Toch weer meer last van de achillespees/onderkant kuitspier
|
Berichten: 508
Topics: 52
Lid sinds: May 2024
Bedankt: 76
975 x bedankt in 475 berichten
Sinds een paar weken, rijd ik maandag/dinsdag/vrijdag naar het werk. Dinsdag en donderdag zijn dan om van thuis te werken en rustdag. Op zich zijn die rustdagen nog steeds welkom omdat ik - op moment van schrijven op 2 dagen na - nog maar 6 maanden velomobiel en ik merk dat mijn spieren wat achter blijven op mijn cardiovasculaire conditie. Vooral merk ik dat aan mijn bovenbenen tijdens het fietsen en helaas ook aan mijn achillespees/onderkant kuitspier na het fietsen.
Zo was het eerst weer even wat beter maar de laatste week is het terug slechter. Ik vermoed omdat ik er vanuit ging dat ik met die rustdagen elke rit wat dieper kon gaan. (anders moest ik maandag/dinsdag/woensdag naar het werk en moest ik me altijd toch wat inhouden om de dagen erna ook verder te kunnen).
Wat helpt met een soortgelijke "blessure" voor jullie? Ik kreeg al de tip dat mogelijk een brace en/of compressiesokken zouden kunnen helpen. Mogelijk ook een IR-A lamp? Ik heb er weinig tot geen ervaring mee. Bestaat er mogelijk ook een "riem" die je om je been kan doen en zo enkel je been verwarmen?
Dit weekend ga ik toch eens de plaatjes van mijn fietsschoenen een tikkeltje meer naar de hiel zetten. Misschien is dat ook al voldoende om de blessure weg te krijgen.
Ondertussen heb ik me op het werk geïnstalleerd voor een heteluchtblazertje om mijn been goed warm te houden.
Op zich is het rare wel dat ik tijdens het velomobielen, weinig tot geen last heb. Het is vooral erna als ik even gezeten heb, of in de zetel lig en dan eruit kom dat het veel pijn kan doen.
Berichten: 5.850
Topics: 148
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2061
7404 x bedankt in 3645 berichten
Misschien simpelweg meer tijd nemen om conditie en kracht op te bouwen.
Een half jaar is echt nog maar heel kort.
Slopen van het lichaam kan heel snel. Opbouwen duurt lang.
Heb geduld. Pas de inspanning aan. Luister naar je lichaam. Negeer pijntjes niet.
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - M5 Minimal.Bike - M-SUB - VNR BT Freewheeler
Berichten: 330
Topics: 21
Lid sinds: Sep 2023
Bedankt: 1074
673 x bedankt in 309 berichten
15-Nov-2024, 11:21 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-Nov-2024, 12:13 PM door PieterTrapt.)
Sterkte gewenst. Ik heb veel ervaring met kwetsuren aan achillespezen en kuiten. Vooral veroorzaakt door hardlopen, maar stevig fietsen maakt het slechter.
Ik raad je aan om een fysiotherapeut te bezoeken, misschien zelfs meerdere, omdat ze (mijn ervaring) vaak verschillende aanpakken hebben.
Mogelijke behandelingen zijn: spieroefeningen voor de kuiten; voorzichtig oprekken van kuitspieren en achilles (statisch, dynamisch, excentrisch); ijzen (koelen van de zere plek, dan weer laten warm worden, dan weer koelen: hierdoor wordt de doorbloeding bevorderd); warm maken met infraroodlampen, kruiken of tijgerbalsem; compressiekousen; slapen met je voet in een "spalk", om tijdens de nacht de achillespees op te rekken (beviel mij zeer slecht); been horizontaal houden, op een krukje leggen; frictiemassage, triggerpoint massage, dry needling, schokgolftherapie; een injectie met corticosteroïden; rust.
Ik heb diverse keren last gehad van pezen en spieren, heb verschillende van die behandelingen gehad, bij mij helpt eigenlijk alleen relatieve rust, dus het licht blijven belasten. Herstel duurt lang: vele maanden, een half jaar, soms langer.
Het goede nieuws is dat het wél over gaat, hoe erg het ook was. Het duurt alleen erg lang. Pezen zijn slecht doorbloed en herstellen berucht langzaam. En hoe ouder je wordt, hoe meer tijd je nodig hebt. En dat de pijn ontstaat ná de inspanning is gebruikelijk bij pees-klachten, dat maakt het zo verraderlijk.
Kortom: bezoek een (sport)fysiotherapeut en bespreek het. Succes. Nogmaals, het goede nieuws is dat je waarschijnlijk volledig gaat herstellen.
Lig: Challenge Taifun | Fix: OnOne | Vouw: Dahon Bullhead
Berichten: 187
Topics: 7
Lid sinds: Mar 2021
Bedankt: 47
386 x bedankt in 173 berichten
15-Nov-2024, 11:31 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-Nov-2024, 11:32 AM door blokdoorn.)
Mijn huisarts zei (na achillespeesproblemen na een val), ook vooral na zitten/liggen: je kunt naar de fysio, maar het belangrijkste is dat je blijft bewegen, maar doe het wat minder intensief, maar juist niet meer stilzitten of liggen. Dat bleek inderdaad zo te werken, na verloop van tijd. M.a.w. neem wat meer tijd voor je ww ritten.
Berichten: 880
Topics: 11
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 160
1493 x bedankt in 611 berichten
Rust, massage, warmte etc. zijn allemaal goede adviezen.
Als je toch gaat fietsen, zorg dan dat je je achillespees gewoon beweegt, maar zo min mogelijk belast. Als je een lage trapfrequentie hebt, dan komt er veel kracht op je achillespees. Kracht op pezen geeft beschadigingen die slecht herstellen door slechte doorbloeding. Een hoge trapfrequentie geeft minder kracht op de pees, waardoor deze minder beschadigd, maar wel goed beweegt wat goed is voor de doorbloeding.
Concentreer je voorlopig op niet zo hard mogelijk fietsen, maar zo soepel mogelijk fietsen.
Niels, 110, van der Wal
De verrijking zit in de beperking
Berichten: 508
Topics: 52
Lid sinds: May 2024
Bedankt: 76
975 x bedankt in 475 berichten
Bedankt voor je signature
Berichten: 1.456
Topics: 11
Lid sinds: Jul 2019
Bedankt: 653
2410 x bedankt in 1117 berichten
Met plaatjes ver naar het midden van mijn voet (met mid-sole adapters) heb ik geen last van mijn achillespezen. Met plaatjes onder je tenen heb je een grotere hefboom van je trapper naar je achillespees, waardoor je de kuitspier meer op spanning moet houden om niet te gaan 'zwabberen' wat overbelasting creëert.
Het advies om te luisteren naar je lichaam is ook een goede. Denk niet 'ik trap het er wel uit', want daarmee maak je het meestal alleen maar erger.
Berichten: 5.341
Topics: 103
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 10465
8073 x bedankt in 3987 berichten
15-Nov-2024, 02:42 PM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-Nov-2024, 02:43 PM door 365cycle.)
(15-Nov-2024, 10:50 AM)bucovaina schreef: Wat helpt met een soortgelijke "blessure" voor jullie? Ik kreeg al de tip dat mogelijk een brace en/of compressiesokken zouden kunnen helpen. Mogelijk ook een IR-A lamp? Ik heb er weinig tot geen ervaring mee. Bestaat er mogelijk ook een "riem" die je om je been kan doen en zo enkel je been verwarmen? Ik blijf het zeggen: Ga naar een goede shoe-/bikefitter en laat de plaatjes op de juiste manier onder je schoenen zetten. Kost misschien vijf tientjes of zelfs honderd euro, maar als je daardoor comfortabeler en sneller kan fietsen is het al gauw terugverdiend.
Markeer/noteer zowel de oude als de nieuwe positie, om later terug te kunnen en voor als je ooit nieuwe schoenen of plaatjes koopt. Bij mijn shoefit kwam er vooral uit dat ik continu de stand van m'n voet aan het "corrigeren" was, daar wordt de boel echt niet beter van. Voordat ik dat bezoekje pleegde had ik symptomen van shin splints, als je dat eenmaal hebt ben je wel een paar maanden bezig voor je weer kan fietsen.
(15-Nov-2024, 01:52 PM)Frutsel schreef: Het advies om te luisteren naar je lichaam is ook een goede. Denk niet 'ik trap het er wel uit', want daarmee maak je het meestal alleen maar erger. Dit. En vergeet niet: Als je spieren warm zijn voel je veel minder pijntjes. Probeer voor jezelf onderscheid te maken tussen gewoon spierpijn en overbelasting; in het laatste geval wil je er zeker niet "doorheen", want dan maak je het waarschijnlijk erger.
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Berichten: 5.850
Topics: 148
Lid sinds: Apr 2017
Bedankt: 2061
7404 x bedankt in 3645 berichten
(15-Nov-2024, 02:42 PM)365cycle schreef: Ik blijf het zeggen: Ga naar een goede shoe-/bikefitter en laat de plaatjes op de juiste manier onder je schoenen zetten.
Ik heb ooit gehoord dat de plaatjes bij een ligfietser niet hetzelfde geplaatst moeten worden als bij een racefietser.
Dit werd mij verteld door de ergotherapeut/shoe-/bikefitter van USVA. Zij maken aangepaste pedalen, cranks, fietsen, enz.
De lijn die ons lichaam, onze benen en onze heuphoek maakt t.o.v. de cranks is anders vertelde hij.
Hij was ook een voorstander van de midfoot-plaatsing.
Herken jij dit?
Wim -de roetsende
Thys 209 Rowingbike - Milan SL MK7 - M5 CHR - M5 Minimal.Bike - M-SUB - VNR BT Freewheeler
Berichten: 5.341
Topics: 103
Lid sinds: Sep 2020
Bedankt: 10465
8073 x bedankt in 3987 berichten
(15-Nov-2024, 04:22 PM)Wim -de roetsende schreef: Herken jij dit? Niet direct, want ik heb nooit voor beide gefit zeg maar.
John van Databikefit probeerde z'n kennis toe te passen op mijn positie. Hoewel het meestal over een andere houding gaat ligt zijn werk qua belasting denk ik dichterbij hoe ik rijd dan wat USVA in de regel doet. Die laatste heb ik ook wel ervaring mee, de fietsen van mijn beide ouders kwamen daar vandaan.
In words of others,
Wisdom blooms, forums unite,
Quoted love takes flight.
Berichten: 57
Topics: 5
Lid sinds: Aug 2023
Bedankt: 55
117 x bedankt in 53 berichten
16-Nov-2024, 08:27 AM
(Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-Nov-2024, 08:28 AM door Raptobrikker.)
(15-Nov-2024, 01:52 PM)Frutsel schreef: Met plaatjes ver naar het midden van mijn voet (met mid-sole adapters) heb ik geen last van mijn achillespezen. Met plaatjes onder je tenen heb je een grotere hefboom van je trapper naar je achillespees, waardoor je de kuitspier meer op spanning moet houden om niet te gaan 'zwabberen' wat overbelasting creëert.
Het advies om te luisteren naar je lichaam is ook een goede. Denk niet 'ik trap het er wel uit', want daarmee maak je het meestal alleen maar erger.
Dit werkt ook voor mij. Voetplaatjes van mid foot cycling besteld en daarmee zitten de clips meer onder de zool. Daarmee komt er minder kracht op de achillespees te staan. Ik heb deze aangeschaft na een tip van Frutsel, waarvoor nogmaals dank.
https://mid-foot-cycling.com/
|
Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)
|
Welkom
|
Je moet jezelf aanmelden voor je een bericht kunt plaatsen.
|
|