Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ervaringen van een beginnend roetser
#1
Inmiddels alweer 2 weken in het bezit van een Thys 222 roets. Een van cvt naar revolver omgebouwde variant, aangedreven door een staalkabel op een aluminium snek. 

Ik heb in die 2 weken zo'n 40km geroetst en wilde bij deze wat ervaringen delen, misschien ook leuk voor andere mensen die overwegen eens te gaan roetsen.  Smile

De eerste meters

Ik heb 3 voordelen waardoor ik vrij makkelijk een eerste rondje kon maken: 

  1. Ik heb (tweewiel-) ligfietservaring, heb ook een Hurri in de schuur. Dus de balans van liggend op een tweewieler heb ik al eigen gemaakt.
  2. Niet te onderschatten deze: ik woon bovenop een Groningse wierde (de Friesen noemen het terp). Dat betekent dat vanaf mijn voordeur de weg licht naar beneden loopt, ik dus kan rollen en hoef niet meteen voor aandrijving te zorgen. 
  3. Ik ben gewend met SPD klikpedalen te rijden. 
Door die 3 zaken en het bestuderen van de nodige filmpjes lukt het me vrijwel meteen om enigszins recht roetsend vooruit te komen, met beide voeten ingeklikt. Dat was behoorlijk bemoedigend! 

De eerste, echte rondjes

Na een rondje dorp volgden afgelopen week een paar relatief korte tochtjes (tussen de 5km en 15km). Het valt me op dat het roetsen me conditioneel vrij gemakkelijk afgaat. Zal ook met tempo en slagfrequentie te maken hebben. Ik meet de activiteiten met mijn Garmin horloge als zijnde 'roeien'. Hartslag blijft in zone 3. Gemiddelde snelheid 25-30 km/u en slagfrequentie idem, tussen 25 en 30. Ik roets nu met een korte pauze in mijn slag, tenzij de weg omhoog loopt, dan probeer ik continue slagen te maken. 

Mijn bovenlijfspieren zijn, zeker t.o.v. de benen, behoorlijk achtergesteld. Ik (lig-)fiets alleen qua sport. De eerste 2/3 keer voel ik dan ook duidelijk buikspierpijn, armen valt me mee. Gisteren 2x 11km naar werk en terug gedaan en vrijwel geen spierpijn aan overgehouden. Het gaat eigenlijk dus opvallend makkelijk.

Het gevoel

Roetsen is gek. Het is voor mij een compleet nieuwe ervaring/beweging, maar wel over bekende wegen, op een fiets. Een aparte combi. Ik vind het een bijzondere sensatie dat je met deze beweging een fiets aandrijft. Het voelt heerlijk ontspannen en tegelijk als sport. Ik vind het meer ontspannen voelen dan bijvoorbeeld met de Quest op pad. Ik kijk totaal niet op mijn horloge voor meetwaarden onderweg, iets wat ik in de Quest echt juist best veel doe en voor mijzelf best atypisch is. En dan op die ontspannen, zoevende manier glijd ik toch ebikes voorbij, dus het gaat heus vlot vooruit. 

De techniek

Mijn roets heeft dus een revolver schakelsysteem in combinatie met een staalkabel aandrijving op aluminium snek. Ik vind het schakelen echt makkelijk gaan, werkt top dat systeem. Mij wordt verteld dat dyneema/dynamax kabel icm kunststof snek nog lekkerder roetst. Die komt er denk ik op termijn wel op, maar ik vind het nu al heel goed lopen en heb eigenlijk geen klachten. Wel soms een klein piepje ergens, misschien even met de WD40 rondje doen. Ben vooral benieuwd hoeveel lekkerder zo'n upgrade dan roetst  Smile

Vragen

De eerste meters en ervaringen leveren inmiddels een paar vragen op, met name over kleding: ik merk dat een vest/jas en ook een niet strakzittend shirt omhoog kruipt tijdens het roetsen. Wat dragen de ervaren roetsers voor kleding tijdens het roetsen? En ik heb nu geen handschoenen aan, maar is dat ook nog aan te raden/prettig?
Zijn er nog tips over het opbouwen van ervaring maar ook fysiek opbouwen? Zolang het goed en gemakkelijk voelt afstanden oprekken? Liggen er nog specifieke blessures op de loer voor roetsen waar ik voor op moet passen? 

Tot zover voor nu! Komt vast nog meer opborrelen in de komende maanden! Lang verhaal kort: wat een tof ding en heerlijke activiteit!  Big Grin
Carbon Quest #501 - Challenge Hurricane - Thys 222 -  Ligfietsclub Noorderligt 
Antwoord }
#2
Top dat het al zo lekker gaat. Jouw verhaal is precies zoals ik het ken van andere beginners.

Goed dat je rustig opbouwt, dat is bij het roeifietsen misschien nog wel belangrijker dan bij gewoon fietsen.

Een berucht probleem is een peesblessure aan de bovenkant in de onderarm. Weer hier zeer alert op, want als je die blessure te pakken hebt dan kun je de Roets wel aan de wilgen hangen. Herstel duurt namelijk extreem lang.

25/30 slagen is prima om mee te beginnen. Voordat mijn achillespees knapte roeide ik met een frequentie van 50 slagen per minuut. Tegenwoordig met 40 slagen per minuut. De frequentie is echter ook zeer persoonlijk.

De 'pauzeslag' pas ik ook weer vaak toe. Na iedere slag een fractie van een seconde een rustmomentje.


Het roeien met de 209 en het schakelsysteem van de 209 zorgt voor een delicaat-geluid, zoals een mede-roeier het ooit omschreef.

Roeien met handschoenen? Ja, altijd. Nooit zonder.

Ik heb een bibshort (korte broek met bretels zonder zeem) aan en draag een gewoon hardloopshirt. Het shirt kruipt soms iets omhoog, maar ik trek het zo nu en dan naar beneden. Het beste kun je gewoon net iets op je shirt gaan zitten.


Neem je de 222 ook mee naar Utrecht? Ik wilde eerst de M5 meenemen, maar ik neem toch de 209 mee.
Wim -de roetsende

Thys 209 Rowingbike  -  Milan SL MK7  -  M5 CHR  -  M5 Minimal.Bike  -  M-SUB  -  VNR BT Freewheeler

Antwoord }
Bedankt door: TimSch , Willeke_IGKT
#3
Dank voor de tips, Wim!

Ik ga niet naar Utrecht dit weekend, andere plannen. Ben alleen aangemeld om de bandana te bestellen  Tongue
Carbon Quest #501 - Challenge Hurricane - Thys 222 -  Ligfietsclub Noorderligt 
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT
#4
Ongeacht welke fiets ik pak, ik doe dat altijd in mn normale kleding. Ik moet er bij de roets alleen wel op letten dat ik mn fietsschoenen aantrek.

Handschoenen? Nee. Heb wel een keer een paar gekregen in de aanschaf van de roets maar die ben ik op een gegeven moment kwijtgeraakt. Ik vond het eigenlijk wel prettig, zeker als je merkt dat je eelt op je handen krijgt.

Nu rijd ik zelf vooral met de 209 en die heeft geen handvaten, terwijl de 222 die wel heeft. Degene op de 222 vond ik waardeloos.. te hard.

Aantal slagen per minuut durf ik niet te zeggen. Ik neem geen pauzes tussen de slagen, roei gewoon continue in een versnelling en tempo dat ik op dat moment lekker vind rijden. Schakelen doe ik dan ook nauwelijks.

Qua conditie, opbouw. Gewoon niets overhaasten en je ritjes maken. Komt vanzelf wel, die afstanden. Ik heb nog nooit last gehad van vermoeidheid, mn pezen of andere blessures. Niet met de roets. Enkel van wat eelt.

Zou wel graag een setje goede handschoenen hebben.
Antwoord }
Bedankt door: Willeke_IGKT , TimSch
#5
Sommige gebruiken zomer roeipak van Derk. Zelf vind ik de blote schouders niet zo fijn en
omdat de rug laag is en dan net tegen blote rug aan schuurt tegen het zitje. Zelf gebruik ik hardloopbroek met een strak shirt en eventueel daarover een softshel fietsjas met lang rugpand zodat deze net onder de bips kan

Het winterpak van Derk is wel heel fijn

Wat voor handvaten heb je indien de zwarte rubberen zou ik ze vervangen door stuurlint met demping/foam. Van de zwarte rubberen kreeg ik telkens blaren. Met stuurlint niet. Handschoenen gebruik ik alleen tegen de kou.

Groetd
Pieter

Thys 209
m5 CHR met tailbag
carbon quest 790
Antwoord }
Bedankt door:


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: TimSch, 7 gast(en)
Welkom
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.

Gebruikersnaam:


Wachtwoord:





Nieuwe berichten
Ervaringen van een beginnend roetser
Sommige gebruiken zo...pieterz — 09:16 PM
ligfietsers.nl bij overheid
Interessant is trouw...PieterTrapt — 09:15 PM
Ervaringen van een beginnend roetser
Ongeacht welke fiets...ZoefZoef — 08:13 PM
Ervaringen van een beginnend roetser
Dank voor de tips, W...TimSch — 08:03 PM
Hoofdsteun, verschil tussen open en dic...
Bedankt voor alle re...datakneder — 07:48 PM
Hoofdsteun, verschil tussen open en dic...
Ik heb een hek...Wim -de roetsende — 07:40 PM
Ervaringen van een beginnend roetser
Top dat het al zo le...Wim -de roetsende — 07:34 PM
Vandaag ben ik blij omdat.....
Dat is lief Willeke ...martinus — 06:50 PM
Nieuwe WAW van datakneder
Vandaag bezig gewees...datakneder — 06:35 PM
Medeliggers onderweg
Klopt Martin, ik kwa...De tovenaar — 06:20 PM
ligfietsers.nl bij overheid
Nou ik kende hem nog...Hardloper — 06:15 PM
Ervaringen met de QV / Quattrovelo / Qu...
Nou ik heb een ketti...Hardloper — 06:12 PM
Rotte Rijders (ook 4NZ & HT Life Style)...
Ik neem die bruggetj...blokdoorn — 06:05 PM
Medeliggers onderweg
Vandaag fietst ik ee...martinR — 06:02 PM
ligfietsers.nl bij overheid
onlangs zag ik dat B...martinR — 05:57 PM
Ervaringen met de QV / Quattrovelo / Qu...
Nou alles bij elka...Arend-Jan — 05:41 PM
Ervaringen met de QV / Quattrovelo / Qu...
Heeft iemand overwog...Hardloper — 04:51 PM