Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hartslagen
#1
(26-Sep-2023, 08:41 PM)Lopopodium schreef: Dan kan je met de fiets gewoon sneller, als je onder de 141 wil blijven ook bij het fietsen.
Ik geloof niet dat ik - anders dan bij een flinke klim - een hartslag heb van 140. Nu heb ik in rust sowieso een lage hartslag van meestal in de 40, dus ik begin al laag (nu 52, waarschijnlijk omdat ik gisteren 169 kilometer heb gefietst).
Als ik wil, dan weet ik echt wel heel gedoseerd kracht te zetten.

Ik word weleens s'ochtends wakker: abnormaal lage hartslag. Ik heb een foto van op de telefoon, hartslag van dacht onder de 40 tijdens Saturatie meten in de avond (met gecertificeerde Saturatiemeter). Ik heb ooit onder de 40 gemeten tijdens holteronderzoek. Dus ik heb wel een sport hart.

Maar houden jullie dat een beetje bij wat jullie hart doet tijdens fietsen?
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#2
Ik niet. Ik houd gewoon een snelheid aan dat prettig voor mij voelt, en dat ik urenlang vol kan houden. Fiets bijna nooit boven mijn macht, behalve die paar keer dat ik even een flinke bult op moet in de Veluwe (ofzo). Verder heb ik een gematigd hoge hartslag tijdens het flink doorfietsen. Geen idee hoe hoog, maar ik gok ergens rond de 100-120?

Meten heeft voor mij niet echt zin. Ik ga niets anders doen bij het fietsen, ook als ik mijn hartritme zou weten. Ik ga niet langzamer of sneller fietsen, of een hoger of lager beenritme.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Hardloper
#3
(26-Sep-2023, 09:07 PM)Hardloper schreef: Maar houden jullie dat een beetje bij wat jullie hart doet tijdens fietsen?


Ik ben er in de vm mee begonnen. Vooral omdat ik merkte dat het snelheidsverschil tussen twee dagen die in mijn ogen hetzelfde weer hadden, en op hetzelfde wegdek, best groot kon zijn. Dus een simpele hartslagmeter aangeschaft, die alleen de huidige hartslag aangeeft. Geen dataopslag, max hartslag o.i.d.

Ik fiets meestal in de zone 1 (45% - 60%). De bijbehorende snelheid wisselt, zoals ik al aangaf. Bij 45% is dat 28-32 km/h en bij 60% 37-43 km/h op goede ondergrond en goed weer. 

Bij een hartslag > 60% merk ik dat mijn reactievermogen afneemt. Daarom dat ik dat alleen doe als ik heuvelop rijd (lage snelheid) of op dijkjes (geen wegen van rechts of links).

Omdat ik die fiets vooral heb aangeschaft voor lange afstanden helpt de hartslagmeter ook om als ik nog fris en fit ben een beetje het tempo te drukken, zodat ik aan het eind van de dag ook nog een beetje tempo kan houden.
Antwoord }
Bedankt door: Hardloper , Willeke_IGKT
#4
Soms krijg ik mijn hartslag lekker de hoogte in en andere dagen lukt dit van geen kanten. Hoe graag ik dat ook zou willen met intervallen.
Ik heb hier zo'n optische Polar Verity Sense. Leuk apparaatje, 2x Bluetooth + Ant+. Ik was zo zat tijdens zwemmen last had van de ogen de eerste keer zwemmen, dat ik maar een zwembril kocht. Was nog geen 17 euro. Vond dat nog te doen, had er weleens gekeken online. Maar nu terug naar die Polar, daar zit een zwembril clipje bij, nou hij had dezelfde afstand bijgehouden in zwemstand als mijn Garmin. En de Polar zat bij mijn slaap. Voor de sportieve zwemmers onder ons is dit wel een leuke hartslagmeter.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#5
Ja, sinds iets van een half jaar.
De meeste info heb ik. En die laten zien dat ik een gezond hart heb.
Nu rij ik af en toe express op een bepaalde hartslag. Gewoon leuk.

De powermeter (Garmin Powermeter) doet meer voor mij.
Daarmee blijkt < 150W en ik kan het duideijk langer volhouden tot zelfs herstellen.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Hardloper
#6
Lopen is natuurlijk wat anders als fietsen, maar rond de 200watt weet ik best wel lang vol te houden.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Hoekie
#7
Ik houd m'n hartslag ook wel in de gaten tijdens het fietsen ja. Heb een Garmin Edge 820 fietscomputer die via Ant+ de hartslaggegevens van m'n Garmin horloge krijgt. Ik heb in het verleden ook veel op gevoel gesport,  vooral ook hardlopen, maar heb gemerkt dat ik de dunne lijn tussen lang volhouden en snelheid beter kan inschatten met metingen van m'n hartslag. 

Mijn hartslag in rust is trouwens niet zo laag als die dingen die ik hier lees, terwijl ik mezelf best fit vind. Ik zit rond de 50bpm. Fietsen doe ik over het algemeen rond de 125-130 en rijd dan tegen de 40 in de Quest. Boven de 40 gaat de bpm richting de 140-145 wat ik ook gerust een tijd volhoud. Hardlopen deed ik tijdens marathontrainingen een paar uur met 155/160 bpm, dus die fietsinspanningen vallen dan wel mee ;-)
Quest #229 - project: Carbon Quest #501 - Challenge Hurricane - Ligfietsclub Noorderligt 
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Willeke_IGKT , Hardloper
#8
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut. Bradycardie hoeft niet altijd behandeld te worden. Getrainde sporters kunnen als zij rusten bijvoorbeeld ook een erg lage hartslag hebben. De hartritmestoornis bradycardie kan zorgen voor vermoeidheid, duizeligheid of hartkloppingen.

Bron: https://www.catharinaziekenhuis.nl/aando...adycardie/


Blijkbaar is 60/70 normaal.

Ik zit op 55. Soms iets lager, maar nooit lager dan 50.


Ik las dat vooral hardlopers vaker een erg lage hartslag hebben.

Ik ken één mede-ligger die een hartslag in rust heeft van 35.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR*  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Hoekie
#9
Op dit moment 58. Maar 35 is wel heel laag.
Maar zo nu en dan merk ik weleens dat ik klachten heb gerelateerd aan lage hartslag. Maar er kwam niks uit van zorgen tijdens de Holter-onderzoek. Mijn huisarts was eerst cardioloog en heb er weleens met een voormalige Olympische loper over gehad van de lage hartslag. Maar op dit moment geen reden van zorgen.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Hoekie
#10
Wat je hart doet is echt interessante materie. Ik ben eerder een tijd bezig geweest met Whoop, tegenwoordig aan de Garmin omdat ik daarmee ook m'n training bij kan houden (of eigenlijk overtraining kan voorkomen). O.a. HRV is erg interessant.

Mijn rusthartslag ligt tegenwoordig meestal ook 45~46, 's nachts zakt ie als ik goed hersteld ben wel vaker een tijdje naar 38~39.
Na een zware tocht blijft ie dan vaak juist op vaak 50 steken, en dan is m'n rusthartslag ook net boven de 50.

Grappig genoeg merk ik echt dat ik ouder word: de max loopt over de afgelopen jaren heen duidelijk terug. 190 laatst nog eens op de teller gehad, misschien dat ik nog één tik hoger kan maar dan is het echt op.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Hardloper , Hoekie
#11
Harstalg niet tijdens het fietsen, ik ga meer op gevoel. Ik kijk wel wat mijn hartslag is geweest over de dag. Rusthartslag is volgens mijn garmin 42.

Zelf let ik meer op mijn ademhaling, gaat dit lekker en of de beentjes lekker voelen.

Groet,

Piet Kaagman
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , Hardloper , Hoekie
#12
Ik heb ook ingesteld om de HRV op te slaan in de Garmin devices.
Tja ik merk ook dat de hartslagen terug vallen. Ik heb weleens 205 aangetikt, echter lukt me dit niet meer. Afgelopen week had ik nog 176 (ECG) met interval training waarbij ik hele korte sprinters had, wellicht dat hij nog hoger kan. Wellicht kan ik met kracht training nog veel meer vermogen leveren als ik nu doe.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Willeke_IGKT
#13
Ik heb de hartslag een tijd heel intensief gemonitord toen ik meer sportieve ambities had als nu. Daarin hetzelfde beeld, heel lage hartslag in rust. Het kan helpen als je de meter op je nachtkastje legt en dan meten voordat je uit bed komt, iedere dag. Dat geeft ook wel duidelijkheid.

Na een tijdje ontdek je dan waarschijnlijk dat er toch wel enige aanleiding is waarom het minder goed gaat. Ook wat je verder doet, heeft invloed. Intensief werk/school, stress, te weinig slaap, drank, over training. Heeft allemaal invloed.

Het is erg zinnig om je goed in te lezen over trainen met hartslag, dat geeft je een goed beeld van wat wel en niet effectief is. Wat veel mensen doen, continue meer, harder, sneller, kan op een gegeven moment negatief gaan werken omdat je lichaam niet voldoende hersteld. Ook hersteltrainingen moet je inbouwen.

Ik gok dat je door het hardlopen best een bovengemiddelde conditie hebt, maar houd er rekening mee dat je fietsbenen nog niet op hetzelfde niveau zitten als de rest van je lichaam. Rustig aan, en niet vol gas gaan.

Wat zou je doen als een vriend die nooit hardloopt een keertje met je mee wil rennen? Dan doe je ook niet gelijk 10 km vol gas. Dat zou niet goed aflopen. Zou best jammer zijn als je in je enthousiasme een blessure of overbelasting oploopt, waar je nog een tijd last van hebt.
Antwoord }
Bedankt door: Hoekie , Hardloper , Willeke_IGKT
#14
Wat dat betreft vind ik het ook heel verstandig dat @Hardloper niet fietsend met zijn QV naar huis gaat van Dronten naar Brabant.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR*  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#15
(01-Oct-2023, 02:27 PM)Wim -de roetsende schreef: Wat dat betreft vind ik het ook heel verstandig dat @Hardloper niet fietsend met zijn QV naar huis gaat van Dronten naar Brabant.
Dat vind hij zelf ook niet. En het plan heeft hij ook nooit gehad.  Angel Gisteren kreeg ik trouwens een 800 meter lang mijn hartslag niet naar de gewenste 150 slagen per minuut voor de training. Maar mocht ik strakjes zo ongeveer een uur lang 20/25km/u halen. Dan is dat nog altijd sneller dan al hardlopend voor mij.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#16
Om de hartslag digitaal te registreren heb je een hartslag sensor nodig. Dus daarom voeg ik mijn bevinding over hartslag sensoren even aan dit topic toe.

Ik maak al een hele poos gebruik van een losse hartslag sensor van Polar. Ik heb hier 2x de Polar H10 (ECG) en 1x de Polar Verity Sense (Optisch). Beide hebben 2x Bluetooth en Ant. Ze hebben ook eentje met maar 1x Bluetooth: H9 (later uitgebracht) en de voorloper OH1 (en zonder zwem registratie tov Verity Sense). Maar toen ik de H10 kocht en de Verity Sense zaten ze rond de 60a 70 euro. Maar wat blies mij nu van de stoel, ze zijn nu al rond de 100 euro.  Confused  Ik hoop toch niet dat ze buiten de garantie het laten afweten. Want het wordt wel heel veel duurder. Heb ook andere producten gemerkt die heel erg in prijs waren gestegen die ik bezit.

Maar ik geef de voorkeur aan voor Interval trainingen met de ECG en voor andere vind ik optische nauwkeurige genoeg.
Geduld en respect voor de medemens is een schone zaak.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:

Nieuwe berichten
Vandaag ben ik blij omdat.....
Goedemorgen Wim, da...martinus — 12:49 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Ja,een handbike st...Wim -de roetsende — 07:54 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Ja,een handbike staa...martinus — 12:07 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
..mijn nieuwe Snoek-...Hoekie — 11:30 AM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Ik heb achter nog ...365cycle — 09:35 AM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Hoi Fietsbennie,da...Wim -de roetsende — 06:24 AM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Desondanks word ik...Wim -de roetsende — 06:14 AM
Medeliggers onderweg
Net ten oosten van G...Thijs OO — 12:03 AM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Ik heb vandaag mijn ...Willeke_IGKT — 10:12 PM
aandrijving versitaille
is het niet mogelijk...Gideonaut — 10:10 PM
aandrijving versitaille
Misschien, wat leenw...Dharm2004 — 09:57 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Tip met koud weer: ...Dharm2004 — 09:53 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Alle banden worden...ZoefZoef — 09:28 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Goede tip Niels,beda...martinus — 09:25 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Hoi Fietsbennie,da...Niels van der Wal — 09:03 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Heeft een tweewieler...PieterTrapt — 09:01 PM
Vandaag ben ik niet blij omdat.....
Alle banden worden t...365cycle — 08:50 PM