erg ervaren in het aanpassen van fietsen naar specifieke problematiek bij de klant.
Ook een factor om rekening mee te houden afhankelijk van je woonsituatie, zo'n trike is groter, breder en wat lastiger te manoevreren. Heb je een erg smal gangetje achter met zes haakse bochten dan is dat best lastig. Denk er dus ook over na waar jullie het ding willen laten, en hoe hij bij de weg komt.
Berichten: 28
Topics: 1
Lid sinds: Jan 2020
Bedankt: 19
83 x bedankt in 29 berichten
23-Jul-2023, 05:25 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-Jul-2023, 05:46 PM door Joostp.)
Ha Henriëtte en echtgenoot! Acht jaar geleden overkwam mij hetzelfde. Ook halfzijdig (in mijn geval rechts) deels verlamd en m’n sportieve leven donderde in elkaar. Gerevalideerd op een delta trike (2 wielen achter). Dat was goed, maar niet sportief te noemen. Nu rijd ik twee tadpole (lig)trikes waar ik echt blij van word en heb veel uitgepuzzeld om daar maximaal van te kunnen genieten. Ik deel met plezier m’n ervaringen. Mocht jouw man ook rechtszijdig beperkt zijn, dan staan hier twee trikes om eens te proberen, aangepast voor linkshandig sturen, schakelen en remmen. Stuur maar pb als jullie hier iets aan hebben.
Berichten: 5.341
Topics: 103
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 10466
8076 x bedankt in 3990 berichten
23-Jul-2023, 09:49 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-Jul-2023, 09:49 PM door 365cycle.)
Wel vet hoor, wat we hier als ligfietsforum aan kunnen bieden aan een nieuw lid
Hier de meest toegankelijke variant; 2x Usva Delta trikes (twee wielen achter) met ondersteuning, op de grens van Brabant en Limburg.
Heb daarnaast in Zuid-Holland nog een Hase Kettwiesel zonder ondersteuning staan. Is qua stuurgedrag nog geen fiets zoals Joostp heeft, maar een enthousiaste sportieveling (ik zei de gek) beleeft er toch volop plezier aan.
Berichten: 2
Topics: 1
Lid sinds: Jul 2023
Bedankt: 0
3 x bedankt in 1 berichten
(23-Jul-2023, 02:22 PM)Jeroen S schreef: Ook hier geen lotgenoot, maar wel enige ervaring met mensen met fysieke beperkingen. Belangrijk is om te weten waar je in het revalidatieproces zit, is er nog forse vooruitgang of niet. Het kan zijn dat iets nu niet lukt, maar nog wel in de nabije toekomst haalbaar zou kunnen zijn. Het kan ook zijn dat de wens er wel is maar niet realistisch. Het kan zijn dat iets niet gelukt is, maar na een paar pogingen, aanloopjes of met een foefje wel gaat lukken. Ongewijfelt zijn er dingen die hij nu weer kan, die aan het begin van de revalidatie nog onmogelijk leken. Aan de andere kant is het helaas waarschijnlijk ook zo dat er dingen buiten bereik zullen blijven. Maar ook daarin is iedere situatie weer anders, ook afhankelijk van de ontstane hersenschade.
Ook balans (evenwicht), benen kunnen optillen zijn belangrijke factoren. Een lage Trike is stabieler, sneller en meestal leuker om te rijden. Echter als hij vanwege balans problemen bijvoorbeeld niet zelfstandig kan opstaan uit een gewone stoel, dan wordt zo'n lage trike wel lastig. Je moet echt heel laag gaan zitten en weer op kunnen staan. Er zijn hulpstukken die gemonteerd kunnen worden zodat hij iets heeft om zich aan op te trekken.
Bij een Deltatrike met 2 wielen achter zit je een stuk hoger. Ben je wel wat langzamer en kiept het iets makkelijker om. Dat heeft ongeveer de zithoogte van een gewone stoel. Daarbij is er de optie om eerst te gaan zitten. Bijvoorbeeld aan de kant van het been wat iets minder kan, en het andere er dan overheen zwaaien als hij stabiel zit.
Bij een verlamming van een arm, kan er erg veel opgelost worden, en kun je ook met 1 kant sturen, schakelen en remmen. Er zijn ook hulpmiddelen die helpen om de voet op het pedaal te houden, als dat niet vanzelf goed gaat. Kijk vooral ook naar wat er nu in het revalidatie proces allemaal wel lukt en kan, hoe zijn begeleiding daarin inschat dat het zich nog gaat ontwikkelen. Hoe zit hij zelf in het proces? Soms knokt iemand zich met eigenwijsheid en wilskracht nog verder dan de experts verwachten.
USVA is gespecialiseerd in dergelijke fietsen, maar mikt vooral op het delta segment. https://www.usva-bikes.com/ Ze hebben 1 lage race trike in het aanbod. En diverse hogere modellen. Ook zijn ze erg ervaren in het aanpassen van fietsen naar specifieke problematiek bij de klant.
Ook een factor om rekening mee te houden afhankelijk van je woonsituatie, zo'n trike is groter, breder en wat lastiger te manoevreren. Heb je een erg smal gangetje achter met zes haakse bochten dan is dat best lastig. Denk er dus ook over na waar jullie het ding willen laten, en hoe hij bij de weg komt.
Dank je wel voor de uitvoerige reactie. Het is heel herkenbaar wat je schrijft over het revalidatieproces en een goede tip vwb de woonsituatie.
|
Gebruikers die dit topic lezen: 6 gast(en)
|
Welkom
|
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.
|
|